KRAL ARTHUR'UN VATANI

  Radikal Gazetesi,  11 Nisan 2001  
   
 

Kral Arthur ve ünlü Yuvarlak Masa Şövalyeleri ne Galli ne de İskoç! Efsanevi savaşçıların Sarmat, yani Çerkes boyu Osetlerin ataları olduğu iddia ediliyor!

 

MOSKOVA - Yüzyıllardır kahramanlıklarıyla Britanya'da dilden dile dolaşan Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri efsanesi el değiştiriyor. Şimdiye kadar Galli ya da İskoç olduğu da söylenen, bazılarının hiç yaşamadığını iddia ettiği Arthur'un soyu, tarihçi Howard Reid'e göre eski göçebelere dayanıyor. Bu göçebelerin torunları ise Kafkaslarda yaşayan Çerkes boyu Osetler!
Howard Reid'in geçen ay yayımlanan 'Arthur, Ejderha Kral: Britanya'nın En Büyük Efsanesinin Barbar Kökleri' isimli kitabında Orta Asya'dan Avrupa'ya giden göçebelerle, Kral Arthur ve şövalyeleri arasındaki benzerliklere dikkat çekiliyor. Kitaba göre Sarmatlar ve kuzenleri Alanlar'ın kılıçlarına olan olağanüstü bağlılıkları, kılıç kullanma ve ata binmekteki ustalıkları, şövalyeler ve Kral Arthur'u çağrıştırıyor.

 

Romalı ve Sarmatlar
Savaşçı göçebeler ve usta binicilerden oluşan Sarmatlar, Don Nehri'nin her iki yanında, Karadeniz ve Azak Denizi'nin kuzey kıyısınca uzanan ovada yaşıyorlardı. Reid'in kitabına göre ikinci yüzyılda Romalılara yenilen Sarmatlar, Britanya'ya gitmişti. Reid, Sarmatyalı usta bir süvari grubunu yöneten Lucius Artorius Castus adlı generalin gerçek Kral Arthur olabileceğini savunuyor.
(The Moscow Times)