06 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Abhazya tavrını netleştirdi.

Abhazya devlet başkanı Sergey Bağapş, Birleşmiş milletler veya Avrupa birliği temsilcileri ile Gürcistanla barış konusunu görüşmeyeceklerini , kendilerini davet etmeyeceklerini, bu şekilde gelen heyetlerin de Abhazya sınırından geçişlerine izin vermeyeceklerini söyledi.
Bağapş açıklamasının devamında, bunun nedeni onlara saygı duymamamız değildir.

Bunun nedeni asıl savaş yanlısı ve saldırgan olan tarafın Gürcistan olmasıdır.

Eğer BM. Veya Avrupa ülkeleri birilerini barışa davet edeceklerse asıl muhatapları Gürcü tarafıdır, gidip onlarla görüşsünler dedi.
 
Dimitri Medvedev Türkiye'ye geliyor
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev`in 11-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde iki ülke arasında vizelerin kaldırılması bekleniyor.

Medvedev`in ziyareti sırasında Türkiye ile Rusya arasında turizm, ticaret, güvenlik, ulaşım, kültür ve diğer alanlarda bir dizi anlaşmanın imzalanacağını belirten Türkiye Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, önceliğin vize muafiyetinde olduğunu söyledi.

Ayrıca ziyaret sırasında hava ulaşımı, Samsun ve Kavkaz limanları arasında tren feribot seferlerinin yapılması ve iki ülkede kültür merkezlerinin açılmasıyla ilgili anlaşmaların imzalanması planlanıyor. Rusya ve Türkiye İçişleri bakanlıkları arasında güvenlik konulu anlaşma imzalanacak. Ayrıca Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi`nin toplantısı yapılacak.

İkili ilişkilerin en önemli konularından birinin enerji alanında iş birliği olduğunu kaydeden Büyükelçi, bu bakımdan öncelikle Türkiye`de ilk nükleer elektrik santralinin ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşa edilmesine Rusya`nın katılması söz konusu dedi.
 
KBC bütçesi 2009 yılında 250 milyon Ruble fazla verdi.

Maliye bakanı Azret Bişenov’dan referansla cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre cumhuriyette 2009 yılı planlanandan 247 milyon ruble bütçe fazlası ile sona erdi.

Salı günü yapılan hükümet toplantısında bilgi veren maliye bakanı Bişenov, 2009 yılı için cumhuriyetin bütçe gelirlerinin 20 milyar 382 milyon ruble olarak gerçekleştiğini, buna karşılık 2009 yılı harcamalarının ise 20 milyar 135 milyon ruble olduğunu ifade ederek 247 milyon ruble bütçe fazlası oluştuğunu söyledi.

Bişenovun açıklamasına göre, cumhuriyetin bütçe gelirleri 2009 yılında 1.3 kat artarak 7.6 milyar dolar olmuş.Bunun %38’i özel tüketim vergisi, %29.4’ü gelir vergisi ,%15’i bireysel mülk ve kazançlardan,% 12.8’i ise emlak vergilerinden sağlanmıştır.

2010 yılı ilk diliminde ise bütçe gelirlerinin 5.2 milyar ruble, bütçe harcamalarının ise 3.2 milyar ruble olarak gerçekleştiğini ifade eden Bişenov, tüm yıl için yapılan bütçe planında yıllık gelirlerin 18 milyar 794 milyon ruble, bütçe giderlerinin ise 20 milyar 280 milyon ruble olarak hesap edildiğini ve bütçe açığının 1 milyar 486 milyon ruble olarak öngörüldüğünü söyledi.
 
BDT ekonomileri yüzde 4,5 oranında büyüdü
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ekonomisi, küresel ekonomik krizden sonra ilk defa büyümeye geçerken, bu çerçevede yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 4,5 oranında büyüdü.

Konuyla ilgili olarak BDT Devletlerarası İstatistik Komitesinden yapılan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde BDT ülkeleri arasındaki en büyük ekonomik büyümenin yüzde 16,4 ile Kırgızistan'da gerçekleştiği belirtilirken, ülkedeki bu artışın Kumtor altın işleme ocağının tam kapasite faaliyete başlamasıyla ilgili olduğu ifade edildi.

Açıklamada, yılın ilk çeyreğinde BDT ülkelerindeki ekonomik büyümenin Kırgızistan'da yüzde 16,4, Özbekistan'da yüzde 7,6, Tacikistan'da yüzde 6,8, Kazakistan'da yüzde 6,6, Ermenistan'da yüzde 5,5, Azerbaycan'da yüzde 5,4, Rusya'da yüzde 4,5, Belarus'ta ise yüzde 4 olarak hesaplandığı kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca Moldova, Türkmenistan ve Ukrayna ile ilgili istatistik verilerin BDT Devletlerarası İstatistik Komitesine henüz ulaşmadığı ifade edildi.

2009 yılında, BDT ülkelerindeki ekonomi yüzde 7 oranında gerilerken, bu çerçevede ekonomik büyüme Azerbaycan?da yüzde 9,3, Özbekistan?da yüzde 8,1, Tacikistan'da yüzde 3,4, Kırgızistan yüzde 2,3, Belarus'ta yüzde 0,2 olarak gerçekleşirken, geçen yıl Rusya?da yüzde 7,9, Kazakistan'da yüzde 1,5 (yılın 9 ayı verilerine göre), Moldova'da yüzde 7,7 (yılın 9 ayında), Ukrayna?da yüzde 15,9, Gürcistan'da ise yüzde 7,8 (yılın ilk yarısında) oranında ekonomik gerileme meydana gelmişti.
 
Abhazya’da Tamsaş firmasının faaliyetleri durduruldu.

Abhazyada faaliyet gösteren ve Türk-Abhaz ortaklığı olan Tamsaş kömür işletmesinin faaliyeti durduruldu.

Tkvarçal dağlarında faaliyet gösteren firmanın ciddi derecede insan sağlığına çevre kirliliğine etkisi olduğu gerekçesi ile Abhazya çevre ve ekoloji komitesi tarafında faaliyetine ara verilerek şirket yetkililerinden faaliyetleri hakkında bilgi istendi.

Geçtiğimiz günlerde Oçamçira bölgesinde birkaç köyün sakinleri demiryolunu kapatarak kömür yüklü 13 vagonun geçişini engellemiş ve şirketin insan ve çevre sağlığına zarar verdiği gerekçesi ile şikayette bulunmuşlardı.

Başbakan yardımcısı Daur Tarba, Ekonomi bakanı Kristina Ozgan ve çevre ve ekoloji komitesi başkanı Roman Dbar şirketin faaliyet gösterdiği bölgedeki Baslahu köyüne bir ziyarette bulunarak halkın şikayetlerini dinlemişlerdi.

Çevre sakinlerinin şirketin faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik nedeni ile öfkeli oldukları,yine aynı şekilde yakındaki nehrin artık artık çöplüğe dönüşmesinden ve ağır su kirliliğinden şikayetçi oldukları açıklanmıştı.

Hükümet adına bir açıklama yapan Kristina Ozgan , şirketin mayıs sonuna kadar bölgedeki özel duruma uygun mühendislik çözümleri önermesi gerektiği ve ayrıca arıtma tesisi çöp ve atıkların imhası konusunda da bir proje sunması gerektiğini belirtti.