05 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Gaz hattına saldırı

4 Haziran gecesi saat 01.10 saatlerinde Nalçik Şegem yolunun Nalçik çıkışında ve Kafkas federal otoyoluna yakın mesafeden geçen Gaz boru hattında patlama meydana geldi.

325 mm boru çapı ve 25 atmosfer gaz basıncı olan hattaki patlama yangına neden olmadı, ancak uzun süre sızan yüksek basınçlı gaz çevreye yayıldı ve çıkan ses şehir merkezinden duyuldu.

Yapılan açıklamada olayın araştırıldığı belirtilerek saldırganların 400 gram civarında plastik patlayıcı kullandıklarının tespit edildiği ifade edildi. Gece yarısı olması nedeniyle patlayan gaz ana hattında kaçağın 2 saat süresince devam ettiği, ancak ondan sonra olaya müdahale edilebildiği belirtilerek olayda can ve mal kaybının olmadığı, patlayıcı uzmanlarının olay yerinde incelemelerine devam ettikleri bildirildi.

Bölgede enerji tesislerine saldırılar daha önce de olmuş ocak 2010 tarihinde Dağıstan'da yapılan sabotaj sonucu 11 yerleşim birimi uzun süre gazsız kalmıştı. Yine eylül 2007’de Elbrus bölgesinde Azau gaz boru hattı yerleştirilen 3 bomba ile havaya uçurulmuştu.
 
Çok çocuklu ailelere minibüs

4 Haziran günü KBC hükümet binasında düzenlenen bir törenle cumhuriyetteki 5 ve daha fazla çocuk sahibi ailelere ödüller verildi.45 annenin ödüllendirildiği törende basın servisinden yapılan açıklamaya göre annelere birer onur madalyası verildi, ayrıca 5 çocuklu annelere çocuk başına 10 000 ruble para yardımı yapılırken, 10 çocuk büyüten 10 anneye ise birer minibüs hediye edildi.

Hatırlanacağı üzere ailelerde çocuk sayısını teşvik etmek amacıyla 2007 yılında KBC parlamentosunca kabul edilen bir yasa ile çok çocuklu ailelere her yıl çeşitli ödüller verilmesi kararı alınmıştı.
 
Abhazya'da Diaspora Günü

Abhazya cumhuriyetinde Diaspora Günü kutlandı. 1990 yılı 31 mayıs günü anıt dikilmek üzere tespit edilen alanda yapılan törenlere devlet başkanı Sergey Bağapş ve parlamento üyeleri de katıldılar. Diasporadan dönen ailelerin ve onların çocuklarının da yoğun ilgi gösterdiği törenlere siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler ve bir çok kurumu temsilen yetkililer hazır bulundu.

Bu yıl sonbaharda tören alanına dikilmesi planlanan anıt için de son aşamaya gelindiği belirtildi.Tören alanın dikilecek anıtın projesi Tanınmış Abhaz ressam Genady Lako tarafından hazırlandı.
 
KÇC başbakanı belli oldu

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde uzun süredir devam eden başbakanlık sorunu çözümlendi.

Devlet başkanı Boris Yebzeyev’in önerisi ile cumhuriyetin başbakanlık görevine Muradin Kemov seçildi.

Daha önce de başbakan birinci yardımcılığı görevini yürüten Muradin Kemov için parlametdoa yapılan oylamaya katılan 68 milletvekilinden 47’si olumlu oy kullandı.

Oylama öncesi bir konuşma yapan parlamento başkan yardımcısı Ruslan Hubov yeni başbakan adayının devlet başkanı tarafından önerildiğini belirterek , profesyonel niteliği ve cumhuriyetin yararına çalışabilecek birisi olması nedeniyle onun devlet başkanı tarafından parlamentoya önerildiğini belirtti.

Başbakan seçildikten sonra bir konuşma yapan Muradin Kemov, yeni hükümetin öncelikli ele alacağı konunun daha fazla iş sahası yaratılması ve halkın refahının artırılması olacağını, bunun yanı sıra sosyal problemlerin çözümüne de öncelik verileceğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi valisi Aleksandr Hloponin Karaçay Çerkes'i ziyareti sırasında cumhuriyette mevcut teamüller gereği başbakanın Çerkes olması gerektiğini belirterek bu sorunun en kısa sürede çözülmesi için KÇC devlet başkanı Yebzeyev’i uyarmıştı.

1959 Adige hable doğumlu ve Stavropol tarım enstitüsü mezunu olan Kemov bu güne kadar devlet içinde çeşitli görevlerde bulunmuştu. ve 28 nisan da istifa eden KÇC hükümetinden bu yana da geçici başbakanlık görevini yürütüyordu. Kemov evli ve üç çocuk babası.
 
‘Abhazya ordusu küçülmeyecek’

Abhazya Savunma Bakanı Mirab Kişmariya, Rusya’nın tanımasının ardından askeri tehdidin azaldığı ve ülke ordusunun küçültülebileceğine dair görüşleri reddetti.

Dün Abhazya Devlet Üniversitesi bünyesindeki askeri akademiden mezun olan 14 subaya diplomalarını veren Kişmariya, “Asker sayısı azaltılmayacak. Abhazya ordusunun olmayacağını söyleyen kişiler halka yanlış bilgi veriyor” dedi. Asker sayısının düşürülmesinin gündemde olmadığını belirten Kişmariya “Abhazya’nın özgürlüğü için hayatını veren savaşçıların cesetleri halen yeni. Silahlı güç sayısı her zaman Abhazya Cumhuriyeti’nin güvenliğinin gereklerine uygun olacak” dedi.

Geçen hafta Moskova’da Rusya Savunma Bakan Aleksandr Serdyukov ile askeri işbirliği konularını görüştüklerini anlatan Kişmariya, “Bu iki ordunun karşılıklı faydalı işbirliğiyle ilgili konuların görüşülmesi için Moskova’ya yapılan ilk ziyaret değil. Biz bazı çalışma konularını konuştuk” dedi. Rusya savunma bakanı ve genelkurmay başkanının yakında Abhazya’yı ziyaret edeceğini kaydeden Kişmariya “Her geçen yıl Abhazya ordusunun profesyonelliği, askeri tecrübeleri artıyor. Tüm halkalar genç hazırlanmış subaylarla sağlamlaşıyor” diye konuştu. Abhazya ordusunun küçültülmesi meselesi 12 Mayıs’ta muhalefet partisi Abhazya Milli Birlik Forumu’nun kongresinde dile getirilmişti.
 
Saldırıda yaralanan dansçı öldü

2 Haziran günü Karaçay Çerkes cumhuriyetinde meydana gelen saldırıda ağır yaralanan ve yoğun bakımda tedavisi süren Ashad Mamışev yaşamını yitirdi,cenazesi bu gün toprağa verildi.

Cumhuriyetteki “Kazbek” folklor grubunun bir üyesi olan Mamışev, cumhuriyete bir gösteri için gelen Çeçen dans grubu “Vaynah”ı izlemek için, arkadaşları ile birlikte gittiği gösteride saldırıya uğramış ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.
 
Thakuşine’yi ziyaret etti

Adigey cumhuriyeti ceza ve tutukevleri genel müdürlüğüne atanan Yuri Zuyev ile bir görüşme yaptı.

Vekaleten RF tutukevleri müdürlüğünü yürüten Vladislav Şaturov tarafından devlet başkanına tanıtılan Zuyev ile görüşmesinde Thakuşine ceza ve tutukevleri konusunda çeşitli şikayetler geldiğini ve sorunlar bulunduğunu belirterek “görev süreniz boyunca bu sorunların üstesinden geleceğinize inanıyorum” dedi. Thakuşine mevcut sorunların aşılmasında devlet başkanı olarak kendisine her türlü desteği sağlayacağını da ifade etti.
 
Rusya on yılda askeri modernizasyona 420 milyar dolar harcayacak

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Anton Siluanov askeri harcamaların 2011'de gayri safi milli hasılanın yüzde 2,9'una ulaşacağını, ekonomik büyüme ile orantılı olarak askeri harcamaların da artacağını söyledi.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da konuşan Siluanov, "Savunma hacamaları 2010'da gayri safi milli hasılanın yüzde 2,6'sı olarak gerçekleşecek. Bu rakam 2011'de yüzde 2,9'a, 2012'de yüzde 3'e ve sonrasında da yüzde 3,2'ye çıkarılması öngörülüyor." dedi.

Duma Savunma Komitesi Başkanı Viktor Zavarzin de Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Rusya savunma sanayi krizden henüz çıkamadı. Hükümet tarafından alınan önlemlere rağmen, savunma sanayi mali, teknolojik, yapısal ve personel açısından krizden kurtulamadı." dedi. Zavarzin askeri ürünlerin maliyetleri artarken, miktar açısından da azalma yaşandığına dikkat çekti.

Duma Savunma Komisyonu'ndan Oleg Frolov da yaptığı konuşmada 2011-2020 arasında yeni silahlanma programı için 13 trilyon ruble (420 milyar dolar) ayrıldığını söyledi.

Önümüzdeki on yıl içinde Rus ordusunun modernizasyonu için en az bu rakamın üç katının gerekli olduğuna değinen yetkili, "Mevcut rakamlar stratejik nükleer kapasite ve füze savunma sistemlerine yeter. Hava, kara ve deniz güçlerine çok düşük oranlar kalır." eleştirisi getirdi.
 
Morgan Stanley: Rusya dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında olacak

Uluslararası yatırım ve finans kuruluşu Morgan Stanley Rusya'nın 2010'da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında olacağını açıkladı.

St. Petersburg'da 17-16 Haziran'da gerçekleşecek Uluslararası Ekonomik Forum öncesi değerlendirmede bulunan Morgan Stanley başkanı John Mack, "Beklentilerimize göre bu yıl en hızlı büyüyecek ekonomiler arasında Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya var. Rusya'da bütçe dengesi önemli avantaj olarak dursa da mülkiyet hakları ve makro ekonomik dengelerdeki sorunlar yatırım imkanlarının önünde engel oluşturuyor." dedi.

Orta vadede Rusya'nın ve BRIC ülkelerinin küresel ekonomik büyümede nasıl öncü rol oynayabilecekleri ve katkıları ile ilgili zirvede müzakerelerde bulunacaklarını ifade eden Mack, zirvenin Rusya ekonomisinde yatırım ortamının oluşmasına katkı sağlayacağını umduğunu söyledi. Merkezi New York'ta bulunan Morgan Stanley'nin yönetiminde 800 milyar doların üzerinde fon bulunuyor.

NYSE CEO'su Dominique Cerutti de 2008'de Rusya ekonomisinin kriz sürecinden önemli ölçüde etkilendiğini ancak kriz sonrası dönemde yeniden uluslararası yatırımların cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Cerutti'ye göre de Rusya'nın hammadde gelirlerine bağlı olan ekonomisi uzun vadeli yatırımlar için risk oluşturuyor.

Rusya 2010'da resmi verilere göre en az yüzde 4 büyüyecek. Petrol varil fiyatlarının 80 doların üzerinde seyretmesi durumunda büyüme yüzde 6'lara kadar çıkabilecek.