18 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Sanayi üretimi % 3 düştü

KBC’de Ocak Nisan döneminde sanayi üretimi % 3 azalma gösterdi.Ekonomik kalkınma ve ticaret bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, sanayi endeksi geçen yılın aynı dönemine oranla % 97 olarak gerçekleşti, bu da belirtilen % 3 oranında bir düşüşü gösteriyor.

Verilen bilgilere göre, düşüş özellikle distile alkollü içkiler , yani votka , likör ve etil alkol üretiminde görüldü ve bu düşüş eğiliminin hala devam ettiği bildirildi.

Bakanlık temsilcisinin açıklamasında, yılın aynı döneminde madencilik sektöründeki üretim % 15.4 oranında artarken , yakıt enerji ve mineral kaynakları üretiminde ise 1.6 kat büyüme gerçekleştiği ifade edildi.
 
St. Petersburg ekonomik forumu açıldı

KBC devlet başkanı Arsen Kanokov, uluslar arası St.Petersburg ekonomik forumunun yabancı yatırımcıların R.F nin yerel bölgelerini tanımaları ve yeni projelerine uygulama alanları bulabilmeleri için bir şans olduğunu söyledi.

Kanoko, forum açılışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, son krizin Rusya'daki bir çok yatırımcı için bir fırsat haline dönüştüğünü ifade ederek, “bunun en iyi örneği KBC’dir son kriz döneminde cumhuriyette bir çok yeni yatırımın önü açılmış ve sağlıklı bir iş ve yatırım ortamı oluşmuştur. Tabii bunu yapabilmek için büyük oranda ulusal bütçeden sübvansiyonlar sağladık ve borç düzeyini aşağı çekmek için mali disiplini güçlendirdik, bunun yanı sıra biz de yerel yönetim olarak ek yöntemler geliştirdik” dedi.

Geçen yıl KBC’nin küçük işletmelerin desteklenmesi ve istihdam sağlama konusunda Rusya genelinde en iyi 3 bölge içerisinde yer aldığını belirten cumhuriyet başkanı, şimdilerde özellikle St.Petersburg forumu gibi etkinliklerde bu deneyimlerin paylaşılabileceğini, küçük işletme yatırımlarının ve bireysel projelerin desteklenebileceğini ifade ederek, “artık Rusyanın ekonomik geleceği, bir zamanlar olduğu gibi başkentlerde ve merkezdeki yatırımlarla değil bütün yerel bölgelerde gerçekleşecek ekonomik kalkınma ile olacaktır” dedi.
 
Yolsuzluk ve zimmet davası sürüyor

Parlamentoda milletvekili ve cumhuriyetteki OOO İman adlı inşaat firmasının genel müdürü olan Ahmet Sumayev hakkında dolandırıcılık ve zimmete para geçirme suçlarından dava açıldı.

Savcılık iddianamesinde, bütçe dışı fonlardan yapılmak üzere ihale edilen Kenje Kültür evi inşaatını üstlenen firmanın, inşaat sürecinde yapılan harcamaları abartarak, yasal olmayan ek bir anlaşma ile 12 milyon ruble haksız kazanç sağladığı, bu suçun ceza kanununun 159/4 maddesine göre organize dolandırıcılık sınıfına girdiği iddiası ile dava açıldı.

Hazırlanan iddianamede 30 milyon rubleye ihale edilen işin 42 milyon rubleye bitirilmiş gösterildiği belirtilerek, yapılan ek anlaşmanın da rekabet kurallarına aykırı olarak ihale edilmeden imzalandığı ve söz konusu işin henüz müşteri tarafından kabulünün yapılmadığı belirtildi.
 
Kızılhaç Abhazya’da kayıp kişileri aramaya devam edecek

Uluslar arası Kızılhaç temsilcisi ve eski başkanı Ariande de Robien Abhazya'da savaş kayıplarını ve akıbeti belirsiz insanları aramaya devam edeceklerini söyledi.

Aleksandr Akwab ile yaptığı görüşmede 1992 – 1993 olayları sırasında yeterli ilişkinin kurulamadığını belirten Robien, “biz her yerde yerel yetkililerle yakın işbirliği içerisinde çalışmak istiyoruz, şimdi Sohum Anneler Hareketi, gençlik evi ve kayıp kişiler komisyonu ile irtibat halindeyiz. Kayıp kişilerin yakınlarına hukuki tıbbi ve psikolojik yardım sağlamaya çalışıyoruz, aynı şekilde Gürcü tarafı ile de mezar yeri ve kalıntılarının tespiti için işbirliği içerisindeyiz dedi”.

Aleksandr Ankwab ise “kayıp insanlar her iki tarafın da ortak sorunudur ve bu ayrıca bir insani bir meseledir, politika ile bir ilgisi olmamalıdır. Biz bu yaklaşımı benimseyerek bu konuda her türlü desteği sağlamaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
 
Temiz kent ödülü alacak

KÇC’de çevre düzeni ve temizliğini teşvik etmek amacıyla devlet başkanlığı tarafından organize edilen bir yarışma düzenlendi.
En temiz kent köy ve kasabanın seçileceği yarışmada en temiz şehir seçilen 1.5 milyon ruble, en temiz ilçe 1 milyon ve örnek köyler ise 500 bin ruble para ödülü ile ödüllendirilecekler.

Cumhuriyet bütçesinden karşılanacak ödüllerin % 10’u birinci seçilen bölgelerin kendi içerisinde “en iyi çalışan” tespit edilerek ona ödül olarak verilecek, geriye kalan kısım ise bölgenin bütçesine eklenecek ve genel ihtiyaca harcanacak.
 
Rus haber portalından Fatih Sultan Mehmet’e övgü

Rusya’nın siyasi haber portalı Polit.ru 29 Mayıs 1453 yılı Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethettiğinin 557. yıldönümü vesilesiyle yazdığı makalesinde Türklerin diğer azınlıklara hoşgörüyle davrandığı belirtildi. Lev Usıskin imzalı yazıda İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’den de övgüyle söz edilerek, “Fatih Sultan Mehmet dönemin ölçülerine göre eğitim seviyesi yüksekti. Örneğin Latince ve Rumca biliyordu.” denildi.

Makalede Osmanlı İmparatorluğu’nun fethettiği İstanbul’un elden gitmesiyle tarihe damgasını vuran Bizans İmparatorluğu’nun yanısıra, dev Ortodoks dünyasının merkezi olarak kabul edilen büyük Ortodoks devletinin ortadan kalktığı kaydedildi. Yazıda iddiaların aksine Katolik dünyasının Bizans’ın savunmasında faal katıldığı da belirtilerek, “Uzun yüzyıllar birbirine düşman olanlar bile omuz omuza verdi... Ama Osmanlı ordusunda Ortodokslu Sırp birliği de vardı. Sırp birlikleri Osmanlı ordusunun en savaşcı ve faal kuvvetleri idi.” denildi.

Büyük Moskova Prensliği devletinin İstanbul’un fethedilmesinde zarar görmediği ve bütün olarak ayakta kalabildiği belirtilerek, “Moskova prensliği Vselenski Patrikliği (İstanbul) kentinin koruması için parmağını bile kımıldatmadı. Kısaca bu tür benzer çizgi Moskova’nın siyasi çıkarları açısından tam mantıklıydı.” denildi.

Osmanlı farklı dinlere Avrupa’dan daha fazla toleranslı idi

İstanbul’un alınmasının ardından Fatih Sultan Mehmet’in kentin sağ kalan tüm sakinlerini af ederek onlara dokunulmazlık vaadinde bulunduğunu yazan Rus araştırmacı gazeteci, Osmanlı yönetiminin Rumlara da burada yaşama hakkını sunduğunu kaydetti. Gazeteciye göre, Rumlara kendini yönetme hakkı bile verilirken, Partiklik bu yönetimin üstü haline getirildi.

Makalede, “Daha sonraki yıllarda çok sayıda Rum Küçük Asya topraklarından yeni başkente göç ettirildi. Bu arada Sultan fethedilen Bizans İmparatorluğu topraklarında oraya buraya atılan Musevi cemaatlerine de benzer şekilde davranmaya başladı. Ki Museviler Bizans İmparatorluğu’nda pek güleryüzle karşılanıyorlardı. Fiiliyatta tüm Musevileri Sultan İstanbul’a yerleştirdi.” ifadeleri yer aldı. Rus gazeteci Osmanlı’da finans, kültür, ticari ve devlet yönetiminin kaymaklı yerinin Hıristiyan ve Musevilerin elinde olduğuna da işaret ederek, Osmanlı İmparatorluğu’nda dini toleransın Avrupa’dan bile iyi durumda olduğunun altını çizdi.
Yazının sonunda Fatih Sultan Mehmet’in şahsiyeti övülerek, “Kendisi dönemin ölçülerine göre eğitimli insan idi. Örneğin Latince ve Rumca biliyordu. Ama Büyük Moskova prensleri ise bilmiyordu.” denildi.
 
Bakan Yıldız, Rusya’ya gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''17'nci St. Petersburg Ekonomik Forumu''na katılmak üzere Rusya'ya gidecek.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Yıldız, Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki temasları kapsamında yarın LenExpo Fuar Kompleksinde düzenlenecek forumda ''Global Enerji ve Gaz Piyasasının Geleceği'' başlıklı panele katılacak.

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile de görüşecek.

Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosluğu ikametgahında 19 Haziran Cumartesi günü Türk ve Rus basın mensuplarıyla kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya gelecek Bakan Yıldız, temaslarının ardından aynı gün Türkiye'ye dönecek.
 
Kırgız istihbaratı: Ölü sayısı bin 800’ü aştı

Kırgızistan’ın güney bölgesinde 11 Haziran’da etnik Özbek ve Kırgızlar arasında yaşanan etnik çatışmada gerçek ölü sayısının bin 800’ü aştığı iddia edildi. Ria Novosti haber ajansının Kırgız istihbarat servisi kaynaklarından edindiği bilgiye göre, çatışmalarda hayatını kaybedenler resmi olarak açıklanandan en az 10 kat daha fazla.

Rus ajansa açıklamada bulunan kaynak, “Öncelikle yerel geleneklere göre insanlar cenazelerini bekletmek istemiyor. İlk gün defnediyor. Bu durumda hastanelere ya da morglara kaldırılmayanlar sayılmadı. İkinci olarak yerel yönetimler tamamen çöktüğü için tam rakam verebilecek herhangi bir otorite yok. Bazı bölgelerde ve köylerde de aileler toptan hayatını kaybetti. Kendileri ile ilgili bilgi alabilecek kimseleri kalmadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Son resmi açıklamalara göre ölü sayısı 191’e ulaşırken, yaralı sayısı da 2 bini aştı. Ancak Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva da bir çok kez gerçek rakamın çok daha yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Kırgızistan’dan kaçarak Özbekistan’a sığınan mültecilerin sayısı da 100 bini aştı. Hala sınırı geçmek için bekleyen on binlerce insanın bulunduğu kaydediliyor. Bölgeye Rusya üç uçak dolusu insani yardım gönderirken, Türkiye, Çin ve Pakistan’dan da yardım malzemeleri gelmeye başladı. ABD de Kırgızistan ve Özbekistan’da yaşanan trajedinin hafifletilmesi için 32 milyon dolarlık yardım sözünde bulundu.

Oş’ta Kırgız askeri birlikleri operasyon başlattı

Çatışmaların merkezinde yer alan Kırgızistan’ın Oş kentinde askeri birlikler operasyon başlattı. Keskin nişancıları etkisiz hale getirmek ve bölgedeki silahların toplanması için çalışmalar sürüyor. Şehrin bazı bölgelerinde akşam saatlerinde silah seslerinin duyulduğu, bir kısım bölgeler de halen güven ortamının sağlanamadığı belirtiliyor.

Bazı küçük market ve iş yerleri çalışmaya başlarken, ana caddelerde halkın sokağa çıktığı görülüyor.