07 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Putin Sosyo-ekonomik Forum’da konuştu

Kuzey Kafkasya sosyo-ekonomik kalkınma forumunda konuşan başbakan Putin, bölgede en önemli sorunun kronik işsizliğin önlenmesi olduğunu söyledi.

Bölgedeki yerel idareleri beceriksiz olarak niteleyen Putin, klan zihniyeti kırılmadıkça Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde ciddi bir başarı beklemenin zor olduğunu ifade etti.

Bölgede ciddi bir turizm potansiyelinin olduğunu ve bunun değerlendirilmesi için 150-160 bin kişilik kapasitesi olan bir turizm bölgeleri zinciri oluşturulacağını ifade eden Putin, daha sonraki dönemde ise bölge havaalanlarının modernizasyonu konusunun ele alınacağını ve bu bağlamda Nalçik, Stavropol, Minvody, Beslan havaalanlarının yenilenerek daha modern ve daha çok yolcuya hizmet verebilir hale getirileceğini söyledi.

Ayrıca Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ile Güney Federal Bölge'yi birbirine bağlayan bir otoyol koridoru inşa edileceğini söyleyen Putin, zaten şu anda Mozdok, Stavropol, Nalçik otoyolu başlamış ve inşaatı devam etmektedir, sonraki aşamalarda ise Beslan, Kislovodsk, Minvody ve Gudermes şehirlerini bağlayan bölümün yapımına başlanacaktır dedi.

Daha önce de bölge valisi Aleksandr Hloponin tarafından yapılan bir açıklamada Kuzey Kafkasya federal bölgesine yapılacak yatırımların toplam tutarının 2 trilyon Ruble'yi bulacağı belirtilmişti.
 
Küçük ve orta ölçekli ticareti teşvik için yarışma düzenlendi

Adigey’in başkenti Maykop’ta en iyi işletme ve ticarethaneleri seçmek üzere bir yarışma düzenlendi.

Cumhuriyetin ekonomi ve ticaret bakanlığı tarafından düzenlenen yarışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerin teşvik edilmesi ve ticaretin geliştirilmesi amacına yönelik olarak yapılıyor.

Bu yıl ikinci kez yapılacak olan yarışmalarda en iyi işletme ve ticaret alanında dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek.
 
Su dağıtım hatları yenileniyor

KBC Çegem bölgesinde 2010 – 2012 yılları içerisinde tüm su dağıtım hattının yenilenmesi kararı alındı.

Çegem ve ona bağlı 6 köy de dahil olmak üzere tüm bölgede 4 bin 705 kilometre su dağıtım hattının yenileneceği ve 2 yıl sürecek bu çalışmanın Ağustos ortalarında başlayacağı bildirildi.

Aynı program içerisinde bu yılın bahar ve kış ayları arasında kalan süre içerisinde 2.Çegem ve Nartan köylerinin merkezi ısıtma sistemlerinin de yenilenmesi planlanıyor.
 
Rus Newsweek Dergisi: Antalya'da Rus-Alman halk savaşı yaşanıyor

Newsweek dergisinin Rusça versiyonu Russkiy Newsweek, Antalya'da Rus ve Alman turistleri arasındaki "mücadeleyi" kaleme aldı. İnternetteki turist forumlarında Rus ve Alman vatandaşların yazılarına atıfta bulunan dergi, "Bir halk savaşı sürüyor: Tatil kıyılarında Rusya, Almanya'ya karşı. Avrupa'da Rusya'nın en iyi dostu Almanya.  Ancak bu görünüşte öyle. Vatanlarından uzaklarda Almanlar Ruslarla savaş halinde" diye değerlendirmede bulundu.

Alman ve Rus turistler arasındaki "savaşın" havaalanından başlayarak tüm tatil günlerini kapsadığını anlatan Russkiy Newsweek, mücadelenin her tatil köşesinde yaşandığını da kaydetti. Dergi, "Siz bu satırları okuduğunuz sırada Antalya Havaalanı'na Rusya'dan bir charter uçağı iniyor. Bu sayfayı okuyup bitirene kadar havaalanına Almanya'dan da bir charter uçağı iniş yapıyor. Yorgun ve aç turistler otellerine geliyor, bavullarını bırakarak tatil yapmaya hazırlanıyor. Uzun süre beklenen All Inclusive için restorana inen Rus ve Alman turistler birbirlerini görünce, 'Eyvah! Tatilimiz mahvoldu' diye anlıyor. Turist forumlarında sıcak Türkiye tatillerinde tam bir soğuk savaşın yapıldığının tanığını olursunuz. 'Çarpışma' her köşe için, restorandaki her masa, plajdaki her metrekare için yapılıyor. Kimse birbirine taviz vermek niyetinde değil." diye yorumda bulundu.

Betti ve Sven (Alman turistler): "Biz neredeyse Rusya'daydık. Personel Almanca bilmiyor ama gelgelelim Rusça mükemmel konuşuyor."

Andrey (Rus turist): "Burası Alman emeklilerinin oteli gibi. Size önerim başka bir otel arayınız."

Andre ve Meggi (Alman turistler): "Asıl dehşet kahvaltıda yaşandı. Büfe yolunda Ruslar iterek seni solladı. Bu manzara açık büfe masasında da gözden kaçmıyor. Ruslar sıraya girmiyor ve yemek almak için özel mutfak aletleri kullanmıyor. Elle daha çabuk ya."

Mariya (Rus turist): "Özellikle Alman çocuklar bıktırdı: Kapıya yaklaşıyor ve döverek hemen kaçıyorlar."
 
Döviz çıkışında limit yükseliyor

Hem Rusya vatandaşları, hem de bu ülkede yaşayan yabancılar için iyi haber: Rusya’da hükümet döviz politikalarında liberal bir adım atmaya hazırlanıyor. Gerçek kişilerin yurtdışına beraberlerinde deklare etmeden çıkarabildikleri döviz miktarının 3 bin dolardan 10 bin dolara yükseltilmesi için yasal düzenlemelere başlandığı bildirildi. Başbakan Putin’in Basın Danışmanı Dmitri Peskov, bu konudaki düzenlemenin yakında tamamlanacağını açıkladı.
Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında imzalanan gümrük birliği anlaşmasının ardından, vatandaşların yurtdışına döviz çıkarabilmelerine
dair kuralar da gevşiyor.

Peskov, şu an 3 bin Dolar'a kadar nakit parayı diledikleri gibi yurtdışına çıkaran vatandaşların limitinin 10 bin Dolar'a kadar çıkarılacağını, 10 bin Dolar'ın üzerindeki paranın da deklare edilmek kaydıyla rahatlıkla çıkarılabilmesinin amaçlandığını söyledi.

Peskov bu karara örnek olarak AB’deki durumu aldıklarını, AB ülkelerinin de vatandaşlarına 10 bin Avroya kadarlık parayı deklare etmeden yurtdışına çıkarma hakkı verdiğini söyledi.
 
Kimse kendi işini yapmıyor

Doktorluk, mühendislik gibi meslek sahiplerinin taksicilik gibi işleri yapmasının çok yaygın olduğu Rusya’da yapılan bir anket, ülkedeki çalışanların çoğunun kendi mesleklerini yapmadıklarını ortaya koydu.

Mar Consult adlı şirketin anketine katılanların yüzde 52’si uzmanlık alanının dışında bir işte çalıştığını söyledi. Anket katılımcılarının yalnızca yüzde 49’u “İş seçimde üniversite eğitimi önemli rol oynuyor” cevabını verdi. İşte uzman görüşleri:


Novıye İzvestiya gazetesinin haberine göre, anketi yürüten uzmanlar, Rusya’da çalışanların kendi mesleklerini yapmamalarının başlıca sebebinin, bu işlerde kazandıklarından daha fazlasını başka işlerde kazanmaları imkanı olduğunu söyledi. İlköğretim öğrencilerinin, eğitimini görecekleri mesleği seçerken ebeveynlerinin etkisinde kalmaları, kendi istedikleri bölüme girmemeleri de bunun nedenleri arasında gösteriliyor.

Planlı ekonominin uygulandığı Sovyetler Birliği zamanında üniversite eğitimi gören çoğu meslek sahibinin, pazar ekonomisine geçilmesiyle yeterli kalifiye düzeyine erişememeleri de bu tablonun ortaya çıkışında etkisi olan faktörler arasında sıralanıyor.^