26 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC Parlamentosu bünyesinde faaliyet gösteren Ekoloji ve Yer Altı Kaynaklarını Koruma Komitesi yaptığı son toplantıda doğal kaynakların ve ekolojik dengenin korunması konusunda yapılabilecekleri ve mevcut durumu görüştü

Şehir yönetimleri, bilim adamları ve bu alanda görevli idari birimlerin temsilcileri ve konuyla ilgili bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda verilen bilgiye göre KBC’nin doğal su kaynakları 5 bin 740 kilometre akarsu,100 civarında doğal göl, 250 buzul ve bilinmeyen miktarda yer altı kaynağından oluşuyor.

Geçen yıl 1 milyar 109 milyon metreküp doğal kaynak suyunun kullanıldığı ve bunun 71.8 metreküpünün yer altı kaynaklarından içme suyu olarak temin edildiği ifade edildi.
 
Adigey Devlet Başkanı THAKUŞİNE Aslan rüşvetle mücadele konusunda yürütülen mücadelenin daha da artırılarak devam etmesi konusunda ilgili bakanlıklara talimat verdi

Yapılan açıklamada bu konudaki yasanın da yeniden ele alınması ve gerekli görülen değişikliklerin yapılarak parlamentoya getirilmesi konusunda da başkanın talimatı olduğu ifade edilerek, sorunun kısa sürede parlamentonun önüne gelmesi için gereken çalışmaların yapılacağı bildirildi.

Adigey Cumhuriyeti, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Müdürlüğü Trafik Bölümü için trafik cezaları ve trafik suçlarına bağlı para cezalarının tahsilini kolaylaştırmak için devlet bankası Zyberbank ile bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre bu tür ödemelerin yapılabilmesi için banka cumhuriyet genelinde elektronik ödeme noktalarını yaygınlaştıracak.

Banka binaları büyük iş merkezleri büyük marketler gibi yoğunluk olan noktalarda kurulmuş olan ve şu anda çalışan 30’a yakın elektronik ödeme noktası bulunuyor. Yapılan anlaşma gereği banka bu elektronik ödeme noktalarını tüm cumhuriyet geneline yaygınlaştıracak.
 
Önceki gün R.F geneli hazine müsteşarları toplantısı KBC başkenti Nalçik’te başladı

Federasyonun her bölgesinden temsilcilerin katıldığı toplantı 3 gün sürecek ve bu süre içerisinde federal hazine biriminin çalışmaları gözden geçirilerek, mevcut sistemde yapılması gereken değişiklikler görüşülecek.
 
KBC’de cumhuriyet genelinde iki ay sürecek olan çevre temizliği için el ele kampanyası düzenlendi

İl ilçe ve köylerde halkın katılımı ile yürütülen kampanyalarda yerleşim birimlerinde çevre temizliği, anıtların ve tarihi yerlerin temizliği ve onarımı, ormanlık alanların ve piknik yerlerinin temizliği, cumhuriyet geneli otoyollar ve çevresinin temizliği yapılıyor.

Yürütülen kampanyada devlet kuruluşları ve özel kuruluşlar yanı sıra dernek vakıf gibi bir çok toplum örgütü de gönüllü olarak görev alıyor.

Her yerleşim biriminde kampanyaya katılan gönüllü kuruluşlar bölgeleri kendi aralarında paylaştırarak çalışıyorlar.
 
Dün Erivan'da Yeni Milli Muhafazakar Hareketi üyeleri Gürcistan'ın Ermenistan'daki büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi gerçekleştirdi

Gürcistan Ermenistan ilişkilerinde kırılma noktası olan Cevahiti bölgesi protestocuların "Cavakh'a sahip çıkarız", "Cavakh'ın Gürcüleştirmesine hayır!" sloganlarıyla gündeme getirildi.

Yeni Milli Muhafazakar Hareketi üyeleri, "Sovyet döneminden beri başlayan Cavakh'ın parçalama politikası sona ermesi gerektiği" talebinde de bulundu.

Daha sonra hareketin temsilcileri Gürcü elçisine bir görüşme taleplerini elçiliğe illettiler ama Gürcü Büyükelçiliği protestocu Ermeni gençlerinin isteğini reddetti. Protestocular daha sonra polis yetkililerine Gürcistan Büyükelçisi’ne verilmek üzere bir mektup vererek olaysız bir şekilde dağıldılar. 14 Nisan'da Gürcistan’ın başkenti ve belli başlı şehirlerinde Ermeniler bir imza kampanyası başlatmış, Gürcistan Parlamentosu’nda Türkiye’ye karşı bir karar aldırmak için başvuru yapacaklardı. Bu komplike eylem yakın gelecekte Gürcistan Ermenistan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine bakmak gerekir. Zira Türkiye ile sınır kapılarını açmayı başaramayan Ermenistan Gürcistan ile de problem yaşarsa gelecek günlerde büyük sıkıntılar çekebilir.
 
Rusya Ortodoks Kilisesi dış kiliselerden sorumlu yetkilisi Papaz Volokolamski İlarion ülkede yaşanan evlilik sorunlara değinerek, “bu konularda Müslüman kardeşlerimizden örnekler almalıyız” dedi

Kafkasyalı Ortodoks gençlerle Moskova’da bir araya gelen Rus Kilisesi yetkilisi, kilise-devlet ilişkilerine değindi. Bir gencin “Laik devletin kilise devletine dönüştürülmesi tehlikesi var mı" sorusuna papaz Volokolmaski, “Böyle bir tehlike bugün söz konusu değil. Rus Ortodoks Kilisesi devletle karşılıklı olarak birbirine müdahale etmeme politikasından memnun. Belirli alanlarda karşılıklı işbirliğimiz de var. Toplum ve devlet Ortodoks Kilisesi’ne saygıyla yaklaşıyor. Kilise-devlet karşılıklı ilişkilerini ayarlayan bir belgemiz de var: 2000 yılına ait ”Sosyal Konsepti’nin Esasları” adlı belge. Bu belgeye göre, Kilise devletten ayrı ve siyasete müdahale edemez: Bir partiyi başka bir partiye karşı destekleyemez ve kendisini siyasi bir güç olarak göremez. Kilisenin kapısı, bozucu şovenist güçler hariç her tür siyasi eğilimli kişilere açık. Ayrıca Kilise devlet yönetiminde yer almaz, devlet de Kilise’ye eski Sovyet döneminde olduğu gibi patrik veya kilise yetkilisinin seçilmesi hususunda dikte de bulunamaz.” dedi.

Kilise yetkilisi, ülkenin demografik ve evlilik sorunlarına değinerek gençlere bazı nasihatlerde da bulundu. Papaz İlarion, “Biz Hıristiyanların Müslüman kardeş ve bacılarımızdan öğrenecek bazı değerler var, örneğin aile değerlerin korunması açısından. Onları bu konuda örnek almalıyız. Geçenlerde ülkemizde evlilik ve boşanma sayısına baktım: Örneğin bizde bin evliliğe yaklaşık 600-700 boşanma düşüyor. Müslüman nüfusun oturduğu bölgelerimizde ise bin evliliğe 100-200 boşanma düşüyor. Müslümanlarda aile ideal geleneği kaybedilmedi, ama Hıristiyanların çoğunda ise böyle bir şey kalmadı.” diye sitemde bulundu.

Görüşmede Gürcü, Abhaz, Oset ve Ermeni gençleri yer alırken, Kilise yetkilisi İlarion Rusya’da çeşitli dinler arasındaki işbirliği ve dayanışmanın artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Rusya'da İslam'ın terörle özdeşleştirmesine karşı çıkan farklı din ve görüşlere mensup yaklaşık 2 bin kişi Moskova'da yürüyüş düzenleyerek “İslam barış dinidir. Rusya bunu böyle biliyor” mesajı verdi

'İslam teröre karşı' adı altında Beyaz Ev'in karşısındaki Taras Şevçenko sahil yolunda saat 12.00 sıralarında bir araya gelen yaklaşık 2 bin genç 29 Mart Moskova metrosunda bombalı saldırılarının ardından özellikle dinini yaşamaya çalışan Müslümanların çok zarar gördüğünü vurguladı. Başkent Müslüman gençlerin girişimiyle düzenlenmesi kararlaştırılan yürüyüşe Kremlin yanlısı 'Naşi' hareketinden gençler, üniversite öğrencileri, Moskova'da yaşayan Müslüman gençler ve farklı din mensupları katıldı.

Yürüyüşten önce konuşma yapan ünlü Rus doktor Leonid Roşal, Moskova metrosunda 40 kişinin hayatını kaybetmesi ve yüze yakın kişinin de yaralanması ile sonuçlanan terör saldırılarının Rusya toplumunu bir birine düşürmeyi amaçladığını belirtti. Yürüyüşe katılan farklı dinlere ve milletlere ait gençlerin bunun mümkün olmayacağını gösterdiğini vurgulaya Roşal, “İslam teröre karşı. Biz hepimiz birlikte teröre karşıyız. Dünyada farklı dinler var. Ancak yaratıcı birdir. Barış içinde yaşamak en güzel yoldur.” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe katılan gençler, 'İslam teröre karşı', 'İslam barış dinidir', 'Terörün ilacı manevi eğitim', 'Biz birlikteyiz' şeklinde pankartlar taşıdı.

Konuşmacı olarak yürüyüşe katılan Halklar Dostluğu üniversitesinde okuyan başı örtülü öğrenci Cennet sahneye Müslümanları savunmak için çıkmadığını, çünkü eğitimli insanların hiç bir zaman İslam'ı terörle bağdaştırmayacaklarını belirtti. Cennet başörtülü ve Moskova’da yaşayan bir genç olarak patlamalardan çok etkilendiğini, ancak teröristleri İslam’la bağdaştırmamak gerektiğini söyledi. Başörtüsünün bir hak meselesi olduğunu belirten Cennet, “Teröristler üzerilerine bir elbiseyi giydiği için terörist olmuyor. Ve herhalde saldırganlar kot giymiş olsaydı biz tüm diğer kot giyenlere tepkili olmazdık” diye konuştu.

Mitinge terörün hiç bir ırk ve milliyetle bağlantılı olmadığını göstermek için katıldığını belirten Halklar Dostluğu hareketi mensubu Mihail bir çok insanın yanlış bilgilendirildiğini ve İslam!a karşı önyargılı davrandıklarını kaydetti. Mihail “Kesin bir şekilde İslam ile ilgili önyargılara karşıyım. Siyasi ve farklı çıkarları olan teröristlerin İslam ile hiç bir ilgileri yok. Rusya çok uluslu ve farklı dinleri bünyesinde barındıran bir ülke. Bizim diyaloga ihtiyacımız var. Aramızı bozmaya çalışanlara karşı olduğumuzu, yılmadığımızı göstermek için buraya geldik” şeklinde konuştu.

Rusya'da yaşayan Müslümanlara destek vermek için yürüyüşe katıldığını anlatan Edvarda Çesnokov da Maalesef 29 Mart tarihinde meydana gelen trajik olayların islamofobiye yol açtığını ifade etti. Çesnokov, “Çok akıllı olmayan insanlar İslam'ı terör ile bağdaştırıyor. Bu yanlış. Ve biz bunu ispatlamak için bugün buradayız.” dedi.

Sahnedeki konuşmaların ardından yaklaşık 2 bin kişilik grup Taras Şevçenko sahil yolunda yürüyüş düzenledi. Kiyevskaya metro istasyonuna kadar yürüyen grup 'İslam teröre karşı' yazılı büyük pankartlar taşıdı. Pankart Rus ve Kafkas kökenli gençler tarafından birlikte taşındı.
 
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da yıllık konuşma yapan Rus Başbakanı Vladimir Putin’in ardından kürsüye çıkan muhalefet liderleri yönetimin ekonomik ve savunma politikalarını eleştirdi

Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, ülkenin savunma ve ordu politikalarını eleştirerek Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov’un hemen görevine son verilmesini talep etti. Zyuganov, “Kusura bakmayın, ama Savunma Bakanı’nın ismini orduda kimse küfür edemeden söyleyemiyor. On teklifi formüle edemeyen bu şahıs ülkemizin yüz karası. Kendi vatanına, bizim tarihe ve bizim zafere saygı duyulması lazım. Ülkemizin rezil olmaması için Savunma Bakanı hemen istifaya gönderilmeli. Ülke zenginliklerinin üçte biri güvenliğimizin ihtiyaçlarını karşılaması için seferber ediliyor.” dedi.

Komünist Partisi lideri, hükümet faaliyetlerini eleştirerek siyasi rotanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Putin’in 10 yıldır dış ve iç politika konularıyla ilgilendiğini hatırlatan Zyuganov, eski SSCB yıllarında bilimsel başta olmak üzere çok alanda başarılara imza atan ülkenin son yıllarda dev ülkelerin çok gerisinde kaldığını kaydetti. Zyuganov, “Biz ekonominin ve sosyal alanların canlandırılması hususunda önlemlerin alınmasını anlıyoruz. Ama bunun için siyasi iradenin olması lazım. Sizin klan takımınızla (hükümeti kastederek) bu meseleleri çözmek mümkün değil. Eğer durum böyle devam ederse, hükümetin istifası kaçınılmaz.” diye konuştu.
 
Rusya ve Ukrayna Turuncu Devrim yıllarında kaybedilen stratejik ortaklık perspektifini yeniden yakaladı

 Ukrayna'da Şubat ayında gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç iki ülke ilişkilerini devrim öncesi döneme taşıdı. Sivastopol kentinde bulunan ve 2017'de süresi dolacak Rus üssüne ek 25 yıl daha süre veren Yanukoviç, Rusya'dan da doğalgazda yüzde 30'luk indirim aldı. On yıllık anlaşmaya göre, Rusya'nın Ukrayna'ya toplam 40 milyar dolarlık bir indirim yaptığı kaydediliyor.

Son iki ayda beşinci kez bir araya gelen Medvedev ve Yanukoviç askeri üsle ilgili anlaşmayı parafe etti. 2017'de süresi dolacak askeri üs için Ukrayna Rusya'ya ek 25 yıl daha verdi. Süre dolumundan itibaren de tarafların itiraz etmemeleri durumunda 5 yıl dönemlerle süre uzatılabilecek. Böylece eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nın boşaltılmasını istediği üsle ilgili sorun çözüldü. Stratejik öneme sahip Karadeniz'deki askeri varlığını uzun dönemde perçinleyen Moskova, doğalgaz anlaşmasında kesenin ağzını açtı.

Bölge güvenliği açısından üssün önemine değinen Medvedev, üssün bulunduğu Sivastopol kentinin sosyo ekonomik yapısına sağladığı katkıya dikkat çekti. Ortak basın toplantısında Medvedev Rusya'nın askeri üsse ihtiyacı olduğunu, doğalgaz alanında imzalanan anlaşma ile de stratejik ortaklığın bir adım öteye taşındığını vurguladı. Yanukoviç de Rusya'nın yeni 'Avrupa Güvenlik Anlaşması' teklifine destek verdiklerini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ukrayna'ya verilen doğalgazda bin metreküp için 100 dolar indirime gittiklerini açıkladı. 2010 yılının ikinci çeyreğinde 330 dolar olması beklenen doğalgaz rakamı 230 dolar olacak. İndirim, fiyatların 330 doları aşması durumunda 100 dolarla sınırlı olacak. Yüzde 30'luk indirim anlamına gelen yeni rakamlar Nisan ayından itibaren geçerli olacak. Ukrayna Rusya'dan 2010'da 30, sonraki yıllarda da 40 milyar metreküplük alım için indirim alacak. Almadığı doğalgaz için ceza uygulaması ise Kiev için tamamı ile kaldırıldı.