03 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 

Nalçik'teki Patlamaya İlişkin Son Haber

KBC de 1 mayıs günü hipodroma yapılan bombalı saldırıda yaralananlardan 11 kişinin hala hastanelerde olduğu, diğerlerinin ise tedavileri tamamlayarak taburcu edildikleri öğrenildi.

İç işleri bakanlığından bir yetkilinin İnterfax ajansına verdiği demece göre 8 kişi cumhuriyette değişik hastanelerde,üç kişi ise içişleri bakanlığının sağlık biriminde tedavi altında bulunuyor.

Aynı açıklamaya göre ise 18 kişi ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edildi.

Yapılan açıklamalara göre bombanın saatli mekanizma ile çalışan ve içerisine metal parçaları yerleştirilmiş 3 ile 5 kg. arasında bir TNT patlayıcı olduğu ve hipodromun VIP bölümünün hedef alındığı belirtiliyor.

Bu patlamanın failleri hakkında bilgi verecek kişi veya kişilere KBC yönetimince 3 milyon ruble ödül verileceği açıklandı.

İstihbarat başkanının açıklamasına dayanarak verilen haberlere göre, patlayıcının gece yerleştirilmiş olabileceği,saatli mekanizma olması nedeniyle çok uzun sure önceden active edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilerek şüpheli 2 kişinin robot resimlerinin hazırlandığı bildirildi.

Şehrin pek çok bölgesinden duyulan patlamadan sonra , ikinci dünya savaşının bitişi olan ve büyük törenlerle kutlanan 9 mayıs günü için de bu tür olumsuzluğun olabileceği ihtimali halkta huzursuzluk ve endişe yaratsa da, KBC başbakanı yaptığı basın açıklamasında planlanan tüm etkinliklerin yapılacağını ve hiç bir programın bu nedenle iptal edilmeyeceğini söyledi.

Ayrıntılarını daha önce yayınladığımız olay hakkında yeni gelişmeler oldukça haber aktarımına devam edeceğiz.
 
Karaçay Çerkes Cumhuriyeti, Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan Ecza Dairesi son yaptığı toplantıda cumhuriyette ilaç ve sağlık malzemelerine yapılacak zamları belirledi

Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Madina Gapoyeva bu konuda yaptığı açıklamada, her türlü sağlık malzemesi ve ilaçta çeşitlerine göre en çok % 11 ile 18 arasında zam yapılabileceği belirtilerek bu sınırı aşanlar hakkında yasal işlem yapılacağını ifade etti.
 
16 – 20 Mayıs tarihlerinde RF’nun 70 farklı bölgesinden gelecek olan 1500 öğrencinin katılacağı “Öğrenci İlkbaharı” isimli festivalin 18.cisi KBC başkenti Nalçik’te düzenlenecek

Eğitime yönelik olan ve başarılı öğrencilerin gelişimi amaçlanan bu festivale katılanlar ülke genelinde düzenlenen 200 farklı yarışma ve festivale katılan 1 milyonun üzerinde öğrenci arasından seçiliyor.

Başarılı öğrencilerin kültürel ve eğitsel yönden gelişimine katkıda bulunması amaçlanan bu festivali cumhuriyetin Eğitim, turizm ve Gençlik bakanlıkları birlikte organize edecekler.
 
2010 yılında RF genelinde yapılacak nüfus sayımı için hazırlıklar başladı

Nalçik belediyesi tarafından cumhuriyet genelinde bu konuda yapılacak çalışmaları organize etmek üzere bir sayım komisyonu oluşturuldu.

Sayımda görev alacakların tespiti, görevlilerin çalışacağı bölgelerin tespiti ve bölgelere ulaşımın sağlanması gibi konuları organize edecek olan komite çalışmalarına başladı.

Hatırlayacağınız gibi RF genelinde bir önceki nüfus sayımı 2002 yılında yapılmıştı.

Bu yıl yapılacak sayımlar için Çerkes cumhuriyetlerinde çeşitli gruplar, Adigelerin hangi boyundan olursa olsun, herkesin kimlik kısmında kendisini Çerkes olarak yazdırması için bir kampanya yürütüyorlar.

DÇB’de daha önce, Moskova’daki merkezde gereken çalışmayı yaparak, sayım defterlerinde Adige halklarının hepsi için tek bir isim yer alması için faaliyet yürütme yönünde prensip kararı almıştı.
 
KÇC Devlet Başkanı Boris Yebzeyev'in KÇC hükümetini görevden aldığı, ve başbakanlık görevine geçici olarak Başbakan Yardımcısı Kem Muradin’i atadığı bildirildi

Hatırlanacağı üzere Kuzey Kafkasya federal bölge yöneticisi Aleksandr Hloponin KÇC’ni ziyaret ettiğinde bu konuda Yebzeyev’e bir uyarı yapmış ve 1 Mayıs tarihine kadar cumhuriyette başbakanlık görevi bir Çerkes tarafından yürütülecek şekilde gereken değişikliğin yapılmasını istemişti.
 
Adigey cumhuriyeti başkanı THAKUŞİNE Aslan 2009 yılı sonu itibariyle kendisinin ve ailesinin mal varlığını gösteren bir beyanname açıkladı

Yapılan açıklamaya göre Adigey devlet başkanının geçen yıl 1 milyon 63 bin Ruble, eşinin ise 146 843 Ruble geliri olmuş. Bunların dışında Thakuşine’nin açıkladığı mal beyanına göre devlet başkanının 4 bin 242 m2 arsası, 2 dairesi ve 1 adet bahçeli evi var.
 
KBC’nde asgari yaşam standardında bir yaşam için gerekli olan gelir belirlendi

Ekonomi ve ticaret bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılının ilk üç ayı için tespit edilen rakamlara göre asgari düzeyde yaşam sürecek bir çalışanın eline geçmesi gereken ücretin en az 4 bin 547 Ruble olması gerektiği ifade edildi.
 
KBC parlamentosunda yatırımcıların ve ticari işletmelerin mal varlıkları ve ticari gelirleri üzerinden alınan vergilerin azaltılmasını öngören bir kanun taslağı görüşüldü

Parlamento Ticaret ve Ekonomi Komitesi başkanı İrina Maryaş bu konuda yaptığı açıklamada; yeni taslağın son şeklini aldığında federal yasayla çelişen kısımların düzeltileceğini ve aynı zamanda yatırımcı ve üretici işletmelerin mal varlığı ve gelir vergilerinde yeni bir düzenlemeye gidilerek, alınan vergilerin azaltılacağını ifade etti...
 
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın iki dönem başkanlığını yapan Gennady Seleznev, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in gelecek ay Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasını beklediğini ve bunun iki ülke için de faydalı olacağını söyledi.

Eski Duma Başkanı ve Pravda Gazetesi'nin son Genel Yayın Yönetmeni Gennady Seleznev, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasına ilişkin, ‘’Halk için çok olumlu, çünkü insanlar rahat girip çıkabilecekler. Her meslekteki insanların rahat gidiş gelişlerini sağlayacak. Bunun, ilişkilere ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. İnsanların böyle bir isteği var. Rus yöneticiler de bunu kabul etti. İnsanların isteği üzerine adım atmak her zaman güzeldir” ifadelerini kullandı. Vizenin kalkmasının Rusya'ya Türk turist sayısını artıracağını da vurgulayan eski Duma Başkanı, “Biz hep turizmden bahsediyoruz; ama bu iş dünyası için daha büyük bir adım. Ticari hacmimiz oldukça büyük. Rusya sadece hammadde ihraç eden bir ülke olarak görülmemeli. Mal da satabilir. Keşfetmediğiniz ürünler var” diye ekledi.
 
Rus APN haber portalı, Türkiye’nin Kars ilini tanıtarak kentte çok sayıda Rus mimari eser ve yapıtların bulunduğunu yazdı

Makalede yurtdışına tatile giden Rus turistlerin mutlaka Kars’a gitmeleri tavsiye edilirken, 1915 olayları sırasında Ermenilerin Rusya Müslümanlarını katlettiği iddia edildi.

Aleksandr Sivov imzalı, “Rus Kars’ı: 90 yıl sonra” başlıklı yazıda Kars’ın Rusya İmparatorluğu’na nasıl geçtiği ve Çarlık yönetiminin “Hıristiyan halklarını İslam boyunduruğundan kurtarmak” adı altında İstanbul’u ele geçirmeyi planladığı ifade edildi.

Rus muhabir 1877-78 yıllarında patlak veren Türk-Rus savaşında Rusya’nın eline geçen Kars’ın 1920 yılına kadar Çarlık ve sonra da halefi Sovyet Rusya’sına ait olduğunu da yazıyor. 30 Ekim 1920’te Mustafa Kemal Atatürk Kars’ın Türkiye’ye iade edilmesi için Bolşeviklerle anlaşma imzaladığı kaydedilen makalede, “Rusya’da 1918-20 yıllarında iç savaş vardı. Kars Sovyet Rusya’sından kopmuştu, kuzeyde düşman Gürcistan bulunuyordu. Atatürk liderliğindeki Türk yöneticiler, Antanta’ya (Batıdaki emperyalist güçler) karşı yeni bir cephe açmak ve sonuna kadar savaşacakları konusunda yemin ediyor. Onlar, Sovyet Rusya’sına yönelik askeri baskıyı azaltmak için kendi sözünü tamamen tuttu. 1923 yılında Türkiye’de cumhuriyetin kurulmasının ardından SSCB güney sınırında Ankara gibi en sadık müttefikini buldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi lideri Adolf Hitler’in güçlü baskısına rağmen Türkiye Almanya’nın tarafına geçmeyi reddetti ve Karadeniz’de Nazi askeri gemilerinin geçmesine izin vermedi. Savaştan sonra Sovyet yönetimi ise tıpkı Yugoslav, Arnavutluk ve Çin gibi Türkiye ile ilişkileri bozmayı 'başardı'” eleştirisi getirdi.