08-09 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Rusya 9 mayıs kutlamaları öncesi patlama

9 mayıs günü sabah 09:45 saatlerinde KBC başkenti Nalçikte şiddetli bir patlama meydana geldi.

Şehrin ana caddesi olan ve 9 mayıs törenlerinin de yapılacağı Lenin caddesinde meydana gelen patlama sonrası,cadde trafiğe kapatılarak insan ve araç girişi engellendi.

Güvenlik güçlerinden yapılan açıklamaya göre; patlama Lenin caddesi 24 numaradaki kapalı bir depoda meydana geldi ve ilk tespitlere göre ölen yada yaralanan olmadı.
Yakındaki binanın camlarının kırıldığı ve hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada çevre binaların da boşaltıldığı ifade edildi.

(CC notu : Nogmova girişinden itibaren kapatılmış olan cadde emniyet birimlerinin çevre binalarda kontrollerinden sonra, öğle saat 12:45 itibariyle yeniden yaya trafiğine açıldı, fakat araç girişine izin verilmiyor.
Emniyet birimlerinden ilk anlarda bunun bir gaz patlaması olabileceği söylenmiş ise de patlamanın şiddetine ve alınan tedbirlere bakılınca böyle olmadığı anlaşılıyor)

9 mayıs günü, ikinci dünya savaşının bitişinin 65. yıldönümü olması ve aynı zamanda Nalçik şehrine kahraman kent ünvanı verilmiş olması nedeniyle büyük törenlerle kutlanmak üzere günler öncesinden hazırlıklara başlanmıştı.
Devlet başkanlığı binası önünde tören alanı hazırlanmış ve bir olay meydana gelmemesi için emniyet tedbirleri de olağanüstü şekilde artırılmıştı.
Yine bir emniyet yetkilisinin yaptığı açıklamaya dayanarak, kutlama törenlerinin iptal edilmeyeceği ve normal kutlama programının devam edeceği bildiriliyor.

Bu gün yine aynı saatlerde Dağıstanda da bir patlama meydana geldi ve 1 kişi hayatını kaybetti.
Hatırlanacağı üzere 1 mayıs törenleri sırasında Nalçik hipodromunda meydan gelen patlamadan sonra 1 kişi ölmüş 30’a yakın kişi de yaralanmıştı.
 
Moody's: Rusya ekonomisi 2010'da yüzde 4 büyüyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya ekonomisinin 2010'da yüzde 4 büyüyeceğini, sonraki yıllarda da büyüme hızının artacağını açıkladı.

Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Rusya'nın 2010'da resmi olarak öngörülen yüzde 3,1'lik büyüme rakamını yüzde 4 olarak revize ettiklerini duyurdu.

Moody's Başkan Yardımcısı Dietmar Hornung yaptığı değerlendirmede, tüm göstergelerin Rusya için olumlu olduğunu, ekonomik büyümenin devam edeceğini belirtti. Küresel ekonomide yaşanan toparlanma ve petrol varil fiyatlarının 80 doların üzerinde seyretmesi Rusya ekonomisinin büyüme hızına olumlu katkı sağlayacak.

Rublenin güçlenmesi ve kısmen artan enflasyonun olumsuz etkileri ise ticaret fazlası ile rahatlıkla kapatılabilecek. Hornung'a göre Rusya bankacılık sektörü de yılın ikinci yarısında istikrara kavuşacak.

Moody's'in raporuna göre ,Rusya'nın kamu borcu yükü olmaması ve toplam borç miktarından fazla hazinede döviz rezervinin bulunması toparlanmada önemli katkı sağlıyor. Rusya on yıl aradan sonra ile kez Eurobond piyasasında borçlanmaya gitmiş, 5,5 milyar dolarlık talebine karşılık 25 milyar Dolar arz sağlanmıştı. Moody's Rusya'nın kredi notunu Baa1 olarak açıklamıştı.
 
ABD 'BP'nin boğazına postal basmaya' kararlı

WASHINGTON - Amerikalı senatörler ülkenin Meksika Körfezi kıyılarındaki petrol sızıntısı felaketinde ekonomik kayba yol açan petrol şirketlerinin zararı tazmin etmelerini öngören yasa tasarısı sundu. Tasarıya göre turizm, balıkçılık, doğal kaynaklar ve yerel vergilerde gelir kaybına yol açan petrol şirketleri 10 milyar dolara kadar tazminat ödemek zorunda kalacak.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Barack Obama yönetiminin, BP’ye baskılarının süreceğini açıklarken, “Boğazına postal basmaya devam edeceğiz” dedi. Sözcü, denize akan petrol kesilmeden Obama’nın rahat etmeyeceğini söyledi. İngiliz gazeteleri de BP’nin zorda olduğunu yazıyor.

BP’nin okyanus tabanında sızıntının olduğu yere yerleştirerek petrolün kuyudan fışkırmasını durdurmayı ve kuyunun tıkanmasını amaçladığı ‘önleyici mekanizma’nın inşasının da en iyi ihtimalle 90 gün süreceği açıklandı. Metal ve betondan yapılacak mekanizma, 74 ton ağırlığında, 12 m. yüksekliğinde, 7.3 m. genişliğinde ve 4.3 m. eninde dev bir oda şeklinde olacak.

Felaket NASA’yı da etkiledi. Eylülde fırlatılacak Discovery mekiğini uzaya taşıyacak 15 katlı yakıt tankını üretildiği New Orleans’taki tesisten Florida’da Kennedy Uzay Merkezi’ne getirecek gemi, petrol tabakasının etrafındaki sığ sulardan geçemeyeceği için rota değiştirecek. (BBC)
 
Tartışmalı yasa Yunanistan'da siyaseti karıştırdı

Tarihinin en büyük mali krizlerinden birini yaşayan Yunanistan'da hükümetin politikalarını protesto eden binlerce Yunanlı, kritik paketin mecliste oylandığı dakikalarda parlamento binası önünde toplandı. Polis, çıkabilecek olası şiddet olaylarına karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

Parlamento binası etrafındaki "kuşatma" devam ederken, Yunan milletvekilleri, 15 Euro bölgesi ülkesi ve IMF'den gelecek 140 milyar dolarlık yardım karşılığında uygulanacak kemer sıkma politikalarını içeren yasayı onayladı. Yasa 121'e karşı 172 oyla kabul edildi.

İktidardaki PASOK partisinden bir milletvekilinin yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle katılmadığı oylamada, 3 geçersiz oy çıktı. 300 sandalyeli parlamentoda "evet" oyu kullanan ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) milletvekili, eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, parti lideri Andonis Samaras tarafından parlamento grubundan ihraç edildi.

PASOK lideri ve Başbakan Yorgo Papandreu ise milletvekilleri Yannis Dimaras, Sofia Sakorafa ve Vasilis İkonomu’yu, oylamada "geçersiz oy kullandıkları" gerekçesiyle meclis grubundan çıkardı.

Yunanistan’daki uygulamada parlamento grubundan ihraç edilen milletvekillerinin partileriyle ilişkileri kesilmiyor. Bu ihraç kararları genellikle geçici nitelik taşıyor.
 
Antalya'ya giden Rus turist sayısı yüzde 33 arttı

Alman ve Rus turistlerin tatil için tercihi yine Antalya... Bu yılın dört aylık döneminde Antalya'ya gelen Alman turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,03, Rus turist sayısı ise yüzde 33,10 arttı

AA muhabirinin Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, bu yılın dört aylık döneminde Antalya'ya hava yoluyla, 100'den fazla ülkeden 92 bin 308'i gurbetçiler olmak üzere 1 milyon 124 bin turist geldi.

Bu yılın dört aylık döneminde milliyetlerine göre dağılıma bakıldığında Antalya'yı en çok tercih edenler arasında Almanlar birinci sırada yer aldı. Almanları Ruslar izledi. Geçen yıla göre bu yılın dört ayında Alman turist sayısı yüzde 20,03 oranında artarak, 471 bin 194, Rus turist sayısı yüzde 33,10 artışla 89 bin 366, Fransız turist sayısı yüzde 43,73 artışla 62 bin 141, İsrailli turist sayısı yüzde 21,16 artışla 33 bin 361 oldu.

Dört aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla turist artışının yaşandığı ülkeler arasında ilk sıralarda İran, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan yer aldı. İranlı turist sayısı yüzde 137,00 artışla yıllar ortalamasında en yüksek rakama ulaşarak, 22 bin 280 oldu. Çek Cumhuriyeti'nden gelen turist sayısı yüzde 105,65 oranında artışla 6 bin 147'ye, Sırbistanlı turist sayısı ise yüzde 189,33 artışla 651'e çıktı.

Öte yandan bazı ülkelerden Antalya'ya tatil için gelen turist sayısında düşüş yaşandı. Hollanda'dan Antalya'ya gelen turist sayısı, dört aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,88 azaldı ve Antalya'ya 60 bin 463 Hollandalı turist geldi. Küresel krizin en çok hissedildiği Belçika'dan gelen turist sayısı yüzde 2,24 oranında düştü ve 32 bin 825 oldu. Polonyalı turist sayısı da yüzde 6,46 düşüşle 9 bin 897, İtalyan turist sayısı yüzde 17,69 düşüşle 3 bin 275, İspanyol turist sayısı yüzde 19,85 düşüşle 3 bin 194, Slovenya'dan gelen turist sayısı yüzde 23,84 düşüşle 1878, Romen turist sayısı yüzde 23,75 düşüşle 1808, Macar turist sayısı yüzde 6,28 düşüşle 1642 olarak gerçekleşti.