09 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KÇR Adige Xase’den “katilleri bulun” mitingi

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde 5 Haizran günü yapılan olağanüstü Çerkes halk kongresinden sonra, Xase gençlik örgütü tarafından düzenlenen mitingde Aslan Jukov’un ve Fral Şebzuhov’un katillerinin bulunması talep edildi.

Törende gençlik hareketi liderleri tarafından yapılan açıklamalada; şu ana kadar soruşturmalardan somut bir sonuç alınabilmiş değil,fakat bu cinayetin arkasını bırakmayacağız, bulunup adalete teslim edilinceye kadar da bu işin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz denildi.

Jukov’un ailesi tarafından verilen bilgilere göre ise Aslan jukov cinayeti bir planlı suikasttır ve Jukov öldürülmeden once uzun bir sure takip edildi. Jukovun kız kardeşi de verdiği bilgilerde, “ıslak asfalt renginde siyah bir aracın Jukovu takip ettiği ve bu duruma kendisinin birden fazla kez şahit olduğunu” söyledi.

Yine 12 mayıs günü öldürülen cumhurbaşkanı danışmanı ve yeni dönemin başbakan adayı Fral Şebzuhov de bir cinayete kurban gitmiş, yapılan araştırmalarda bir kısım şüphelilerin tespitinden öteye somut bir sonuç alınamamıştı.

Son dönemde cumhuriyette meydana gelen bu tür siyasi cinayetler nedeniyle R.F başkanı Medvedev bölge valisi Hloponin aracılığı ile olayları inceleme altına almış, federal savcı Aleksandr Bastrkin bu konu ile ilgili cumhuriyet başsavcısı Viktor Naumov ile bir toplantı yaparak son dönem işlenen önemli cinayetlerle ilgili bir rapor istemişti.
 
Gaz istasyonunda 3 bomba bulundu

KBC başkenti Nalçikte kentin kuzey bölgesinde Gazproma ait bir istasyonun girişinde karton kutu içerisine yerleştirilmiş el yapımı üç adet patlayıcı bulundu. Çevrede güvenlik önlemleri alındıktan sonra etkisiz hale getirilen patlayıcıların 5 kilogram TNT’ye eşit güçte olduğu, içerisine etkisini artırmak için çivi ve metal parçaları yerleştirildiği, cihazın radyo frekansı ile uzaktan patlatılmak üzere ayarladığı bildirildi.

Emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, son dönemde benzer sabotajların ve terörsit saldırıların arttığı belirtilerek, vatandaşların dikkatli olmaları ve çevrelerinde gördükleri şüpheli kişi ve araçları, benzer sahipsiz paketleri derhal emniyet birimlerine bildirmeleri istendi.
 
Balkar yaşlıları direniyor

Geçtiğimiz günlerde yüksek mahkeme tarafından kapatılmasına karar verilen ‘Balkar yaşlılar konseyi’ adlı örgütün idarecilerinden Ruslan Babayev , yüksek mahkemenin kapatma kararını R.F anayasa mahkemesine götüreceklerini ve daha önce 2008 yılında olduğu gibi kapatma kararının iptal edileceğini söyledi.

Babayev gazeta Yuga’ya yaptığı açıklamada “Bizim faaliyetlerimiz bu nedenle duracak değildir, şu anda yaşlılar konseyi kapatılmış olsa da faaliyette olan ‘Balkarya’ isimli kuruluşumuz çalışmaya devam ediyor” dedi.
Babayev ayrıca yeni bir örgüt olarak ‘ Töre Balkar Yaşlıları konseyi’ isimli organizasyonun da faaliyete geçtiğini ve isteyenlerin gelip bu organizasyona üye olabileceklerini belirtti.
 
Ahmedinejad'dan Rusya'ya uyarı: İran düşmanlarının yanında yer almayın!

Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için İstanbul'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İstanbul Ceylan Hotel'de bir basın toplantısı düzenledi. İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere ilişkin değerlendirmede bulunan Ahmedinejad, İsrail için sert ifadeler kullandı. İsrail'in bölgede yeri olmadığımı söyleyen İran lideri, "Bölgede kimse onu istemiyor." dedi. İsrail'i "zalim düzenin sütunu" olarak niteleyen Ahmedinejad, gemilere saldırının da dünyada birçok olayı değiştireceğini belirtti. Ahmedinejad, "İsrail bu saldırı ile kendi yok oluşunun geri sayımını başlatmıştır." ifadelerini kullandı. İran lideri, bu olayla İsrail'in bölgede kalma yolunu kapatmış olduğunu dile getirdi.

"SALDIRI, İNSANLIĞIN HÂLÂ YAŞADIĞINI GÖSTERDİ"

Gazze filosuna düzenlenen saldırının tüm insanların duygularını etkilediğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bunun sadece yardım gemisine düzenlenmiş bir saldırı değil, gerçekleri ortaya çıkaran bir olay olduğunu söyledi. Ahmedinejad, "Halklar artık uyanmıştır. Zulmün karşısında duruyorlar. Bu saldırı gösterdi ki, insanlık hala yaşıyor." diye konuştu. Ahmedinejad, yardım gemisinin Gazze'ye doğru yola çıkmasının, milletlerin insanların kuşatma altında olduğunda, sudan ve gıdadan mahrum olduğunda başkalarının onlara yardım ulaştırdıklarını, onlara yardıma koştuklarını bir kez daha gösterdiğini kaydetti. Ahmedinejad, Gazze'ye giden gemilerin de sadece Gazze için değil, insanlığın özgürlüğü ve hukuku için yola çıkmış olduklarını kaydetti.

Konuşmasında İranlı şair Sadi'den örnek veren Mahmud Ahmedinejad, İranlı şairin tüm insanlığı "bir vücudun azaları" olarak nitelediğini söyledi. İran lideri, "Eğer bir yerlerde zulüm yapılıyorsa, vücudun diğer yerleri de zarar görür ve acı çeker." dedi.

Saldırının ayrıca "Siyonizmin şiddetini de" gösterdiğini ifade eden Ahmedinejad, "Siyonist rejim insani temellerin hiçbirisini, uluslararası hukuk, insan özgürlüğü gibi değerleri tanımıyor." ifadelerini kullandı. Ahmedinejad, "Siyonizm sadece tehdit, öldürme, tecavüz ve güvensizlik ortamı oluşturmak için bu bölgeye yerleştirilmiştir." dedi. Ahmedinejad, ayrıca "Siyonizmin ABD gibi büyük ülkelerin desteğiyle hukuku ayaklar altına aldığını" dile getirdi.

Saldırıda ayrıca iki tarafın kendisini açıkça göstermiş olduğunu ifade eden Ahmedinejad, "Bir tarafta Allah'a tapanlar, sevgi, yardım, doğruluk, dürüstlü diyenler; diğer tarafta ise şiddet, nefret, savaş, yalan, hile, kirlilik, şeytani çığlıklar ve Şeytan'ın bayrağı vardı." diye konuştu.

İsrail saldırısını "hak ve batıl arasındaki tarihi bir savaşın parçası" olarak

niteleyen İran Cumhurbaşkanı, sonunda ise "hakkın kazanacağını" ifade etti. Saldırının aynı zamanda "bir yolun başlangıcı" olduğunu kaydeden Ahmedinejad, Türkiye'ye de Türk halkına teşekkür etmek, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletmek üzere geldiklerini aktardı.

Ahmedinejad, açıklamalarının arından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kendisine İran'dan Gazze'ye iki yardım gemisi gönderilip gönderilmediğini doğrulaması istenen Ahmedinejad, net bir cevap vermedi. Ahmedinejad, İran olarak her zaman Filistin halkının yanında olduklarını ve olacaklarını aktardı. Ahmedinejad, İran'ın dünyanın her bir yerine yardım götüren bir ülke olduğunu söylemekle yetindi.

ABD ile masaya oturup oturmayacağı sorulan Ahmedinejad, "Biz Siyonist devlet dışında tüm ülkelerle görüşebileceğimizi bildirdik. Ama bunlar bize sopa göstermeye çalışıyorlar. ABD Başkanı Obama'nın, siyasette bir değişiklik getireceğini düşünüyorduk. Ama umudumuz kalmadı. Şimdiki koşullarda bir değişiklik yapamazsa zarar gören kendisi olacak." diye konuştu.

TAKAS ANLAŞMASI - "BU FIRSATI İYİ KULLANSINLAR, BİR DAHA ELE GEÇMEYECEK"


Kendisine Brezilya ve Türkiye'nin arabuluculuğu ile imzaladıkları uranyum takas anlaşması sorulan İran Cumhurbaşkanı, Tahran'daki toplantının ve anlaşmanın, "sorunu çözmekten çok daha öte bir olay" olduğunu vurguladı. "Tüm dünya ihtilaf ve güvensizlik ortamına sahip. Bu düzenler, şimdi yolun sonuna varmıştır. Biz yeni düzenler arıyoruz." diyen Ahmedinejad, Tahran'daki toplantının da milletlerin artık değişiklik istediğini gösterdiğini kaydetti. Anlaşmanın ABD ve müttefikleri için bir fırsat olduğunu da dile getiren İran Cumhurbaşkanı, "Bu fırsatlar bir daha olmayacaktır. İyi kullanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi. Ahmedinejad, aynı konuya ilişkin başka bir soruya cevaben de Tahran anlaşmasından sonra onlarca devletin kendilerini arayarak destek verdiğini, bunun da "herkesin kendi kalbinin sesini dinlediğini gösterdiğini" dile getirdi.

Viyana'dan anlaşmayla ilgili kendilerine bir cevap gelmediğini de belirten Ahmedinejad, cevap verip vermemenin de onlara kalmış bir konu olduğunu kaydetti.

İstanbul'da gerçekleştirilen CICA zirvesini de değerlendiren Ahmedinejad, hiçbir toplantıda tüm sorunların bir anda çözülmesini beklemediklerini belirterek, "Ama görüyoruz ki devletler sürekliliği olan iş başlatmışlardır. Beklentimiz, bölgemizdeki yardımlaşma ve fikir alışverişinin teşvik edilmesidir, eni çözümler getirilmesidir. Önümüzdeki yeni düzen bu çalışmalarla oluşacaktır." dedi. Ahmedinejad, ayrıca İsrail'in bu toplantıyla mahkum edileceğini düşündüğünü dile getirdi.

RUSYA'YA UYARI: İRAN DÜŞMANLARININ YANINDA YER ALMASINLAR

ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik yaptırım istemesine ilişkin Rusya'nın tavrı da sorulan Ahmedinejad, "Biz Rusya ile dost ve komşu bir ülkeyiz, öyle umuyoruz. Aramızda özel bir sorun yok, ama onlara bir uyarımız var. İran düşmanlarının yanında yer almasınlar. Seçim Rus devlet adamlarına kalmıştır." dedi.

Ardından Birleşmiş Milletler'e ve BM Güvenlik Konseyi'ne yüklenen Ahmedinejad, "Bugün en demokratik olmayan kurum Birleşmiş Milletler'dir. Güvenlik Konseyi'ndeki birkaç ülke, kendi başlarına dünyaya hükmediyor. Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu'ndan da yüksek tutuluyor. Geçici üyelerin çoğu kendilerine ABD tarafından baskı yapıldığını söylüyor." dedi. Bu yüzden yeni kurumlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Ahmedinejad, nükleer enerji konusunda ise görüşşerinin "Herkes için barışçıl enerji, hiç kimse için nükleer silah" olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı, buna rağmen 80 Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) katılmasını istediği İsrail'in hala NPT'ye taraf olmadığına dikkat çekti.
 
Gürcistan, Rus S7 şirketine Tiflis-Moskova rotasında uçmaya izin verdi

Gürcistan, Rus havayolu şirketi S7'ye Moskova ve Tiflis arasında düzenli charter seferleri başlatmasına izin verdi. Böylece Gürcü havayolundan sonra bir Rus havayolu şirketi de iki başkent arasında seferlere başlamış oldu.

Gürcü Taşıma İdaresi Sözcüsü'nün yaptığı açıklamada ülkesinin Rusya ile direkt charter uçuşlarına yeşil ışık yaktığını belirtti. Sözcü, "Biz uçuşlara izin alındığını bildiren resmi bir mektup aldık, ancak uçuş tarifeleri ile ilgili henüz bilgi verilmedi" diye konuştu.
Gürcü tarafının da yazılı olarak izin verdiklerini belirten sözcü ancak iznin yalnızca charter uçuşlarını kapsadığını kaydetti.

S7'den yapılan açıklamada ise şirketin 1 Temmuz tarihine kadar 12 uçuş yapmaya izin alabildiğini belirtti.

Gürcistan'ın özel havacılık şirketi Airzena Gürcü Havayolları ise uçuşlar için Rusya'dan gerekli izni alarak 24 Mayıs'tan itibaren Tiflis ile Moskova arasında charter seferleri düzenliyor. Airzena Kasım başına kadar uçulşarına devam edeceği ifade ediliyor.

Fakat bu anlaşmalar geçen hafta ayrılıkçı Abhazya'nın lideri Sergey Bagapş'ın Moskova ile Suhumi arasında doğrudan uçuşların Temmuz ayından itibaren başlatılacağı ile ilgili yaptığı açıklama baltalanabileceğinden endişeleniyor.

Rusya ve Gürcistan arasındaki doğrudan uçuşlar 2006 yılında dört Rus askerin ajan suçlaması ile Tiflis makamlarınca tutuklanmasının ardından kesilmişti. 2008'de kısa süreliğine açılan hat, Ağustos 2008'de yaşanan savaşın ardından yeniden askıya alınmıştı. Rusya’nın uyguladığı ambargodan Tiflis ekonomisi önemli ölçüde etkileniyor.

Tiflis, Rusya'nın ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasının ardından bu ülke ile diplomatik ilişkilerini kesti. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin çatı örgütü Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan da ayrılan Tiflis'le Moskova arasındaki ilişkiler İsviçre büyükelçilikleri aracılığı ile yürütülüyor.
 
Medvedev: Poliste reform için ciddi paraya ihtiyaç var

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülke İçişleri Bakanlığı’nda reform çalışmalarının ciddi para gerektireceği uyarısında bulundu.

Gorki kentinde düzenlediği toplantıda konuşan Medvedev, 2012 yılına doğru İçişleri Bakanlığı’nda yüzde 20’lik bir kadro azaltılmasını öngören planı hatırlattı. Rusya Başkanı, “Böyle bir reformları gerçekleştirmek federal bütçeden ciddi tahsisat gerektiriyor... İçişleri Bakanlığı yetkililerinin sosyal statüsünün artırılmasının yanısıra onların çalışmasında kaliteli değişikliği de elde etmek gerekir. Sizler neler yapılması gerektiğini biliyorsunuz.” dedi.

Medvedev’e göre bu finans gereksinimlerin önümüzdeki üç yıl içinde bütçe parametrelerine göre hazırlanması gerekiyor. Rusya Başkanı, “İçişleri Bakanlığı yetkililerinin iyi hazırlanması kendi işlerine motive olmalarına bağlı. Bakanlık yetkililerinin çalışanlarının maddi ve sosyal gereksinimlerinin hazırlanması öncelikli görevleri olması gerekiyor.” diye konuştu.

Toplantıda Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği İdari Başkanı Sergey Narışkin, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev ve başkaları katıldı.