AKP’Lİ İKİ MİLLETVEKİLİ KAFKAS VAKFI’NIN İFTARINDAYDI

 

Aytunç Erkin

Aydınlık, 07 Ekim 2003

 
   
 
AKP, Çeçen sorununda da Amerikancı

Çeçen ayrılıkçılara destek veren Kafkas Vakfı, AKP’ye çağrıda bulundu: “Rusya’ya karşı Çeçenistan’ın yanında olun.” İftara, AKP milletvekilleri, Hüseyin Kansu ve Nazım Ekren katıldılar. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, FP döneminde Meclis’e soru önergesi vermiş ve “Türkiye’de Rus lobisi var” demişti. Kafkas Vakıfları Şener’i ziyaret edecekler.

Rusya Federasyonu’ndan ayrılmak isteyen Çeçen ayrılıkçılara Türkiye’de destek veren Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş, AKP Hükümeti’ne çağrıda bulundu. Çetinbaş, 24 Kasım’da İstanbul Dedeman Oteli’nde düzenledikleri iftar yemeğinde konuştu: “Yeni hükümet, arabulucu rol üstlenerek, Çeçenistan’daki trajediyi sona erdirmeye çalışmalı. Türkiye bünyesinde barındırdığı beş milyondan fazla Kuzey Kafkasya kökenli vatandaşının hassasiyetini göz ardı etmemelidir.

Kafkas Vakıfları AKP hükümeti’ni ziyaret edecek

“Türkiye, Çeçenistan’da barışı tesis etmek hususunda her iki tarafa da çağrıda bulunarak aktif rol oynamalıdır. BM başta olmak üzere AB, AGİT, NATO gibi kurumlar bu problemin çözümü için, dünyanın başka bölgelerinde yaptıkları gibi harekete geçmelidirler. Soykırım uygulayan ülkenin adı ve gücü uluslararası kurum ve kuruluşların çalışmalarını aksatmamalıdır.”

Kafkas Vakfı Başkanı Çetinbaş’ın çağrısı AKP’yi temsilen iftarda bulunan, İstanbul milletvekilleri Hüseyin Kansu ve Nazım Ekren tarafından dikkatlice dinlendi. Hüseyin Kansu, kısa bir konuşma yaptı, Bosna ve Kosova’da Slavların kendi soydaşlarına yaptığı katliamların, şimdi de Slav kökenli Ruslarca, Çeçenistan'da sürdürüldüğünü söyledi.  Aydınlık’a ulaşan bilgilere göre, Kafkas vakıfları önümüzdeki günlerde bir heyet oluşturarak, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’i ziyaret edecekler. Şener’e “Kafkas Raporu” başlığı altında bir rapor sunulacak.

Şener’in Batı’ya Çeçen Mektubu

Başbakan Yardımcısı’nın Kafkas kökenli olmasından dolayı, Kafkas vakıflarının Şener’le görüşmek istemelerinin doğal olacağını söyleyen ve AKP’yi yakından takip eden bir siyasetçi şöyle konuştu: “Temmuz 2001’de, Şener, Çeçenistan’daki savaşın durdurulması için uluslararası karar alma mekanizmalarında yer alan değişik ülke parlamenterlerine, uluslararası kuruluşlara ve diplomatik çevrelere bir mektup göndermişti. Mektup, Batı’ya şikayet için yazılmıştı diyebiliriz. Şener, Çeçenistan’da savaşın durması, Rusya Federasyonu ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasında barış görüşmelerinin başlamasını istemişti.”

Meclis’te Çeçen Önergesi

Tarih 22 Aralık 1999. Kapatılan Fazilet Partisi’nin Grup Başkan vekili Abdüllatif Şener, “Çeçenistan sorununda izlenen dış politika konusunda Meclis’in araştırması için önerge” vermişti. Şener’in önergesinde, Türkiye’nin izlediği “Türk-Rus işbirliği” çalışmaları sert bir dille eleştiriliyordu: “1991 yılındaki özgürlük ilanından bu yana, Rusya, dördüncü kez Çeçenistan'a saldırmıştır. 2 Kasım 1999 günü başlayan Rus saldırıları katliama ve bir soykırıma dönüşmüştür. Başta, ABD ve ABD ülkeleri olmak üzere çoğu ülkeler, Çeçenistan meselesinde, Rusların insan hakları ihlallerine vurgu yaparken, Türkiye, izlemiş olduğu politikayla, Helsinki’de birlikte olma iradesini ortaya koyduğu ülkelerle bile aynı dili kullanmamaktadır; Türkiye'nin çıkarlarına ve Türk halkının hassasiyetine uygun olmayan bir politik tavır sergilemektedir.”

Şener, Rusya’yla yapılan anlaşmalara karşı çıktı

Abdüllatif Şener, Başbakan Bülent Ecevit’in ve bazı bakanların Rusya’yı ziyaretlerini eleştiriyor: “Sayın Başbakan, gezi öncesinde ve Moskova’da ‘Çeçenistan meselesi Rusya’nın iç işidir’ demek suretiyle olaya yanlış bir vurguyla yaklaştığını göstermiştir. Kızılay, elindeki malzemeleri Ruslara teslim etmiştir. Hükümetin izlemiş olduğu bu tavır, basında sert eleştirilere konu olmaktadır. 6.11.1999 günü yayınlanan bir makalesinde Cengiz Çandar ‘...tarih boyunca çatışma içinde bulunduğumuz ve jeopolitik nedenlerden ötürü uzun bir süre öyle kalacağımız anlaşılan Rusya’nın her türlü pervasızlığı ve kardeş topluluklara zulmü Türkiye’de es geçilir. Rusya ile yakınlaşma laflarına ise kamuoyunda prim yaptırılır. Devlet sistemi içinde âdeta bir Rus lobisi mevcuttur’ demektedir. Şu ana kadar hükümet tarafından cevaplandırılmayan ‘devlet sistemi içinde âdeta bir Rus lobisi mevcuttur’ iddiasının ve sonuçlarının tespiti amacıyla, Fazilet Partisi Grubu olarak, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”

Şener’e Meclis’te tepkiler

Şener’in konuşmasından sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, Şener’in bir milli meseleyi siyasi düşüncelerine alet ettiğini savunarak, “Başbakan Ecevit’in bu konuda söylediklerini okuyacak olsanız yüzünüz kızarırdı. Türkiye Cumhuriyeti, milli bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını sarsmaya, onu dışarıya jurnallemeye hakkınız yoktur. Sözünüzü geri alıncaya kadar sizi protesto edeceğiz ve bu konudaki deklarasyona da imza koymayacağız” diye konuştu.
DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen de, Çeçen sorununa, yapılacak sert konuşmalarla değil, dış politikada gösterilecek maharetle çözüm bulunabileceğini söyledi. Tümen, Şener’i, Rus lobisinin kimlerden oluştuğunu açıklamaya çağırdı.

FP’li Kahraman: Şener Çeçen asıllıdır

Abdüllatif Şener eleştirilere verdiği yanıtta, iktidar partisi milletvekillerinin kendi sözlerine gösterdiği duyarlılığı, iktidarın yanlışlarına yöneltmesini istedi. İktidar partilerinin milletvekilleri Şener’in konuşmasını sıra kapaklarına vurarak protesto ederken, bazı MHP’li milletvekillerinin FP’lilerin üzerine yürüdüğü, ancak araya giren milletvekillerince engellendiği görüldü.

Daha sonra, FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman söz alarak “Şener’in Çeçen asıllı olduğunu, konuya hassasiyeti bulunduğunu belirterek, ifadesinde meramını aşma durumu olduğunu” savında bulundu.