ÇOCUKLARIN RESİMLERİ DÖNEME DAMGA VURMUŞ

Haber Merkezi
Adige Mak,  13 Şubat 2009
Çeviri: HAPİ Cevdet Yıldız

   
 

AC’nin diasporada bulunan soydaşları ile ilişkileri güçlendirme programı kapsamında düzenlenen “Ulusun anısı” (Лъэпкъым ишIэжь) adlı resim sergisi 18 Şubat gününe değin Maykop’ta izleyicilere açık.

AC Ulusal İşler, Dış Ülkelerdeki Soydaşlarla İlişkiler ve Haber Alma Komitesi, AC Kültür Bakanlığı, AC kültür ve sanat okulları Metodik  merkezi, çocuklarla gençlerin yarışma sonuçlarını değerlendirdiler.

Çocuk ve gençlerin yeteneklerini ve sanata ilgilerini destekleme, yetenekli  çocukları  çoğaltma ve onları yurtsever insanlar  olarak yetiştirme amacıyla bu resim sergisi düzenlenmiştir.

AC Kültür ve Sanat okulları Metodik merkezi müdürü Bjeşşo Fatime (БжьэшIо Фатимэ), yarışmaya 212 çocuk ve gencin resim göndererek  katılmış olduğunu açıkladı. Değerlendirme kurulu (jüri) başkanlığını AC Ressamlar Birliği Başkanı Huaj Ramazan üstlendi.

“Çocuklarla gençler, dünyayı ve tarihi nasıl anladıklarını resimleriyle anlattılar” diyor Huaj Ramazan.  “İleride daha sıkı çalışacaklarını ve çocukların yarışmalara katılmayı sürdürmelerini diliyorum”.  

AC Kültür Bakanlığı şube müdürlerinden Şevgen Bele, sanatın tarihin her döneminde güçlü bir eğitici işlev görmüş olduğunu belirtti. AC Ulusal İşler, Dış Ülkelerdeki Soydaşlarla İlişkiler ve Haber Alma Komitesi şube Başanı Perenıko Fatime, ünlü Adige ressamı ve mimar Bırsır Abdulah, dönüş yapan soydaşlarla ilgilenen  kuruluş Başkanı Staşü Yahya (СтIашъу Яхье), Dünya Çerkes Birliği yönetim kurulu üyesi Meşfeşşu Necdet, yazar Yedıg Batıray, dil öğretim merkezi “Gufes” Başkanı Yedıg Memet, AC Sanat Koleji öğretmen ve öğrencileri sergi açılışında hazır bulundular.
 

TARİHE YOĞUN  İLGİ VAR

Resimler Nart destanına ve tarihin derinliklerine götürüyorlar kişiyi. Belıy Arte’nin Nart destanına yönelik  resmi Badıneko ile Savsırıko’nun arkadaş oluşlarına ilişkin. Öğrencinin yapıtına bakarken, Adigey, Kabardey-Balkarya ve Karaçay-Şercesya’nın halk sanatçısı Tute Zavır’ın Nart Badıneko’ya ilişkin olarak dinletilerde söylediği şarkı yeniden kalplerde “yankılanıyor”, sesleri duyar gibi oluyorsun. Başlarında Çerkes kalpakları haç’eşlerde oturan kalabalık adamlar birbirlerine öyküler anlatıyor ve söyleşiler içinde vakit geçiriyorlar. Oyuncunun biri de ustalığını sergilemek üzere ortaya çıkıyor.

Berzeg Fatime 15 yaşında…Resmi “КъэбарышIу” (Mutlu Haber) adını taşıyor. Atlı karşılanıyor ve getireceği  haber bekleniyor. Kızlar ve delikanlılar iyi giyimliler, atlının iyi haber getirdiği belli, bunu alkışlar da  doğruluyor, kız ve delikanlılar  dans etmek üzere  halka oluşturuyorlar.

Bu arada  Mariya Revve, Neh’aye Timur, Eş’ıne Kaplan ve daha başkaları ile konuştuk. Eş’ıne Kaplan Adıgekale’de  öğrenci, yaşı yetmediği için ortaokula  alınmamış bir küçük. Neh’aye Timur 4. sınıf öğrencisi. İkisi de Svetlana Tsvetkova’nın öğrencileri.

Adıgekale’deki ilgili okul müdürü Z. Huade’nin söylediğine göre, öğrencilerin kendi başlarına yaptıkları resimleri yarışmaya yollandı. Ulusal tarihi tek bir resimle anlatmak kolay değil, çok düşünmek ve uğraşmak gerekiyor. Neh’aye Timur bu düşünceyi yansıtan bir resimle yarışmaya katılmış.

Eş’ıne Kaplan’ın resmi,  tarihimizi ve gelenek göreneklerimizi yansıtıyor. Annesi Zuhra ile birlikte Maykop’a geldi. Kaplan’ın dedesi ağır sıklet sporcularımızdan, Adigey’in ünlü antrenör öğretmenlerinden biri. Kaplan resim yapıyor, ancak bir sanat dalını meslek olarak seçip seçmeyeceğini henüz  bilmiyor. Futbolu seviyor, takıma katılıp gol atan iyi bir futbolcu olmayı istiyor.

Biliminsanı Yedıg Batıray,  Eş’ıne Kaplan  ve Neh’aye Timur ile konuşuyor ve onlara değişik armağanlar veriyor. Resim ile dönemin ilişkisini onlara anlatıyor.

Yarışmada AC Sanat Koleji öğrencileri ilk iki sırayı alıyorlar. Kolej öğretmeni, RF Ressamlar Birliği üyesi Olga Breslavtseva, yarışmaya katılan değişik kökenli  öğrenciler arasında sanata yönelik ilginin artmış olduğunu belirtti.

Yarışmaya katılan Adige, Rus, Tatar, Rum, Gürcü, Ukraynalı, Ermeni ve diğer uluslardan kişilerin bilgilerinin çok artmış olduğu da saptandı. İlginç bir saptamamız da, savaş ve kavga üzerine tek bir resmin bile sergide yer almamış olmasıdır. Sergide yiğitlik, Nart destanı, gelenek-görenek, çalışma biçimi ve diğer durumları yansıtan resimler var.

Perenıko Fatime, Meşfeşşu Necdet, Huaj Ramazan ve Yedıg Batıray’ın anlattıklarına göre, yarışma bir kez olmak üzere  düzenlenmiş değil. Resim yapan çocuklar  becerilerini ilerlettiler, izleyen yarışmalarda da becerilerini sergilemek istiyorlar. Gözün gördüğünü  kalp de paylaşır demişler, yarışma düzenleyicilerinin seçmiş oldukları konular (tema) öğrencilerde ilgi uyandırmış durumda. Buna sevinmemek elde değil.