27 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC’de yasadışı örgüt üyeleri 700 civarında

Polis ve İstihbarat operasyon birimince yapılan açıklamaya göre KBC’de mevcut yasadışı grup üyesi ve bunların sempatizanları da dahil olmak üzere 700 kişi civarında bir kadronun olduğu ifade edildi.

İçişleri bakanlığı federal güvenlik servisi adına açıklama yapan Valeri Ustov’un belirttiğine göre cumhuriyette mevcut bu gayri kanuni grupların çoğunluk üyesi gençlerden oluşuyor.

Eğiti düzeyleri ağırlıklı olarak yüksek öğrenim olan bu gençlerin arasında işsizler bulunmakla birlikte çok zengin ailelerden gelen gençler de bulunuyor. Bu açıdan bakınca bir tasnif yapmanın zor olduğu ifade edilen açıklamada genel olarak her kesimden insanın bu tip yasadışı faaliyetlerin içerisinde olduğu bildirildi.

Emniyet birimlerine göre Dağıysan İnguşetya ve KBC’deki bu tür silahlı faaliyetlerin koordineli bir biçimde yürütüldüğü belirtilerek farklı bölgelerdeki bu faaliyetlerin mutlaka ortak bir amaca hizmet ettiğinin düşünüldüğü ifade edildi.
 
KÇC’de Kuran okuma yarışması

KÇC’de 30 mayıs tarihinde cumhuriyet genelini kapsayacak bir Kuran okuma yarışması düzenlendiği bildirildi. Üst Ceget camii imamı Kemal Salpagarov’un bildirdiğine göre yarışmada dereceye girenlere küçük ödüller verileceği, yarışmaya sadece erkeklerin katılabileceği fakat kadınların da gelip yarışmaları izleyebileceği ifade edildi.

Yarışmacıların İslam enstitüsü mezunu ve erkek olması şartı aranan bu yarışmaya Stavropol bölgesinin de katılacağı kazananlara verilecek ödüllerin özel girişimciler tarafından sağlanacağı belirtildi.

KÇC İslam enstitüsü başkanı Anzor Khubiyev ise bu tür yarışmaların Kuranın amacını veya içeriğini tahrif etmediğini, aksine güzel okuma ve anlama açısından teşvik edici olduğu söyledi.
 
Kontrol noktalarına gaz analiz cihazı

Kabardey Balkar cumhuriyeti sınırlarındaki bütün kontrol noktalarına gaz analiz ve patlayıcı tespit dedektörleri yerleştirileceği bildirildi.

Emniyet birimlerinden yapılan açıklamaya göre bir hafta içerisinde cumhuriyet sınırlarındaki tüm giriş kontrol noktaları bu cihazlarla donatılacak.

Kurulan sistemin bütün araçlardaki bir kaç saat ile bir hafta arası bir zaman aralığında yerleştirilmiş her türlü patlayıcıyı tespit edebildiği bildirildi.
 
Vergi toplanmasında sıkı kontrol

Adigey'de son yapılan bakanlar kurulu toplantısında bir konuşma yapan devlet Başkanı Thakuşine Aslenceriy,cumhuriyette vergi gelirlerinin artırılması ve vergi toplanmasında oluşan kaybın önlenmesi için bütün görevlileri daha dikkatli olmaya çağırdı.
Devlet başkanı konuşmasının devamında bu konuda en çok dikkat etmesi gerekenler yerel idareler ve o idarelere bağlı çalışan tespit komiteleridir, bu komiteler ve bölge idarecileri Vergi dairesi ile sürekli koordine ile bir çalışma yürütürlerse şikayetçi olduğumuz sorunu çözümüne önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum dedi.
 
Öğrencilerin son ders zili

Adigey cumhuriyetinde 25 nisan tarihinde son bulan eğitim dönemi öğrenciler için düzenlenen bir törenle kutlandı. “Son Zil” olarak ifade edilen ve 11 sınıfların mezuniyet törenlerinin yapıldığı bu günde cumhuriyette 2437 öğrencinin 11 sınıftan mezun olduğu bildirildi.

Okullarda da bu gün çeşitli törenlerle kutlanarak yeni mezunlar tebrik edilerek diplomaları verildi.
 
Yeni bir Kan merkezi kuruluyor

KÇC’de yeni bir kan merkezi kurulacağı bildirildi. Yapılan açıklamada Cumhuriyetin sağlık bakanlığı ile Rusya Federasyonu merkezi sağlık ajansı arasında bir anlaşma yapıldığı ifade edilerek bu anlama çerçevesinde cumhuriyette yeni bir kan toplama merkezinin inşası için imza atıldığı bildirildi.

Sağlık bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada Çerkesk şehri cumhuriyet hastanesi bünyesinde faaliyete geçecek olan yeni merkezin, son teknolojiye uygun yeni cihazlarla donatılacağı ifade edildi.
 
Putin’in 8 Haziran Türkiye ziyareti kesinleşti

Rusya Başbakanı Vladimir Putin 7-9 Haziran tarihlerinde İstanbul'da yapılması planlanan 'Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılmak üzere 8 Haziran’da Türkiye’ye gidecek. Rusya Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Putin’in İstanbul temaslarında bir dizi ikili görüşme gerçekleştireceği de kaydedildi.

Bu yıl devlet ve hükümet başkanları düzeyinde üçüncüsü gerçekleşecek konferansın dönem başkanlığını Kazakistan’dan Türkiye devralacak. Türkiye’nin dışında Rusya, Çin ve Güney Kore ile birlikte 18 ülkenin dahil olduğu konferansın gündeminde Kuzey Kore tarafından Güney Kore deniz altısının vurulduğu iddiası ile ilgili tartışmaların yoğun bir şekilde ele alınması bekleniyor. 26 Mart’ta gerçekleşen olayda Güney Kore denizaltısında 46 kişi hayatını kaybetmişti.

Suçlamalardan rahatsız olan Kuzey Kore 1,2 milyon askerin savaş için hazır olmasını talep ederken, Rusya ve Çin bölgede tansiyonun yükselmemesi için çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Güney Kore’ye gönderdiği bir uzman ekiple olayın nedenlerini araştırılmasını istedi. Uzman ekibin elde ettiği ilk verilere göre büyük bir olasılıkla Güney Kore denizaltısı Kuzey Kore tarafından vurulmuş.
 
Uranyum takas anlaşması zirvede ele alınacak

Zirvenin ikinci gündem maddesinin ise İran nükleer programı ve uranyum takas anlaşmasının oluşturması öngrülüyor. Konferansa İran, Filistin ve İsrail’in de üye olması nedeni ile gündemde nükleer tartışmalar da yer alacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya Başbakanı Putin’i davetinde Türkiye ve Brezilya’nın öncülüğünde imzalanan takas anlaşması ile ilgili bilgi vermiş ve Moskova’nın desteğini istemişti. Putin’in Türkiye ziyaretine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da eşlik etmesi bekleniyor.

Putin’in ziyaretinin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 11-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen ve 17 anlaşmanın imzalandığı tarihi ziyaretin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Nükleer santral inşaatı konusunda ikili anlaşma imzalayan Rusya ve Türkiye bir ay süreli ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili de anlaşma sağladı. Nükleer anlaşmanın kısa sürede iki ülke parlamentolarından onaylanması ve teknik konuların yer aldığı anlaşmaların da imzalanması bekleniyor.
 
İkili ilişkiler gözden geçirilecek

Putin, Medvedev'in Türkiye ziyareti sonrası yaptığı değerlendirmede ikili ilişkilerde gelinen noktayı 'mükemmel' olarak tanımlamış, Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in 'Güney Akım' doğalgaz boru hattı inşaat anlaşmasının da Kasım'da imzalanacak olmasını memnuniyetle karşılamıştı.

Başbakan Erdoğan'ın Ocak ayında gerçekleşen Moskova ziyaretinde kararlaştırılan beş yılda 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefine ulaşmak için de çalışmalar hızla sürüyor. Türkiye için 'Basitleştirilmiş Gümrük Hattı' uygulamasını başlatan Moskova, Samsun-Kavkaz arasında işlemeye başlayan tren feribot seferleri ile mal ulaşımını daha hızlı ve daha ucuza yapabilecek.

Soçi-2014 Kış Olimpiyatları için hazırlıkları sürdüren Moskova'nın Türk inşaat sektörünün desteğini isteyeceği de edinilen bilgiler arasında. Bütçeden 16 milyar dolarlık pay ayıran Rusya, projelerin tamamlanması için Türk firmaları ile aktif çalışılmasını istiyor. Türk firmalarının iki yıl içinde tamamlanması beklenen projelerden en az 2 milyar dolarlık iş beklentisi var.
 
"Rusya'dan ABD'ye İran ve Afganistan desteği, ilişkilerde yeni sayfa açıldığının ispatı"

Rusya'nın Afganistan ve İran konusunda ABD yönetimine sağladığı destek iki ülke ilişkilerinde yeni bir yumuşama ve reel politik dönemin yansıması olarak yorumlanıyor. ABD eski başkanı George W. Bush döneminde soğuk savaş yıllarını aratmayan karşıtlıktaki politikalar, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Amerikalı meslektaşı Barack Obama ile yeni bir sürece girdi. Afganistan operasyonlarında askeri malzeme ve mühimmat dışında destek sözü veren Moskova, İran nükleer programına yönelik yaptırımlara da yeşil ışık yakarak politika değişimini ortaya koydu.

Obama'nın üst düzey danışmanlarından Michael McFaul Moskova'da basın mensupları ile gerçekleştirdiği toplantıda iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını, İran ve Afganistan politikalarında Rusya'nın sağladığı desteğin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Nükleer silahlarda indirim anlaşmasının imzalanması ve iki ülke parlamentolarında önümüzdeki günlerde onaylanacak olmasını örnek gösteren Amerikalı yetkili, "Rusya hükümeti ile sağlam temelli bir ilişki kurmak istiyoruz... Güzel ya da mutlu bir ilişki peşinde değiliz... Bunun sağlam temelleri olursa, bu ruh hali de değişir." değerlendirmesinde bulundu.
 
Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik stratejimiz yok

ABD Rusya ilişkilerinde Gürcistan'da farklı yaklaşımların devam ettiğine işaret eden McFaul, "Samimi olmak gerekirse... Gürcistan sınırlarının yeniden birleştirilmesi için bir stratejimizin olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Obama'nın Medvedev'le başarılı bir diyalog geliştirdiğini savunan Beyaz Saray yetkilisi, "Medvedev Rusya'da eski Kremlin lideri Vladimir Putin'le bir tandem oluşturuyor. Ancak Obama'nın Rusya'da temel diyalog noktası Medvedev... Bizim Putin ve Medvedev arasında bir oyun kurmamız aptalca olur." ifadelerini kullandı.

Rusya'da insan hakları ve özgürlük ihlallerine yönelik eleştirilerin azaldığı yönündeki dğerlendirmelerin doğru olmadığına değinen McFaull, muhalefetle sivil toplum örgütleri ile ve insan hakları dernekleri ile görüşmelerinin olacağını söyledi. Amerikalı yetkili Rus petrol şirketi Yukos'un eski sahibi Mihail Hodorkovski'nin avukatları ile de bir araya geleceğini kaydetti.
 
Rusya’dan Gürcü maden suyu Borjomi’ye izin sinyali

İki yıl önce ünlü Gürcü maden suyu Borjomi ve Gürcü şaraplarına yasak getiren Moskova, Gürcü içeceklerinin Rusya pazarına girişine izin vermeye hazırlanıyor. Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko, konunun gündemlerinde olduğunu ve işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

İçeriğinde ağır metal ve insan sağlığı açısından zararlı maddeler bulunduğu gerekçesi ile Rusya pazarına girişleri yasaklanan Gürcü içecekleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Onişenko, “Gürcü işadamlarının teklifleri var. Konuyu değerlendiriyoruz. İşbirliği yapmaya hazırız.” dedi.

Konunun zorlu bir süreç olduğunu, ancak başlaması gerektiğini kaydeden Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı, “Gürcü hükümetinde mevcut şüphelere rağmen, iş adamları ulusal bir kontrol ve düzen sağlayabilir… Profesyonel iş adamları çıkar ve süreci başlatalım der… Biz de bunu memnuniyetle karşılarız.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Gürcistan arasında savaş sürecinde kesilen hava yolu ve karayolu ulaşımı da kısmi olarak başladı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Gürcü muhalefetini 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarında Moskova’da ağırladı.
 
Putin: Yatırımcının önündeki bürokratik engelleri kaldırıyoruz

Rusya Başbakanı Vladimir Putin hükümetin yabancı yatırımcının önündeki bürokratik engelleri kaldıracağını ve kalifiye işçinin istihdamı ile ilgili çalışma izinleri ve vizelerde önemli kolaylıklara gideceklerini açıkladı.

Finlandiya’da düzenlenen Rusya-Avrupa Birliği yatırım formunda konuşan Putin, “Önemli sektörlerde yabancı yatırımcının önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümet ekonomik ve sosyal alanda inovasyon çalışmalarını teşvik ediyoruz. Stratejik sektörlerde yatırım imkanlarının sağlanması da çalışmalarımız arasında yer alıyor…” dedi.

Rusya Başbakanı geçen hafta yaptığı değerlendirmede de stratejik sektörlerde yabancı yatırım imkanları ile ilgili yeni düzenlemenin 2010 sonuna kadar hazır olacağını açıklamıştı. Rusya’da savunma, nükleer enerji, ulaşım, iletişim gibi 40’dan fazla alanda yabancı yatırımın önünde sınırlamalar bulunuyor.

2009’da yabancı yatırımın bir önceki yıla göre yüzde 16 gerilediğine dikkat çeken Putin, yatırım ikliminin iyileştirilmesinin hükümetin öncelikleri arasında olduğunu ifade etmişti.

Putin Finlandiya ziyareti çerçevesinde meslektaşı Matti Vanhannen’le de bir araya geldi. Putin, Helsinki-St. Petersburg arasında hızlı tren seferleri gerçekleştirecek Allegra’nın da tanıtımına katıldı. Hızlı tren seferlerinin Aralık sonuna kadar başlaması bekleniyor.
 
Vestel Rusya'da LCD televizyonlarının üretimine başladı

Dijital ürün pazarında önemli oranda pazar payı ile Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Vestel Rusya'da likit kristal ekranlı (LCD) televizyon üretimine başladı.

Rusya'nın Vladimir Bölgesi Aleksandrov şehrinde bulunan Vestel fabrikası LCD teknolojili televizyon üretimine törenle başladı. Yılda 400 bin adet televizyon kapasitesi ile üretime başlayan fabrika, üç yıl içinde üretimini 750 bin adede çıkaracak. Rusya'da şimdiye kadar 100 milyon dolara yakın yatırımda bulunan Vestel, LCD televizyonlarının üretimi için de yaklaşık 15 milyon dolar ek yatırım hedefliyor. Ayrıca Vestel yerel üretimin sunduğu avantajlar sayesinde daha ucuz fiyata ürün sunarak, Rusya piyasasında payını artırmayı hedefliyor.

Aleksandrov şehrinde 2006 yılında buzdolabı ve çamaşır makinesi üretimini de başlatan Vestel bugün itibariyle çamaşır makinesinde üretim kapasitesi 600 bin, buzdolabında ise 550 bine çıkardı. Rusya piyasasında önemli bir konum edinen Vestel, üretim çeşidini LCD televizyonlarla genişletti. İlk aşamada farklı üç tasarımda ekran genişliği 16" dan 32" kadar televizyon üretimi başlatan fabrika, 2010'un sonuna kadar 37" ile 42" lik televizyon üretimi de yapacak.

LCD televizyon üretiminin ilk bandının açılışı için Aleksandrov Vestel fabrikasına gelen Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Enis Turan Erdoğan Rusya pazarına güvenlerinin devam ettiğini, beyaz eşya yatırımlarına LCD televizyon üretiminin de eklenmesinin bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdoğan, "Üç yıl içinde televizyon üretiminde kapasiteyi 750 bine kadar ulaştırmayı plalıyoruz. Rusya'da LCD, LED, 3D gibi teknolojinin son ürünü olan televizyonları en modern ve en güzel modellerle üreteceğiz. Ürün çeşitliliği ile birlikte Rusya’da her eve girmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Rusya pazarının ekonomik krize rağmen güçlü ve ayakta kalmayı başardığını kaydeden Erdoğan, “Rusya pazarı büyük bir pazar. Beklentilerimiz büyük. Biz yedi yıldan beri buradayız. Ciddi yatırımlarımız var. Vestel olarak önümüzdeki yıllarda ilk hedeflimiz tüm ürün gruplarında yüzde onluk paya sahip olmak. Bu hedefe çok kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
Rakiplerin karşısında en önemli avantajlarının yerel üretim yapmaları olduğunu kaydeden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Yerel üretim yaptığımız için, hem lojistik açısından, hem maliyetler açısından daha rekabetçi olabileceğimizi ve rakiplerimize göre avantaj oluşturduğumuzu düşünüyoruz."

Vestel'in Rusya piyasasında yedi yıldan beri bulunduğunu anlatan Vestel CIS Genel Müdürü Ali Tunç Can da kendilerinden önce bu piyasaya gelen rakiplerine karşı özellikle LCD ürünün eklenmesiyle önemli ölçüde fark atacaklarını dile getirdi. Tunç "Ürünlerimizin kalitesi, rekabetçi fiyatlarımız Rusya'da çok büyük müşteri kitlesi buldu. Belki ilk zamanlar hiç tanınmıyorduk, ancak yedi yıl içinde gerçekleştirdiğimiz tanıtım ve reklam çalışmalar sayesinde daha da benimsenmeye başladık. Yatırımlarımız arttıkça daha başarılı olacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.