05 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Harcamalarda usulsüzlük

KBC Mali Kontrol Bürosu 2009 yılına yönelik yaptığı incelemede 503 milyon 900 bin Ruble'lik usulsüzlük tespit etti.

Mali Kontrol Bürosu'nun geçen yıla yönelik 79 resmi proje üzerindeki incelemesi sırasında tespit edilen usulsüzlüklerin yarısı Nalçik şehri bütçesinden yapılan yatırım harcamaları içerisinde bulunuyor.

Denetim ofisi başkanı Boris Rahayev’in yaptığı açıklamaya göre sadece Nalçik'teki harcamalar içerisinde tespit edilen usulsüzlüklerin miktarı 286 milyon 600 bin Ruble'yi buluyor.

Tespit edilen yolsuzlukların mahkemelere intikal ettirildiği ve yasal süreç başlatıldığı bildirildi.
 
Kafkasya’da en acil sorun işsizlik

Federal hükümet merkezi politika uzmanı Oksana Gonçarenko basına yaptığı açıklamada “şu anda Kuzey Kafkasya federal yönetiminin önündeki en önemli sorun işsizliği önlemektir” dedi.

Gonçarenko yaptığı açıklamada işsizliğin aynı zamanda aşırılık için bir zemin oluşturduğuna dikkat çekerek, “temelde ekonomik sorunlarını çözmüş insanlar bu tür aşırılıklara yönelmezler,o nedenle en önemli ve acil sorun işsizliği önleyecek tedbirlerin alınmasıdır” dedi.

Bölgede yenilikçi altyapı oluşturmanın çok uzun zaman alacak maliyetli bir iş olduğunu belirten Gonçarenko, bölge kalkınma sorununun tartışılacağı forumun KBC’de yapılmasının tesadüfi olmadığını da ifade ederek “çünkü bu cumhuriyet için elimizde mükemmel bir istatistik ve 150 yeni proje var, bunlardan hangisinin destekleneceğini şimdiden kestirmek güçtür ama kesin olan bir şey varsa işsizlik sorununun acil olarak çözülmesi gerektiği gerçeğidir” dedi.

Oksana Gonçarenko yakın zaman içerisinde bölgede yeni projelerin hayata geçirilmesinin planlandığını ifade ederek bu da 50 000 yeni iş sahası açılacağı anlamına geliyor dedi.

Hatırlayacağınız gibi kuzey Kafkasya bölgesel kalkınma konferansı 5-6 temmuz tarihlerinde KBC başkenti Nalçikte yapılıyor.
 
Bağapş Nikaragua ve Venezuella’ya gidiyor.

Abhazya devlet başkanı Sergey Bağapş başkanlığında bir heyet Temmuz ayı ortalarında Nikaragua ve Venezuella’ya gidecek. Bağapş bu ziyaretleri esnasında mümkün olursa Küba’ya da bir ziyaret gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek “ inanıyorum ki bu ziyaretler sonrasında bir çok ülke Abhazya'yı tanıyacak” dedi.

Abhaz hükümetinden bazı üyelerin de yer alacağı ziyaretler esnasında Bağapş bu ülke devlet başkanları ile görüşecek ve önemli anlaşmalara imza atacak.

Bağapş’a göre ABD ve AB’nin de Abhazyaya karşı tavrı yavaş yavaş değişiyor, ve bu süreçte bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin de Abhazya'yı tanımaları için çalışmalar yürütülüyor.
 
Ticari faaliyetlerden dolayı hapis uygulaması kalkıyor

Rusya'da devlet işadamlarını ekonomik suçlardan dolayı hapse atılmasını engelleyen yasayı genişletmeye hazırlanıyor. İktidar partisi Birleşik Rusya'nın sunduğu tasarı yasalaşırsa, bundan böyle yalnızca şirketlerin genel müdürleri değil, diğer üst düzey yöneticileri ile hissedarları da tutuklanamayacak.

Rusya'da dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı, kara para aklama gibi suçları işlediğinden şüphelenilen şirket genel müdürlerinin tutuklanmasını yasaklayan yasa geçtiğimiz nisan ayında yürürlüğe girmişti.

Yeni tasarı, genel müdürlerin yanı sıra, şirketlerin hissedarları ile yönetim kurulu üyelerinin de aynı yasadan faydalanmasını öngörüyor.

Yasa, işadamlarının ticari faaliyetlerinden dolayı hapse atılmasını yasaklıyor. Yasa, işlediği ekonomik suç 1,5 milyon rubleden fazla zarara yol açan işadamlarına hapis cezası verilebilmesini öngörüyor. Bazı milletvekilleri bu rakamın 3 milyon rubleye çıkarılmasını istiyor.
 
İş dünyasında mafyaya rağbet artıyor.

Rusya’da iş dünyasının sorunlu durumlarda hakkını aradığına ilişkin bir anket, durumun parlak olmadığını ve hukuk sistemine olan inancın gün geçtikçe daha da zayıfladığını bir kez daha gözler önüne serdi. Hakkını aramak için mahkemelere başvuranların sayısı son iki yılda yüzde 78’den yüzde 66’ya indi. çözümü organize suç örgütlerini devreye sokarak halletmek isteyenlerin oranı düşük ama rekor artış var:

VTSİOM anketine göre, Şirketinizi haklarını korumak için nereye başvurursunuz? sorusuna verilen cevaplar şöyle:
% 66 Mahkemeye
% 32 Yerel hükümet organlarına
% 29 Medyaya
% 28 Federal hükümet organlarına
% 26 Kendi başımın çaresine bakarım
% 12- Sivil toplum örgütlerine başvururum
% 11 Başka şirketlere başvururum
% 11 Suç örgütlerine (mafyaya) başvururum.

Çözümü mahkemede arayan işadamlarının oranı 2007’de yüzde 78, 2008’de yüzde 80 iken 2009’da yüze 66’ye kadar gerilemiş.Çözüm için mafyaya yönelenlerin oranı ise 2007’de yüzde 2, 2008’de yüzde 3 iken 2009’da yüzde 11’e kadar fırlamış.
 
Medvedev, Rusya'nın uzak doğusundaki nüfus azalmasından endişeli

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Rusya'nın uzak doğusundaki demografik durumundan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rusya'nın Amur bölgesi ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Medvedev, bölgede daha önce de nüfusun seyrek olduğunu belirterek, "Son 20 yılda doğuda nüfus dörtte bir oranında azaldı." diye konuştu. Ocak'tan itibaren Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde 6 milyon 500 bin kişinin kayıtlı olduğunu belirten Medvedev, bunlardan 5 bininin de bölgeyi daha yeni terk ettiğini kaydetti. Göç eğilimini 'çok zor' nitelendiren Medvedev, ayrıca bu eğilimi bölgede sosyal-ekonomik sistemlerin çalışmasını zorlaştırdığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, nüfus sayısının düşmesi doğal kaynaklarının işletmesini de zorlaştırdığını ifade ederek, sonuç olarak bölgenin hem Rus ve yabancı uzmanlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Medvedev, "Fakat maalesef ülkenin uzak doğu bölgesi bu tür uzmanları çekmek için henüz uygun ortam oluşturmuş değil." şeklinde konuştu.

Medvedev, yeni üretim kapasitelerinin ortaya atılmasıyla birlikte Rusya genelinde ve uzak doğu bölgesinde yabancı uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 
FBI, Rus ajanların varlığından 10 yıldır haberdarmış

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), geçtiğimiz hafta yakalanan 11 Rus ajanın varlığından yaklaşık 10 yıldır haberdar olduğu belirtildi. Mahkemeye sunulan ve bugün Washington Post gazetesinde yer verilen belgelere göre FBI, 2006 yılında bazı Rus ajanlarının evlerini aramış. Ajanların evlerine mikrofon yerleştiren FBI, ayrıca gizli mesajlarını okumuş ve toplantılarını da görüntülü olarak kayıt altına almış.

Gazeteye göre ajanların bunca yıl serbest dolaşmasına izin verilmesinin nedeni ise karşı istihbarat sayesinde elde edilen değerli bilgiler. Gazete, FBI'ın ajanları takip ederek ve çalışmalarını izleyerek, Rus casusluk faaliyetleri konusunda daha fazla bilgi edindiğini belirtiyor.

Gazeteye konuşan bir yetkiliye göre ise ajanların tutuklanması, "bütün ajanları etkileyecek bir hadisenin gerçekleşmesi" üzerine olmuş.