04 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Aleko Gvaramia, ‘Hükümet Abhazya Devlet Üniversitesine büyük destek veriyor’

Bugün katıldığı basın toplantısında konuşan Abhazya Devlet Üniversitesi rektörü Aleko Gvaramia, ‘Hükümet Abhazya Devlet Üniversitesine büyük destek veriyor’, diye belirtti.

Bu sene Mart ayından itibaren 50 ruble olan öğrenci bursları devlet tarafından 600 rubleye, 100 ruble olanlarda 1000 rubleye çıkarıldı.

Rektör, ‘Üniversitemiz uzun yıllar çatının akmasından dolayı büyük sıkıntılar çekti. Bu sene binamızın çatısı devlet tarafından ideal bir şekilde yenilendi’, diye bildirdi.

Bunun haricinde üniversite binasının genel tadilatı için devlet 230 milyon ruble bütçe ayırdı. Gene, yurt dışından gelen 60 öğrenciyi şuan misafir edebilecek durumda olan üniversiteye yakın mesafede olan yurtta onarım ve yeniden yapılandırma çalışmaları sürmekte.

Verilen bilgiye göre, şuan Abhazya Devlet Üniversitesinde Türkiye’den gelip öğrenim gören 18 öğrenci bulunmakta.
 
Akkuyu'da nükleer elektrik santral tesisi kurulmasına onay

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, Türkiye ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Akkuyu sahasında bir nükleer enerji santrali tesisi ve işletilmesine ilişkin anlaşma kabul edildi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşmaya CHP'li üyeler sert tepki gösterdi. ANKA'ya konuşan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, "Bizi kobay olarak kullanacaklar" diyerek eleştirilerini şöyle anlattı:

"Kurulmak istenen nükleer elektrik santrali AB'de lisans almamış. Rusya'da bu santral kurulmamış. Kanıtlanmamış bir santral. Rusya'da bile yok. İspatlanmamış bir santral. Bizi kobay olarak kullanıyorlar. Bir ülkede kurulmuş olması ve işletilmesi gerekirken, bu by-pass ediliyor. Endişe verici bir husus. Bunun fiyatı iki misli, dünyadaki elektrik santrallerinden. Üstelik Akkuyu'da yer için 1978'de lisans alınmış. Yani aradan 32 yıl geçmiş. Ayrıca, burası fay hattı üzerinde."

BAKAN RAPOR HAZIRLAYACAK-

Anlaşmanın yeni baştan incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Elekdağ, "Üstelik ön kabulle geçiriyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi" dedi. Sordukları sorulara yanıt alamadıklarını belirten Elekdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Pazartesi günü kendilerine konuyla ilgili bir rapor vereceğini ifade etti.

Anlaşmanın AKP'li vekillerin oyları ile geçmesi üzerine Elekdağ, "İnceleme yapmıyorsunuz. Talimatları yerine getiriyorsunuz. Demokratik sistem işlemiyor. Ciddi endişelerimiz var" diyerek tepkisini dile getirdi.

4 uluslararası anlaşma daha

TBMM Dışişleri Komisyonunda, Akkuyu'da kurulacak nükleer santral anlaşmasının yanı sıra 4 uluslararası anlaşma daha kabul edildi. Bu anlaşmalar şöyle:

Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Nükleer Bir Kazanın Erken Bildirimine ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti ile Ürdün Haşimi Krallığı Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arap Devletleri Ligi Arasında Türkiye'de Bir Misyon İhdas Edilmesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası, Rusya ile nükleer santral kurulması yönünde yapılan anlaşmanın ''kaptı-kaçtı yöntemiyle Meclis'ten geçirilmek istendiğini'' savunarak, anlaşma içeriğinde ''geri dönüşü mümkün olmayan esaslar bulunduğuna'' dikkati çekti.

Odanın yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, 29 Haziran 2010 tarihinde Meclis'e sevkedilen anlaşma tasarısının, tali komisyon olarak belirlenen Enerji Komisyonu görüşmeleri dahi beklenmeksizin Dışişleri Komisyonunda bugün ele alındığı ifade edilerek, ''TBMM Başkanlığınca 30 Haziran'da komisyonlara sevk edilen nükleer anlaşma tasarısını incelemeleri için Dışişleri Komisyonundaki milletvekillerine yalnızca 1 günlük süre tanındı. Anlaşma, kaptı-kaçtı yöntemiyle Meclis'ten geçirilmek isteniyor'' denildi.

Açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi:

''Tasarının gerekçesinde 'Ülkemizin nükleer teknoloji geliştirme ve enerji üretmeye yönelik hedeflerine ancak kararlı bir nükleer program dahilinde, ulusal endüstrimiz ve insan gücümüz ile ulaşılabilecektir' denilmektedir. Oysaki anlaşmaya bakıldığında, kurulacak nükleer santralın yüzde 100 hisseyle sahibi Rus tarafı olacaktır. Rusya yüzde 51 hissesi kendisinde kalması koşuluyla isterse kalan hisselerini satacaktır.

Nükleer enerji santralında Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının yaygın olarak istihdam edilmesi ve eğitilmeleri ise yalnızca 'mutabakat' olarak anlaşmaya girebilmiş, istihdama ilişkin belirli bir kota dahi getirilmemiştir. Bunun karşılığında Türkiye, yabancıların çalıştırılmasını kolaylaştırma sözü vermiştir. Anlaşmadaki bu hükümler tasarının gerekçesini boşluğa düşürmektedir.''
 
Kazakistan-Rusya-Belarus Gümrük Birliği uygulamada

Kazakistan,Rusya ve Belarus arasında 1 Temmuz'da başlayan Gümrük Birliği uygulamasının sorunsuz başladığı bildirildi.

Kazakistan Gümrük Birliği Kontrol Komitesi'nin verdiği bilgiye göre, Rusya ve Kazakistan arasında başlatılan ancak Belarus'un çekinceleri nedeniyle orada henüz geçerli olmayan Gümrük Birliği uygulaması Rusya sınırında 42 Gümrük Kontrol noktasında uygulamaya başladı.

Gümrük Kontrol Komitesi Başkanı Omirzak Beyspekov, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren Kazak-Rus sınırında bulunan 42 gümrük kontrol noktasında yük ve bagajların gümrük prosedürü kaldırıldığını açıkladı.

Beyspekov, yük ve bagajların denetimi içeren gümrük kontrolü ve evrak kontrolünün devam ettiğini söyledi. Gümrük kontrol işleri tek ekonomik alanın kurulacağı 1 Temmuz 2012'ye kadar devam edecek.
 
Medvedev, Rusya'nın uzak doğusundaki nüfus azalmasından endişeli

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Rusya'nın uzak doğusundaki demografik durumundan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rusya'nın Amur bölgesi ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Medvedev, bölgede daha önce de nüfusun seyrek olduğunu belirterek, "Son 20 yılda doğuda nüfus dörtte bir oranında azaldı." diye konuştu. Ocak'tan itibaren Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde 6 milyon 500 bin kişinin kayıtlı olduğunu belirten Medvedev, bunlardan 5 bininin de bölgeyi daha yeni terk ettiğini kaydetti. Göç eğilimini 'çok zor' nitelendiren Medvedev, ayrıca bu eğilimi bölgede sosyal-ekonomik sistemlerin çalışmasını zorlaştırdığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, nüfus sayısının düşmesi doğal kaynaklarının işletmesini de zorlaştırdığını ifade ederek, sonuç olarak bölgenin hem Rus ve yabancı uzmanlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Medvedev, "Fakat maalesef ülkenin uzak doğu bölgesi bu tür uzmanları çekmek için henüz uygun ortam oluşturmuş değil." şeklinde konuştu.

Medvedev, yeni üretim kapasitelerinin ortaya atılmasıyla birlikte Rusya genelinde ve uzak doğu bölgesinde yabancı uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 
Aeroexpress Şeremetyevo'ya ek sefer düzenleyecek

Moskova'dan havalimanlarına tren yolu ile yolcu taşımacılığı gerçekleştiren Aeroexpress şirketi Leningrad Karayolu üzerinde oluşan trafik nedeniyle Şeremetyevo havalimanına doğru ek seferler düzenlemeye karar aldı.

Aeroexpress şirketi tarafından yapılan açıklamada “Cuma gününden itibaren belirli süre içinde ek aeroexpress seferleri düzenlenecek. Şeremetyevo'dan Moskova'ya 11.00 ile 11.30'da ve Belorusskaya Garı'ndan havalimanına doğru 12 ile 12.30'da ek seferler gerçekleştirilecek” ifadelere yer verildi. Şeremetyevo'ya yolcu taşıyan trenlere 20'ye yakın ek vagon da eklemeyi planlayan şirket 12 Temmuz tarihinden itibaren ise Şeremetyevo Havalimanı çalışanları için de Savyolovskaya garı'ndan 4 sefer katmayı planlıyor.

Aeroexpress Belorusskaya ve Savelovskiy garlarından Şeremetyevo'ya düzenli olarak yolcu seferleri düzneliyor. Vnukova havalimanı için Kiyevskaya Garı'ndan sefer düzenleyen şirket, Domodedovo havalimanı için ise Paveletskaya Garı'ndan yolcu taşıyor. Yolculuklar 30 ize 40 dk arasında zaman alıyor.
 
Çavuşoğlu: Rusya doğru yolda ilerliyor

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Avrupa Konseyi ile ilişkilerinde doğru yolda adımladığını belirtti. Moskova ile başarılı işbirliği sergilediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Yukarı Karabağ sorunun çözümü konusunda ise bazı Ermeni basın ve politikacıların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini kaydetti.

Moskova'da Rus İnterfaks haber ajansında basın toplantısı düzenleyen AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Moskova-Strasburg hattındaki olumlu gelişmelerden memnun olduklarını belirtti. Çavuşoğlu, "AKPM'nin Kuzey Kafkasya'daki durumla ilgili haziran toplantısında aldığı karar Rusya ve kuruluşumuz arasındaki işbirliğin güzel bir örneğini oluşturuyor. AKPM bu kararında terörü kesin dille kınadı ve Rusya'nın bölgedeki yeniden yapılanma girişimlerini olumlu değerlendirdi." dedi. Rusya ile bazı konularda görüş ayrılıklarının da bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya'nın yerine getirmesi gereken bazı taleplerimiz var. Eğer biz ortak gibi ve çifte standart olmadan çalışırsak, el ele verirsek bence bu gibi zor konularda da başarıya ulaşırız. Ülkeler Avrupa Konseyi karşısında aldığı yükümlülükleri yerine getirirken kararlılığını da ortaya koymalı. Ben seviniyorum ki Rusya doğru yolda adımlıyor." diye konuştu. Gürcistan ve Rusya arasındaki ilişkilere de değinen Türk parlamenter, Gürcü-Moskova raporuyla ilgili AKPM'de tek görüşün olmadığına da işaret ederek konuyla ilgili görevli komisyonun çalışmalar yaptığını kaydetti.

ERMENİ BASINI KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRİYOR

Bir Ermeni gazetecinin, "Yukarı Karabağ sorunun çözümüyle ilgili müzakere formatını değiştirmekten yana olduğunuzu belirtiyorsunuz, bu sorunun çözümünü zorlaştırmaz mı?" sorusuna Çavuşoğlu, "Öncelikle bu iddialara kesinlikle katılmıyorum. Burada açık konuşacağım: Bence bazı Ermeni basını ve politikacıları kendi çıkarları çerçevesinde kamuoyuna yanlış bilgilendirmede bulunuyor ve toplumda yanlış izlenim oluşturuyor. 2005 yılında AKPM, Karabağ sorunun çözümüyle ilgili bir komisyonun kurulmasını öngören karar çıkardı. Erivan bu kararı beğenmediği için söz konusu inisiyatifin "bana ait" olduğu hususunda yanlış izlenimde bulunuyor. Ve bunun yanı sıra Ermenistan benim Türk olduğum faktörünü de öne çıkarıyor. Fakat o dönemde bu komisyon kuruldu. Ve komisyonun Başkanı Rassel Jhonston vefat etti. Dolayısıyla bu komisyonun benimle bir ilgisi yok. Benim hedefim bu meclis çatısı altında Rus ve Gürcü parlamenter delegasyonu arasında olduğu gibi Azeri ve Ermeni delegasyonu arasında da bir diyalogu sağlamaktır. Ben iki taraf arasında mutabakat sağlandıktan sonra komisyonun faaliyete geçmesini belirttim. Ermeni parlamenter David Arutyunyan da bunu destekledi." şeklinde yanıt verdi.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA'YA "SALDIRI" TARZIYLA YAKLAŞILMAMALI

Basın toplantısının ardından Cihan Haber Ajansı'na özel konuşan Türk parlamenter, Rus yetkililerle yaptığı görüşmelerden hayli memnun kaldığını belirterek, "Rus meslektaşlarım, arkadaşlarım benim göreve başladıktan sonra Avrupa Konseyi-Rusya ilişkilerinde olumlu değişikliklerin yaşandığını ifade ediyor. Bu bir yaklaşım tarzı. Bir ülkeye ne kadar "saldırı" tarzıyla yaklaşırsanız o kadar direnişle karşılaşırsınız. Onları dost olarak görürsen, çifte standartlardan uzak ve eşit haklara sahip olarak davranışta bulunursan, yardımcı olduğumuzu, amacımızın yardım etmek olduğunu gösterirsen karşı taraftan olumlu tepki alırsınız. Dolayısıyla Türk dış politikasına da uygun bir şekilde tarvımız bu. Birbirimizi rakip değil, ortak ve dost olarak görmemiz lazım, bu bağlamda ortak çalışırsak sorunların çözümüne katkı sağlarız. Kafkasya dahil bu coğrafyanın sorunları da burada yatıyor. Çok eksiklikler var diye üzerlerine gitmek ve "saldırmak" yerine sorunun çözümünde yardım etmek lazım." diye konuştu.
 
Orta Asya'nın ilk kadın devlet başkanı resmen görevine başladı

Nisan ayında gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan geçici hükümetin devlet başkanı Roza Otunbayeva, resmen devlet başkanı oldu. Etnik çatışmanın gölgesinde hafta sonunda yapılan referandum sonuçları hükümet gazetesi Erkin-Too'da yayınlandı. Buna göre halkın yüzde 91'i başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişe onay verirken, Otunbayeva'nın da 31 Aralık 2011'e kadar devlet başkanı olmasına 'evet' dedi. Referanduma katılım ise yüzde 72 olarak gerçekleşti.

Yarın resmi olarak koltuğuna oturması beklenen Kırgız lider Orta Asya'nın ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçecek. Otunbayeva'nın 120 milletvekilin bulunduğu parlamentodan başbakan ve kabine üyelerini de atayacak. Diğer taraftan Kırgızistan'da bulunan siyasi partiler Ekim ayında parlamento seçimlerinin yapılmasını istiyor. Yeni dönemde yönetim tamamı ile parlamentoya aktarılırken, 6 yıllık dönem için seçilen Cumhurbaşkanı seromonik bir güce sahip olacak.

Nisan ayında başlayan ayaklanmalarda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev yönetimi devrilmiş, Kırgız lider ülkeyi terk ederek Belarus'a yerleşmek zorunda kalmıştı. Ülkenin güneyinde etkinliğini sürdüren Bakiyev'in geçici yönetime karşı halkı ayaklandırdığı iddiaları arasında Oş ve Celalabad kentlerinde etnik çatışmalar patlak verdi. 11 Haziran'da başlayan olayların ardından 294 kişi hayatını kaybetti. Kırgız yetkililere göre ise gerçek rakam 10 kattan fazla.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve farklı ülkelerden 190'dan fazla gözlemci referandumun barış ortamında geçtiğini, önemli yasal ihlallerin de görülmediğini açıklamıştı. Referandum sürecini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise Kırgızistan yönetiminin çökme ihtimali olduğu ve parlamenter sistem yapısının işlemesinin zor olduğu eleştirisi getirmişti. Rusya liderine göre aşırılıkçı grupların yönetime gelme riski var.