01 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Yeni kalkınma stratejisi 52 bin kişilik istihdam öngörüyor

KBC’de 30 Haziran tarihinde ekonomi bakanlığınca sunulan “yeni kalkınma stratejisi proje paketi” cumhuriyette yeni istihdamlar yaratacak bir çok yatırım öngörüyor.

Yetkililere göre bu projeler hayata geçirildiğinde tarım alanında 2 kat, gıda endüstrisinde 3 kat, sanayi alanında 4 kat ve turizm alanında ise 25 kat daha fazla üretim sağlanacaktır. Bu projeler arasında; yapı malzemeleri üretimi için 6 milyar Ruble yatırım ile 22 proje, turizm alanında 6 milyar Ruble yatırım ile 12 proje, enerji alanında 22 miyar Ruble yatırım ile 8 proje, konut ve inşaat alanında 22 milyar 300 milyon Ruble değerinde 3 proje, taşımacılık alanında ise 55 milyar Ruble değerinde 3 proje yer alıyor.
 
Hibla Gerzmava, Başbakan’ın kadrosuz danışmanlığına atandı

Ünlü opera sanatçısı, Moskova Stanislavsky ve Nemirovich-Danchenko Müzikal Tiyatro’su solisti, Rusya Ödüllü devlet Sanatçısı (2006), Abhazya Ödüllü Devlet Sanatçısı (2006) Hibla Gerzmava Başbakan’ın kadrosuz danışmanlığına atandı.

Bakanlar Kabini Basın Sözcüsü Ruben Migranyan’nın verdiği bilgiye göre, Sergey Şamba gerekli talimatı bugün imzaladı.
 
Modern tarım teknolojileri hedefi büyüttü

KBC’de son yıllarda uygulanmaya başlanan modern tarım teknolojilerinin daha da yaygınlaştırılması suretiyle sebze üretiminde yıllık 600 bin tona ulaşılması hedefleniyor.

Tarım ve Gıda Bakanı Tembulat Erkenov yaptığı açıklamada tarımda modern teknolojilere odaklı yürütülen çalışmalar neticesinde 2015 yılına kadar yıllık 600 bin ton üretime ulaşılmasının planlandığını belirtti.

Bu gün için yıllık 300 bin ton açık alan ve 5.1 ton kapalı alan üretimine sahip olduklarını kaydeden Erkenov, damla sulama ve modern kafes tekniği ile üretimin artırılacağını belirterek, şu anda bile 2005 yılında konserve fabrikaları için üretim yapılan alanların 3.5 kat artış gösterdiğini söyledi.

Tarım bakanına göre üretimdeki bu artış otomatik olarak konserve endüstrisinin gelişimini de beraberinde getirecek.
Kötü hava koşulları için uyarı

Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde aşırı yağış ve fırtına uyarısı yapıldı. Aşırı sıcakların ardından yine aşırı yağış ve fırtına beklendiği belirtilerek, bölgede su ve elektrik kesintileri olabileceği uyarısı yapıldı.

Örneğin KBC ve Osetya’da şiddetli yağış ve saniyede 20-25 m. hızında sert rüzgarlar beklediği bildiriliyor.

Yağışların tarım alanlarında sel baskınlarına neden olabileceği, köprü yol ve barajlarda tehlike yaratabileceği, elektrik hatlarının ve iletişim hatlarının devre dışı kalabileceği uyarısı yapılıyor.

Bu arada Stavropol bölgesinde de tam tersi olarak aşırı sıcaklar nedeniyle birkaç gün sürebilecek yangın tehlikesi uyarısı yapılıyor.
 
Yeni İçişleri Bakanı göreve başladı

KÇC’de Mayıs ayında atanan yeni İçişleri Bakanı Cevdet Ahmedhanov 30 Haziran tarihinde görevine başladı. RF İçişleri Bakanlığı Kuzey Kafkasya Bölgesi Başkanı Sergey Çeçnik tarafından içişleri personeli ile tanıştırılan Ahmedhanov 1967 doğumlu.

Mezuniyetinden bu yana Tataristan Cumhuriyeti Polis Teşkilatı’nda çeşitli görevler yürütmüş olan Cevdet Ahmedhanov, son olarak Tataristan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Kriminal Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu.
 
Kalkınma planı tartışılacak

5-6 Haziran tarihlerinde Nalçik şehrinde Birleşik Rusya Partisi bölgeler arası parti toplantısı yapılacak.

Toplantıda Kuzey Kafkasya 2020 konulu bir bölge kalkınma planının tartışılacağı ve bölgenin 2020 yılına kadar izlemesi düşünülen kalkınma programının ele alınacağı bildirildi.

Ana amacının, yedi farklı alanda uygulanacak ve her iki yılda bir gözden geçirilecek olan, gerçekçi -uygulanabilir programlar ortaya koyarak tartışmak olduğu bildirilen toplantılara, 6 Haziran günü parti lideri Putin’in de katılması bekleniyor.

Toplantılara Bölge Valisi Hloponin, Federal Konsey Başkanı Grizlov , KBC Başkanı Kanokov ve Kuzey Kafkasya Koordinasyon Komitesi Üyesi ve Duma Milletvekili Adelbiy Şhagoşev, bölge parti yöneticileri ve bölge cumhuriyet temsilcileri katılacak.
 
Rus makamlar, krizle mücadelede 450 milyar Ruble’yi boşuna harcamış

Rusya’da krizle mücadele için ayrılan 1,2 trilyon Ruble (38 milyar Dolar) paranın üçte birinin boşuna harcandığı ortaya çıktı.

Rusya Yüksek Ekonomik Okulu’na bağlı Kalkınma Merkezi’nin yaptığı hesaplama ve araştırmalara dayanan Rus Vedomosti gazetesi, paraların iktisatla harcanmadığını iddia ediyor.

Araştırmanın “hükümet çıkarları” doğrultusunda yapıldığı da belirtildi.

Yüksek Ekonomik Okulu uzmanlarına göre, kriz yılı sayılan 2009 yılında ülke bütçesinden ekonomiyi desteklemek için 1,2 trilyon Ruble harcandı. Fakat uzmanlar, bu paranın üçte birinin, yaklaşık 459 milyar Rublenin boşuna harcandığına inanıyor. Yüksek Ekonomik Okulu uzmanlarına göre 450 milyar Ruble iktisat edilebilirdi. Buradaki en kuşkulu harcama ise VEB, VTB, Rosselhozbank (Rus dev bankalar) ve Rosagrolizing, Devlet Ulaştırma Kurumu’na yatırılan 360 milyar para olarak belirtildi. Devlet direkt finans alanına yaklaşık üç trilyon Rublelik yardım etti, ama ekonominin kredileşmesi sürecine katkı sağlamak mümkün olmadı.

Bunun dışında devlet kurumlarında “alışverişi” canlı tutabilmek için ayrılan 92 milyar Ruble de boşuna harcanmış. Tüm bu paralar Rusya Demiryolları Şirketi’ne destek ve otomobil teknolojisine yönelik satın almada harcandı. Fakat uzmanlara göre, bu sanayi sektörü talebe rağmen üretimi artırmadı.

Uzmanlar vatandaşları ve iş piyasasını desteklemek için ayrılan 248 milyar Rublenin doğru harcandığı görüşünde. 2009 yılında Rusya’nın GSMİ’nin yüzde 7.9 düştüğü ve bunun da son 15 yılında en güçlü düşüş olduğu belirtildi. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da krizle mücadele çalışmalarının GSMİ’nin yüzde 2 oranda düşmesini yavaşlattığını da kaydediyor.
 
Rusya’da S-300 ve S-400 füze üreten firma yandı

Rusya’da S-300 ve S-400 füze üreten Almaz-Antey silah kurumunun Moskova’daki proje üreten ofisinde yangın çıktı. Rusya Acil Durum Bakanlığı Moskova Bölgesi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada yangının sabah saatlerinde (Moskova saatiyle 10.34) çıktığı belirtildi. Öğlen saatlerine doğru Rus itfaiye ekibi yangının söndürebildi.

Yetkililer yangının 1,7 bin metre karelik alanı kapsadığını da belirtti. Acil Durum Bakanlığı Moskova Bölgesi Başkan Yardımcısı İgor Kuryakov, olayda ölen ve yaralanan olmadığını ifade etti. Yangının söndürülebilmesi için Mi-26 ve Ka-226 tipli özel helikopterler de kullanıldı. Moskova’nın kuzeyinde bulunan Almaz-Antey silah kurumuna ait ofiste çıkan yangın bölgedeki trafiği de kilitledi. İlk belirlemelere göre, yangının nedeni iş yerinde teknik güvenlik kurallarının ihlali.

OAO “Kontsern PVO Almaz-Antey” (füze kalkanı kurumu) olarak bilinen dev silah kurumu bünyesinde 50’den fazla şirketi barındırıyor.