SAĞCI VE SOLCU ÇERKESLER

 

Hakkı Devrim

Radikal Gazetesi

 
   
 
  • Anlaşılan Taha Kıvanç, demek Türkiye'de kalmayı tercih eden Çerkezler de varmış, diye hayret veya teessüf edilmemesi için, bu görüşte olanların mazeretini peşinen söyleme ihtiyacı duymuş.

  • Varsa, diğer niyetlenenleri de belki öbür fikir adamları yazar, onlardan öğreniriz.

Nam-ı diğer Taha Kıvanç, "Çerkezler" konulu bir toplantıya katılan Etyen Mahçupyan'a sormuş:
 

- Yeni bir ayrılıkçı çıkış mı?
 

Değilmiş!
 

Tersine, geri dönüşçü bir hareket filiz veriyor, demiş Mahçupyan.

Yüzyıllardır aramızda yaşayan Çerkezler, dünya konjonktüründeki değişmelerden etkilenerek, kendi durumlarını yeniden gözden geçiriyorlarmış.

Şu anda en güçlü akım:

- Anavatanımız Kafkaslar'a geri dönelim, diyenlerden oluşuyormuş.

(Burada atladığım ara-cümleyi bir sonra aktaracağım.)
 

- Bir de Bizim vatanımız artık burası, geri dönemeyiz, diyenler var; anladığım kadarıyla, dönmekten yana olanlar solcu, kalmak isteyenlerse sağcı kimliğe sahipler, demiş Mahçupyan.
 

Nam-ı diğer Taha Kıvanç'ın araya sıkıştırdığı cümle de şu:

"Bizde bir görüş varsa mutlaka muhalifi de çıkar ya, kendi durumlarını yeniden gözden geçiren Çerkezler'de de durum farklı değilmiş".
 

Anlaşılan Taha Kıvanç, demek Türkiye'de kalmayı tercih eden Çerkezler de varmış, diye hayret veya teessüf edilmemesi için, bu görüşte olanların mazeretini peşinen söyleme ihtiyacı duymuş.
 

Aklınızdan "Daha daha, başka gidecekler de var mıymış?" sualinin geçtiğini tahmin edebiliyorum. "Ülkemizin önde gelen fikir ve yazı adamları" (aralarında Erol Katırcıoğlu, hatta Ali Bayramoğlu da var) bunları, Boğaz'a karşı bir kahvede, kola ve portakal suyu eşliğinde menemen yerken konuşmuşlar. Taha Kıvanç'ın dünkü yazısından aldım (Yeni Şafak, 18 Nisan).

Varsa, diğer niyetlenenleri de belki öbür fikir adamları yazar, onlardan öğreniriz.