15 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
İki kişi araç içinde ölü bulundu

14 haziran gecesi saat 04 sıralarında, Nalçik'te iki kişi Lada Priora marka bir aracın içerisinde öldürülmüş olarak bulundu.

Güvenlik birimlerince yapılan açıklama göre, Lenin caddesi 52 ve 54 numaralı binalar arasındaki alanda bulunan kişilerden birisinin 27, diğerinin ise 30 yaşında oldukları ve Nalçik'te yaşadıkları bildirildi. Ölenlerin 7.62 ve 9 mm kalibreli iki silahla tarandıkları söylendi , isimleri hakkında bir açıklama yapılmayan her iki kişinin de İslami aşırı gruplarla ilgileri olduğu ifade edildi.
 
Stavropol bölgesinde aşırı sıcak alarmı

Stavropol bölgesi hidrometeoroloji merkezinden yapılan açıklamada bölgede 13 – 15 haziran günlerinde sıcaklığın 39 dereceye kadar yükseleceği belirtilerek vatandaşlar uyarıldı ve ilgili birimler alarma geçirildi.

Sağlık merkezlerinin uyarıldığı bildiri de ayrıca kara ve demir yollarında aşırı sıcak nedeni ile oluşacak deformasyonların kazaya sebebiyet verebileceği, yerleşim birimlerinde trafo merkezlerinin aşırı ısınması nedeniyle elektrik kesintileri olabileceği, ormanlık ve tarım arazilerinde yangınların çıkabileceği bildirilerek ilgili birimler uyarıldı.
 
Genç parlamenterler forumu

Kuzey Kafkasya federal bölgesi ve Güney federal bölge parlamenterler arası gençlik forumu 15 – 18 haziran tarihlerinde Adigey cumhuriyetinde yapılacak.

Rusya'da gençlik ve parlamentarizm konusunun tartışılacağı toplantılar Dahovskoy köyünün “Dahovskaya Sloboda” turizm kompleksinde yapılacak.

Gençlik parlamentoları, Konrad Adenauer vakfı, Birleşik Rusya partisi gençlik kolları tarafından organize edilecek toplantılar 3 gün sürecek.
Bilindiği gibi son dönemde R.F içerisindeki pek çok cumhuriyet ve yerel yönetim gençlik parlamentoları oluşturmuştu ve zaman zaman bunlar arasında gençlik forumları ve ülke sorunlarının tartışıldığı toplantılar yapılıyordu.
 
KÇC e-devlet hazırlığında

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde elektronik devlet hizmetleri sistemine geçiş için hazırlıklar yapılıyor. Projenin hazırlayıcısı Prof. Abubekir Tambov tarafından sistemin tanıtımı için yapılan sunumda, yeni sistemin henüz tam olarak bitmiş sayılamayacağı fakat kısa sürede bitirilerek işler hale getirileceği açıklandı.

Tambov’un açıklamasına göre sistem Devlet başkanı ,Başbakan, hükümet, bakanlıklar yerel idareler ve okullar ve sağlık tesislerini kapsayacak ve bu birimlerden her birinin online portalları faaliyette olacak.

Sistemin gerçek zamanlı işleyeceği ve çocuğunun okulda o andaki durumunu sınıfında ders işleyişini izlemek isteyen bir veli sisteme girerek bilgi sahibi olabilecek.

Yapılan açıklamada sistemin maliyetinin 42 milyon ruble olacağı bildirildi.

Hatırlanacağı üzere Kabardey-Balkar cumhuriyetinde bu sistemin kurulması için çalışmalar başlatılmış ve mayıs ayında devlet başkanlığı resmi sitesi ve video günlüğü faaliyete geçmişti.
 
Budenovsk baskını kurbanları anıldı

Stavropol şehrinde 14 haziran günü Budenovsk baskını sırasında yaşamını yitirenler anısına bir miting düzenlendi.

Hatırlanacağı gibi 1995 yılı haziran ayında, Şamil Basayev liderliğindeki 200 terörist tarafından Budenovsk ilçesine bir baskın düzenlenmiş ve 1500 kişi rehin alınmıştı.

6 gün süren bu baskın sırasında 18’i daha sonradan olmak üzere 147 kişi yaşamını yitirmiş, 415 kişi de değişik derecelerde yaralanmış 160 bina da farklı derecelerde hasar görmüştü.

Olayda hayatını kaybedenler anısına yapılan anma töreni, baskının gerçekleştiği saat olan 12.20 de saygı duruşu ile başladı.
 
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e “Rusya Günü” Kutlama Mesajı Gönderdi

Sergey Bagapş Kutlama Mesajı’nda “Rusya Federasyonu Devlet Egemenliği, asırlardır süren Rus Devleti geleneğini sürdürmüştür. Bu bayram, çok uluslu devlet bünyesinde yaşayan bütün Rusya vatandaşlarının kültürlerine saygı gösterilmesi temelinde, vatanseverlik duygusunun dokunulmazlık değerleri ölçüsünde bütün vatandaşlarını bütünleştiriyor. 12 Haziran, Rusya için yeni bir tarihsel başlangıç noktası olarak duruyor. Uluslar arası alanda ekonomik ve politik konularda güçlü çalışmalar ile ülkesinin güvenilir ve aydınlık günlerini inşasının başlangıç günü olarak kutlanıyor. Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında ki işbirliğinin daha da gelişeceğinden eminim. Sizin şahsınızda Rusya halkının bayramını kutlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim” dedi.
 
“Uluslar Arası Türk İnsan Hakları Avrasya Federasyonu (Ihaf), Abhazya’nın Problemlerini Uluslar Arası Arenada Dile Getirmeye Hazır

IHAF Başkanı Abdullah Buksur, ‘Organizasyonumuzun 22 değişik ülkede temsilcilikleri bulunmaktadır. Ayrıca birçok değişik uluslar arası organizasyon ile işbirliği içerisinde bulunuyoruz. Türkiye’de bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun aktif çalışmaları sayesinde Cumhuriyetiniz hakkında geniş bilgiye sahip bulunuyoruz’, dedi.

Abdullah Buksur, ‘IHAF olarak Abhazya’nın konumunu ve vatandaşlarının Avrupa ülkelerinde ki seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasını yılda iki kez yapılan toplantılarımızda anlatmaya hazırız. Bu sorunları uluslararası arenada yüksek sözle açıklayabiliriz. Bizler gücümüz yettiğince bu sorunların çözülmesine yardımcı olacağız. Diplomatlardan farklı olarak insan hakları kuruluşları bu tür sorunları daha açık bir biçimde gündeme getirebilirler’, vurgulamasında bulundu.

Abdullah Buksur, IHAF olarak Abhazya’da bir temsilcilik açmayı planladıklarını açıkladı.

Devlet Başkanı Yardımcısı, ‘Sizin hükümetinize bizim vatandaşlarımızın ülkenize özgürce gelebilmesine engel çıkartmadığı için teşekkür ediyoruz. Aynı biçimde Rus pasaportları ile başka ülkelere de gitmek istiyoruz, ancak bu engelleniyor’, dedi.

Aleksandr Ankvab, ‘Yakında Abhazya vatandaşlarına uluslararası standartlar ölçüsünde korumalı pasaportlar verilecektir. Bizler aynı yerde durmuyoruz, gelişiyoruz, insanlarımızın Türkiye’ye, Fransa’ya, Almanya’ya, ABD’ye rahatça gidebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz’, şeklinde konuştu.

IHAF Yöneticileri, Abhazya Cumhuriyeti’nin Nüfus Sayısı, Etnik Yapılar, Gal Bölgesi’nin konumu, mültecilerin geriye dönüşü, Gürcistan ile gelecekte olabilecek ilişkiler hakkında sorular yönelttiler.

Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Ankvab, bu soruları soran IHAF Heyetine ayrıntılı olarak bilgi vererek, ‘Artık Abhazya’ya kim dönmek istemişse dönmüştür. Savaş sonrasında hiçbir ülkede Abhazya’da ki kadar mülteci geriye dönmemiştir’, diye vurguladı.

Ankvab, ‘Devlet olarak Gal Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın koşullarının iyileştirilmesi için gereken her şey yapılmaktadır. Fakat Gürcistan tarafının bölgede uygulamış olduğu terör eylemleri nedeniyle bölgedeki durum istikrasızlaştırılmaktadır. Bölgedeki durumu geçtiğimiz 10 yıl öncesine göre kıyaslarsak büyük gelişme olduğunu gözlemleriz, ancak bugün bölgede ki yöneticiler ve gümrük görevlileri öldürülerek çalışmalar sabote edilmeye çalışılıyor’, diye belirtti.

Aleksandr Ankvab “Nisan 2010’ Tarihi itibarı ile 77.000 Abhaz, 33 Bin Ermeni, 18.000 Rus, 13.000 Gürcü Abhazya Vatandaşlık Pasaportu almış durumda bulunmaktadır. 8.000’in üzerinde de değişik milliyetlerden kişiler Abhazya Pasaportu sahibi olmuşlardır. Zaman içerisinde Türkiye, Suriye, Ürdün ve diğer ülkelerde yaşayan Abhaz Diasporası insanlarımızın da tarihi vatanlarına döneceklerini ümit ediyoruz’, dedi.
 
Medvedev, Çeçen lider Ahmet Kadirov'un kabrini ziyaret etti

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Rusya'nın Kafkas Cumhuriyeti Çeçenistan'a bir iş gezisi gerçekleştirdi. Çeçenistan'in ilk Cumhurbaşkanı Ahmed Kadirov'un Tsentoroy kasabasındaki kabrini ziyaret ederek gül bırakan Medvedev, bölgede din adamları ile bir araya geldi. Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un babası olan Ahmet Kadirov 2004 yılında gerçekleşen kanlı stadyum saldırında hayatını kaybetmişti.

Bölge sorunlarına çözüm alternatifleri içerikli bir konferansa katılan Rusya lideri, bölgede militanlara karşı yürütülen mücadelede önemli sonuçların alındığını söyledi.

Rusya'nın en büyük sorunlarından biri olan Kafkas bölgesindeki çatışmalar, Çeçenistan'ın dışında Dağıstan ve İnguşetya Cumhuriyetlerini de etkisi altına almış durumda. Kremlin sorunun çözümü için askeri yöntemlerin yanısıra ek önlemlerin alınmasını istiyor.

Başta İnguşetya (yüzde 50) olmak üzere bölgede artan işsizlik oranlarını dikkate alan Rusya, mafya, klan tarzı örgütler, rüşvet ve diğer sorunlarla da mücadele edilmesini istiyor. Kremlin'e göre istihdam sorununun çözülmesi ve bölgede sosyal yaşam standartlarının yükseltilmesi olayların azalmasında önemli katkı sağlayacak.
 
KGAÖ bölgeye barış gücü göndermeyi müzakere etti

Avrasya'da Rusya'nın öncülüğünde faaliyet gösteren Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) bugün Moskova'da bir toplantı gerçekleştirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev zirvede bölgeye barış gücü askeri gönderilmesi dahil tüm alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi. Alınacak önlemlerin en kısa sürede koordine edileceğini ifade eden Rus yetkili, "KGAÖ liderlerine sunulacak önlem paketinde uzlaşı sağladık." ifadelerine yer verdi. KGAÖ'nün bölgeye herhangi bir barış gücü askeri göndermesi durumunda bunun Birleşmiş Milletler'le irtibatlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

100 bine yakın Özbek sınırı geçerek Özbekistan'a sığınırken, kardeş kavgasında ölü sayısı 118'e, yaralı sayısı da bin 500'e ulaştı. Hastanelerde acil kan ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğu belirtilirken, marketlerin kapalı olması nedeni ile bölgede gıda sorunu yaşanıyor. Özbekistan'ın Andican vilayetinin Kırgızistan sınırında bulunan Hocabad, Calakuduk, Korgantepe, Bulakbaşı, Hanabad, Pahtabad ve Marhamat ilçelerinde oluşturulan 50'den fazla kampta Özbek battaniye ve sıcak yemek verilmeye çalışılıyor.

5,5 milyon nüfusun bulunduğu Kırgızistan'ın yaklaşık yüzde 14'ünü Özbek etnik topluluk oluşturuyor. Fergana bölgesinde yer alan Oş ve Celalalabad kentlerinde ise Özbek ve Kırgız nüfuslar eşit durumda. 1990'da bölgede gerçekleşen etnik çatışmalarda binden fazla kişinin ölmesinin ardından Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov bölgeye Sovyet askeri birliklerini göndermişti.