12 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 

Gürcistan Yine Pusulayı Şaşırdı...

Daha geçen hafta Adige Soykırımı'nı tanınsın diye toplantı düzenleyen ve hiçbir destek görmeyen Gürcistan'ın pusulası yine yanlış yönü gösterdi. Gürcistan Meclisi, “dost” 50 ülkeden, Abhazya ve Güney Osetya'yı "işgal altındaki topraklar" olarak tanımasını istiyor. Dış İlişkiler Komitesi, ABD, Kanada, Hindistan, İsrail, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Avrupa ve Afrika'nın yasama organlarına “Gürcistan topraklarının işgal altında olduğunun” tanınması sürecini başlatmak için birer mektup gönderdi.

Gürcistan 'Topraklarınının İşgal edildiğinin' Tanınmasını İstedi

Gürcistan Meclisi, “dost” 50 ülkeden, Abhazya ve Güney Osetya'yı "işgal altındaki topraklar" olarak tanımasını istiyor.

Dış İlişkiler Komitesi, ABD, Kanada, Hindistan, İsrail, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Avrupa ve Afrika'nın yasama organlarına “Gürcistan topraklarının işgal altında olduğunun” tanınması sürecini başlatmak için birer mektup gönderdi.

Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mikheil Machavarian, "Gürcü tarafı, uluslararası toplumun, Gürcü topraklarının işgal altında olduğunu tanımasını istemektedir. Uluslararası toplum bu konuda kararlar almalıdır” dedi.

Parlamento Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Giorgi Kandelaki de, kabulün fiili durum üzerinde fazla etki yaratmayacağını ama sonuca giden yolda bir eylem olacağını söyledi.

Bilindiği gibi, "Abhazya ve Tskhinvali bölgesinin işgali" tanımlaması Avrupa Parlamenterler Meclisi Konseyi tarafından Gürcistan ve Rusya arasındaki savaş sonrasında kullanılmıştı. "İşgal" terimi NATO Parlamenterler Asamblesi tarafından da kabul görmüş, ayrıca Çek Cumhuriyeti ve Litvanya parlamentoları tarafından da benimsenmişti.
 
En İyi İşletmecisi Ödülü MAHUE Timur'a Verildi

Kabardey Balkar Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Komitesi Rusya Federasyonu genelinde geçen yılın en iyileri arasında seçildi. Moskova’da düzenlenen bir törenle yılın en iyi işletmecisi ödülü Komite Başkanı MAHUE Timura verildi. Kabardey Balkar Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Komitesi geçen yıl cumhuriyette bir kısmı yabancı ortaklı olmak üzere 72 yeni projeyi hayata geçirmiş bu yeni projelerde 3 bin 765 kişiye yeni iş sahası açılmıştı.
 
Nalçik Makine Fabrikası Birinci Oldu

Nalçik Makine Fabrikası Rusya Federasyonu geneli ahşap ve mobilya makineleri üreten kuruluşlar arasında 1. seçildi. Krasnodar’da düzenlenen 10.cu UMIDS 201 Makine Fuarı’nda düzenlenen ve 12 ülkeden 300 farklı firmanın katıldığı yarışmada Nalçik’te bulunan Ahşap ve Mobilya Makineleri Fabrikası birinci sırayı aldı.

8 değişik makine modeli ile katıldığı fuarda ilk sırayı alan işletme ayrıca birkaç yabancı ülkeden firmalar ile de anlaşmalar imzaladı.

Çin ile yüklü bir sipariş anlaşması yapan makine fabrikası, fuar süresince Beyaz Rusya ile makine satışı, Ukrayna ile ortak makine fabrikası kurulması gibi 8 değişik anlaşma imzaladı.
 
Güney Osetya'da 49 Yıllık Üs Anlaşması Hukuki Boyut Kazandırıldı

Rusya Federasyonu, Güney Osetya ile imzaladığı 49 yıllık üs anlaşmasıyla Osetya’daki filli mevcudiyetine hukuki boyut kazandırdı.

Güney Osetya’daki Rus askeri üssüne meşruiyet ve kalıcılık kazandıran anlaşma Rusya Federasyonu ve Güney Osetya savunma bakanları tarafından dün imzalandı.

Anlaşmayı Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ile Güney Osetyalı meslektaşı Yuri Tanayev imzaladı.

İmza töreninde Serdyukov, “Bugünden itibaren Güney Osetya’daki askeri üssümüzün statüsü değişiyor ve Rusya Federasyonu bu anlaşmayla Güney Osetya’nın savunmasını tam olarak üstlenmiş oluyor” dedi. 49 yıllık anlaşma taraflar itiraz etmezse 15 yıllığına otomatik olarak uzayabil ecek.

Hatırlanacağı üzere Rusya Federasyonu benzer bir anlaşmayı Abhazya ile 17 Şubat’ta imzalamıştı.
 
Zubeyr Şukayev'e Suikast

Kabardey Balkar Cumhuriyeti Emniyeti Suç Araştırma Birimi Başkanı Zubeyr Şukayev arabasına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Cumartesi günü saat 19 civarında trafikte seyreden Şukayev, Tamanskaya Keşokova kavşağındayken aracının sürücü koltuğu altına yerleştirilen 200 gram TNT’nin patlatılması sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamayan Şukayev yaşamını yitirdi. Olayın kim veya kimler tarafından yapıldığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Ayrıca 7 Nisan günü Kabardey Balkar Cumhuriyeti Baksan şehri oto garajında görev yapan polis memurları üzerine Vaz marka bir araçtan kimliği belirlenemeyen kişilerce açılan ateş sonucu iki polis yaşamını yitirdi bir polis de yaralandı.
 
Moskova’daki İki İntihar Saldırısını İslamcı Terörist Doku Umarov üstlendi

Moskova’daki iki intihar saldırısını Terörist Kafkasya Emirliği hareketinin lideri İslamcı Terörist Doku Umarov üstlenmiş olsa da Çeçenistan devlet başkanı Kadirov buna ihtimal vermiyor.

Kadirov Rusların yaşadığı kaygıların aksine İslamcı Terörist Doku Umarov ve hareketini küçümseyen ve aşağılayan tutumunu sürdürüyor.

Rusya Federasyonu’nda bazı uzmanlar Umarov’un Kuzey Kafkasya’daki İslamcı teröristleri etrafında birleştirdiğini, bunların alt yapılarını tesis ettiğini ve özellikle Soçi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları için tehdit arz ettiğini düşünürken, Kadirov “Umarov beceriksiz ve açlıktan ölecek” iddiasında bulundu. 6 Nisan’da Çeçenya Parlamentosu’na seslenen Kadirov, Umarov’un sözünü dinleteceği kimse kalmadığı için kendisini havaya uçurma niyetinde olduğunu öne sürdü. Kadirov, “Açlıktan ölen Umarov, Moskova’daki trajik olayların ardından metrodaki eylemleri kendisinin organize ettiğini söylüyor. O bunu nasıl yapabilir, daha bitlerini kıramıyorken… Kirli, dişsiz kendi gölgesinden korkan, gece uyumaktan korkan adam” ifadelerini kullandı.
 
Rusya Federasyonu’nun Smolensk kentinde askeri havalimanına iniş yapmaya çalışırken düşen Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile birlikte 97 kişinin ölümüne neden olan uçak kazası ile ilgili araştırmaların ilk sonuçları açıklandı. Uçağın kara kutusu ve olay yerinde yapılan incelemeler sonunda elde edilen ilk verilere göre uçağın pilotaj hatasından düştüğü kaydedildi.

Rus ve Polonyalı olay yeri araştırma ekipleri çalışmalarını sürdürürken, uçağın yoğun sis nedeni ile iniş esnasında sol kanadının ormanlık alana çarptığı gelen bilgiler arasında. Rus yetkililer, Sovyet yapımı TU-154 model uçağın düşmesine teknik nedenlerin sebep olmadığını açıkladı. Polonya Cumhurbaşkanlığı’na ait 20 yaşındaki uçağın daha önce de arıza yaptığı, ancak fon eksikliği nedeni ile uçağın yenilenmesinin ertelendiği belirtilmişti.
 
Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde bu ayın 7’sinde bir futbol maçında çıkan olayları önlemede başarısız olmakla suçlanan iki polis müfettişi hakkında dava açıldı

7 Nisan günü Prohladnı şehrinde Altud köyü ve Yantarnovo Rus köyü arasındaki futbol müsabakasında kavga çıkmış ve gençler arasında meydana gelen çatışmada bir çok kişi yaralanmıştı.
 
Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski uzak perspektifte Kuzey Kafkasya bölgesinin Rusya Federasyonu’ndan ayrılacağını iddia etti.

Radio Freedom Europe radyosunda canlı yayına konuk olarak katılan Jirinovski, geçtiğimiz hafta Moskova metrosunda meydana gelen terör saldırıları çerçevesinde Kuzey Kafkasya bölgesi ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Konuşmasında “Kafkasya'da her zaman dış güçlerin yardımıyla Rusya Federasyonu’na karşı savaşacak fanatikler, ekstrimistler olacaktır” diyen Jirinovski, bu yüzden 'Özel Kafkasya Sınır Bölgesi' oluşturulması gerektiğini belirtti.
 
Ukrayna Hükümeti’nin, Rusya Federasyonu’nun Sivastopol'de bulunan Karadeniz filosunun kirasını yükseltmesi teklifi karşılık buldu.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de temaslarda bulunan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın taleplerini dikkate alacaklarını söyledi.
 
Yapımı uzun süredir tartışılan Kuzey Akım Boru Hattı Projesi birkaç gün önce ilk boruların Baltık Denizi’nin dibine yerleştirilmesiyle başlamıştı.

Rusya Federasyonu’nun Leningrad Bölgesi'nden Almanya'ya kadar uzanacak olan hattın bu önemli ilk adımıyla ilgili resmi tören dün yapıldı. Söz konusu bölgedeki Vıborg adlı yerde düzenlenen törene projeye katkısı olan ülke ve şirketlerin temsilcileri ile Avrupa Birliği Komisyonu katıldı.
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda, Rusya Federasyonu’nun Soçi ve Krasnodar kentlerine uçak seferleri düzenlemesiyle ilgili bir toplantı yapıldı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya, Oda Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Anadolu Jet Bölgesel Uçuşlar Merkezi Başkanı Sami Alan ile seyahat acentesi temsilcileri katıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacısalihoğlu, amaçlarının Soçi ve Krasnodar kentlerindeki iş adamlarının Trabzon'a ulaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, 'Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda bizlere en uygun cevabı veren Anadolu Jet ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Toplantının devamında en kısa zamanda uçak seferlerinin sonuçlandırılmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki Rusya Federasyonu’nda bizlere gereken kolaylığı sağlayacaktır' diye konuştu.
 
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Soçi Limanı'nın 1 Haziran 2010 tarihinde kesin olarak kapatılmak üzere tekrar yük trafiğine açıldığını ve söz konusu tarihe kadar Türk gemilerinin limana kabul edileceğinin bildirildiğini ifade etti.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Soçi'nin Rusya Federasyonu Federasyonu'nun en önemli turizm merkezi olması, 2014 Kış Olimpiyatları nedeniyle yapılan altyapı çalışmalarından dolayı şehir trafiğinin yetersiz kalması, Soçi Limanı'nın sadece yolcu limanı olması ve bunun için tasarlanması, yüklerin tahliyesi aşamasında kamyon trafiğinin şehir trafiğini kilitlemesi gibi nedenler dolayısıyla Krasnodar Bölge İdaresi ve Soçi Belediye İdaresi'nin yük taşıtlarının şehir içine girişini yasaklayan kararı neticesinde, 6 Nisan 2010 tarihi itibariyle yük gemilerinin Soçi Limanı'na girişinin durdurulduğunu belirtti.