15 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Aleksandr Sokurov

Sinema televizyon okulu açılıyor

KBC Devlet Üniversitesi'nde ünlü rejisör Aleksandr Sokurov’un idaresinde sinema ve televizyon rejisörleri yetiştirmek üzere fakülte açılıyor.

Üniversite bünyesinde açılacak Sokurov’un atölyesinde giderleri bütçeden karşılanmak üzere 5 öğrenci alınacak, diğer öğrenciler ise sözleşmeli olacak.

Sokurov’un atölyesinde Avrupa,Amerika ve Rusya çapında çalışabilecek film yapımcıları, rejisörler, kuramcılar, kameramanlar, yazarlar ve film eğitimcileri yetişecek.

Sokurov açıklamasında okulda dünyanın en iyi sinema okulu ile aynı şartları sağlamayı planladıklarını belirterek film ve televizyon projelerinde uygulamalı olarak eğitim verileceğini belirtti.

Rejisör başvuranlar arasından öğrencilerini kendisi seçecek.

Başvurular KBC üniversitesi ana bina 1. kat no 128’e yapılacak.
 
 
6 yeni Hidroelektrik santrali kuruluyor

Rus-Kanada ortaklığı ile kurulmuş bulunan bir firma KBC Lesken bölgesinde 6 hidroelektrik santrali kuracak. Toplam gücü 45megavat olacak santrallerin yıllık üretim kapasitesi 175 milyon kilovatsaat olarak açıklandı.

Bu yıl içerisinde başlanacak olan inşaatlardan 2 santral Urukh nehri üzerine 4 küçük santral ise Haznidon nehri üzerine inşa edilecek. Yapılan planlamada 5 santralin 2012 yılına kadar bitirilmesi, 6. santralin ise bunlardan hemen sonra başlaması düşünülüyor.

İnşaat maliyeti 2 milyar 200 milyon ruble olarak hesap edilen santrallerin, inşaası ve işletmesi 3 ortaklı olarak gerçekleşiyor. Rus enerji firması Greta enerji , Bölgeler arası dağıtım şirketi Kuzey Kafkasya enerji ve Asset Management firmasının ortaklığı ile gerçekleşecek projelerin hazırlık ve proje çalışmaları başlatılmış durumda.

Çevrenin ve nehirlerdeki balık türlerinin korunması amacıyla öncelikle bu konudaki çalışmaların bitirileceği ve balık merdiveni denilen sistemin inşa edileceği,daha sonra santral inşaatlarının başlayacağı bildirildi.

KBC’de bu yıl Kaşkataw ve aşağı Çerek hidroelektrik santrallerinin bitirilerek devreye alınması planlanıyor.Projelerin bitiminden sonra cumhuriyet kendi enerji ihtiyacının % 49'luk bölümünü buradan karşılayacak.

Şu anda cumhuriyetin ihtiyacı olan 450-500 milyon kilowatsaat enerjinin % 90’ı dış piyasadan sağlanıyor.
 
 
Elektronik sisteme geçiliyor

Karaçay Çerkes Cumhuriyeti'nde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 1500 kuruluşun elektronik haberleşme sistemine geçtiği ve sistemin şu anda bu kuruluşlarda faal hale geldiği bildirildi.

Proje sorumlusu Anna Şaganova tarafından yapılan açıklamaya göre, cumhuriyet idaresinin elektronik dokümantasyona geçiş için anlaşma yaptığı kurumlardan 1480 tanesinin sisteme uyumlu hale geldiğini söyledi.

Şaganova, sistemin en aktif olarak emekli sandığı ve benzer sigorta poliçelerinin işlenmesi konusunda kullanıldığını bu tür kuruluşların % 99’unun sistemi kullanır hale geldiğini belirtti.
 

 

Nalçik Moskova hattında iki yeni firma

Nalçik Moskova arası uçak seferleri yapmak üzere Saratov havayolları ve Ruslayn hava yolu firması 13 Temmuz tarihinde uçuşlara başladılar.

Saratov havayolları her gün saat 08.00 da Nalçik'ten kalkacak ve saat 10.10’da Moskova Vnukovo havaalanına inecek. Dönüşler ise aynı gün 18.40 Moskova kalkış 21.00 Nalçik iniş olarak gerçekleşecek.

Ruslayn hava yolu şirketi uçuşları ise, her gün saat 09.00 Nalçik kalkış 12.55 Moskova iniş , 16.45 Moskova kalkış 19.25 Nalçik iniş olarak Domodedevo havaalanından yapılacak.
 

Josef Stalin

Stalin ve Beria dönemi kurbanlarına anıt

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bağapş, “politik baskı dönemi kurbanları” derneğinin temsilcileri ile görüştü.

Bağapş ile görüşme sırasında dernek yöneticileri, Stalinist rejimin baskıları sonucu hayatını kaybedenler anısına yapılmak üzere bir anıt projesi sundular.

Stalin ve Beria terör döneminin Abhazya'daki kurbanlarının isimlerinin yer alacağı anıt taslağı önerisini Devlet başkanı Bağapş’da başkan yardımcısı Ankwab ve Parlamento başkanı N. Aşuba ile görüştü.

Teklifin incelenerek 1 ay içerisinde sonuçlandırılacağı ve ne tür bir anıt yapılacağının ancak bundan sonra netleşeceği bildirildi.
 

Dmitri Medvedev

Medvedev rüşvetle mücadelede başarılı olamadığını itiraf etti

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev göreve gelmesinin hemen ardından başlattığı rüşvetle mücadele programında başarılı olamadığını itiraf etti. Yasama Konseyi'nde açıklamada bulunan Medvedev, her şeye rağmen 'ulusal felaket' olarak tanımladığı rüşvetin tartışılıyor olmasının ileri adım olduğuna dikkat çekti.

"Rüşveti yok etme adına ortaya konan çabalardan kimse memnun değil" tespiti ile açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı, "Somut bir sonuç aldığımızı düşünmüyorum. Konunun açıktan tartışılıyor olması önemli bir adım olarak görülebilir. Eskiden herkes başarısız olunacağını söylüyordu. Ancak şimdi, sıradan halk, bürokratlar ve iş adamları bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kişisel gelirlerin deklare edilmesi ile ilgili çalışmanın genişletilmesini isteyen Medvedev, "Bazı tartışmalar olsa da bu başarı sağlayacak bir çalışma. Başkanlık çalışanları, milletvekilleri, hukuk adamları ve diğer bürokratlar gelirlerini bildirdi. Bu raporun sürekli hale getirilmesi gerekiyor. Bunun demokrasimiz açısından yaşamsal bir kurum haline dönüşecek ve şeffaflık artacak." dedi.

Rüşvetin iki yönü olduğuna, alan kadar verenlerin de suçlu olduğuna dikkat çeken Rusya lideri, normal yaşamda vatandaşların rüşvet alıp vermesi ile ilgili konunun yasaların ötesinde bir anlayış ve alışkanlık sorunu olduğunu söyledi. Medvedev rüşvet cezalarının bir kaç kat olmasını ve daha sert önlemler alınmasını talep etti.
 

Sergey Lavrov

Lavrov: Türkiye ve Brezilya İran altılısının görüşmesine dahil edilmeyecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran nükleer programının çözümü için çalışan 'İran altılısı' olarak bilinen uluslararası grubun çalışmalarına Türkiye ve Brezilya'nın dahil edilmeyeceğini söyledi. İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mottaki dün yaptığı açıklamada Türkiye ve Brezilya'nın da altılı grup içinde yer almasını istemişti.

"Bu konudaki herhangi bir tartışma yok" açıklamasında bulunan Lavrov, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'İran altılısı' olarak bilinen grubu bu konuda yetkili olarak tanımıştır. Ancak aynı zamanda sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için başka ülkeler de katkıda bulunabilir. Buna Türkiye ve Brezilya da dahil" değerlendirmesinde bulundu. Lavrov Türkiye ve Brezilya'nın girişimlerinin İran nükleer santrallerine yakıt sağlamakla ilgili olduğunu hatırlattı. 'İran altılısı' olarak bilinen grubun içinde ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya yer alıyor.

Batılı ülkeler İran'ın nükleer programının askeri amaçlı olduğundan endişe duyuyor. 9 Haziran'da Rusya ve Çin'in de desteğini alan Güvenlik Konseyi İran'a dördüncü kez yaptırım kararı aldı. Buna göre İran'ın mali yapısına sıkı denetim gelirken, silah ambargosu da genişletildi. Bu çerçevede Rusya'nın İran'a vermeyi planladığı S-300 füzeleri ile ilgili tartışmalar da gündemde sıcaklığını koruyor. Rus silah ihracat şirketlerine göre savunmaya yönelik silahlar olduğu için S-300'lerin sevkıyatında sorun bulunmuyor.

Diğer taraftan yaptırımlara rağmen Rusya'nın Tahran'la olan enerji işbirliği devam ediyor. İran Enerji Bakanı Mesud Mir Kazemi, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ile Moskova'da bir görüşme gerçekleştirdi. Şmatko yaptığı açıklamada yaptırım kararının enerji işbirliği ile ilgili konularda engel teşkil etmediğini söyledi.
 
 
Rus işletmelerine en büyük zararı itfaiyeciler ve devlet kurumları veriyor

Rusya'da yapılan bir ankete göre ülkede işletmeciler için en büyük engeli itfaiyeciler ve devlet kuruluşlarının oluşturduğu tespit edildi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev göreve gelmesinin ardından en önemli hedeflerinden biri işletmeler üzerinde düzenleyici ve bürokratik yükü azaltmak oldu. Ancak Medvedev'in 'rüşvetçi' ve 'eski' olarak nitelendirdiği bazı bürokratik kurumların baskı ve denetimlerinde son günlerde düşüş görülmesine rağmen, işletmeciler engellerin daha da çoğaldığını belirtiyor.

Üç yıl boyunca süren inceleme sonucunda düzenleyici devlet kurumların işletmelere etkileri 7 üzerinden 3.3'e düştüğü görüldü. 2007 yılında ise bu etkinin oranı 3.73 olarak gösteriliyordu.

Devlet kamu oyu araştırma şirketi VTsIOM 2009 yılında bin 200 işletmeci üzerine devletin düzenleyici ajansların performanslarını ortaya çıkartmak üzere anket düzenledi. Bu ankete göre işletmecilere en büyük engel oluşturan kurumlar arasında vergi makamları yüzde 65 oranla birinci sırada yer alıyor. İşletmecilerin şikayetçi olduğu diğer kurum ise ankette yüzde 50'lik oranla yangın önlemleri ile ilgili denetim yapan itfaiye teşkilatının yer aldığı görüldü.

Gözetim kuruluşları ve bölgesel yönetimler tarafından sık düzenlenen denetimler kriz yılı boyunca işletmecileri rahatsız etmeye devam etti. Ankete katılanların yüzde 30'u işletmelerine en büyük engeli belge denetimlerinin oluşturduğunu ve bu tür denetimlerde rüşvetin istendiğini kaydetti.