06 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Abaza lidere suikast girişimi

2 Temmuz gecesi Karaçay-Çerkes cumhuriyetindeki Abazaların liderlerinden Muhamed Kilby’in evine molotof kokteylli saldırı gerçekleştirildi.

Gece saat 04.00 sıralarında Çerkessk şehri Stepan Razin caddesi üzerindeki eve üç adet molotof kokteyli atıldı. Karaçay polisi, binalarda önemli hasar olmaması ve can kaybı olmaması nedeniyle, olayı basit ve sıradan vukuat olarak geçiştirdi ve bu saldırı kayıtlara bile geçmedi.

Bu saldırıya maruz kalan kişi sıradan bir yurttaş değil, tüm kuzey Kafkasya'da tanınan ve Abhazya direnişinin de önemli isimlerinden bir cemiyet adamı olan eski Abhaz savaşı komutanlarından Muhamed Kilby.

Bu olayın hafife alınması Karaçay Çerkes polisinin eğitimsizliğini gösteriyor olsa da, olay tüm bölgede gerilimi tırmandıracak bir denemeydi, sadece atılan molotof kokteylleri doğru zamanda doğru kişiye ulaşmadığı için olay basite indirgendi.

Siyasi analistlere göre, cumhuriyette zaten Karaçay etnik elit tabakasının baskısı ile iyice bunalan Çerkes sivil toplum örgütleri Cumhuriyetten ayrılmak için bir hareket başlatmış durumdalar ve Adige-Abaza gençleri ile Karaçay gençleri arasında sık sık sokak kavgaları meydana gelmektedir.

Böyle bir ortamda Muhamed kilby gibi tüm Kafkasya’da saygın kişiliği olan bir komutana yapılan saldırı sıradan bir olay olarak geçiştirilmemeliydi.
 
Kuzey Kafkasya Kalp Cerrahisi Merkezi

KBC Nalçik şehrinde bulunan kardiyoloji merkezinin tüm Kuzey Kafkasya’ya hizmet edecek bir kalp cerrahisi merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.

Nalçik'te yapılan ve 2020 yılına kadar yapılması planlanan sosyoekonomik kalkınma planının 2010 -2012 dönemi için planlanan projelerin ele alındığı forumda, sağlık hizmetleri ile ilgili görüşmelerinde projenin tartışıldığı ve kabul edildiği bildirildi.

Şehir kardiyoloji merkezi başkan yardımcısı doktor Oksana Şapsugova’nın verdiği bilgiye göre, cumhuriyette her yıl ortalama 250 hasta, bölgeden ise federal kotaları kullanarak 600 çocuk hasta klinikten şu hali ile istifade etmektedir.

Fakat cumhuriyette bir kardiyolojik cerrahi servisi olmaması önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Şapsugova'ya göre bu tür hastaların uzak mesafelere tedavi için gönderilmeleri doğru değildir ve dolayısıyla tüm bölgeye hizmet verecek gelişmiş bir kardiyoloji merkezine ihtiyaç vardır.

Uzmanlara göre, 50 yataklı ve bir kardiyoloji merkezi ve ameliyat sonrası rehabilitasyon merkezinin tahmini maliyeti 1.5 milyar Ruble olarak hesap ediliyor.
 
Tırnauz molibden madeni yeniden açılacak.

KBC Sanayi Bakanı Yardımcısı Vyaçeşlav Minin tarafından verilen bilgiye göre Tırnauz molibden ve volfram madeninin yeniden faaliyete geçirilmesi için çalışma başlatılacak.

2001 yılında zarar ettiği için üretimi durdurulan madende yapılan çalışmalar madende 23-25 milyon ton cevher bulunduğunu göstermektedir.

Bakan yardımcısına göre madenin faaliyete geçirilmesi halinde 16-18 bin ruble maaşla 1000 kişiye iş sahası açılacak.

Yıllık 3 milyar 600 milyon Ruble brüt kazanç sağlayacak olan işletmenin, yıllık net karı ise 800 milyon Ruble civarında olacak ve bu planlamaya göre 9-10 içerisinde işletme tüm yatırım maliyetini karşılamış olacak.
 
Masal parkı açıldı

Adigey Cumhuriyeti Maykop şehir parkında çocuklar için yeni bir masal parkı açıldı.

Atlı karınca ile bir masalın içerisine seyahat ediyormuş duygusu veren parkta, 20 farklı atraksiyon için ayrı ayrı bölümler bulunuyor. Önümüzdeki hafta ise yeni bir dönme dolabın kurulacağı ve 30 metreye varan yüksekliği ile bunun güney Rusya'daki en yüksek dönme dolap olacağı bildirildi.
 
Abhaz Halk Meclisi toplanıyor

7 Temmuz Çarşamba günü Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bağapş başkanlığında Abhaz Halk Meclisi'nin toplanacağı bildirildi. Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Halk Meclisi Abhazya Cumhuriyeti'nin iç ve dış politikaları hakkında mevcut durumu ve bundan sonra olması izlenmesi gereken politikayı tartışacak.
 
Gürcistan, Abhazya ve Osetya vatandaşlarına tarafsız pasaport önerdi.

Gürcistan Devlet bakanı Temur Yakobaşvili Abhazya Güney Osetya vatandaşlarına “tarafsız statü” ile pasaport vermek üzere çağrı yaptı. Bu fikrin Rus pasaportu alan Abhaz ve Osetya vatandaşları için bir fırsat olduğunu belirten Yakobaşvili “biz onlara vizesiz olarak sağlık eğitim ve ekonomik imkanlardan yararlanma fırsatı sunuyoruz” dedi.

Konu hakkında yorum yapan Güney Osetya devlet başkanı danışmanı Kosta Cugayev ise “bu girişim bizim vatandaşlarımızın sıfır ilgisini çekecek bir çağrıdır ve bu durum gelecekte de değişmeyecek” dedi.
 
Rusya vizesi yıl sonuna kadar kalkmış olacak.

Zaman gazetesi Türkiye ile Rusya arasında vize zorunluluğunun karşılıklı olarak kaldırılması anlaşmasının uygulamasına ilişkin teknik çalışmaların bu yılın sonuna kadar biteceği bildirildi.

Rus kaynakları, iki ülke arasında vize zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin teknik çalışmaların sürdüğünü, çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirttiler. İki ülke arasında vizeye sona verilmesinin "kolay bir iş olmadığı"nı da ifade eden kaynaklar, her iki ülkenin, vize zorunluluğunun sona erdirilmesi sayesinde sınırlarından giriş yapabilecek bazı "sakıncalı" unsurlarla ilgili "kaygılar"ın olduğunu da kaydettiler.

Moskova'nın vize muafiyetini kabul etmesi, Türkiye'de "çok olumlu" ve "şaşırtıcı" bir gelişme olarak karşılanırken vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin anlaşma, Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında resmen imzalanmıştı.

Bunun ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türk ve Rus vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabilecekleri, vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacağı bildirilirken anlaşmanın "her iki ülkede gerekli yasal süreç tamamlandıktan sonra yürürlüğe gireceği"ne dikkat çekilmişti.
 
Rusya, Belarus ve Kazakistan Gümrük Birliği'nin faaliyete tam girmesi için imza attı

Rusya, Belarus ve Kazakistan liderleri bir araya geldikleri Astana'da Gümrük Birliği'nin tam anlamıyla faaliyete girmesi için Gümrük Yasası'nı yürürlüğe koyan deklarasyonu imzaladı.

Avrasya Ekonomik Topluluğu (AET) zirvesi için Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın Gümrük Yasası'nı yürürlüğe koyan deklarasyonu imzaladıklarını dile getirdi. Medvedev, "Gümrük Kanunu 6 Temmuz tarihinde üçlü ilişkilerde yürürlüğe girecek. Rusya ve Kazakistan için kanun 1 Temmuz itibariyle yürürlükteydi." dedi.

Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından kurulan Gümrük Birliği uygulaması 1 Ocak 2010 tarihi itibarı ile başladı. Ancak defakto birliğin üç ülke arasında tam anlamıyla çalışması için ve tek gümrük bölgesinin oluşmasını için Gümrük Yasası'nın yürürlüğe girmesi gerekiyordu.
Rusya ve Kazak devlet başkanları Haziran ayında Gümrük Yasasını onaylamıştı. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise ancak iki gün önce belgenin parlamento tarafından onayladığını duyurdu.