09 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Kaf-Fed, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy ile öğle yemeğinde bir araya geldi

Kafkas Dernekleri Federasyonu, önümüzdeki ay Türkiye’ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e iletilmek üzere mesajlarını 5 ana başlık altında belirledi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Cihan Candemir ve beraberindeki heyet, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

İvanovskiy’nin daveti üzerine gerçekleşen görüşmede bir süre önce Medvedev’e yazılı olarak iletilen talepler bir kez daha yinelendi. Sıcak bir atmosferde gerçekleşen görüşmede Candemir, Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun talep ve beklentilerini başlıklar halinde İvanovskiy’e iletti.

Konuşmasına bir süre önce Moskova metrosunda gerçekleştirilen saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Candemir, ölenlerin yakınlarına ve Rusya Federasyonu’na başsağlığı dileklerini iletti.

Candemir’in, büyükelçi aracılığıyla Medvedev’e ilettiği mesajlar ana hatlarıyla şöyle:

20-21 Mart tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen konferansın ardından Çerkes soykırımını gündemine alan Gürcistan, her şeyden önce kendisinin 1991-2008 yılları arasında Güney Osetya ve Abhazya’da uyguladığı soy kırımın hesabını vermelidir. Ancak, “Geçmiş ile hesaplaşmaya evet ama kavgaya hayır” görüşüyle hareket eden bizler, geleceğe bakıyoruz. Geleceğimiz, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin daha iyiye gitmesiyle doğru orantılıdır.

2014 yılında yapılacak olan Soçi kış olimpiyatlarının yapılacağı yerler atalarımızın yerleşim yerleridir. Bu nedenle olimpiyatlarda Çerkes sembollerinin kullanılması, hatta oraya bir anıt dikilmesi bizler için önemli bir jest olacaktır.

Adigey Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın talebi sonucu Federal yönetim tarafından 2010 yılında Türkiye’de Adige haftası düzenlenmesi söz konusu. Bu haftanın yapılmasına Büyükelçilik olarak destek vermenizden memnun oluruz.

Üniversitelerinizde Türkiye’den gelen öğrencilere ayırdığınız kontenjanları artırmanız bizle mutlu eder. Bu konuda birçok seçenek bulunabilir, ortak çalışma yapabiliriz.

Kafkasya’da anadilimizde yapılan TV ve Radyo yayınlarının Türkiye’den bizler tarafından da izlenebilir hale gelmesinin çok yönlü yararları olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizlerin Abhazya ve Güney Osetya’ya daha rahat gidebilmeleri için kolaylıklar sağlanmasını bekliyoruz.

Candemir’in bu görüşlerini dinleyen Büyükelçi İvanovskiy ise, bazı taleplerin kendilerine yazılı olarak iletilmesini isterken, diğer bazı konularda ise önümüzdeki günlerde teknik çalışma başlatacaklarını söyledi.
 
Kabardey Balkar'da  Çalışan Ücretlerinde % 16 Artış

Kabardey Balkar Cumhuriyeti başbakanı Aleksandr Merkulov sosyal ve ekonomik komite toplantısında çalışan cumhuriyette çalışan ücretlerinde % 16 artış yapılacağını ifade ederek mevcut krize rağmen çalışanların durumlarında mümkün olan iyileştirmeyi sağlamaya çalışacağız dedi.

Yapılan açıklamada enerji fiyatlarının bu yıl % 9 oranında artırılacağı,gaz fiyatlarınınsa açıklanacak Rusya Federasyonu merkezi fiyatlarının üzerine çok küçük bir artış ile vatandaşa yansıtılacağı bunun da yıl içinde iki farklı tarife ile yapılacağı ifade edilerek belediye hizmetleri alanındaki artışın ise % 14 ile 22.5 arasında kalacağı bildirildi.

Çalışan ücretlerinde yapılan artışla ortalama ücretin 12665 ruble olacağı bildirildi.
 
Kabardey Balkar'da Rüşvet ve Yolsuzluk Mücadele Başladı

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde rüşvet ve yolsuzluk ve usulsüzlükle mücadele için yeni bir yapı oluşturuldu.

Yeni düzenlemeye göre devlet başkanlığı idare amirliğine bağlı çalışacak 11 ayrı birim
oluşturuldu.

Ayrı görevlileri ve ayrı telefon numaraları verilerek yurttaşların şikayetlerini almak üzere açıklanan birimler: Sağlık, eğitim, belediye ve enerji hizmetleri, taşımacılık ve ulaşım, inşaat ve altyapı hizmetleri, içişleri bakanlığı, çevre bakanlığı, gençlik ve iletişim bakanlığı, ekonomi ve ticaret bakanlığı, finans ve bankacılık hizmetleri.

İsmi geçen birimlerin hepsinde gelen şikayetleri almak üzere sürekli faal telefon numaraları verilerek görevlilerin isimleri yayınlandı.

Bu numaralara yapılacak başvurulardan sonuç alınamaması halinde doğrudan devlet başkanlığı idari birimine başvuru yapılması istenerek , şikayetçi olanların isimlerinin hiçbir şekilde açıklanmayacağı da ifade edildi.
 
THAKUŞİNE Aslan, Sergey Arşba ile Bir Araya Geldi

Adigey devlet başkanı THAKUŞİNE Aslan, Abhazya devlet başkanlığı idare amiri Sergey Arşba ile bir çalışma toplantısında bir araya geldi.

Adigey devlet başkanı yaptığı açıklamada Adigey’in ve Abhazya’nın arasında her zaman çok sıkı bağlar bulunduğunu belirterek ekonomi ve politika dışında diğer bir çok alanda da aramızdaki işbirliğini daha da geliştirmek ve sağlamlaştırmak gerektiğine inanıyor, bu günkü çalışma toplantısının da buna vesile olacağını ümit ediyorum dedi.

Sergey Arşba ise yaptığı açıklamada Abhazya’nın bağımsız olması nedeni ile mevcut ilişkilerin yeni bir statü ile yürütülmesi gerektiğini belirterek bu tür toplantılarla yeni duruma uygun çalışma koşullarının oluşturulması için bir araya gelindiğini söyledi. Arşba, bizler kardeş cumhuriyetlerle ne şekilde çalışabileceğimizi inceliyoruz onlara ne gibi ortak projeler yürütebileceğimizi inceliyoruz, bu çalışma toplantılarının amacı da budur dedi.
 
Polonyalı Askerler Anıldı

1940’da Stalin’in emriyle Sovyet istihbaratı NKVD’nin 20 binden fazla Polonyalı askerin katledilmesi, 70’nci yılında acıları tazeledi ama Rusya ile Polonya arasında “tarihi barış” için de tohumları attı. Moskova’nın 350 km batısındaki Katın ormanında kurşuna dizilen askerlerin anısına dikilen heykeli, Putin Polonyalı muadili Donald Tusk ile birlikte yaptı. Putin, “Totaliter rejimin işlediği cinayetler hiçbir şekilde savunulamaz. Burada yaşananlar, iki ülke halklarının ortak acısı ve faciası” dedi ve Stalin'in suçlarını gündeme getirdi. 70 yıl önce ne olmuştu?

Putin daha sonra mezara mum koyarken diz çöküp ölenler için dua etti.

1939’da, savaş öncesi Sovyetler Birliği Almanya’nın Polonya’yı ikiye böldükleri dönemde 20 bine yakın esir ve Polonyalı subay kurşuna dizilip öldürülmüştü. Moskova iki kez resmen Stalin rejiminin sorumluluğunu tanımış ve üzüntüsünü ifade etmişti.

Putin, Stalin’in 1919-1921 Sovyet-Polonya savaşlarında Polonyalıların anti-komünist güçlere verdiği desteği cezalandırmak için kendi kişisel sorumluluğuyla bir trajediye sebep olduğunu belirtti.

CircassianCenter olarak Rusya Federasyonu devletinin aynı duyarlılığı sürgün ve soykırıma tabi tutulan Çerkes halkı için de göstermesini bekliyoruz.
 
Hloponin Grozni'yi Ziyaret Etti

Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sorumlusu ve aynı zamanda Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı olan Aleksandr Hloponin 8 Nisan günü Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi ziyaret etti.. Aleksandr Hloponin'i Grozni havaalanında Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Parlamento Başkanı Dukvaha Abdurrahmanov, Başbakan Odes Baysultanov, İçişleri Bakanı Ruslan Alhanov ve Rus askeri yetkilileri karşıladı.

Hloponin, Grozni uluslararası havalanında ve gümrükte incelemelerde bulundu. Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sorumlusu Aleksandr Hloponin, Çeçenistan ziyaretinin amacının Çeçenistan'ın sosyal, ekonomik durumunu yerinde öğrenmek ve bu alanlarda ileride yapılacak çalışmaların kararını vermek olduğunu söyledi.

Hloponin, "Bu Çeçenistan'a benim ilk resmi ziyaretim. Cumhuriyetteki durumu yerinde inceleyerek gelişmesi için ne tür bir çalışma yapılması gerektiğine karar vereceğim. Bundan sonrası ise Çeçenistan hükümet üyeleri ile tanışmak olacak" dedi.

Aleksandr Hloponin'in, Grozni ve Gudermes'de yapılan çalışmaları inceleyeceği, Çeçenistan üniversitelerinde okuyan öğrenciler ve üniversite öğretim üyeleri ile görüşeceği bildirildi.
 
Grekoromen Güreş Şampiyonası Nalçik'te Yapılacak

8 -11 nisan tarihleri arasında Nalçik’te Rusya Federasyonu gençler grekoromen güreş şampiyonası yapılacak.

Rusya Federasyonunun çeşitli bölgelerinden 350 sporcunun katılacağı şampiyonada cumhuriyeti 13 güreşçi temsil edecek. Bu güreşçiler arasında Avrupa ve dünya şampiyonu olmuş gençler de var.

Şampiyonaya ülkenin önemli şampiyonları ve güreş antrenörlerinin de davet edildiği bildirildi.,
 
Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması İmzalandı

ABD ve Rusya başkanları, Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması'nı bugün Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da imzaladı. Çek Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törenle iki devlet başkanı tarafından imzalanan anlaşmayla iki ülke, stratejik nükleer silah başlıklarını üçte birlik, nükleer başlık taşıyan füze, denizaltı ve bombardıman uçaklarının sayısını ise yüzde elliden fazla azaltmayı kabul etti.
 
İslamcı Çeçen Terörist Doku Umarov’a Google’dan Sansür Geldi

Moskova’daki terörist saldırıların sorumluluğunu bir video kaydı ile üstelenen ayrılıkçı Çeçenlerin liderlerinden, Rusya’nın “1 numaralı terörist” ilan ettiği Doku Umarov’a sonunda Google’dan sansür geldi. Bir Duma milletvekilinin Google’u “teröre destek” suçlamasıyla kapattırmak için harekete geçmesi üzerine Google Umarov’un YouTube’daki videosunu yayından kaldırdı.

Google’un Moskova’daki sözcüsü Alla Zabrovskaya, izleyicilerden gelen “video bantının nefret ve şiddeti teşvik ettiği” şikayetleri üzerine 5 Nisan’da videoyu kaydını kaldırdıklarını söyledi. Zabrovskaya, “Bu karar politik değil” dedi.
 
Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'na Avusturya'da Katılacak

Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakmak için geliştirdiği ve yıl sonunda inşasına başlayacağı Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'na Avusturya'nın da katılacağı bildirildi.

Rus İtar-Tass haber ajansı, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun yaptığı açıklamada, "Gerekli olan hükümetlerarası tüm anlaşmalar imzalanmış durumda ve Avusturya'nın katılımıyla ilgili nihai anlaşma bu ay içinde imzalanacak" ifadesini kullandığını duyurdu.

Şmatko, Ukrayna'daki yeni hükümetin, gaz konusunda Rusya ile yakın işbirliği yapacaklarına dair yakın zamanda yaptığı açıklamalara rağmen Rusya'nın bu projeyi devam ettireceğini söyledi.
Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya ulaşması öngörülen Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketinin ortak projesi olan Güney Akım'ın 2015 yılında faaliyete geçmesi ve yılda 63 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor. Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan, daha önce Güney Akım'a katılacaklarını açıklamışlardı.

Güney Akım'ın rakibi olarak görülen Nabucco'yu da destekleyen Avusturya, birden fazla doğal gaz boru hattına ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Bu arada, Rus Gazprom, Baltık Denizi'nin altından Avrupa'ya ulaşacak olan Kuzey Akım Doğal Gaz Boru Hattı projesine ilk boruyu döşeyerek start verdi.