21 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Yabancı yatırımcıya garanti verebiliriz

KBC Devlet Başkanı Arsen Kanokov yaptığı açıklamada, cumhuriyette yatırım yapacak federal ve yabancı yatırımcılar için gereken her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Federal ve yabancı yatırımcılarla cumhuriyetteki şirketlerin ve devlet kurumlarının ortak yeni yatırımlara gitmeye hazır olduğunu söyleyen Kanokov, şu anda yıllık 1 milyon triko kapasitesi ile çalışan Boren Tekstil firmasının bu tür bir ortaklığın sonucu oluğunu belirterek “Boren Makina Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş” ile KBC Yatırım Ajansının ortaklığı ile ortaya çıkan bu projenin özel sektör ve kamu ortaklığının iyi bir örneği olduğunu söyledi.

Cumhuriyet ekonomisinin başarılı modernizasyonu için 20 milyar Ruble ayrıldığını belirten Kanoko , cumhuriyetin federal ve yabancı yatırımcılar için en rahat koşulları sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Cumhuriyete gelen yabancı yatırımcının şartlarını kolaylaştırmak amacıyla emlak ve vergi muafiyetleri konusunda kolaylıklar sağlayabileceklerini yatırım en kısa sürede kendisini realize edebilmesi için yardımcı olacaklarını söyleyen Kanokov, fakat bu süre hiç bir zaman 5 yıldan daha fazla olamaz dedi.

KBC Başkanı , ayrıca yatırım projelerinin uygulanmasında ipotek fonu, kefalet garantisi gibi kolaylıklar yanı sıra, elektrik maliyetlerinde indirim ve kredi faiz sübvansiyonlarından yararlanabilme imkanları da sunduklarını söyledi.
 
Konut rehabilitasyonu için 603 milyon Ruble

KBC’de çok katlı ve düşük katlı konutlarından onarıma ihtiyacı olanların tamiri ve bakımı için 603 milyon Ruble finansal kaynak ayrıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre hükümetin cumhuriyette bakımı gereken ikametgahlar için bir çalışma yürüttüğü ve tespit edilen 175 apartmanda gerekli görülen tamirat için 476 milyon Ruble, harap haldeki bazı konutlarda yaşayan insanların acil konut ihtiyacına yönelik olarak da 127 milyon Ruble para ayrıldığını söyledi.

Hasarlı evlerde oturdukları tespit edilen 445 kişinin Profsoyunaya ve Atajukina semtlerinde yapılan 170 dairelik iki çok katlı binaya yerleştirileceği bildirildi.
 
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına sabotaj iddiası

Türkiye’deki bir kısım haber kaynaklarının iddialarına dayanarak Regnum ajansının verdiği bilgiye göre BTC hattında yeni bir provokasyon hazırlanıyor.

Güvenilir kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, 22-23 Haziran günleri, BTC boru hattının Gürcistan’da kalan bölümünde bir patlama gerçekleştirmek üzere hazırlık yapılıyor.

Daha önce bölgedeki Ahılkelek Rus Üssü'nde görev yapmış olan iki ermeni tarafından gerçekleştirileceği belirtilen patlamanın Rus istihbaratının emri ile hazırlandığı, daha büyük bir yıkımın olmaması için Gürcü istihbaratının bunu engellemeye çalıştığı iddia edildi.
 
Dağıstan’da iki gazeteye kapatma davası

Cumhuriyet savcılığı basın bürosu tarafından yapılan açıklamada, cumhuriyette faaliyet gösteren iki gazetenin etnik ve dini ayrılıkları körükleyen yayınlar yaptıkları, ayrılıkçı ve birliği zedeleyici düşüncelerin yayılmasına hizmet ettikleri gerekçesi ile haklarında kapatma davası açıldığını bildirdi.

Savcılık, bu gazetelerin milli ve dini farklılıkları körükledikleri, vatandaşlar arasında “üstünlük” ve “aşağılık” fikrine dayanan ayrımları körüklediklerini iddia etti.
 
Pasaport ücretlerinde büyük indirim

Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı da 180 liradan 95 liraya indirildi.

Pasaportlar için 138 lira olan değerli kağıt bedeli de 50 liraya düşürüldü.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126,05 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 180,15 liradan 95 liraya, 2 yıllık pasaport harcı 304 liradan 155 liraya, 3 yıllık pasaport harcı 424 liradan 220 liraya, 3 yıldan fazla süreli olan pasaport harcı da 616 liradan 310 liraya düşürüldü.

Maliye Bakanlığının, “Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği” ile “Harçlar Kanunu Genel Tebliği” de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 210 sayılı Kanuna ekli ve 5281 sayılı Kanunla değişik Değerli Kağıtlar Tablosunda yer alan Pasaportların bedelleri, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 50 lira olarak belirlendi.

Pasaport Harçlarının hesaplanmasında da değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeye göre Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan pasaport harç tutarlarının hesaplanmasına esas olacak emsal sayının yeniden tespit edildi.

Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasında esas teşkil edecek emsal sayılarda pasaport, vize, ikamet tezkeresi ve yabancılara çalışma izin belgesi harçlarını düzenleyen 6 sayılı liste için 0,40 olarak uygulanan emsal sayı, bugünden itibaren 0,75 olarak belirlendi. (AA)
 
 
Boğaz için seferberlik

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen 14’üncü Uluslararası Ekonomi Forumu, dün Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in açılış konuşmasıyla başladı. İki gün sürecek foruma Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve çok sayıda bakan ve üst düzey yönetici katılıyor.

Forum öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Bakan Yıldız, Rusya ile önemli projeler yürüttüklerini, nükleer santral ve Samsun -Ceyhan Petrol Boru hattı projesinin Rusya ile ilişkilerde ‘stratejik’ önemi olduğunu söyledi.

''Seyirci kalamayız''

Meksika Körfezi’nde yaşanan çevre felaketinin Türk boğazlarındaki yoğun tanker trafiği nedeniyle kaygıları artırdığını kaydeden Bakan Yıldız, “İstanbul Boğazı’nda artan tanker trafiğine seyirci kalamayız. Bu noktada Samsun-Ceyhan boru hattı projesi önem kazanıyor” dedi. Boğazlardaki tanker trafiğinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Bu ayın sonunda Transneft, Exxon, TOTAL, BP olmak üzere Karadeniz üzerinden petrol taşıyan 12 büyük petrol şirketi ile İstanbul’da görüşeceğiz. Boğazlardaki durumu enine boyuna görüşmeliyiz. Boğazlardaki riskleri minimize etmek ve çevreyi öne almak için yapılacak toplantıyı önemsiyorum” diye konuştu. Rusya’nın, uzun süredir devam ettirdiği katı tutumu terk ederek Türkiye’nin boğazlara ilişkin ekolojik kaygılarına destek verdiğini anlatan Yıldız, “Artık Rusya’nın endişelerimizi paylaştığını görüyoruz” dedi.
 
İtalya’ya gaz Türkiye üzerinden gidecek

Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (ITGI) şirketlerarası mutabakat zaptı BOTAŞ, EDİSON ve DEPA tarafından önceki akşam Ankara’da imzalandı. Eneri Bakanı Taner Yıldız, ITGI ve Nabucco’nun birbirine değil tamamlayıcı proje olduğunu söyledi.

AB İran gazını görmezden gelemez Bakan Yıldız, AB’de bazı ülkelerin, Birleşmiş Milletler’in İran’a uygulamaya başladığı yaptırımları, petrol ve doğalgaz sektörlerini içerecek biçimde genişletme girişimlerini değerlendirirken, “Bu başlıkların eklemesi en çok AB ülkelerine zarar verir” dedi. Doğalgazda kaynak ülkelerin artmasının piyasada rekabeti artıracağını ve fiyatları düşüreceğini kaydeden Yıldız, “İzlenen politikanın gözden geçirileceğine inanıyorum. Dünyanın en büyük ikinci gaz rezervine sahip ülkeyi görmezden gelme ticari olarak doğru yaklaşım değil” diye konuştu.Meksika Körfezinde meydana gelen çevre felaketi Türkiye'yi de harekete geçirdi.