26 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Çerkesk’de yine kavga

24 Haziran gece yarısı, Çerkesk şehrinde kavga eden 30 kişilik gruba müdahale eden polis ekibi gençlerin saldırısına uğradı.

İçişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çerkesk şehrinde gece yarısı saatlerinde iki grubun karşılıklı küfürleştiğini ve tartıştığını gören devriye polisin olay yerine çağırdığı ekip, gençlere dağılmalarını ikaz ettikten sonra iki grubu kışkırtan 7 kişiyi göz altına almak istedi. Bunun üzerine gençlerin şiddetli tepkisine ve saldırısına maruz kalan polis ekibi iki el havaya ateş ederek grubu dağıttı.

Yapılan açıklamada olayın etnik gruplar arası bir tartışma olduğu belirtilerek müdahale esnasında 5 polisin yaralandığı ve hastanede ayakta tedavi edildikleri bildirildi.
 
Bagapş'dan gümrükteki kanunsuzluğa sert müdahale

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, gümrüklerde mal ve insan girişiyle ilgili ihlal ya da suiistimallere dair gelen şikayetler üzerine yetkilileri toplayıp sert uyarılarda bulundu. Sınırlardan geçişlerin kolaylaştırılmasını isteyen Abhazya lideri, devletin imajına zarar veren yasadışı uygulamalara son verilmezse ilgili birimlerin müdürlerine fatura keseceğini söyledi.

Hükümet enformasyon idaresi başkan yardımcısı Alhas Çolokua’nın verdiği bilgilere göre, toplantıya Başbakan Sergey Şamba’nın yanı sıra Oçamçira, Tkuarçal ve Gal bölge başkanları, güvenlik şefleri katıldı.
Bagapş toplantıda son zamanlarda Abhazya’ya gelen insanların sınırlarda görevlilerin kanunsuz davranışlarıyla karşılaştıklarına dair gelen şikayetleri masaya koydu. Suçlamaların Devlet Gümrük Komitesi, İçişleri Bakanlığı, Devlet Güvenlik Hizmeti, Sınır İdaresi ve Devlet Sigorta Şirketi çalışanlarını ilgilendirdiğini belirten Bagapş, “Bu tür hareketlere izin verilemez ve bunlar devletimizin imajına düzeltilmeyecek zarar veren hareketler” dedi. Her bir olayın detaylı olarak soruşturulması ve suçluların cezalandırılması emrini veren Bagapş, ilgili kurumların yöneticilerine, durumu kısa sürede değiştirmezlerse olup bitenlerden bizzat kendilerinin sorumlu tutulacağı uyarısı yaptı. Bagapş ayrıca Devlet Gümrük Komitesi’ne kaçakçılıkla mücadele tedbirlerinin artırılması talimatını verdi.
 
Gaz hatları özelleşiyor

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde gaz dağıtım hatlarının özelleştirilmesi için çalışma başlatıldı.

KBC hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre cumhuriyette 148 kilometre uzunluğa sahip gaz dağıtım hatlarının emlak özelleştirmesi de dahil olmak üzere özelleştirilmesi için çalışma başlatılması kararı aldı.

2010 yılı içerisinde tamamlanması planlanan özelleştirme çalışmasına konu gaz dağıtım hatlarının daha önceki dönemlerde belirlenmiş olan resmi kayıt değeri 126 milyon Ruble civarında.

Cumhuriyetin önceki yıllardan 1 milyar 680 milyon Ruble olan gaz borcunu peyderpey ödediği ve bu yıl gaz alabilmek için 180 milyon Ruble ödeme yapması gerektiği bildirildi. Yapılan açıklamada bütçeden 200 milyon Ruble ödenek ayrıldığı belirtildi.
 
Medvedev: Kafkasya'ya 6 kat fazlasını yatırıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, federal bölgelerin en fakiri sayılan Kuzey Kafkasya’ya ayırdıkları bütçenin Rusya Federasyonu ortalamasının altı katı olduğunu söyledi.

Medvedev, 2010’da Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi için öngördükleri yatırım miktarının 5.5 milyar Avro'yu geçtiğini belirterek şu vurguyu yaptı: ‘Kafkasyalı her bir vatandaşa ayrılan devlet bütçesi, Rusya vatandaşlarına yapılan ortalama harcamanın altı katı’.

ORT’den Kazbek Galaov’un aktardığı bilgilere göre 5.5 milyar Avro'luk miktar, ‘hükümetler arası transferler’, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinin gelişimine yönelik federal programlar ve işsizlikle ilgili devlet programını kapsıyor. 2010’de Kuzey Kafkasya Federal Bölge’de kişi başına ortalama 31.4 bin Ruble ayrıldı. Rekor 48.2 bin Ruble ile Çeçenya’nın. İnguşetya’da bu rakam 27.8 bin Ruble, Dağıstan’da 14.8 bin Ruble, Karaçay-Çerkes’de 13.6 bin Ruble, Kabardey-Balkar’da 12.9 bin Ruble, Kuzey Osetya’da 12 bin Ruble, Stavropol Kray’da 6 bin Ruble. Bu hesaba göre Rusya nüfusunun yüzde 6.3’ünün yaşadığı Kuzey Kafkasya, federal merkezin bölgelere ayırdığı kaynağın yüzde 22’si alıyor.

“Kafkasya’ya harcamalar sürekli artıyor” diyen Medvedev can alıcı şu soruyu da sordu: “Sadece bir soru var; Tüm bunlardan bölgemiz vatandaşları mı faydalanıyor, yoksa tüm para yine bürokratların cebine mi giriyor?”
 
Abhazya Heyeti, “Cenevre Kafkasya’da İstikrar ve Güvenlik Toplantıları”na katılımını askıya aldı

Abhazya Heyeti, “Cenevre Kafkasya’da İstikrar ve Güvenlik Toplantıları” eşbaşkanlarına toplantıların 27 Temmuzda yapılması beklenen 12.raunduna katılmayacaklarını bildiren bir nota gönderdi.

Devlet Başkanı Cenevre Toplantıları Temsilcisi Yardımcısı Heyet Üyesi Nadir Bitiev, ‘Biz toplantılardan katılımcılığımızı tamamen çekmedik, 27 Temmuzda yapılması beklenen 12.raunda katılmayacağımızı şimdilik katılımcılığımızı dondurduğumuzu bildirdik’, şeklinde konuştu. Bitiev, Cenevre görüşmelerinin amacından kimsenin şüphesi bulunmadığını, sorunun eşbaşkanların objektif yaklaşamaması olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıların eşbaşkanları, BMT, AB, OBCE temsilcilerinden oluşmakta.

Bitiev, ‘Bizim önerilerimiz yok sayılıyor, savaşın yenilenmemesi kararı uzatılıp arka plana atılırken yerine ikincil sorular gündeme getiriliyor. Bu bizde eşbaşkanların gerçekçi önerilerinin olmadığı fikrini yarattı. Bu sebeple, tüm tarafların kabul edebileceği gerçekçi bir güvenlik anlaşması belgesini hazırlamaları için onlara Eylül ayına kadar zaman veriyoruz’, açıklamasında bulundu.

Nadir Bitiev, ‘Cenevre görüşmeleri kuşkusuz gerekli ve tarafların bu görüşmelerde kendi konumunu ortaya koyması gayet normal, fakat görüşmelerde aracıların taraf tutması ve adaletli bakamaması kabul edilemez. Görüşmelerdeki eksiklik budur. Aracılar görüşmeleri tarafsız ve adaletli olarak yönetememektedir’, diye belirtti.
 
Rusya Türkiye'yi en çok ziyaret eden ikinci ülke oldu

Rus turistler 2010 yılının ilk 5 ayında Türkiye'yi en çok ziyaret eden ülkeler listesinde 453 bin kişi ile ikinci sırada ey aldı. Bu rakam turist sayısının önceki yıla göre yüzde 33,3 arttığını gösteriyor.

Rus basınında yer alan haberlerde Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamalarına dayandırılarak yapılan haberlerde Rusların Türkiye'yi en çok ziyaret eden ülkeler arasında ilk üçe girdiğini yazdı.

Pravda, Trud gazeteleri, RİA Novosti ajansı ve diğer basında çıkan habere göre Türkiye'yi ilk beş ayda 8 milyon 70 bin 558 turist ziyaret ettiği kaydedildi. Bakanlığa atıfta bulunan verilere göre turist sayısında bu yılın rakamları 2009 yılının aynı dönem rakamlarına göre yüzde 15.77 kadar arttığı görülüyor.

Türkiye'yi en çok ziyaret eden ülkeler arasında Almanya yüzde 15,24'lük pay ile en çok turistik ziyaret gerçekleştiren ülke olarak yer alırken, Rusya yüzde 14.43'lük pay ile ikinci, ve İngiltere ise 11,9'luk pay ile üçüncü sırada yer aldı.