19 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC’de başlatılan yeni bir proje ile 11-16 yaş gençler aileler arasında değiştirilerek misafir edilecek

Gençlerin birlikte yaşadıkları diğer hakları tanımaları, kültürlerini yaşam biçimlerini gözlemeleri amacıyla başlatılan projede cumhuriyetin 11 köy ve iki şehrinden 34 aile katılacak. Proje, Gençlik Bakanlığı, KBC Devlet Üniversitesi ve Bölge İdareleri tarafından birlikte organize edilecek.
 
Rusya Genel Savcı Yardımcısı İvan Serdyuk’un talimatı ile KBC’de açılan soruşturma sonucu bir firmanın hissedarlarını yanıltarak yanlış bilgilendirdiği ve olmayan yatırımları var gibi göstererek zarara uğrattığı gerekçesiyle dava açıldı.

“Elbrus İmperya” isimli firmanın Moskova ve St. Petersburg’dan güçlü firmaların garantisi altında olduğunu iddia ederek pazarladığı yatırımların gerçekte var olmadığı ve bu şekilde 34 ortağın 9 milyon Ruble zarara uğratıldığı tespit edilerek soruşturma açıldı.
 
Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nde iki bombanın patlaması sonucunda üç Rus askeri hayatını kaybetti, bir asker de yaralandı. Bölgede güvenlik güçleri ve militanlar arasında silahlı çatışma çıktı.

Çeçenistan’ın Açha-Martan bölgesinde arama keşif çalışmaları yapan Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı askerlerin bombalı pusuya düşürüldüğü belirtildi. Ormanlık alanda bombanın patlaması sonucunda biri subay olmak üzere iki Rus askeri hayatını kaybetti, bir asker de yaralandı. Ölü ve yaralı askerlerin bölgeden çıkarılması çalışmaları sırasında ikinci bir bomba daha patladı. Olayda bir Rus askeri daha öldü.

İki patlamanın ardından bölgeye özel Rus güvenlik güçleri sevkedildi. Ormanlık alanda başka bombaların olup olmadığını araştırmak için Savunma Bakanlığı’na bağlı özel ekip de bölgeye gönderildi.
 
Kuzey Kafkasya bölge valisi Aleksandr Hloponin 15 Nisan günü KBC’nin Esentuk bölgesinde genel durumla ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı

Toplantıya KBC Başbakanı, Çalışma Komitesi Başkanı ve bölge idarecileri katıldılar.

Toplantıda yapılan açıklamada 2010 yılında Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne ekonomik iyileştirme ve yatırımlar için 8.5 milyar Ruble ödenek alınacağı, bunun geçen yıla göre 1 milyar Ruble daha fazla olduğu belirtildi.

KBC’de 1 Nisan itibariyle açıklanan işsiz sayısının 20812 kişi olduğu, yakın zaman önce faaliyete geçirilen 17 farklı ticari proje ile bu sayının önceki yıla göre %26 oranında azaltıldığı ifade edildi. 2010 yılı içerisinde faaliyete geçecek yeni iş yerleri ile birlikte mevcut işsiz sayısının 15 bin civarına çekilmesinin planlandığı bildirildi.

Bölge valisi Hloponin daha önce bir başka toplantıda yaptığı açıklamada ise, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde yürütülecek ekonomik programın içerisinde yeni ailelerin ev sahibi yapılması konusunda da bir çalışma hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi. Hloponin’in açıklamasına göre yeni evlenenlere veya yeni evlilere 50 yıl vadeli yıllık yüzde 5 faizli kredi verilerek ev sahibi olmalarının planlandığı ifade edilerek, bu durumda her ailenin aylık ortalama 700 Ruble borç ödeyerek ev sahibi olabileceği, Avrupa ve Amerika’da işleyen sistemin de buna benzer olduğu belirtildi.
 
Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopes, Güney Osetya’nın ardından Abhazya ile ilk resmi teması gerçekleştirdi

Dün başkent Sohum’a gelen Nikaragua heyeti, Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Sergey Şamba ve Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya ile görüşüp Managua’nın Abhazya’ya kararlı desteğini sundu.

Misafirleri oldukça sıcak bir atmosferde karşılayan Bagapş, Abhazya yönetimi ve halkının Nikaragua’ya bağımsızlıklarını tanımış olmalarından ötürü minnettar olduklarını belirterek, Daveti için devlet başkanına teşekkürlerinin iletilmesini isteyerek, vakit bulduğunda kesinlikle bu güzel ülkeyi ziyaret edeceğini kaydetti.

Bagapş “Ülkelerimiz arasında karşılıklı ilişkilerin gelişimi için çok imkanımız var. Bölgesel olarak birbirimize uzak olmamıza rağmen bugün dünya, mesafelerin uzak olmasına bakmaksızın gelişiyor” dedi.

Bagapş, hükümete iki ülkenin ekonomik ve dış politika alanında işbirliği imkanlarını araştırması görevi verdiğini hatırlattı.

Nikaragua Dışişleri Bakanı da Abhazya halkı ve yönetimine eski bir gerilla lideri olan Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın iyi niyet ve dileklerini içeren mesajını iletti. Lopes “Abhazlar bağımsızlık mücadelesinde zarar gören ve aynı zamanda ablukadan zarar gören bir halk. Sizi çok iyi anlıyoruz, çünkü tüm bunları yaşadık ve kesinlikle sizi destekleyeceğiz” dedi. Sohum ziyaretlerinin amacının iki devlet arasındaki işbirliğini sağlamlaştırmak olduğunu belirten Lopes, Bagapş’a Ortega’nın istediği zaman Nikaragua’yı ziyaret edebileceğine dair davetini ileterek “Ülkemizi ziyaret ettiğinizde, Nikaragua halkının Abhaz halkına saygısını hissedeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sırasında Abhazya devlet başkanının kararıyla Ortega ve Lopes Abhazya Cumhuriyeti’nin Şeref ve Onur madalyası ile ödüllendirildi. Görüşmede nişanları Lopes’e takdim eden Bagapş, “Bu nişanları Nikaragua’nın Abhazya’ya yönelik gösterdiği cesaretten ötürü veriyoruz. Nikaragua’nın bizim için yaptıklarını önemli buluyoruz ve bu ülke ile yönetimine çok minnettarız. Biz, her konuda iyi dostlar ve partnerler olacağız” dedi.

İki ülke arasında ilişkilerin güçlenmesi için ekonomik projeler dahil ortak projelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Şamba “Biz sürekli olacak şekilde karşılıklı gelişimden yanayız. Abhazya’nın tanınması bunun için yeni imkanlar açtı” diye konuştu.

Maksim Gvinciya da Lopes’e Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nın Managua’ya yaptığı ziyarette göstermiş oldukları destekten ötürü teşekkür ederek “Bizim için Devlet Başkanınız Daniel Ortega ile görüşmemiz hayatımız boyunca büyük bir gurur ve anı olacak” dedi.
 
Rus askeri uzmanı Pavel Felgenhauer, Özgürlük Radyosu Ermenice Servisi’ne verdiği röportajda, Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşın tekrar başlaması tehlikesinin her an var olduğunu söyledi.
‘Bugün savaşın başlayabileceği yönünde ciddi tehlike mevcut. Daha önce ne Bakü ne de Erivan durumun gerginleşmesini arzu etmiyorlardı. Bugün durum değişti. Aliyev yönetimi önüne ciddi bir amaç koymuş, hatta buna ulaşmak için riske başvurabilir ve savaş işlemlerine tekrar başlayabilir. Azerbaycan bu adıma, savaş işlemlerinin kendisi için elverişli bir gidişata sahip olmasa bile başvurabilir.

Felgenhauer’e göre bugün artık Karabağ sorununu dondurulmuş çatışmalar safında saymak zor. ‘Durum dondurulmuş durumdan çıkmış ve her an her şey olabilir pozisyonuna bürünmüştür’ diyen uzman Azerbaycan’ın Silahlı Kuvvetleri’nin bugün bir savaş zaferi elde edebilecek durumda olmadığını da sözlerine eklemekte çekinmedi.