17 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
5 Terörist öldürüldü

Dağıstan'da 15 haziran sabahı düzenlenen operasyonda 5 terörist öldürüldü. Hasavyurt ilçesi Kostek köyünde aramalar sırasında bir evden polise ateş açıldı. Teslim olmaları yönündeki çağrıya da ateşle karşılık veren gruba düzenlenen baskında, çıkan silahlı çatışma sonucu 5 terör örgütü mensubunun öldürüldüğü, çatışmalarda 4 polisin öldüğü 4 polisin de yaralı olduğu bildirildi.
 
Polis memuru öldürüldü

KBC Çerek bölgesi yukarı Jemthala köyünde 23 yaşındaki polis kıdemli çavuş Kazım Zankişiyev öldürüldü.

Genç polis memurunun evine akşam saatlerinde gelen ve kimliği belirlenemeyen kişilerce 7.62 mm kalibreli silahlarla tarandı. Suçluların kimliğinin tespit edilemediği ve bu konuda çalışmaların devam ettiği bildirildi.
 
Yılın en iyi doktorları seçildi

KBC’de yılın doktoru ödülleri için bir program düzenlendi. Cumhuriyette ilk kez gerçekleştirilecek olan organizasyon 18 haziran akşamı Cumhuriyet konser salonunda yapılacak.

8 ayrı branşta verilecek ödüller için bu yıl ilke defa olmak üzere böyle bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın amacı,doktorların teşvik edilmeleri mesleki itibarlarının artırılması, gelişmiş formlar ve çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılması olarak açıklandı.

En iyilerin seçimi iki etap halinde ve üç aşamada yapıldı. ilk etapta hastanelerde en iyilerin seçildi, daha sonra bu adaylar sağlık bakanlığının oluşturduğu çeşitli uzmanlar ve tıp camiasının temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirildi.
 
Silah deposu bulundu

KBC başkenti Nalçik'te bu gün bir depoda çeşitli silahlar ve el bombaları bulunduğu bildirildi. Polis basın servisinden interfax ajansına yapılan açıklamaya göre; Kuliyeva caddesi üzerindeki bir yer altı garajında 4 kalaşnikof tüfek , tabancalar , bir küçük kalibreli tüfek , üç el bombası , çeşitli çaplarda 860 mermi ve silah susturucuları tespit edildi.

Aynı depoda Mart ayında da çeşitli çalıntı araçların gizlendiği tespit edilmiş ve kimliği tespit edilerek sahibi hakkında soruşturma açılmıştı.
 
Lavrov: Sohum ve Tshinvali sorunu diğer büyük ülkeler içinde çözüldü

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımakla “kendi” konumunu sonuçlandırmıştır. Diğer büyük ciddi devletlerde aynı kanıda bulunmaktadırlar’, dedi.

Sergey Lavrov, Kommersant Gazetesi ile yapılan söyleşide kendisine sorulan “Müzmin ayrılıkçı bölgelerin konumu hakkındaki düşünceniz nedir” sorusuna verdiği yanıtta. ‘Bu karar bizim için kesin ve geriye dönüşü olmayan bir karardır. Diğer büyük ciddi ülkeler adına cesaretle söylemek gerekirse onlarda bu konuda aynı kararı aldılar. Sadece politik nezaket veya diğer politik nedenlerden dolayı resmi olarak tanımıyorlar. Ben defalarca bu bizim seçimimiz değil bütün sorumluluk Mihail Saakaşvili’de diye açıklamalarda bulundum. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü kendisi çiğnedi. Her şeyin üzerine çarpı çeken kendisi oldu.

Saakaşvili’nin 12 Ağustos 2008 Tarihinde yapılan anlaşmanın son taslağının önemli maddelerinden birisi olan silahlı güç kullanılmaması bölümünü reddetmesi ile bölgede ki değişim için önemli bir karar noktası oldu.

Rusya Devlet Başkanı, Gürcistan’ın saldırganlığının durdurulması için vermiş olduğu askeri operasyon kararını Medvedev – Sarkozy planı üzerinde mutabakat sağlandığı için sona erdirdi. Bu anlaşmanın altıncı maddesi Abhazya ve Güney Osetya’nın statülerinin uluslar arası toplumda tartışılmasını ve onların güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtiyordu. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı 12 Ağustos 2008 tarihinde bu bölgelerin statülerinin uluslar arası toplumda tartışılması gerektiğini destekledi.

Bizim kesin olarak hiçbir jeopolitik düşüncemiz bulunmuyordu. Biz, savaşın bittiği son gün Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsünü görüşmesi kararı hazırlandı. Belge üzerinde anlaşmaya varıldı. Fransa Devlet Başkanı Nikolas Sarkozy belgeyi Tiflis’e götürdü. Daha sonra telefon ederek, Saakaşvili’nin bu iki cumhuriyetin statüleri hakkında görüşülmesine kesin olarak karşı olduğunu söyledi, onun için statünün anlaşılır olduğunu ve bu maddenin çıkartılmasını istedi. Bizde kabul ettik.

Bu arada Saakaşvili, Medvedev – Sarkozy Planı’nın diğer bölümleri ile ilgili olarak maniple etmeye kalkıştı. Altıncı Maddenin paragraf metni okunduğunda: Rusya Federasyonu ve Fransa Devlet Başkanları, aşağıdaki ilkelerin uygulanması ve kabul edilmesi çağrısında bulunuyorlar. Saakaşvili, bu sonunda bu belgede sadece Abhazya’nın ve Güney Osetya’nın statüleri hakkında ki bölümü çizmedi, ancak belgede Rusya ile olan ilişkilerde dahil olmak üzere daha başka bazı şeylerinde üstünü çizdi. Anlaşmanın başında ki metinde iki devlet başkanı tarafları şunları yapıp, yapmamaları gerektiği çağrısını yapıyorlardı. Bu yüzden dolayı buna Medvedev – Sarkozy Planı adı verildi.

Anlaşmanın yükümlülükleri içerisinde taraflar arasında silahlı güç kullanılmaması, ayrılıkçı bölgelerde bulunan Rus Silahlı Güçleri’nin çekilmesinin kurala bağlanması çağrısını Moskova, Tiflis ve uluslar arası Kuruluşlara yapıyordu. Rusya’da zaten bunu yerine getirmiştir.

Rus Ordusu, Güney Osetya’ya yapılan saldırının bastırılması sonrasında zaten Rusya topraklarına geri dönmüştü. Bundan başka statü hakkında ki tartışmalarda başarısızlıkla sonuçlandı, Tiflis tarafından savaşın bitmediğini belirten ve intikam alınacağını söyleyen ifadeler seslendirilmeye başlandı. Bundan dolayıdır ki, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayan halkların yaşamlarının garanti altına alınabilmesinin başka yolu olmadığı için Ağustos ayı sonunda onların bağımsızlıklarının tanınması kararı verildi. Bugün için Rus Ordusunun Abhazya ve Güney Osetya’da bulunmasının başka yasal koşulları bulunmaktadır – Rusya ile bağımsızlığını tanımış olduğu bu iki devlet arasında yapılan anlaşmalar temelinde oldu. Medvedev – Sarkozy Planı’nın bir kısmını Rusya gerçekleştirmiş oldu.

Eğer, Rusya’dan, Rusya Ordusunun pozisyonunu 08 Ağustos 2008 tarihinden önceki pozisyona çekilmesini istersek, o zaman, Barış Güçleri Tshinval Bölgesi’nde ve Abhazya Bölgesi’nde ve Gürcistan’ın iç kısımların da bulunmuşlardı,

Barış güçleri o zaman sadece Gürcistan’ın kısmı olan Güney Osetya’da, bulunmuyorlardı, ancak ve onun sınırlarının dışında da bulunuyordu. Aynı biçimde Abhazya’nın etrafında da bulunuyordu. Bundan dolayıdır ki, eğer bizlere bizim barış güçlerimize 08 Ağustos 2008 Tarihine kadar Güney Osetya ve Abhazya sınırı hattında bulunmamız gerektiğini belirtmiş olsalardı ben çok memnun olurdum, eğer bunu net ve açık bir biçimde söyleselerdi’ dedi.
 
Rusya, Türkiye'ye gelişmiş S-300 ve S-400 füze savunma sistemleri öneriyor

Rusya Türkiye'nin gelişmiş S-300 ve S-400 füze savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu, bu talebi karşılayabileceklerini açıkladı.

Rusya devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport CEO'su Anatoli İsaikin yaptığı değerlendirmede Türk ordusunun uzun menzilli gelişmiş S-300 ve S-400 füze savunma sistemlerine büyük ihtiyacı olduğunu, bu konuda düzenlenebilecek ihaleye katılabileceklerini ifade etti. İsaikin batılı ülkelerle Rusya'nın eşit şartlarda ihale sürecine dahil olabileceğini de vurguladı.

Ria Novosti haber ajansı, Türk askeri uzmanların özellikle güney doğu sınır bölgesinin korunmasında önemli avantaj sağlaması beklenen Rus savunma sistemleri ile ilgilendiklerine dikkat çekti.

S-300 füze savunma sistemlerinin gelişmiş versiyonu S-300PMU1'ler 150 kilometre menzile sahip. S-300V/Antey 2500 (SA-12 Gladiator/Giant) versiyonları ise yeni radar sistemleri ile modernize edilmiş durumda. 400 kilometre menzile sahip olan S-400 (SA-21 Growler) füze savunma sistemleri ise aynı anda altı hedefe birden kilitlenebiliyor.

Rus basınında, Moskova'nın İran'a sevkıyatını yapmayı durdurduğu S-300'ler için yeni pazar aradığı, Türkiye'nin bu konuda en iyi alternatif olabileceği yorumları yer alıyor.
 
Rusya 200 milyon dolar gaz borcunu ödemesi için Belarus’a beş gün süre verdi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Belarus’ın 200 milyon dolarlık doğalgaz borcunu ödemesi için beş günlük süre tanıdı. Gazprom CEO’su Aleksey Miller’le görüşen Rusya lideri, ödemelerin yapılmaması durumunda hukuki işlemlerin başlatılmasını istedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ile doğalgaz borcunu ele aldıklarını, yaklaşık 200 milyon dolar alacak olduğunu kaydeden Rusya lideri, “Cumhurbaşkanı Lukaşenko, görüşmede ülkenin mali durumunun sıkıntılı olmasını gerekçe gösterdi. Dostça konuşursak, bugünlerde herkes zor durumda. Gazprom da sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Belarus’un 2009 rakamların ödeme yapmaya devam ettiğini ifade eden Miller Belarus’a Gazprom’un iki kez resmi mektup yazdığını, ancak borcu ne zaman kapatacakları ile ilgili henüz bir cevap gelmediğini söyledi.

Belarus 2010’un ilk çeyreğinde bin metreküp için 169 dolar, ikinci çeyreğinde de 185 dolar ödemek yerine, fiyatlandırmayı bin metreküp için 150 dolardan yapıyor. Bu durumda yıl sonuna kadar 500-600 milyon dolarlık bir fark oluşacak.

Rusya ve Belarus petrol transit geçişleri konusunda da sorunlar yaşıyor. Minsk, üçüncü ülkelere çıkış için gümrük birliği uygulaması çerçevesinde vergilendirme yapılmamasını isterken, Moskova üçüncü ülkelere satış yapılacak petrol ürünlerinin gümrük uygulamasına dahil olmasını istiyor.
 
Moskova’da göçmenler için “Yaşam Standardı” hazırlanıyor

Moskova Belediyesi şehir dışından ve eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenler için başkentte yaşam standartlarını belirleyen yeni bir çalışma yapıyor. Buna göre avluda koyun kesmek, balkonda mangal yapmak yasak. Bir dizi düzenlemenin yer aldığı 'Yaşam Standardı' ile ilgili çalışma yasallaşacak.

Moskova Belediyesi, başkente yerleşen başta Orta Asya ve Kafkasya kökenli yabancılar olmak üzere göçmenler için yeni bir kanun hazırlıyor. Moskova’da yaşayan etnik diaspora kurumlarıyla hazırlanacak belgenin adı "Moskovalı Davranış Kuralı" olacak. Kanun başkentte kalmak isteyen yerli ve yabancı göçmenlere yeni kurallar getiriyor.

Konuyla ilgili basına konuşan Moskova Belediyesi Bölgelerarası İlişkiler ve Ulusal Politika Komisyonu Başkanı Mihail Solomentsev, hazırlayacakları yeni yaşam kuralının başkentte sürekli yaşamak isteyen misafirler için çok faydalı olacağını belirtti.

Solomentsev, “Önümüzdeki günlerde çalışmaları tamamlayacağız. Bu kural yeni gelen ve sürekli oturma ikametiyle yaşayan vatandaşların hızlıca alışmasına yardımcı olacaktır. Moskovalı diaspora temsilcilerinden bu konuda çalışmalar yapması için öneride bulunduk. Onların teklifini aldığımız zaman bu durumda biliminsanlarını davet edeceğiz. Neticede de Moskovalı davranış kuralı hazırlanacaktır.” dedi.

Moskova Belediyesi yetkilisi Solomentsev, yeni davranış kurallarının nasıl işleyeceğini de anlattı. Solomentsev, “Vatandaş geliyor ve kendisine hemşerileri kitapçığı gösteriliyor: Bak şuraya ve oku, burada kabul görülen ve görülmeyen hususlar var diye. Bugün Moskova toplumunda yazılı olmayan kurallar mevcut. Ki bu kurallara kentimizin insanları uymakla yükümlü. Örneğin avluda koyun kesmek, balkonda şiş kebabı ve mangal yapmak olmaz. Ve Rusça konuşmak lazım gibi. Moskova, yüzyıllar boyunca Rus kültür ve geleneklerine dayanan yaşam tarzlı bir kent.” diye konuştu. Solomentsev, ulusal dil ve kültürün öğrenilmesine karşı çıkma gibi bir politikalarının olmadığına da dikkat çekti.