09 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Sohum Çerkessk otoyolu

RF Başbakanı Putin Kafkasya ekonomik forumunda yaptığı konuşmada Kuzey Kafkasya bölgeleri ile Abhazya’yı birbirine bağlayacak otoyol için Abhaz partnerlerimizden destek istedik, ulaştırma alanında işbirliğine hazır olduğumuzda bu projenin uygulanmasına geçilecektir, dedi.

Federal otoyolun bölgedeki aktif yeniden yapılanma çerçevesinde uygulanacak olan büyük ölçekli projelerden birisi olduğunu ifade eden Putin, “oluşturmaya çalıştığımız turizm kümesinin gelişimi için Elbrus-Kislovodsk otoyolu temel olacaktır, yine tamamlanmak üzere olan Mohaçkale-Botlik otoyolu ve Gimri tüneli inşaatı son derece dağlık olan Dağıstan için büyük öneme sahiptir” dedi.

Putin, uygulanacak olan büyük ölçekli stratejik projelerle Kuzey Kafkasya’nın uluslar arası ve bölgeler arası ekonomik ilişkiler sistemi içerisine dahil edileceğini belirterek, fakat bunun için öncelikle altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor dedi.
 
Gelir vergisinde azaltma teklifi

KBC Parlamentosu’na verilen bir yasa teklifi ile düşük sermayeli banka ve leasing kuruluşlarının gelir vergilerinde % 4 azaltmaya gidilmesi teklif edildi.

Yasa teklifine göre ana sermayesi 500 milyon Ruble’den az olan bankalarla, ana sermayesi 100 milyondan az olan leasing şirketlerinin gelir vergilerinde % 4 azaltmaya gidilmesi için parlamentoya yasa teklifi verildi.

8 Temmuz günü KBC Bütçe Komitesi Başkanı Kanşobiy Ahohov tarafından önerilen yasa değişikliğinin kuruluşların yükünü hafifleteceği ve bunun da yatırımcılara yansıyarak bir nevi teşvik olacağını ifade etti.

Cumhuriyette bu düzenlemeden istifade edebilecek durumda şu anda 3 banka bulunuyor. Bunlar Yatırım Bankası, Bum Bank ve Nalçik Bankası. Yasa teklifi kabul edilirse bu bankaların ödeyecekleri gelir vergisi % 17.5’den % 13.5’e inmiş olacak.
 
Milletvekili sayısında 2 azalma olacak

8 Temmuz günü parlamentoda kabul edilen yasaya göre KBC Parlamentosu’na bir sonraki seçimlerde 70 milletvekili seçilecek. Daha önce 72 kişi olan parlamenter sayısı federal yasama organınca bölgelerin nüfusuna göre tespit edilen vekil sayısı tespitinde yeni nüfus oranına göre 2 kişilik azaltma gerektiriyor.

Bundan sonraki seçimlerde KBC Parlamentosu’na 70 milletvekili 5 yıllık bir süre için gizli oylama ile seçilecek.
 
Rus uzman: Abhazya bağımsız olacak, Güney Osetya ise belirsiz

Almanya'nın Dış Politika Konseyi'nin Rusya ve Avrasya uzmanı Aleksandr Rahr, Tiflis'e bağlı ve Moskova tarafından tanınan Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleriyle ilgili değerlendirmede bulunarak, "Türkiye'nin destek verdiği gibi başka ülkeler de Abhazya'ya destek verecektir, ama Güney Osetya'nın kaderi belirsiz." iddiasında bulundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in geçenlerde Moskova'da Gürcistan'ı Güney Osetya ile ilişki kurmaya davet etmesiyle ilgili açıklamaları her iki ülke basınında geniş yankı buldu. Gürcü Cumhuriyet Partisi lideri Levan Berdzenişvili basına yaptığı açıklamada, "Putin Gürcü yönetimine müracaat etti, ama burada asıl mesaj Amerika'ya idi. Öneri güzel, ama hayata geçirmek mümkün değil. Güney Osetya lideri Eduard Kokoytı her konu için Moskova'ya, Putin'in yanına acele ediyor. Ayrıca, Rus askerlerinin bulunduğu bir bölgeyle nasıl el sıkışabiliriz ki?" dedi.
Konuyla ilgili ilginç yorum ise Rusya ve Avrasya uzmanı Aleksandr Pahr'tan geldi. Putin'in açıklamasında ölçülü bir yaklaşımın olduğunu ifade eden Pahr, "Bu tür açıklamaları genelde başbakanlardan ziyade devlet başkanları yapar. Ama Rusya'da tandem iktidar var. İyi mi kötü mü, bilemem. Ama durum bu. Putin'in siyasi bir açıklama yapması için Medvedev'den izin aldığı da bir ihtimal." diye konuştu.

Güney Osetya'dan farklı olarak Abhazya'nın kendi bağımsızlığını güçlendireceğini kaydeden Rahr, "Abhazya'nın bağımsızlığını başka ülkeler de tanıyacaktır ve destek verecektir. Örneğin Türkiye'nin verdiği gibi. Abhazya ticaret, iş dünyasında kalkınabilir. Abhazya'nın denize çıkışı var, gelişmiş kendi devlet yapısına sahip. Güney Osetya'nın statüsü ise değişebilir: Burası çok yönüyle coğrafi duruma bağlı: Rusya ile arasında dağlar var, bölgenin içinde de çok sayıda Gürcü köyü bulunuyor. Güney Osetya Rusya için bir baş ağrısı oldu: Burası için fazla para harcamak lazım, bölge ise yolsuzluğa bulaşmış. Dolayısıyla Güney Osetya gelecekte ya Kuzey Osetya ile birleşerek Rusya Federasyonu'na katılacak, ya da federatif çerçevede Gürcistan'a geri dönebilir." ifadelerini kullandı.
 
Rus Komünistler, Maliye Bakanı'nın 'kafasının kopartılmasını' istedi

Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, Maliye Bakanı Aleksey Kudrin'in ülkenin modernizasyon çabalarını başarısızlığa uğrattığını belirterek, Devlet Başkanı'na bakanın 'kafasını kopartmasını' tavsiye etti.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da Maliye Bakanı Kudrin'in sunumunun ardından kürsüye çıkan Zyuganov, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in üzerinde durduğu ülke modernize çabalarını boşa çıkardığını için hükümeti eleştirdi. Komünist lider, "Aleksey Kudrin, ben devlet başkanının yerinde olsaydım, kulaklarınızı kafanızla birlikte yerinden koparırdım. Devlet Başkanı'nın kilit programını sabote ediyorsunuz." diye konuştu.

ABD'nin ülke modernizasyonu için 2010 yılında 400 milyar dolarlık bütçe ayırdığını belirten Zyuganov, "ABD bu konuda ve oluşan durumu geliştirmek için çok ciddi adımlar atıyor. Avrupa ise halen bankaların ağzını tıkamaya çalışıyor." dedi.

Hükümetin ise her şeyi tamamen tersine yaptığını belirten Zyuganov, bir kuruşun bile fabrika yada köy tarlalarına ulaşmadığını öne sürdü. Ayrıca hükümetin kamu hizmetleri fiyatlarını yükselttiğini belirten Komünist lider, "Bununla birlikte bankalara 200 milyar dolar akıttı." şeklinde konuştu.

Ayrıca hükümeti ekonominin içler acısı durumunu gizlemekle de suçlayan Zyuganov, Maliye Bakanı'nı emeklileri dolandırdığını da ileri sürdü. Zyuganov, "Siz emeklilerin maaşlarına yaklaşık bin 20 Ruble (32 dolar) zam yaptınız, ancak kamu hizmetleri fiyatlarını da bu yıl yüzde 20 artırdınız, gelecek yıl ise yüzde 15 arttıracaksnız. Öte yanda sebze meyve fiyatlarında iki kat artış görüldü. Tüketici sepetinin fiyatında da yüzde 40 artış görüldü, yani emekliler sizin zammınızdan zerre kadar faydalanamayacak." ifadelerini kullandı.
 
Kırgızistan, ikinci Rus üssüne yeşil ışık yakıyor

Kırgızistan, ülke topraklarında ikinci Rus askeri üssünün açılmasına yeşil ışık yakıyor. Daha önce de Rus basını, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in inisiyatifiyle Kırgızistan'da ikinci bir üssün açılabileceğini iddia etmişti. Ülkenin kuzeyinde Rusya'ya ait Kant askeri üssü faaliyet gösteriyor.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kırgızistan'da ikinci Rus askeri üssünün oluşturulmasıyla ilgili konu güncelliğini koruyor. Bu konu daha önce eski Kırgız yönetimiyle de ele alınmıştı. Bugün de güncel. Ama konuyla ilgili şuanda resmi görüşmelerin yapılmadığını da belirtmem gerekir." dedi.

Rus Nezavisimaya Gazeta gazetesi de daha önce Moskova'nın Kırgızistan'da kendisine ait ikinci askeri üs açmayı planladığını iddia etmişti. Habere göre, ülkede yaşanan son olaylar ve bölgede "üçünü bir elin" varlığı yönündeki iddialar Kremlin'i harekete geçirdi. Gazetenin Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bir kaynağı, Devlet Başkanı Medvedev'in Savunma Bakanı Serdyukov'a konuyla ilgili talimat verdiğini de iddia etmişti. Rusya Federal Uyuşturucuyla Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov da Afganistan'dan gelen uyuşturucu trafiğiyle ilgili mücadele çerçevesinde Kırgızistan'da ikinci bir askeri üssün kurulmasını önermişti. Bölge üzerinden Afgan uyuşturucu ticareti şuanda Rusya'nın önemli bir endişe kaynağı. Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucuyla Mücadele Kurumu Başkanı Antonia Mariya Kosta, Rus Ogonyok dergisine yazdığı özel makalede de Rusya'da Afgan uyuşturucusundan yılda 40 bin kişinin öldüğünü kaydetti. Muhalif Rus Novaya Gazeta gazetesi de Kırgızistan'da yaşanan son trajik olayların perde arkasında bölgedeki uyuşturucu baronlar arasındaki mücadele olduğunu da iddia ediyor.

DAHA ÖNCE BAKİYEV ÜSSÜN AÇILMASINA YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI

Askeri bir yetkiliye atfen Nezavisimaya Gazeta, Kremlin'in daha önce de ikinci bir üssün açılması için devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev'den fiiliyatta izin aldığını da belirtiyor. 2009 yılı yaz ayında Medvedev-Bakiyev buluşmasında konu çözülmüştü. Daha sonra olaya Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov müdahale ederek ülkenin Kırgız-Özbek sınırında bir Rus üssün açılmasına karşı çıktığını belirtmesi üzerine konu askıya alınmıştı.