İKİ ADİGE ŞARKICI: SEKURE OLGA VE
KUMIKU ŞAMSUDIN
Haber Merkezi
Adige Mak, 21 Ağustos 2009
Çeviri: HAPİ Cevdet Yıldız
 

Kabardey-Balkarya kıdemli sanatçıları Sekure Olga ile Kumıku Şamsudin’i ulusal sanatımız tanıştırdı. Sekure Olga dünya yarışmalarında madalya almış biri, İtalya, Türkiye e soydaşlarımızın yaşadığı ülkelerde bulunmuş biri, Nalçik’te oturuyor.
 


Kumıku Şamsudin ise, Adigey Cumhuriyeti “İslamıy” devlet şarkı ve dans topluluğu üyesi. ” İsrail, Ürdün, Türkiye, Moskova ve daha başka yerlerde bulunmuş biri. “Kardeş cumhuriyet sanatçıları arasında kurulmuş olan yakın ilişkiler sanatsal platformda dostluğu daha da ilerilere götürüyor” diyor Kumıku.

 

“Nalçik, Şerceskale/Çerkessk, Maykop, Koşhable ve daha başka yerlerde sunmuş olduğumuz gösteri ve dinletiler nedeniyle  bir araya gelişlerimiz de çoğaldı” diyor Kumıku Şamsudin.  “Thabısım Vımar’ın yaratıcı yeteneği üzerine düzenlenmiş olan bu  toplantı,  bir kutlama günü coşkusunda  geçti. Sekure Olga’nın sesi, bütün şarkıcılar içinde en çok ilgimi çeken ses oldu. Sana şarkının özünü/ruhunu  duyurabiliyor/ulaştırabiliyor. Günümüz sanatçılarının en ünlüleri arsına girmiş  biri olarak görüyorum onu”.

 

“Toplantıda Koşhable’deki tanıdıklarımı gördüm, AC toplulukları “İslamıy” ve “Nalmes” sanatçıları, şarkıcılardan Neh’aye Tamara, Kuş’eko Sime ve başkalarıyla da görüştüm” diyerek sevinç ve coşkuyla anlatısını sürdürüyor Sekure Olga :  “Akşam dinletisi boyunca  çok güzel şarkılar söylendi. Thabısım Vımar’ın anısına düzenlenen toplantı çok güzel geçti. AC Koşhable rayonu Başkanı Tharkoho Nalbıy’den son derece memnunum, kendisine teşekkür ederim”

 

Sekure Olga, “Adigey Cumhuriyeti bestecileri tarafından bestelenmiş şarkıların Kabardey-Balkarya ve Karaçay-Çerkesya sanatçıları tarafından söylenmektedir,  bunun  değeri tartışmasızdır, şarkılar kardeş cumhuriyetleri birbirine yakınlaştırıyor” dedi.

 

Sekure Olga, “Besteci Nehay Aslan’ın yaratıcı katkılarıyla “İslamıy” , eski/tarihsel Adige şarkılarını yeniden diriltti, onlara yeni bir ruh verdi.  “İslamıy” olmasaydı, eski Adige şarkıları ne olurlardı, bilemiyorum. Kumıku Şamsudin de “İslamıy” sayesinde topluma maloldu” diyor, Maykop’ta yapılan ilk Adige şarkı yarışması festivalinde ödül almış olmasını anımsatıyor ve “Böyle yarışmalar 2-3 yılda bir olsun  düzenlenirse, ulusal sanatımız genişlemiş, genç yetenekler ortaya çıkmış ya da varolan yeteneklerini göstermiş olurlar” diyor.

 

Küresel ekonomik krizi aşmak için çıkış yollarını araştırmayan birçok yönetici, krizi bahane edip sanatsal etkinlikleri desteklemeyi askıya aldılar, üzücü bir durum. Ancak Adigey’in tutumu çok farklı, Adigey  festivallere destek vermeye devam ediyor. Bu duruma sevinen ve umutlanan Sekure Olga ile Kumıku Şamsudin, sanatsal çalışmalara katkıda bulunmak  istiyorlar.