KANADA’DAN ADİGEY’E DOMUZ YAVRULARI İTHAL EDİLDİ
NEHAY Ramazan
Adige Mak, 05 Mayıs 2009
Çeviri:  HAPİ Cevdet Yıldız
   
 

29 Nisan günü Tevçoj rayonu Başkanı Hut Tevçoj, büyük bir grup eşliğinde, Şevçenko ve Petrov kutırları (Rus küçük köyleri)  arasında kurulan, “Kievo-Juraki” firmasına ait “Adıgeysk” adlı yeni domuz besleme ve büyütme çiftliğini görmeye gitmişti. Konukları AC Baş Veterineri Nadejda Sayapina, “Kievo-Juraki” firması genel müdür yardımcısı Vladimir Çekelin, firmanın “Adıgeyskiy” tarım kompleksi Başkanı Betığon Muradin ve diğer ilgililer karşıladılar.
 

 
Firma ilgilileri, konuklara dezenfekte bölümlerinden başlayarak, Kanada’dan gelecek olan domuz yavrularının barınacağı modern ahırları gösterdiler. Buradaki donanım sözle anlatılamaz. “Ahır” diyoruz ama bunlar bizim bildiğimiz ahırlara pek benzemiyorlar. Bütün işler otomatik yürüyor, ahırlar yerden ısıtmalı, ısı ayarları da otomatik yapılıyor. Gübre ve atıklar borularla bina dışına alınıyorlar, koku duyulmuyor.

 

“Bugünkü tanıtıma temizlik (dezenfekte) bölümlerinden başlamış olmamızın nedenini söyleyeyim, Kanada’dan bize getirilecek olan  665 domuz yavrusu Belorusya’ya ulaşmış bulunuyor. İki gün sonra da buraya gelmiş olacaklar. Bunun için  öğleden sonra ahırları hazırlamaya başlayacağız. Bütün ahırları, bahçeyi, barınak ve tesisleri dezenfekte edeceğiz. Ondan sonra, bu çevrili alana birkaç görevli dışında kimseyi almayacağız. Bunun için bekçiler görevlendirdik. Çevrili alanda çalışacak olan kişiler alana girerken ve çıkarken elbise değiştirecek ve yıkanacaklar. Tesisteki yemekhaneden çalışanlara ücretsiz öğle yemeği verilecek. Dışarıdan yiyecek getirmek ve çevrili alanda (zona) yemek yasak” dedi Şerceskale’den gelen “Kievo-Juraki” Genel Müdür yardımcısı Vladimir Çekelin.

 

Domuz yetiştirme kompleksinin üç besleme alanı olacak. Bize gösterilen ilk bölümde gebe ve yavrulu domuzlar beslenecek. Bunun için Kanada’dan toplam 2 bin 500 yavru domuz alındı. İlk parti 665 domuz yavrusundan oluşuyor.

 

“Başında bulunduğum kuruluşun uzmanı Yevgeniy Anin dört aydan beri Kanada’da”, dedi Nadejda Sayapina. “İki aylık domuz yavruları içinden uygun gördüklerini ayırıp  uçağa yolladı. Uçağın biri Toronto, diğeri de Chicago havalimanlarından havalandı, 665 domuz yavrusu Almanya’nın Frankfurt Havalimanına geldi. Şimdi onları tırlarla bize getiriyorlar, şimdi Belorusya’ya ulaşmış durumdalar, beş gün içinde buraya ulaşmaları bekleniyor. TIRlarda domuz yavruları için gereken her şey bulunuyor, iyi bakılıyor, yediriliyorlar, gerekli ısı tertibatı da var. Yevgeniy Anin üç parti domuz yavrusu daha yollayacak. Satın alınan domuz yavruları dört aylık ve normal ağırlığa ulaştıklarında, bilimsel-teknik yöntemlerle çiftleştirilecekler”.

 

Ardından konuklar ve basın mensupları ilgililere sorular yönelttiler.

 

Soru: Peki getirilen bu domuz yavruları doğurup çoğaldıklarında onlara ne yapılacak ve onlara nerelerde bakılacak?

 

V. Çikelin: Her bir domuz yavrusu erginleştiğinde  yılda 26 yavru doğuracak. Yavrular 28 gün anneleri ile beraber olacaklar. Ağırlıkları 7-9 kilo olduğunda da annelerinden ayırılacaklar ve başka bir yere götürülecekler. Domuz yavruları bu ikinci yerde 30 kiloya  çıkacaklar. Ardından yavrular üçüncü bir yere götürülecekler. Kısaca, doğduğu günden 180 gün sonra domuzlar et kombinasına, kesime gönderilecekler.

 

Soru: Domuz yavrularını götüreceğiniz “zona doraşivaniya” adlı besleme alanı  hazır mı?

 

V. Çikelin: Tamamlanmak üzere. Almanya’dan getirttiğimiz cihazların binalara yerleştirilmesi işi kaldı geride. Bu kompleks bu yıl Aralık ayı başına kadar tamamlanmış olacak. Onu domuzları şişmanlatacağımız bölüm izleyecek.

 

Soru: Domuz yavruları ile kaç kişi ilgilenecek?Bu kişiler nereden gelecekler?

 

T. Sayapa: İlk parti getirilecek domuzlara 6 kişi bakacak. Hepsi getirildiğinde domuz otlatma komplekslerinde çalışacak kişi sayısı 20’yi bulacak. Bu kişiler çevredeki küçük Rus köylerinden (kutır)  alınacaklar. Sözünü ettiğimiz 6 kişiyi ise,  “Kievo-Juraki” firmasının Kabardey-Balkarya’daki Prohladnı’da  bulunan ilk domuz besleme kompleksine gönderdik, bir ay  orada kaldılar ve domuz bakımı işini öğrendiler. Kanada’dan alınan domuz yavruları ile birlikte oradan da iki kişi  geliyor. Onlar burada birkaç ay kalacaklar ve nasıl çalışılacağını işçilerimize öğretecekler.

 

Soru: Domuz yavruları kaça alındı?

 

T. Sayapina: Bir domuz yavrusunun fiyatı 1500 Dolar. İlk bakışta pahalı görünüyor ama değil. Çünkü bunlar çok değerli bir soy. Ardından bu domuz soyu için artık Rusya Federasyonu’ndan  Kanada’ya gitmek de artık gerekmeyecek. “Kievo-Juraki” firmasından temin edebilecekler. Bundan sonrası için sorun,  damızlık domuz üretimine geçmek olacak.

 

Soru: Kanada'dan getirilen getirilen bu domuz soyu hangi yönleriyle diğerlerinden üstün ki? Ayrıca bu kompleks rayona ne gibi bir yarar sağlayacak?

 

M. Betığon: Firmamızın Prohladnı kompleksindeki domuzlar Danimarka’dan gelme. Onlar da iyiler, ancak uzmanların söylediklerine göre, bizimkiler yılda daha fazla yavru doğuruyor ve daha çabuk ve daha çok büyüyorlar, et kaliteleri de daha yüksek. Rayona gelir getirecekler. 100’den çok kişiye iş sağlanmış olacak, rayon bütçesi de bundan yararlanacak.

 

Telefon bilgisi. Kanada’dan getirilen domuz yavrularının 1 ya da 2 Mayıs günü Şevçenko köyüne (kutır) ulaşacağı söylenmişti, varış saatinin   rayon yöneticileri tarafından bildirilmesini istedik. 2 Mayıs günü sabahı rayon tarım   Müdürü Pşıdateko Süleyman telefonla bize şu bilgiyi verdi:  “Bugün saat 13. 00-14. 00 sıralarında domuz yavrularının rayona gelmiş olacakları söylendi. Fırsat bulursan sen de gel”. Saat 13. 00’te komplekse vardığımda Pşıdateko Süleyman ile  karşılaştım. Ancak domuzlar gelmemişti, telefonla domuz yetiştirme kompleksi başkanı Betığon Muradin’i getirtti.

 

“Ahırların bulunduğu bahçeyi dezenfekte ettirdik, oraya herkesi bırakmıyoruz. Bekçiler görevlendirdik. Domuzların geleceği üzerine size  bildirmiş olduğumuz saatte bir değişiklik oldu. TIRlarla gelen gençler yeterli Rusça bilmiyorlar. Dün akşam konuştuğumuzda “Biz Rostov’dayız” (мы после Ростова ) demişlerdi, o nedenle bugün saat 13.00-14.00’te gelmelerini bekliyorduk. Sabahleyin telefon ettiğimizde “Henüz Rostov’a vardık” (мы еще до Ростова) dediler. Saatte ortalama 72 km hızla geldiklerini söylediler. Şu durumda bu gece 21.00-22.00 gibi gelmelerini bekliyoruz”.

 

 

Muhabir: Kaç baş hayvan geliyor?

 

M. Betığon: 665 hayvanın getirilmesi gerekiyor. Ancak domuz yavruları uçağa getirildiklerinde temsilcimiz 652’sine olur verdi. 13’ünü kusurlu bulup almadı. Almanya’ya geldiklerinde bir kayıp daha verdiler. Şu durumda 651 domuz yavrusu getiriliyor.
 

3 Mayıs günü sabahı Pşıdateko Süleyman’ın verdiği bilgiye göre, domuz yavruları gece 22.00’de Şevçenko’ya ulaştılar. “Volvo” denen üç katlı nakliye araçlarıyla getirildiler. Arabalardaki kişiler sık sık mola vererek, Almanya’daki uzmanlarla telefon konuşmaları yaparak, bildirilen emirlere göre durup domuzları doyurarak, su içirerek ve dinlenerek buraya geldiler.