03 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC yeni federal bölgeye proje hazırlıyor

KBC devlet başkanı Arsen Kanoko 243.5 milyar ruble tutarında 150 yeni projeyi Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi kalkınma programına koydurmaya çalıştıklarını bildirdi.

Bunun gerçekleşmesi halinde cumhuriyette 44 000 yeni iş sahası açılmış olacağını belirten devlet başkanı, önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde cumhuriyetin gıda ve tarım ürünlerinin markalaşması için çalıştıklarını ifade ederek “eğer bunu gerçekleştirebilirsek ürettiğimiz tüm ürünler hem Rusya hem dünya pazarlarına cumhuriyetin markası ile çıkacak” dedi.
 
Adigey Devlet Başkanı denetlemede

Adigey devlet başkanı Thakuşine Aslenceriy cumhuriyetin ünlü yazarı Keraşe Tembotun adını taşıyan Adigey kültür enstitüsünü, kültür dinlenme merkezini ve Adigey devlet hastanesini ziyaret etti.

Şu anda tadilatta olan Adigey kültür araştırmaları enstitüsünün bitmek üzere olan onarımını yerinde kontrol eden devlet başkanı, gördüğü bazı aksaklıklar konusunda ilgilileri uyardı.

Önümüzdeki günlerde hazır hale gelmesi planlanan enstitü tamiratın tamamlanmasından sonra kısa sürede yeniden faaliyete geçecek.
 
Kendi işini kuracaklar yarıştı

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde işsizliği azaltabilmek için çareler aranıyor.

Bu amaçla öngörülen çözümlerden birisi de işsizlerin kendi işlerinin sahibi olmasını sağlamak.
Kendi işini yapmak veya küçük çaplı ticaret yapmak isteyenlere destek olmak amacıyla düzenlenen bir program kapsamında, cumhuriyette 400 işsiz kendi projelerini sunarak devletten yardım alabilmek için yarıştılar.

Bu sunumlarda kabul edilen projeler cumhuriyette yürütülen program gereği devlet tarafından desteklenerek finanse ediliyor.
 
Yeni içişleri bakanı

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde içişleri bakanı değiştirildi. R.F devlet başkanı Dimitri Medevev’in talimatı ile cumhuriyete yeni içişleri bakanı olarak bir emniyet mensubu atandı.

Daha önce polis teşkilatında görev yapan Cevdet Ahmedhanov R.F devlet başkanının talimatı ile yeni içişleri bakanı olarak atandı ve görevine başladı.
 
Din adamlarıyla görüşme

Adigey başbakanı Kumpıl Murat, Adigey ve Krasnodar bölgesi müftüsü Yemtıl Nurbiy ve Maykop - Adigey piskoposu Tihon ile bir görüşme yaptı. Görüşmede cumhuriyetteki dini faaliyetlerle ilgili konular yanı sıra Adigey'deki camilerin ve Müslüman mezarlıklarının onarımı konusu da görüşüldü.

Adigey başbakanı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, toplumun ortak yararı olan her konuda dini kurumların yaptıkları çalışmalara destek vereceklerini ifade etti.
 
Moskova Sohum arası uçuşlar başlıyor

Abhaz devlet başkanı Sergey Bağapş, önümüzdeki günlerde Moskova Sohum arasında hava ulaşımının açılacağını ve bu iki şehir arasında hafta içinde iki gün olmak üzere uçuşların başlayacağını söyledi.

Moskovada Çikalovska havalanından, Abhazya tarafında ise Sohum havaalanından uçuşların yapılacağını ifade eden devlet başkanı, Sohum havaalanının her türlü uçağın kalkış ve inişine müsait olduğunu ve uçuşlar için her türlü donanımın bulunduğunu söyledi.
 
Öğrenci iş projelerine destek

KBC 2009 yılında cumhuriyetteki çeşitli ticari amaçlı öğrenci projelerine 10 milyon ruble destek sağladı. Cumhuriyetin ticaret ve ekonomik kalkınma bakanlığı tarafından geçen yıl içerisinde 27 öğrenci projesinin desteklendiği ifade edilerek, daha ziyade hizmet sektöründe yenilikçi çözümler öneren projelere destek verildiği ve reklam-projeksiyon çalışmaları, turizm alanında hizmet organizasyonu,cam ve cam ürünleri, seyahat ve rekreasyon hizmetleri gibi projelerde
proje başına 272.000 ruble yardım yapıldığı bildirildi.
 
Nazım Hikmet anılıyor

Büyük şair Nazım Hikmet bu gün (3 haziran) Moskova’da mezarı başında anılacak.

Büyük şairin ölümünün 47. yılında Moskova'daki Novodeviçe mezarlığındaki mezarı başında yapılacak anma törenini Rus-Türk işadamları birliği organize ediyor. Türkiye'den çeşitli sanatçıların ve yazarların da katılacağı anma töreni NTV’den naklen yayınlanacak. Anma törenleri kapsamında sanatçı Edip Akbayram Moskova'da bir konser verecek.
 
AB ve Rusya’dan İsrail’e ortak çağrı

Rusya’da gerçekleştirilen AB-Rusya Zirvesi’nde insani yardım taşıyan gemilere askeri müdahalede bulunan İsrail’e “tarafsız soruşturma yapılması” ve “Gazze’ye ablukanın kaldırılması” çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği-Rusya Zirvesi'ne İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine askeri müdahalesi damgasını vurdu.Rusya'nın evsahipliği yaptığı zirvede konuşan AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy, müdahale sırasında insanların hayatını kaybetmiş olmasını “gerekçelendirilemez” olarak nitelendirdi. Herman Van Rompuy, “Şiddete başvurulmuş olunmasını kınıyoruz ve acil, eksiksiz ve tarafsız soruşturma yapılmasını talep ediyoruz” dedi. AB Konsey Başkanı ayrıca gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek Gazze Şeridi'nde “kalıcı çözüm bulunmasını” istedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de İsrail'in operasyonla sebebiyet verdiği ölümlerin “hiçbir şekilde telafi edilemez ve gerekçelendirilemez” olduğunu vurguladı.

Ortak bildirge

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yayınlanan ortak bildirgedeyse İsrail'e "eksiksiz ve tarafsız soruşturma" yapılması ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılması çağrısı yapıldı.

Bildirgede, "AB ve Rusya, Gazze'nin insani yardım, ticari mallar ve insanların geçişine derhal açılması çağrısını yapmaktadır” ifadesine yer verildi. AB ve Rusya, ABD ve BM ile birlikte Ortadoğu barış dörtlüsünün üyeleri.

Muhalefete baskı yankı buldu

AB-Rusya Zirvesi'nin en önemli gündem maddesini işbirliği ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi oluştururken, Rus emniyet güçlerinin farklı kentlerde gösteri düzenleyen muhalif eylemcilere müdahalesi büyük yankı buldu.

AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy, Rusya’daki insan hakları alanında çalışanlarla gazetecilerin yaşadıkları güçlükler konusunda Avrupa’nın ciddi endişe duyduğunu söyledi.
Rus polisi çok sayıda muhalif göstericiyi gözaltına aldı.

Medvedev'in, Avrupalı konuklarıyla bir araya geldiği dakikalarda Rus polisi göstericileri şiddet yoluyla bastırdı ve çok sayıda muhalifi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı seçildiği 2008 tarihinde insan hakları konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Medvedev bu çıkışıyla batılı ülkelerle ilişkilerde yakınlaşma sağlamıştı.