16 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Abhazya KBC İşbirliği

Abhazya devlet başkanı Sergey Bağapş ve KBC parlamento başkanı Anwar Çeçenov iki cumhuriyetin işbirliği konusunda görüştüler.

KBC parlamento heyetini kabul eden Bağapş iki cumhuriyetin işbirliği ve ortak çalışma alanlarının tespiti konusunda bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, bu konudaki raporlar hazırlandıktan sonra tarafların işbirliği konusunda adım atacaklarını ve mümkün olan her alanda ortak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

KBC parlamento başkanı da Apsnı pres’e yaptığı açıklamada bu ziyaretin mevcut diyaloğun geliştirilmesine ivme kazandıracağını ve iki kardeş cumhuriyetin her konuda işbirliği için kararlı olduğunu ifade etti.

Yakın zaman önce de Çeçenistan cumhuriyeti ile Abhazya arasında işbirliği görüşmeleri yapılmış ve ilişkilerin geliştirilmeis kararı alınmıştı.
 
Maykop'ta Rus Kafkas savaşları anıtı

Rus Kafkas savaşlarında yaşamını yitirenler anısına Maykop şehrinde dikilecek anıt için açılan yarışmada Bırsır Abdullah’ın çalışması seçildi.

Rusyanın 100 şehrinden, Kazakistan Ukrayna İsrail ve Amerika’dan ressamların ve heykeltraşların katıldığı yarışmada Adigey’in en önemli ressam ve heykeltraşlarından Bırsır Abdullah’ın çalışması dereceye girdi.

15 haziran tarihinde Moskovada sergilenecek olan eser hakkında bilgi veren sanatçı; Maykop merkezinde kurulması planlanan anıt kompleksin en önemli ögesi olarak bu heykelin anıtın tam ortasında yer alacağını, 100 yıl süren Rus Kafkas savaşlarını ve tarihte olanları yansıtan motifler taşıyacağını, bunun yanı sıra Çerkes halkının kültürüne ve yaşamına dair motiflerin de yer alacağını ifade etti.
 
Jeloloji ve Sismoloji Konferansı

KBC üniversitesi ev sahipliğinde “Kuzey Kafkasya’da Jeodinamik ve sismotektonik durum” konulu bir bilimsel konferans gerçekleştirildi. Rusya genelinde konuyla ilgili bilim adamlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yapan üniversite rektörü Barasbiy Karamırza, Üniversiteye bağlı bilimsel çalışma gruplarının sürekli gözlem ve araştırmalar yürüttüğünü ifade etti.

Karamırza,Yer altı kaynakları ve jeolojik durumu gözleyip araştıran 5 ayrı laboratuarın bulunduğunu ve bunların hepsinin üniversiteye bağlı çalıştığını, üniversitenin de bu çalışmaları Rusya bilimler akademisi ile ortak olarak çeşitli üniversite ve enstitülerle paylaştığını ifade etti.

Konferansın ana konuları arasında yer alan, yer altı kaynakları ve Elbruz volkanı konusunda bilgi veren Fizik enstitüsü profesör Leonid Sobiseviç ; yakın zamanda Stanford üniversitesi ile birlikte Avrupa'nın en yüksek tepesi olan Elbruz ile ilgili bir çalışma yaptık , uydudan alınan verilerin de değerlendirildiği bu çalışmaya göre Elbruz volkanında yakın zamanda bir hareketlilik beklenmediğini söyleyebilirim dedi.
 
Yeni bir tedavi merkezi

KBC Mayski şehrinde yeni bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi inşa ediliyor.

Cumhuriyet bütçesinden bu iş için 69 milyon ruble ayrıldığı ve ihaleye çıkıldığı ifade edilen açıklamada, ihalenin Moskova merkezli bir firma tarafından kazanıldığı ve işin başladığı belirtilerek, şu anda inşaatın % 40 civarında bölümünün bittiği , 2010 yılı ekim ayına kadar tamamının bitirilerek tedavi merkezinin faaliyete geçeceği bildirildi.
 
Devlet gazilere sahip çıkıyor

Adigey cumhuriyetinde savaş gazilerinin tedavi ve ilaç giderlerinin karşılanması için çalışma yürütülüyor.

Federal yasada bu konuda yapılan değişiklik çerçevesinde,cumhuriyette yaşayan savaş gazilerinin ilaç sağlık tedavi giderlerinin tümü devlet tarafından karşılanıyor.

Sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre Adigey cumhuriyetinde yaşayan 7475 savaş gazisinin hepsinin sağlık kontrolleri yapılarak bunlardan ilaç tedavisi gören 3270 gazinin ilaç ihtiyaçları karşılandı. Ayrıca hastanelerde tedavi görmesi gereken 405 gazinin ise tedavilerine devlet tarafından karşılanmak üzere devam ediliyor.
 
KÇC’de ekonomik iyileşme

Bu yılın ilk üç ayındaki verilere göre , Karaçay Çerkes cumhuriyetinde yaşayanların gelir düzeyinde geçen yıla oranla % 13 iyileşme görüldü. Devlet başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre yılın ilk üç ayında cumhuriyette yaşayanların toplam kazancı 12 milyar 368 milyon ruble olarak tespit edildi.

Açıklamada bu oranın geçen yıla % 12.8 oranında bir artışa işaret ettiği belirtilerek, ortalama ücretlerin de 10420 rubleye yükseldiği buna göre ücretlerdeki artışın da geçen yıla göre % 7.7 olduğu bildirildi.
 
Bombalı araç imha edildi

KBC Urvan ilçesinde bir aracın içerisine yerleştirilmiş patlayıcı madde polis tarafından bulunarak etkisiz hale getirildi.

Emniyet birimlerinden yapılan açıklamaya göre Cuma gecesi ilçenin Nartkale şehir çıkışında bir oto gaz tamirhanesinde içerisine patlayıcı madde yerleştirilmiş Volga marka araç emniyet birimlerince tespit edildi.

600 gram TNT patlayıcıya eşit gücü olan parça tesirli bomba,çevrede güvenlik önlemleri alınarak bomba imha robotları vasıtasıyla etkisiz hale getirildi. Olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.
 
Tambukan gölü kurtarma projesi

KBC ve Stavropol tabii kaynaklar bakanlığı birimleri eşsiz doğal miras tambukan gölünün kurtarılması için ortak bir çalışma başlattılar.

Tambukan gölünün doğal tuz ve mineral dengesinin göle karışan tatlı su kaynakları nedeniyle bozulma noktasına geldiği belirtilen açıklamada, göle bu kaynakların kontrol altına alınması ve dengelenmesi için yapılacak çalışma maliyetinin 400 milyon ruble civarında olduğu ifade edilerek bunun yerel kaynaklarla karşılanmasının ve projenin finanse edilebilmesinin zor olduğu belirtildi. Bu sorunu aşmak için federal bütçeden bu konu için kaynak talep edilmesi gerektiği ve gerekli çalışmanın gecikmeden yapılması zarureti olduğu bildirildi.
KBC sınırına 9 kilometre mesafede ve Pyatigorsk şehri sınırları içerisinde kalan Tabukan gölü, tuz ve mineral yatakları yanı sıra Kafkas mineral suları ve tedavide kullanılan sülfit – silt çamur yatakları bakımından da zengin bir alan.

Yapılan açıklamada, ön finansman çalışmasında ortaya çıkan 380 milyon rublelik finansmanın karşılanması için R.F çevre bakanı Yuri Trutnev’e resmi başvuru yapılacağı bildirildi.
 
Abhazya İnguşetya işbirliği

Abhazya sağlık bakanı Zurab Marşan ve İnguşetya başbakanı Aleksey Vorobev gçetiğimiz günlerde yaptıkları görüşmede Abhazya ve İnguş cumhuriyeti arasında işbirliği yapılması konusunda anlaştılar.

İlk etapta öğrenci değişimi programının hazırlanması , iki taraf öğrencileri ve eğitim kurumları arasında çeşitli etkinlikler ve yaz kampları ile işbirliğinin geliştirilmesi, Abhaz gazilerinin İnguşetya'daki tedavi merkezlerinden istifade etmesi gibi konuların ele alındığı bildirildi.

Bir açıklama yapan Abhaz sağlık bakanı Abhazya'da eczacılık konusunda eğitim veren kurum bulunmadığını, o nedenle ihtiyaç duyulan miktarda öğrencinin İnguş cumhuriyetinde bu konuda eğitim almasını istediklerini ifade etti.

İnguşetya başbakanı ise Abhazya ile her alanda birlikte çalışmaya hazır olduklarını ve ihtiyaç duyulan her konuda ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduklarını ifade etti.