13 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
BAE Kuzey Kafkasya’da kayak merkezlerine yatırım yapmak istiyor

Hatırlanacağı üzere R.F devlet başkanı Dimitri Medvedev kuzey Kafkasya’da 5 büyük kayak merkezi inşa edilmesi için bir proje başlatmıştı.

Credit Suisse ve Arap yatırım şirketi İnvest AD (BAE) bölgede kayak merkezleri inşasına yatırım yapmak üzere anlaşmaya hazır olduklarını açıkladılar.

Hatırlayacağını gibi daha önce açıklanmış olan bu merkezler ; Matlase (Dağıstan), Mamisone (Kuzey Osetya), Arkhyz (Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti), Lago-Naki (Adigey) ve Elbrus (Kabardey-Balkar) olarak duyurulmuştu.

Bur projelerde toplam olarak 803 kilometre teleferik hattı ve 104 bin kişilik konaklama tesisleri mevcut olup ikisi yeni inşa edilmek üzere 5 bölgesel havaalanı yapılması planlanıyor.

Bilindiği gibi bölgede bir dev proje olan 2014 Soçi kış olimpiyatları için bölgede 206 milyar ruble tutarında bir yatırım yapılmakta olup bu proje de yine olimpiyat inşaatlarına paralel olarak yürütülecektir.

Yatırım finansmanının yarısı kadar bir oranın uluslar arası yatırımcılardan temini planlanan kayak merkezleri projesi 2011 yılında başlayacak ve 2020 yılında bitirilmiş olacak.
 
KKFB’de çocuklar ve sorunlar

Kuzey Kafkasya federal bölgesinin kimsesiz çocukların sayısı ve bakım şartlarındaki sorunlar açısından R.F genelinde en alt sıralarda olduğu bildirildi.

Kuzey Kafkasya'da yapılan bir araştırma sonrası Çocuk hakları savunucusu Pavel Astakov tarafından hazırlanan ve Devlet başkanı Medvedev’e sunulan rapora göre KKFB’de 2 milyondan fazla çocuk ve bunların içerisinde de 32 000 kimsesiz çocuk var.
Astakov’a göre bu sayının yüksek olmasında Çeçenistan savaşı ve Dağıstan bölgesindeki iç karışıklıklar temel neden olarak görülüyor.

Ayrıca raporda bölgede koruyucu aile geleneğinin yerleşmemiş olduğu belirtilerek, çocuk bakım evlerinin yetersizliği, personel yetersizliği ve personelin eğitimsizliği gibi bir çok sorun olduğu ifade edilerek, kimsesiz çocukların konut sahibi yapılması yönünde bir program uygulanması gereği de vurgulandı.

Yapılan araştırmada ayrıca bu bölgedeki çocuk istismarının tüm R.F içerisinde en düşük oranda olduğu belirtiliyor.
 
Kadın girişimciler hızlı başladı

Rusya kadın girişimciler derneği Kabardey-Balkar şubesi 12 haziran günü açıldı. Açılışta bir açıklama yapan dernek başkanı Rita Efendiyev, yakın zaman içerisinde üyelerinin Fransa'ya bir eğitim ziyareti gerçekleştireceklerini söyledi.

Efendiyev’in verdiği bilgilere göre KBC kadın girişimciler derneği üyeleri Fransa'nın Cannes kenti ticaret odası üyeleri ile bir toplantıya katılacaklar ve kendi bölgeleri hakkında bir sunum yapacaklar.

Ayrıca dernek üyeleri 8 gün sürecek seyahatte eğitim amaçlı çeşitli seminerler ve ziyaretler gerçekleştirecekler.
 
Türk insan hakları savunucuları Abhazya'yı ziyaret etti

Uluslararası Türk insan hakları derneği üyeleri Abhazya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Abhaz yetkililerce ilgi ile karşılanan heyet, Başkan yardımcısı Aleksandr Ankwab,Başbakan Sergey Şamba, dış işleri bakanı Maksim Gvincia ve İnsan hakları ombudsmanı George Otyrboy ile birer görüşme yaptılar.

Konuklara Abhazya'daki insan hakları durumu ile ilgili bilgile veren dışişleri bakanı aynı zamanda ziyaretçilerin dikkatini Gürcistan'ın Abhazya'ya uyguladığı Ablukaya çekti ve bunun insan hakları açısından bir suç olduğunu ifade etti.

Bakan ayrıca Türkiye'nin Abhazya ile deniz ve hava ulaşımı konusunda adımlar atması yönündeki beklentilerini de dile getirerek, Türkiye'de yaşayan Abhazların geri dönüşü için de çeşitli ortak çalışmaların yapılabileceğini ifade etti.

İnsan hakları derneği başkanı Abdullah Buksur ise, dış işleri bakanı Gvinciya’ya teşekkür ederek derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi Verdi. 22 ülkede faaliyet gösteren uluslararası insan hakları derneğinin Abhazya'da da faaliyete geçmesini ümit ettiklerini ifade etti.
 
Bagapş: ‘Devlet memurları tarafından herhangi bir haksız ücret talebi söz konusu olursa Devlet Başkanlığı veya Başbakanlık sekreterliğini arayıp bildirin’

Cumhurbaşkanlığına Bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun 2009 senesi ve 2010 birinci yarı denetlemelerini kontrol ettikten sonra yaptığı toplantıda, halka ‘Devlet memurları tarafından herhangi bir haksız ücret talebi söz konusu olursa Devlet Başkanlığı veya Başbakanlık sekreterliğini arayıp bildirin’ çağrısında bulundu.

Bagapş, şikayetlere en hızlı şekilde müdahale edileceği sözünü verdi.

Sergey Bagapş, hükümetin düzeni oturtacağının ve her türlü rüşvet olayı ile mücadele edeceğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Şuna küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi için banka kredileri veya vatandaşlara mali yardım sağlanması için Devlet Özelleştirme Fonundan bütçeyle ilgili dolaşan ‘Hortumlama’ bilgilerinin araştırıldığını bildirdi.

Devlet Başkanı, ‘Hiç kimsenin sizden bir şey talep etmeye hakkı yok’, diye vurguladı. Bagapş, özelleştirme Fonu’da dahil olmak üzere kredi verilmesini geçici olarak durdurduklarını söyledi.

Sergey Bagapş, ‘Kredi alınmasında,kimlerin hangi kuruluşların rüşvet aldığının bulunması gerekmektedir. Devlet Kuruluşlarının işletmelerin gelişimi için vatandaşlara ayırdığı bütçenin genel olarak kontrol altına alınması büyük önem taşımaktadır’, şeklinde konuştu.
 
Yehova şahitlerine saldırı

KBC’nin Nartkale şehrinde 8 haziran gecesi Yehova şahitleri isimli Hıristiyan grubunun ibadet ettikleri binaya saldırı düzenlendi.

Dinin cemaatin Rusya sözcüsü Gregory Martinov tarafından verilen bilgiye göre, gece saat 02 civarında siyah maskeler takmış iki kişinin camları kırarak pencereden içeri girdiğini ve içerideki iki görevliyi tartakladıktan sonra bir odaya benzin dökerek yangın başlattıklarını söyledi.

Matinov’un ifadesine göre içeriden bulunanlardan birisinin alarm düğmesine basması ve alarmların devreye girmesi üzerine iki saldırgan olay yerinden kaçarak gözden kayboldular.

Saldırı sırasında binada bulunanlardan yaralananlar olurken 2 kişinin hala hastanede tedavi gördüğü bildirildi.

Dini cemaatin sözcüsüne göre 4 Haziran günü de Omsk şehrinde cemaate ait 5 ev ve 2 ibadethane devlet güçlerince baskına uğramış ve uzun aramalardan sonra kitap doküman ve bilgisayarlarına el konulmuştu.
 
“Avrasya'da Bugün” gazetesi yayın hayatına başladı

Rusya ve Türkiye arasında siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanda gelişen ilişkiler basın dünyası ile de destekleniyor. Avrasya coğrafyasında barış ve istikrara katkı amacı ile yola çıkan "Avrasya'da Bugün" gazetesi yayın hayatına başladı. Aylık olarak yayınlanması planlanan gazete, Rusça olarak basılacak. Gazete Moskova'da faaliyetlere başlayan Avrasya Diyalogu Vakfı'nın aylık yayın organı olarak Rusça olarak basılacak.

Moskova'da President Otel'de akademisyenler, gazeteciler, siyasetçiler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve bürokratlar Avrasya'da Bugün (Evraziya Segodnya) gazetesinin tanıtım toplantısı için bir araya geldi. Tanıtım toplantısında konuşan davetliler, Avrasya'da kültürler arası diyalog, halkların birbiri ile kaynaşması ve barış ortamının sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Aralarında Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federal Konsey üyesi Aslanbek Aslahanov, Türkiye Moskova Büyük Elçiliği Ticaret Müşaviri Atilla Kızılarslan, 'Avrasya Ticari Konsey' Sorumlu Sekreteri Vladimir Fitin, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Enstitüsü Müdürü Mihail Meyer ve Rusya Avukatlar Barosu Başkanı Hukuk Profesörü Gasan Mirzoyev gibi isimler yer aldı.

Katılımmcılar Avrasya'da 'Avrasya Bugün' gibi gazeteye büyük ihtiyacın duyulduğunu belirterek kaliteli analitik yazılarıyla bu eksikliğin giderilmesi ve bölgede diyalog adına önemli rol oynaması temennisinde bulundu.
 
Rusya, Kırgızistan'a barış gücü askeri göndermeye sıcak bakmıyor
Kırgızistan'ın güneyinde devam eden ayaklanmaların bastırılmasında Bişkek Geçici Hükümet'inden gelen barış gücü talebine Moskova olumlu cevap vermedi. Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Natalya Timakova, bölgede yaşanan sorunların iç çatışma olduğunu, soruna müdahalede Rusya'nın doğrudan katılım için aceleci olmayacağını söyledi.

Rus barış gücü askerlerinin bölgeye gönderilmesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Timakova, "Bu bir iç çatışma. Rusya bu konuda hemen müdahil olacak şartları görmüyor." dedi. Kremlin sözcüsü Rusya'nın insani yardım yapmaya devam edeceğini da ifade etti.

Medvedev'in konunun Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nde müzakere edilmesi için öneride bulunduğunu kaydeden sözcü, örgüt bünyesinde herhangi bir barış gücü askeri gönderme kararının çıkması durumunda bunun Birleşmiş Milletler'le işbirliği içinde ancak mümkün olabileceğini kaydetti. Medvedev, KGAÖ bünyesindeki askerlerin iç çatışmalara da müdahalede kullanılmasının örgüt yapılanmasına uygun olmadığını ifade etmişti.

Kırgızistan'ın güneyinde devam eden olaylarda farklı kaynaklara göre ölü sayısı 200'e kadar ulaştı. Bölgede kontrolün kaybedildiğini ifade eden Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak destek istedi. Otunbayeva bölgeye barış gücü askeri göndermesi için Rusya Devlet Başkanı Medvedev'e de bir mektup gönderdi.