26 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
1 Haziran çocuk bayramı

KBC Mayski şehrinde 1 haziran günü çocuk bayramı olarak kutlanacak.Kutlamada anneler bebek arabaları ile bir tören geçidi yapacaklar. KBC devlet başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre küçük çocukların en güzel kıyafetleri ile katılacakları törende annelerin türen geçişinden sonra çocuklar arasında çeşitli yarışmalar ve oyunlar düzenlenecek.

Asfalt üzerinde bir el sanatları sergisi ve resim yarışmasının düzenleneceği etkinliklerde ayrıca çocuklar arasında dama turnuvası,bilgi yarışması, atasözleri ve bilmeceler konulu yarışmalar düzenlenecek .
 
DÇB’den Jamestown vakfına 4 soru

DÇB mayıs ayında Nalçik'te yaptığı toplantıda Jamestown vakfının Gürcistan'da organize ettiği “Çerkes soykırımı” konulu konferans nedeni ile, Amerika'da faaliyet gösteren vakfın başkanı Glen Hovard’a yönelterek cevap istediği sorular aşağıdaki gibidir:

1 – Neden Gürcistan'daki toplantınıza Çerkeslerin en büyük üst örgütü olan örgütlerden kimse davet edilmedi?
2 – Sponsoru olduğunuz ve bir etnik grup üzerinden düzenlediğiniz konferans ve foruma, bu etnik grubun üyesi olan bilim adamlarının çağırılmamış olması sizce bilimsellik ve forum kuralları açısından etik midir?
3 – Glen Hovard’ın vakfının Çerkes problemini ele alırken DÇB yi özellikle gözardı etmesinin ve bilgilendirmemesinin nedeni nedir?
4 – Olimpiyatlar konusunda düzenlenen bu foruma Olimpiyatların yapılacağı bölgenin sahibi olan Şapsığların fikirleri alınımış mıdır, alınmamışsa neden.

Hatırlanacağı gibi Gürcistan “Geçmiş ve Gelecek arasında Çerkesler ve Kuzey Kafkasya Halkları” konulu konferans düzenlemiş , Çerkeslerin soykırımına uğradığının kabul edilmesi ve Soçi Olimpiyatlarının boykot edilmesi önerilmişti. Foruma özellikle yurtdışındaki bazı Çerkes örgütlerinin temsilcileri katılmıştı.
Gürcü parlamentosunun Mayıs ayında Çerkes soykırımı konusunu gündemine alması bekleniyordu fakat bu beklenti gerçekleşmedi.Çerkes sürgününün arefesinde 20 mayıs günü Nugzar Tsiklauri Gürcü tarihçilerle buluşarak onlardan 19. asırda Çerkeslerin yaşadıklarıyla ilgili arşiv belgelerini incelemelerini istemiş ve bunun aylar alacağını ifade etmişti.
 
Çerkes sürgünü tüm diasporada ve anavatanda anıldı

Çerkeslerin anayurtlarından sürülüşünün 146. yılı diasporadaki ve Kafkasyadaki tüm Çerkesler tarafından çeşitli etkinliklerle anıldı.

Adigey , Kaberdey Balkar ve Karaçay Çerkes cumhuriyetleri yanısıra Krasnodar ve Moskovadaki Çerkes örgütleri de Çeşitli anma etkinlikleri düzenlediler.
Diasporada ise en görkemli anma, 10 000 civarında insanın ve 30’a yakın derneğin katılımı ile gerçekleşen Kefken anma törenleri oldu.

Ayrıca Kafkas dernekleri federasyonu Kefken törenleri öncesinde İstanbul Beşiktaş iskelesinde de bir anma töreni düzenledi ve denize siyah çelenk bırakıldı.
Törenlerde öne çıkan mesajlar ise “Onbinlercesi sürgün yollarında can veren Çerkeslerden Sağ kalanların, Osmanlı topraklarına dağıtıldığı, ve Çerkeslerin bu gün sürgün çocukları durumuna düşürüldüğü idi. Dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi her geçen gün kaybediyoruz. Çerkes diasporası adına, dünyaya sesleniyoruz: Varlığımızı korumamız için bize destek olun. Kafkas dillerinin yok olmasına izin vermeyin. Bize çifte vatandaşlık verin. Türkiye’den Abhazya’ya ve Kuzey Kafkasya’ya doğrudan ulaşmamızı sağlayın.” denilen çağrıda, “Atalarımızın yaşadığı bu felaketin sonuçları ortadan kaldırılıncaya kadar unutmayacağız,unutturmayacağız” mesajı verildi.
 
KÇC’de cami ve kiliselere gezi

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde gençlik arasında hoşgörünün, başka dinlere saygının ve kardeşliğin geliştirilmesi, bu sayede aşırılığın önlenmesi amacıyla kilise ve camilere geziler düzenlenerek orta ve yüksek öğretim öğrencileri bilgilendirilecek.

Bu program çerçevesinde 20 mayıs günü cumhuriyetteki Aziz Nikolas katedraline bir gezi düzenlendi. Burada din adamlarınca öğrencilere katedralin tarihi, restorasyonu ve katedral yaşamı hakkında çeşitli bilgiler verildi.
 
Moskova Ebzeyev için karar aşamasında

The Moscow post gazetesinde yer alan bir makaleye göre, Moskova'nın Karaçay Çerkes devlet başkanı Boris Ebzeyev hakkında bir karar aşamasında olduğu ve sert bir tutum takınılabileceği belirtiliyor.

Makalede, Cumhuriyette mevcut idari mevki paylaşımının (devlet başkanı Karaçay – başbakan Çerkes-parlamento başkanı Rus) Ebzeyev tarafından bozulduğu ve bundan sonra Cumhuriyette yaşayan Çerkeslerin tepkilerinin arttığı vurgulanarak, bozulan istikrarın sorumlusu olarak devlet başkanı gösterildi.

Ayrıca yakın zaman önce öldürülen ve başbakanlık için adı geçen Frayel Şebzuhov’un bir siyasi cinayete kurban gitmesinin de Moskova'nın ve Federal bölge başkanı Hloponin’in kararlarına karşı bir direniş olabileceği belirtilerek, Moskova'nın duruma doğrudan müdahale edebileceği bu gelişmeler nedeniyle devlet başkanına karşı tutumunu sertleştirebileceği ifade edildi.
 
Medvedev, Antalya'da 16 Rus turistin ölümüne neden olan kazanın araştırılmasını istedi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Antalya'nın Aksu ilçesinde Rus turistleri taşıyan otobüsün dereye uçması sonucu 16 kişinin ölmesi ve 25 kişinin de yaralanması ile ilgili kazanın nedeninin araştırılmasını istedi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Medvdev Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Olağanüstü Hal Bakanlığı'nın Türkiye ile temasa geçerek gerekli çalışmaları yapmalarını istedi. Hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen ve yaralılara da acil şifa dileyen Rusya lideri, Rusya Başsavcısı Yuri Çayka'dan Rus makamlarla birlikte kazanın nedeninin araştırılmasını talep etti.

Rusya Antalya konsolosu Mircelal Husanov Ria Novosti'ye yaptığı değerlendirmede Antalya şehir yönetimi, yerel yetkililer ve konsolosluk yetkililerin olay yerinde olduklarını ve gerekli müdahalelerin yapıldığını söyledi.

Rus basınına yansıyan ilk bilgilere göre şoförün direksiyon başında uyuyakalması nedeni ile feci kaza meydana geldi. Olayın meydana geldiği karayolunda 6 kilometre uzunluğunda trafik oluştu.

Pegas Turizm'e ait tur otobüsü içindeki turistler ve rehberle birlikte Alanya'dan hareket etti. Pamukkale'ye gittiği öğrenilen ve Hikmet Yılmaz'ın kullandığı 41 DP 006 plakalı otobüs Aksu'ya geldiğinde sabah 5:30 sularında dereye uçtu. Kazada şimdiye kadar 16 kişi hayatını kaybetti, 25 yolcu yaralandı.
Yaralı yolcular Serik ve Antalya'daki çeşitli hastanelere kaldırılırken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
 
Rusların Turkcell’i ele geçirme planı mahkemeden döndü

Turkcell’i çok hassas bir dengede kontrolünde tutan Mehmet Emin Karamehmet, Rus ortağı Alfa Group’un Turkcell’i ele geçirme planını İngiltere’nin Virgin Adaları’nda açtığı davayla engelledi.

Turkcell’in kavgalı olduğu Rus ortağı Alfa’ya ait bir şirket olan Altimo, Karamehmet’e kullandırdığı yaklaşık 1.5 milyar dolar kredinin zamanında ödenmediğini iddia ederek borcun karşılığı olarak rehin edilen yüzde 13.8’lik Turkcell hissesinin kendisine verilmesini talep etmişti. Bu karara Virgin Adaları’ndaki mahkemede itiraz eden Karamehmet istediği kararı çıkardı. Mahkeme kredinin ödendiğine ve hisse takasına gerek olmadığına karar verdi.
Alfa Group ile Çukurova Grubu arasında 2005 yılında yapılan anlaşma gereğince Alfa, Çukurova’ya 1.7 milyar dolar kredi vermiş ve bu gruba ait bir şirket olan Altimo, Turkcell’in yüzde 13.8 hissesi üzerinde rehin uygulamıştı. Karamehmet’in kendisine 357 milyon doları ana para ve 217 milyon doları da faiz olmak üzere sadece 574 milyon dolar ödeme yaptığını, kalan borcun ise 1 milyar 350 milyon dolar olduğunu iddia eden Rus Alfa, Karamehmet’in bu borcu zamanında ödeyemediğini ve temerrüde düştüğünü açıklamıştı. Dava açan Rus grup rehin edilen Turkcell hisselerinin kendisine verilmesini talep etmişti.
Yurtdışına özel izinle uçtu.

Karamehmet’in 16 kez temerrüde düştüğünü iddia eden Alfa’ya karşılık Çukurova ise ödeme yapmak istediklerini, paranın hazır olduğunu ancak Rus tarafının parayı almadığını belirterek dava açtı.

Mahkeme hafta içi önemli bir karar vererek Karamehmet’in borcunu ödemeye çalıştığına ancak Alfa’nın parayı reddederek Turkcell hisselerini haksız şekilde talep ettiğine karar verdi.

Mahkeme Rus Alfa’yı haklı görseydi Karamehmet azınlığa düşebilecekti.

Yurtdışına çıkış yasağı bulunan Karamehmet’in dava için özel izin ile Virgin Adaları’na gittiği ve ifade verdiği öğrenildi.

Kaynak: Milliyet