...................
...................
ÇETİN ÖNER

www.kameraarkasi.org

                         
...................
 
...................

Doğum Tarihi ve Yeri - Sarız/Kayseri
Adresi - TRT Drama Programları Müdürlüğü Oran/Ankara

İlk ve Orta öğrenimini Kadirli ve Kayseri'de, yüksek öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni tamamlayarak bitirdi.

1963 - Ankara Sanat Tiyatrosu'na (AST) girdi. Bu tiyatroda 40'ı aşkın oyunda görev aldı. İsmet KÜNTAY'ın "Evler... Evler..." isimli oyununu yönetti.
TİSEN (Tiyatro İşçileri Sendikası) Ankara Şube Başkanlığı görevini 3 yıl sürdürdü.

1972/1973 - Milliyet Gazetesi Sanat Dergisi, Ankara Temsilciliği yaptı.
Olay ve Barış gazetelerinde tiyatro eleştirileri yaparken, denemeler yazdı.
Asaf Çiğiltepe Tiyatrosu'nda Erol TOY'un "Hasan TAHSİN olayı" isimli eserini sahneye koydu.

1972 - Yeni A Dergisi'nde ilk öyküsü "Keklik" yayımlandı.

1975 - İlk kitabının basımı yapıldı. "Gülibik"

1978 - " Gülibik " Almanca'ya çevrilerek, Almanya'da değişik yayınevlerince 5 kez basıldı. Hollanda dilinde de ilk basımı yapıldı.

1973 - Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, Sanat Yönetmenliği'nden ayrılarak, TRT'de prodüktör olarak göreve başladı. TRT'nin ilk televizyon dizisi olan "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz " isimli diziyi yönetti. Çocuk, Eğitim-Kültür, Dış Yayınlar/ZDF ve Drama Programları Müdürlüğü'nde,  prodüktör, yönetmen, senarist, sunucu olarak görev aldı. Bir çok televizyon oyununda oyunculuk yaptı.

1977/1978 - Polonya/Cracow Uluslararası Kısa Film ve Yugoslav Protoroj Film Festivalleri'ne TRT adına gözlemci olarak katıldı.

1979 - BBC tarafından düzenlenen "Drama Yapımlarında Yönetmenlik" konulu kursu bitirdi.

1983 - "Gülibik" öyküsü TRT kurumunun ilk ortak yapımı olarak ZDF ile birlikte filme alındı.

1984 - Film Uluslararası Berlin Film Festivalinde C.İ.F.E.J. ödülünü kazandı.
ABD, Yugoslavya ve İspanya'da "En İyi Çocuk Filmi", İtalya'da Padua Üniversitesi "En İyi Çeviri" ödüllerini aldı. Bir çok ülkede gösterime sunuldu. Almanca konuşulan bütün ülkelerde okuma kitabı olarak okullara tavsiye edildi.

1993 - Kültür Bakanlığı ve Verlag An Der Ruhr yayınevince prestij kitabı olarak Türkçe ve Almanca olarak çift dilde yeniden basıldı.

1982/1991 - Serbest gazeteci, yazar, yönetmen, senarist ve oyuncu olarak çalıştı. Cumhuriyet Gazetesi'nde sanat ve edebiyat üzerine yazılar yazdı.
Varlık Dergisi'nde tiyatro eleştirileri ve denemeleri yayımlandı. Yaprak, Adam, Sanat, Gösteri ve Türkiye Yazıları dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlandı. Reklam ve tanıtım filmleri yaptı. Bu süre içinde Almanya ve Hollanda başta olmak üzere, bir çok ülkede düzenlenen Türk haftalarına çağrılı olarak söyleşi, panel ve okuma günlerine katıldı. Türk Sineması, Tiyatrosu ve Edebiyatı üzerine bildiriler sundu. Polonya Dışişleri ve Kültür Bakanlığı'nın çağrılısı olarak bu ülkede bir süre kalıp, Polonya Sinema ve Tiyatrosu üzerine araştırmalarda bulundu. Adampol Vakfı ve Cracow Televizyonu işbirliği ile Polonya Ulusal Ozanı Adam MISKLEVIC'i tanıtan senaryo çalışmalarına katıldı. Ukrayna Sineması'nın 50. kuruluş yıldönümüne çağrıldı. Ukrayna'daki sinema ve tiyatro kuruluşlarını inceledi. "Kanuni Sultan Süleyman ve Rokslana" isimli ortak projede çalıştı. Proje T.C. Kültür Bakanlığı'na sunuldu.

1987/1989 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Denetleme Kurulu'nda Sinema Sanatçıları Temsilcisi olarak görev aldı. Telif hakları ve meslek örgütleri kurulması çalışmalarına katıldı. Radyo-Televizyon Yasası çalışmalarında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Ankara Gazeteciler Cemiyeti (AGC), Radyo- elevizyon Yayıncıları Derneği ve TRT Prodüktörler Derneği adına oluşturulan komisyonlarda görev aldı. T.C. Çevre Bakanlığı ve Yerel Yönetimler için eğitim, tanıtım filmleri ve belgeseller yaptı. "Çevre ve Çocuk" isimli kitabı prestij kitabı olarak basıldı. İngilizce'ye çevrilen kitap, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda tüm dünya çocuklarına armağan edildi.