11 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
''Ben başkan olarak kaldıkça bu yasayı imzalamam''

KBC Başkanı Arsen Kanokov, 9 Temmuz günü basın mensupları ile yaptığı görüşmede ülkedeki genel gidişata değinerek çeşitli konularda sorulan soruları cevapladı.

Bölgede son dönemde gelişen olayları ve iki gün önce Balkar İhtiyarlar Heyeti’nden bir grubun Moskova’da başlattığı açlık grevini değerlendiren Kanoko, “bu çabalar yaklaşan başkanlık seçimlerini etkileme gayretidir” dedi.

Kendisinin yeniden seçilme şansı konusundaki bir soruyu cevaplayan Kanoko, “eğer iktidarda bizim iyi bir şey yapmadığımıza eminlerse zaten bu bizim çekileceğimiz anlamına gelir. Neden bu tür kirli oyunlarla gerek olsun, bu tür gayretler ancak bölgemizdeki istikrarı zayıflatır” dedi.

Putin ile Kislovodsk’ta yaptığımız görüşmede o beni anladı, federal merkez bize güveniyor, diyen KBC başkanı, “bu yılın Mayıs ayından beri bölgede durumu istikrarsızlaştırmaya çalışıyorlar, çünkü sonbaharda devlet başkanlığı görev süresi bitiyor o nedenle bizi başarısız göstermek için daha fazla istikrarsızlık yaratılmak isteniyor” dedi.

Rusya’nın güneyinde özellikle bir huzursuzluk çıkartılmak istendiğini söyleyen Kanoko, “kim bu planı çiziyor, kim bu resmin arkasındaki bilmiyorum, öldürülen her polis memuru için 300 bin Ruble ödendiği söyleniyor, kim polisleri öldürenler, kim çocukları yetim bırakanlar, bunların hiçbir kutsal değerleri yok” dedi.

Güvenlik önlemlerinin artırılacağını söyleyen Kanoko, İçişleri Bakanı’nın bizzat bu operasyonun başında olduğunu ifade ederek Baksan bölgesine 200 ek polisin ve subayların gönderildiğini ifade etti.

Balkar yaşlıların Moskova’da yürüttüğü açlık grevi ile ilgili bir soruyu yanıtlayan KBC Başkanı “bu hareketin de belli çıkarlara hizmet eden ve belli amaçları olan birileri tarafından finanse edildiğini” söyleyerek “Ben başkan olarak kaldığım sürece 131. Federal Yasayı imzalamayacağım, ülkenin tümüne ait olan otlakların 3 yerleşim bölgesi arasında paylaştırılmasına izin vermeyeceğim” dedi.

131 numaralı federal yasa mükemmel değil ki, bir çok kez değişikliklere uğradı, otlaklar tüm cumhuriyetin ortak mülkiyeti olarak kalmalıdır diyen Kanokov, bu konuda Devlet Başkanlığı İdaresi ile aynı görüşte olduklarını ve anlaşmaya vardıklarını da ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Nalçik’teki Birleşik Rusya forumuna katılan Federasyon Konseyi Başkanı Sergei Mironov 131. Federal Yasa’da yanlış yaptıklarını ifade ederek “biz bu kanunu çıkartırken cumhuriyetlerin bu tür özel durumları olduğunu bilmiyorduk” demiş, yasanın yeniden ele alınarak düzeltileceğini söylemişti.

Mironov’un bu açıklamasının hemen ardından 10 kişilik Balkar yaşlıları Moskova’ya giderek açlık grevine başlamışlardı.

Şu anda cumhuriyetteki Balkar köylerinde de bu greve destek olmak amacıyla grevler organize edilmeye çalışıldığı bilgileri geliyor.

KBC’de nüfusun % 14’üne sahip olan Balkarlar cumhuriyetin toplam arazilerinin % 45’ini çeşitli yanıltmalarla ele geçirmeye çalışmış, bunun üzerine Kabardey sivil toplum kuruluşları harekete geçerek olaya müdahil olmuşlar ve süreci durdurmuşlardı.
 
Alkollü içki şatışına sınırlama

Nalçik belediyesi yeni uygulamaya konulan yasa gereği çocuk faaliyet alanları içerisinde alkollü içki satışını yasakladı.

Bu mevzuata göre çocuk parkları, çocuk eğlence yerleri, çocukların devam ettiği kültür ve spor merkezleri ile okul ve çevrelerinde bira da dahil olmak üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

Yeni yasa çocuk faaliyet alanları içerisinde kalan (örneğin büyük parklarda) restoran ve kafeleri de zor durumda bıraktı,fakat bu işletmeler kendi özel durumları göz önünde bulundurularak uygun düzenleme yapılıncaya kadar yasaya uyacaklarını açıkladılar.
 
Genç edebiyatçılardan vefa örneği

KBC Yazarlar Birliği cumhuriyetin ünlü şairlerinden K’UAŞ Betal’ın doğumunun 90. yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Cumhuriyetin genç yazar ve şairlerini bir araya getiren Samanyolu derneği üyeleri ünlü şairin mezarını ziyaret ettiler.

Oldukça yıpranmış ve neredeyse kaybolmak üzere olan mezarı temizleyerek bakımını yapan genç yazarlar mezar taşlarını da yenileyerek çiçekler bıraktılar.

Genç Yazarlar Birliği, şairin mezar yerinde görkemli bir anıt yapılması gerektiğini çünkü K’UAŞ Betal’ın cumhuriyetin unutulmaz edebiyatçıları arasında yer aldığını belirterek bu konuda gerekli girişimleri başlatacaklarını söylediler.
 
Kültür evleri yeniden inşa edilmelidir

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin tanınmış romancı ve oyun yazarlarından olan Yuri Şidov, cumhuriyette gelişmişlik ve kültür düzeyini yükseltmek gerektiğini belirterek “bunun için tamamen yeni bir yaklaşım gereklidir ve kültür evleri yeni baştan inşa edilmelidir. Bu çalışmaya hemen bu günden başlanması gerektiğini ifade eden tanınmış yazar, böyle yapmak ancak ülkenin kültür düzeyini ve gelişmişlik düzeyini yükseltir. Ülkedeki şu an mevcut kültür evlerinin ve hatta sinemanın dahi köhne bakımsız ve neredeyse yıkılmak üzere olduğunu belirten Şidov, ne yazık ki kültür işçileri günümüzde pek prestijli değiller, insanlar kültürel faaliyetlere sanata gereken değeri vermiyorlar, kültür çalışanlarının sorunlarının en başında ücret meselesi geliyor” dedi.

Bu günün gençlerinin kültürel köklerine bir yöneliş içerisinde olduğunu da ifade eden Şidov, kültür evlerinin bu gençliğin kültürel ve manevi gelişimine sosyal anlamda olumlu katkılar sağlayacağını bunun da etnik kimlikler arasındaki sosyal kargaşayı önleyeceğini ifade etti.
 
İnguşetyada başlık ve kan parasına zam

Rusya Federasyonu'na bağlı Kafkas cumhuriyetlerinden İnguşetya'da müftülük, vatandaşlar arasında uygulanan başlık parasını 3.5, kan parasını ise 10 kat arttırdı. İnguş Cumhuriyeti'nin Müftüsü İsa Hacı Hamhoyev, bir süre önce düzenlenen İnguş Müslümanları Konferansı'nda kan parası, başlık parası ve kız kaçırma konularını görüştüklerini ve bu konularda bazı kararlar aldıklarını belirtti.

İşte yeni raiçler:

Konferansa ülkenin çeşitli bölgelerinden 240'a yakın din adamı, cami imamı ve muhtarın katıldığını belirten Hamhoyev, konferansta başlık parasının 12 bin 500 Ruble'den (625 TL) 40 bin Ruble’ye (2.000 TL),
kan parasının da 100 bin Ruble’den (5.000 TL) 1 milyon Ruble’ye (50.000 TL) yükseltilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Hamhoyev, kız kaçırma hadiselerinin kınandığını ve bu hadiselere karışanlara özel ceza uygulanmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Başlık parasındaki artışın mevcut miktarın enflasyon nedeniyle ev eşyası alımına yetersiz olması, kan parasındaki artışın ise alkollü şekilde direksiyon başına oturarak ölüme yol açabilecek kişileri caydırmak ve ölenin ailesini teskin edici bir tazminat olması için yapıldığını ifade eden Müftü, bu kararların halkın talebi üzerine alındığını söyledi.

İnguş Cumhuriyeti Başkanı Yunuz-Bek Yevkurov, 6 Temmuzda Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Kislovodsk'ta yaptığı görüşmede bu konuya değinerek, miktarların artırılması talebinin halktan geldiğini ve yaptıkları çalışmalar sonucunda 2009-2010 yılları arasında ülkede 150'ye yakın aileyi barıştırdıklarını belirtti.

Yapılan artışların enflasyon oranında olmadığını söyleyen Başbakan Vladimir Putin ise başlık parasının tamamen İslami bir gelenek olmadığını kaydederek, bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Türk –Rus ticaret

FORT Ltd. adlı şirket, Rusya'da sebze meyve hali inşaa edecek. Şirketten AA’ya yapılan açıklamaya göre, Türk-Rus ortak yatırımı ile Rusya-Rostov'da inşa edilecek Hal'in temeli, 27 Temmuz 2010 tarihinde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla düzenlenecek törenle atılacak. 35 milyon Dolar tutarındaki bu yatırımla Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı sebze meyve ihracatının 1 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.

Rus çelik ve kömür üreticisi OAO Mechel,satış ve hizmet alanındaki bağlı ortaklığının Türk çelik ticareti şirketi Ramateks'in hisselerinin tamamını satın aldığını bildirdi. Mechel, Ramateks'i satın almak için 3 milyon Dolar ödediğini ve Şirket'in 13.8 milyon Dolar tutarındaki borçlarını da üstlendiğini belirtti. Borçların yüzde 77'sinin ticaretin finansmanı ile ilgili olduğunu da vurguladı.

Ramateks, iç ve dış piyasaya inşaat çeliği dahil farklı çelik ürünlerinin dağıtımını yapıyor. Mechel yetkilisi Andrey Ponomarev,Faaliyetlerimizi, büyük büyüme potansiyeli taşıdığına inandığımız Balkanlar’a taşıyoruz dedi. Ramateks’in İstanbul ve Konya'da depoları var.
 
Rusya bavul ticaretini kaldırdı, deriler depoda kaldı

Türkiye'den Rusya'ya yapılan yıllık 3 milyar Dolar’lık deri ihracatının 1 milyar Dolar’ını oluşturan bavul ticareti uygulamasına Rusya son verince, Rus alıcılar siparişlerin yarısını iptal etti.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Ali Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 600 kayıtlı firma ve 200 bin civarında çalışanı bulunan Türkiye deri sektörünün, 2009 yılı verilerine göre Rusya'ya yaptığı yıllık 3 milyar dolar civarındaki ihracatın, 1 milyar Dolar’ının beyannameli ihracat, 1 milyar Dolar’ının özel faturalı ihracat (bavul ticareti), 1 milyar Dolar’ının Antalya'daki perakende satışlardan oluştuğunu kaydetti.

Rusya'nın, deri ve tekstil sektörü açısından ihracatta ilk sırada geldiğini dile getiren Dinç, Rusya ile yapılan bavul ticareti konusunda firmaların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Dinç, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından devletin insanlarına iş yaratmak ve hafif sanayinin önünü açmak amacıyla, 10 bin Dolar’a kadar olan ürünlerin vergilendirilmeden ülkeye girişine izin verdiğini ancak zamanla miktarı düşürüp, ardından da sistemi ortadan kaldırdığını belirterek, şunları anlattı:

''Laleli, Beyazıt, Osmanbey'deki deri, tekstil, ayakkabı gibi sektörler, markalarımız dahil bu sistemle çalışıyorlardı. Önümüzdeki tek yol beyannameli ihracat. Bir deri ceket, bavul ticaretiyle Rusya'ya girdiğinde bir 30 Dolar maliyeti vardı. Beyannameli ihracatla bu ürünün maliyeti 250 Dolar oluyor. İstanbul'da milyonlarca dolarlık sipariş vardı. Rus alıcı, daha önce 30 Dolar ödeyerek ülkesine götürüp sattığı bir ürüne, bugün 250 Dolar öderse, bu ürünü satamayacağını düşünerek, kaporalarını yakmaya, siparişlerini iptal etmeye başladı. Çünkü ürünün Rusya'da mağazalarda 10-15 yıldır oturmuş bir fiyatı var.''