25 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC başkanı Kanokue’nin sürgünün 146. yılı mesajı

Değerli yurttaşlar, bu gün Kafkas savaşları biteli 146 yıl oluyor. Bu savaş neredeyse halkımızın sonunu getiriyordu.

O dönemde önemli bir nüfusa sahip olan Adigeler kendi vatanlarından kovularak dünyanın dört bir yanına dağıldılar. Bu acı günde Kafkas savaşlarında can verenleri saygıyla selamlıyor, doğduğu vatanı korumak için canını verenleri hüzünle hatırlıyoruz.
Adige halkı karşılaştığı zorlu sınavları takdir edilecek biçimde aşarak vatanını kültürünü ve töresini korumayı başarmıştır.

Şimdi ise R.F halkları ailesinin içerisinde inançla huzurlu ve güzel bir geleceğe doğru yürüyor halkımız.
Geriye baktığımızda o acı günleri hatırladığımız şekilde Rus ve Adige halklarının yüz yıllara dayanan ilişkileri içerisinde halkımız için çok önemli sayfaların da olduğunu unutmamalıyız.
150 yıl önce meydana gelen bu acı olay bizleri kışkırtmamalı halklarımıza arasındaki ilişkiyi bozmamalıdır.

153 yıl önce Rusya devletine katılmamızın bir faydası olarak halkımız atalarımızın topraklarını kültürünü ve kendi özgürlüğünü korumayı başarabilmiştir. Bu gün Rusya ve dünya halkları içerisinde layık olduğu değeri görmekte, layık olduğu yerde bulunmaktadır.
Kafkas savaşlarında yitirdiklerimizi andığımız ve yasını tuttuğumuz bu günde cumhuriyetimiz yurttaşlarına sağlık mutluluk ve esenlikler dilemek istiyorum.
 
Sanayi üretiminde düşüş

Üç kuzey Kafkasya cumhuriyetinde (Dağıstan, Çeçenistan,Kaberdey-Balkar) 2010 yılının ilk üç ayında sanayi üretiminde rekor düşüş yaşandı.Üç cumhuriyet R.F bölgeleri arasında en çok düşüş yaşanan ilk 5 bölge arasında yer aldı.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında Dağıstan %16.1 , Çeçenistan %10.9 ile en altta yer alırken Hakasya cumhuriyeti üçüncü sırada KBC ise dördüncü sırada yer aldı.Moskova ve Altay cumhuriyeti ise aynı oranlarda bir düşüşle listeye girdiler.

Bölgesel kalkınma bakanlığınca yayınlanan rapora göre; aynı dönemde sanayii üretiminde en çok artış ise Kaliningrad , Lipetsk ve Mordova bölgelerinde oldu.
 
Polis binasına saldırı

KBC başkenti Nalçik’te 19 mayıs günü Çeçenskaya Nedelina kavşağındaki polis binasına bombalı saldırı düzenlendi.

Binanın dışına konulan bombanın patlaması sonucu camların kırıldığı ve binada kısmi hasar oluştuğu fakat can kaybı olmadığı bildirildi.
Bir süre çevre yolların kapatılmasına neden olan patlamayla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü ve faillerin tespit edilemediği ifade edildi.
 
17 Nisan tarihinde Abhazya'nın Moskova büyükelçiliği açıldı

Açılışa Osetya,Suriye ve Nikaragua temsilcileri de katıldılar.Dış işleri bakanı Maksim Gvinciya açılışta yaptığı konuşmada, yakın zaman içerisinde başka ülkelerde de Abhazya konsolosluklarının faaliyete geçeceğini söyledi.

Moskova'daki Abhaz elçiliği 2009 yılından bu yana faaliyet gösteriyordu fakat resmi olarak açılışı henüz yapılabildi. R.F hükümetinin Abhaz konsolosluğunun mali ihtiyaçları ilk 4 yıl için 37 milyon ruble mali yardımda bulunacağı bildirildi.
 
Karaçay-Çerkes’de 21 mayıs törenleri

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde 21 mayıs günü Kafkas savaşlarında ölenleri anma etkinlikleri düzenlenecek.

Devlet başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre Çerkesk şehri dram tiyatrosunda o dönemi anlatan bir sunum yapılacak. Aynı zamanda Şehir delegasyonunun da katılacağı törenler ise Kafkas Savaşları anıtının bulunduğu Aliberduque ve Krasnıy Votok köylerinde yapılarak anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulacak.

Abazin sivil toplum örgütü “Abaza” yapılacak etkinliklere katılmak üzere hazırlık yaptıklarını,anıtların olduğu köylere gitmek isteyenler için araç temin edeceklerini bildirdi.

Adige Xase başkanı Muhamed Çerkesov ise törenlere örgüt olarak katılacaklarını ifade ederek, “bu sadece savaşların bitişi değildir, bizim için insanlarımızın sürgün edilerek vatanlarından sürüldükleri gündür ve bizim yas günümüzdür” dedi.
 
Film festivali

Adigey cumhuriyetinde “Geleceği koru” isimli sinema festivali 16 nisan tarihinde başladı.Festival kapsamında Maykop şehrine gelen tanınmış sinema sanatçıları şehirdeki çocuk bakımevini ziyaret ederek çocuklara çeşitli hediyeler verdiler.
Cumhuriyet filarmoni salonunda gerçekleştirilen açılışa katılan Adigey başbakanı Kumpıl Murat,festival kapsamında Maykop'ta bulunan sanatçılara teşekkür ederek “bunun bir başlangıç olmasını diliyor daha güzel organizasyonlarla bir arada olmayı ümit ediyorum” dedi.
 
Kadınlar cezaevinde yangın

KBC Prohladnı bölgesinde kadınlar cezaevinde yangın çıktı.Kadın mahkumların tutulduğu cezaevinin ahşap bir binasında çıkan yangına itfaiye tarafından müdahale edildi.

500 metrekarelik bir alanda hasara yol açan yangında can kaybı olmaksızın tüm mahkumlar tahliye edildi.Hasar tespiti ve yangının çıkış nedeni ile ilgili araştırmanın sürdüğü bildirildi.
 
Kocaeli Üniversitesi bahar şenlikleri

17-18 Mayıs Kocaeli Üniversitesi Bahar Şenlikleri kapsamında Kafkas Halk Oyunları Gösterisi Prof.Dr.Baki Komsuoğlu Kongre Merkezinde yapıldı:

Kocaeli Üniversitesinin Duyarlılık temalı 2010 Bahar Şenliği kapsamında yer alan Çalışanların Baharı Karşılaması Projesi içerisinde yer alan Kafkas Halk Oyunları Topluluğu Prof.Dr.Baki Komşuoğlu kongre merkezinde başarılı bir gösteri gerçekleştirdi.
Genel Sekreter Kemal Mutlu'nunda katıldığı etkinlikte, akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin yoğun ilgisi salonda hakimdi.

Yaklaşık 750 kişilik bir izleyici eşliğinde sahnede Lezginka, Adiğe kafe,Vug, Apsnı Apsuva, Leperuş, Avar Dansı ve Abaza oyunu koreografilerini,Erol Mutlu, Berkay, Asutay, Celal, Emre, Nalan, Betül, Gökçen, Canset,Tuğba, Yasemin, Mehmet, Çağla, Evren, Janberk, Merve,Ceyda. solo oyunları ile renk kattılar.

Yrd.Doç.Dr.Ömer Kurtaş başkanlığında oluşturulan 3 yıldır suregelen proje 100 kişilik bir personel ile sahne aldı.

Şef İsmet Ünsal eşliğinde başarılı bir türkü konseri çok alkış aldı, özellikle türkü ezgileri solistler tarafından çok güzel yorumlandılar. Ardından Bilgehan Altın yönetiminde Gaziantep Halk Oyunları çok başarılı bir gösteri yaptı.

Tüm ekipler kıyafetleri ile bir karnaval havası estirdiler.

Halk Oyunları proje koordinatörü Ufuk Aktürk ve Doç.Dr.Nalan Özkan Güray yönetiminde 4 aylık hızlandırılmış bir çalışma sonunda Baş dansçı Erol Mutlu, Müzisyenler İlker Giray, Genar Özdemir'inde eşliğinde Kafkas ekibi çok alkışlandı.
 
Kuzey Kafkasya’da rüşvet ulusal güvenliği tehdit ediyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kuzey Kafkasya’da rüşvet olaylarının ulusal güvenliği tehdit ettiğini, rüşvetin ayrılıkçı grupların gelir kaynağını oluşturduğunu söyledi. Başkanlık Konsey toplantısında konuşan Rusya lideri, bölgeden Rus nüfusun göçünün durdurulması yönünde de talepte bulundu.

Kafkaslarda sivil toplumun gelişimi ile ilgili düzenlenen toplantıda değerlendirmede bulunan Medvedev, “Rüşvet bölgede istikrarsızlığın kaynağı…Ulusal güvenliği tehdit ediyor, devleti ve toplum kurumlarını da zayıflatıyor… Maalesef, rüşvet doğrudan ayrılıkçılara destek olarak gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda yer alan ‘Sivil Saygınlık’ hareketi başkanı Ella Pamfilova’da bölgede faaliyette bulunan mahkemelerin etkisini tamamı ile kaybettiğini söyledi. “Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri’nde –şimdi herhangi bir isim vermek istemiyorum- mahkemeler tamamı ile kredisini kaybetmiş durumda…” değerlendirmesinde bulunan Pamfilova, bu konuda acil çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Bölgede bazı hakimlerin rüşvet suçuna bulaşmış olabileceğini ancak tamamı ile sistemin çöktüğü yorumlarına katılmadığını ifade eden Rusya lideri, “Bunlar bizim mahkemelerimiz ve biz aldıkları kararlara uymak zorundayız.” dedi. Kendisi de bir hukukçu olan Medvedev, bölgede 800 bine ulaşan işsiz sayısının (yüzde 20) en büyük problemlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Sivil toplum örgütlerinin bölgede bulunan Rus nüfusun göç etmesi ile ilgili konuda hükümete destek olmasını isteyen Rusya Devlet Başkanı önemli tespitlerde bulundu: “Rusya’nın diğer bölgelerine göç eden Kafkas kökenli vatandaşlara yönelik güvensizlik sorunun bir tarafını oluşturuyor. Bir diğer problem de, Rus nüfusun bölgeyi terk etmesi. Bu büyük bir problem… Bölgenin ekonomik büyümesinin önündeki en büyük engel.”
 
Rusya ekonomisi krizden çıkıyor, sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 10,4 arttı

Rusya sanayi üretimi nisan ayında yıllık bazda yüzde 10,4 büyüdü. 2009'da sanayi üretimi yüzde 10,8 oranında düşüş yaşarken, gayri safi milli hasıladaki küçülme de yüzde 7,9 olarak gerçekleşmişti. Rusya'nın 2010 beklentisi ise en az yüzde 5'lik büyüme.

Rusya Federal İstatistik Servisi'nin verilerine göre mart ayındaki sanayi üretimi artışı da yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Küresel anlamda satışlarda yaşanan artış, hammadde fiyatlarında yaşanan yükselme ve yerli talebin artmaya başlaması Rusya ekonomisinin hızla toparlanmasını sağlayacak.
Bloomberg'e açıklamada bulunan Goldman Sachs Group uzmanı Anna Zadarnova, ikinci çeyrekte Rusya ekonomisindeki büyümenin daha istikrarlı ve beklentilerin üzerinde olacağını söyledi. Enflasyonda yaşanan gerileme ve devlet destek programlarından sonuç alınmaya başlaması ikinci çeyrekteki büyüme hedeflerini yüzde 6'ların üzerine çıkarıyor.

Nisan ayında otomotiv sektörü yüzde 53'lük üretim artışı ile en çok büyüyen sektör oldu. Madencilik sektörü yüzde 5 artış sağlarken, makine üretimi yüzde 15,7, çelik boru üretimi yüzde 47 ve elektrik, doğalgaz üretimi de yüzde 2,6 artış sağladı.
 
Komsomolskaya Pravda: Türkiye doğu ile batı arasında ‘altın halka’

Rusya'nın en çok satan gazetesi Komsomolskaya Pravda Türkiye ile ilgili hazırladığı yazı dizisinde, Moskova’nın eskiden çok dikkate almadığı Ankara’nın bölgenin aktif lider ülkesi konumuna doğru ilerlediğini yazdı. Gazeteye göre stratejik coğrafi konum ve çalışkanlıkları sayesinde Türkler doğu ile batı arasında ‘altın halka’ haline geldi.

Darya Aslamova imzalı iki gün Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayınlanan yazı dizisinde Türkiye'nin 20. yüzyılın başlarında yaşadığı değişikliklerin kısaca tarihi ve gelişme süreci anlatıldı. Türkiye'de sokaklarda bir çok anıtın bulunduğunu yazan Aslamova, "Ancak bir çok anıt bir tek şahsa, Atatürk’e ait. Türk halkı Atatürk’ü çok seviyor. Atatürk Birinci Petro gibi büyük reformcu. O yirminci yüzyılın başlarında ülkeyi dağılmaktan korudu. Sadece dini ve siyasi değerlerin sistemini değiştirmekle kalmayıp içeriğini yeni 'batılı' anlayışla doldurmayı başardı" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye borç batağındaki Avrupa’yı tebessümle izliyor
Bugüne bakıldığında Türkleri tembel ve kadına düşkünlüğüyle değil daha çok çalışkan, yetenekli tüccar ve hayatı bilen insanlar olduklarını gördüğünü yazan gazete, bir kaç yıl içinde genç Türkiye'nin edindiği enerji sayesinde fakirlikten kurtulduğu ve bir atılım gerçekleştirerek dünyanın 16. büyük ekonomisi haline gelmeyi başardığının altını çizdi. Yazıda, “Kendisini beğenen Avrupa'nın eskiden pek önemsemediği Türkiye, artık borç bataklığına saplanan ve otoritesini kaybeden Avrupa'yı tebessümle izliyor.” ifadeler kullanıldı.

Son yıllarda başarıları vesilesiye Türkiye'nin yeni gurura sahip olduğu belirtilen makalede, Avrasya coğrafyasında ihtilafın bulunduğu tüm bölgelerde Türkiye'nin arabulucu olarak yer aldığını kaydetti. Makalede, “Bir haftada altı farklı ülkeyi ziyaret eden Türkiye Dışişler Bakanı Ahmet Davutoğlu Avrupa'nın en çok seyahat eden bakanı namına sahip oldu. Bu durum Türkiye'ye hem barışçı şöhreti, hem de siyasi ağırlığı kazandırıyor” yorumları yer aldı.
 
Rusya'dan yabancı uzmanlara cazip imkanlar

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yüksek nitelikli yabancı uzmanlar için daha cazip bir çalışma ortamı oluşturulması için hazırlanan yasa değişikliklerini onayladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada yeni yasaya göre yabancı uzmanların çalışma iznini alma süreçleri basitleştirilecek ve vergiler düşürülecek. Yasa ayrıca, Rusya'nın vizesiz seyahat rejimi uyguladığı eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen işçiler için istihdam kurallarını da düzenleniyor.

Özellikle çocuk bakıcıları, ev hizmetçileri ve diğer meslekte çalışanlar için geçerli olacak yeni düzenlemeye göre çalışan göçmen işçiler çalışma lisansı almaları gerekecek. Bu lisans için yabancı işçilerin her ay 1000 ruble (33 dolar) ödeme yapması gerekecek.

Yasa Değişiklikleri Rusya parlamentosunun alt katanı Duma tarafından 12 Mayıs'da kabul edilmiş, üst meclis Federasyon Konseyi tarafından da 13 Mayıs'da onaylanmıştı.