20 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Elvira Nabuillina

Rusya'da büyüme rakamları sevindirdi: Yılın ilk yarısında yüzde 4,2

Küresel ekonomik kriz nedeni ile geçen yıl yüzde 7,9 oranında küçülen Rusya ekonomisinden olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Petrol varil fiyatlarının yükselmesi, küresel piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler Rusya ekonomisinin yeniden toparlanmasını sağladı.

Rusya Ekonomi Bakanı Elvira Nabuillina 2010'un ilk yarısında gayri safi milli hasılanın yüzde 4,2 oranında büyüdüğünü açıkladı. Hükümet toplantısında açıklamada bulunan Nabiullina, Haziran ayındaki büyümenin de yüzde 4,9 olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Rusya Ekonomi Bakanı özellikle sanayi sektöründe yılın ilk yarısında gerçekleşen yüzde 10,2'lik büyüme rakamının bunda katkısının büyük olduğuna işaret etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay yaptığı değerlendirmede Rusya'nın 2010'da yüzde 4 olarak öngördükleri büyüme rakamını yüzde 4,25'e çektiklerini açıklamıştı. IMF Rusya masası şefi Paul Thomsen enflasyon rakamını da 1 puan geri çekerek 2010 için yüzde 6 olarak revize ettiklerini ifade etmişti.

Petrol varil fiyatlarında yaşanan yükselmenin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini, bunun Rusya ekonomisine olumlu yansıdığına işaret eden Thomsen, kamu borçlarının az olması ve rezervlerin varlığının krizden toparlanma sürecinde hükümete geniş bir manevra imkanı verdiğine değinmişti.
 
 
Suriye'de üniversitelerde peçe yasaklandı

Suriye Eğitim Bakanlığının ülke genelinde üniversitelerde peçe takılmasını yasakladığı bildirildi.

AP ajansının haberine göre, adı açıklanmayan bir Bakanlık yetkilisi, dün yürürlüğe giren peçe yasağının tüm devlet ve özel üniversiteleri kapsadığını belirtti.

Yetkili, yasağın amacının "Suriye'nin laik kimliğini korumak" olduğunu ifade etti. Ülkede kadınlar arasında yaygın olan başörtüsünün ise üniversitelerde serbest olduğu kaydedildi.

Suriye'de peçe kullanımının son zamanlarda arttığına işaret edilirken, yerel basın yayın organları nikap takan yüzlerce ilkokul öğretmeninin geçen ay idari görevlere alındığını duyurdu.
 
 
AB, dini liderlerle yoksulluğu tartıştı

Avrupa Birliği (AB) Yöneticileri, 3 semavi dinin temsilcileriyle yoksullukla mücadele ve toplumsal ayrımcılığı masaya yatırdı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve 5 komisyon üyesinin hazır bulunduğu toplantıda dini liderler, AB'nin ekonomide 2020 stratejisine destek vererek eğitim ve çalışma piyasasında ayrımcılığın önlenmesini, sosyal hizmetlerin artırılmasını ve yeni istihdam alanları oluşturulmasını talep etti.

2010 yılında dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgi ekonomisini yaratmayı hedefleyen Lizbon Stratejisinde başarılı olamayan AB Komisyonu, daha esnek ve gerçekçi hedeflerle 2020 stratejisi hazırlamıştı.

Avrupa 2020 ekonomik stratejisinde, 10 yıl içinde halen yüzde 66 düzeyinde bulunan çalışma çağındakilerin istihdam edilme oranının yüzde 75'e yükseltilmesi ve AB gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,9'una karşılık gelen ar-ge harcamalarının yüzde 3'e çıkarılması isteniyor.

AB'nin ekonomik stratejisinde, yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasıyla, karbondioksit salımının 1990 yılı verileri esas alındığında 2020 yılına kadar yüzde 20 düşürülmesi, toplam enerji ihtiyacının yüzde 20'sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması ve enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf hedefleniyor.

Okuldan erken ayrılanların oranının yüzde 10'a indirilmesi istenen stratejide genç nesillerin en az yüzde 40'ının üniversite mezunu olması gerektiği vurgulanıyor.
AB'nin 1 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren yeni anayasası Lizbon Anlaşması uyarınca, AB'nin dini liderlerle "açık, şeffaf ve düzenli diyalog içinde bulunması" gerekiyor.

2005 yılında başlayan AB kurumlarının başkanlarıyla dini liderlerin 6. yıllık toplantısında, 3 semavi dine ilaveten Hindu ve Sihlerin temsilcileri de hazır bulundu.

Katoliklerin, Ortodoksların, Protestanların ve Yahudilerin 4'er temsilci gönderdiği toplantıda Müslümanları, Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Paris Büyük Cami İ mamı Celil Ebubekir, İngiltere Müslüman Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh İbrahim Mağra ve İtalya İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Yahya Pallavicini temsil etti.

Toplantıda Anglikan Kilisesi ve Avrupa Kiliseler Birliğiyle Hindu ve Sihlerden birer temsilci hazır bulundu.
 
 
Rusya'da işsizlik yüzde 6,8'e geriledi

Rusya'da işsizlik oranları yavaş da olsa düşmeye başladı. Uluslararası İşçi Kurumu (ILO) standartlarına göre 2009 Nisan'da yüzde 9,5'e kadar çıkan işsiz sayısı (7,1 milyon), Haziran sonunda 5,6 milyona geriledi. Ekonomik toparlanma ile birlikte artan istihdamda yaşanan gelişme Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) rakamlarına da yansıdı.

Rosstat verilerine göre Haziran 2010 itibari ile işsizlik oranı yüzde 6,8'e geriledi ve işsiz sayısı da 5,2 milyona düştü. Devlet İşsizlik Kurumu'nun resmi rakamlarına göre ise 1,9 milyon kayıtlı işsiz var. Toplam nüfusun yüzde 54'üne denk gelen çalışan potansiyeli 76,2 milyon.

Avrupa Birliği istatistiklerine göre 27 ülkede ortalama işsizlik yüzde 9 civarında. İspanya yüzde 18,5'le ilk sırada yer alırken, Letonya yüzde 17,4'le ikinci sırada yer alıyor. Ağustos ayı verilerine göre Hollanda'da işsizlik oranı yüzde 3,5 iken, İsveç'te bu rakam yüzde 9,4. ABD İşçi Kurumu'nun rakamlarına göre ise yüzde 9,7'ye ulaşan işsizlik, son 26 yılın en büyük oranı olarak görülüyor.
 

 

Kremlin'de Formula-1 rüzgarı

Kremlin sarayının etrafında yer alan otoyolda gösteriye çıkan Formula-1 araçları, yarış kamyonları ve motorlar yarış severler tarafından ilgi ile izlendi. Bavaria Şehir Yarış Gösterisi çerçevesinde düzenlenen etkinliğe katılan yarışçılar, yeteneklerini gösteri imkanı buldu.

Moskova şehir yönetimi 2012 Formula-1 yarışlarının Moskova'da yapılması için de kolları sıvadı. Moskova'da gerçekleşen etkinlikler çerçevesinde basına açıklamada bulunan Moskova şehir yönetiminden Vladimir Makarov, saatte hızı 320 kilometreye kadar çıkabilen araçlar için güzergah çalışması yaptıklarını söyledi.

Bavaria Şehir Yarış Gösterisi yönetiminden Peer Swinkels de bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri organizasyonla ilgili değerlendirmede bulundu. Swinkels, "Bugün gerçekleşen gösteriler de Moskova'nın ileri bir organizasyona hazır olduğunu gösterdi. Grand Prix'in Moskova'da gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Şimdiden gelecek yılın çalışmalarına başladık..." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte yer almak için Moskova'ya gelen 2010'un F1 Dünya Şampiyonu Jensen Button özellikle F1 severleri çok sevindirdi. Moskova'ya gelmekten çok büyük heycan hissettiğini belirten Button kendisini bu yüzden şanslı hissetiğini belirtti. Button, "Kremlin etrafında F1 aracıyla tur atma imkanına sahip olmak inanılmaz bir ayrıcalık benim için. Çünkü çok az insan bunu yapmaya fırsat bulabiliyor." diye konuştu.

Formula 1 gösterisinde yer almak için başka pilotlar da vardı. Bunlardan biri Rusya'nın ilk F1 yarışmacısı Vitaly Petrov. 25 yaşında olan Petrov yakın zamanda Rusya'ya yarış aracını kullanabileceğini umuyor. Petrov, "Tabii ki Rusya'da Gran Prix'in düzenlenmesini çok istiyorum. Bugünkü etkinlikte yer alarak da bunun için katkıda bulunduğumu düşünüyorum." dedi.

Üç yıldır Kremlin çevresinde yapılan yarışların gelişerek devam ettiğini kaydeden yetkilier, bu yıl 200 binden fazla yarış severin etkinlikleri izlediğini ifade etti.
 

Medvedev-Merkel

Yanınızda getirdiğiniz mallar için yeni düzenleme uygulamada

Gümrük Birliği ile birlikte yürürlüğe giren yeni gümrük düzenlemelerine göre yurtdışından Rusya'ya gelen vatandaşlar şahsi kullanım için satın aldıkları malların ağırlığında ve fiyatlarında kısıtlamalar artırıldı.

Rusya, Kazakistan ve Belarus'un oluşturduğu Gümrük Birliği çerçevesinde Rusya'ya gelen vatandaşlar için yeni gümrük düzenlemeleri getirildi. Yeni gümrük düzenlemelerine göre yurtdışından gelen vatandaşlar şahsi kullanım için alış-veriş yaptıkları malları daha rahat getirebilecek.

Daha önceki düzenlemelere göre Rusya vatandaşları ülkelerine mal getirmeleri halinde bu malların ağırlığı 35 kiloyu toplam fiyatı ise 65 bin Ruble (2 bin 100 dolar) geçmemesi halinde deklarasyon doldurması gerekmiyordu. Bu miktarı çeçmesi ve deklere edilmemesi halinde ise malın iki kat fiyatını ceza ödemesi gerekiyordu. 250 bin Rubleyi (8 bin 300 dolar) geçen malların deklere edilmemesi halinde ise vatandaş cezai sorumluluğa tabii tutuluyor ve 'kaçak malın sokulması' suçundan yargılanabiliyordu.

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren Gümrük Yasası ile birlikte 'kaçak mal sokmak' ve 'cezai sorumluluğa' tabii tutulabilecek malın toplam fiyatı artırılarak 1.5 milyon Ruble (50 bin dolar) olarak belirlendi. Ayrıca vatandaşlar Rusya'ya bin 500 doları geçmeyen 50 kilo mal getirebilir. Fakat her fazla kilo başına gümrükleme parası olarak 5 dolar ve toplam bedelin yüzde 30'unu ödemensi gerekecek.

Bununla birlikte alkollü içecekler için de değişiklikler yapıldı. Böylelikle daha önce 2 litre gümrüksüz getirilebilen içki 3 litreye yükseltilirken, toplam getirilebilen ya da çıkartılabilen içki miktarı önceki 10 litreden 5 litreye kadar düşürüldü. Müsaade edilen miktardan fazla her litre başına ise vatandaştan 10 Avro gümrükleme parası alınacak. Ayrıca tütün ürünlerinde de kısıtlama tespit edilerek: en fazla 200 sigara tanesi veya 50 puro veya 250 gram tütünün gümrükte geçirme izni verildi. Kültür eşyalarında sınırlama getirilmezken kıymetli taş ve metallere 25 bin dolara kadar kısıtlama öngörüldü.
 

Vladimir Visotski

Visotski Türkiye'ye gidiyor

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Visotski 20-23 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de temaslarda bulunacak. Rusya Savunma Bakanlığı ziyaretin iki ülke deniz kuvvetleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde yapılacağını ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya ve Türkiye Karadeniz'de güvenliğin artırılması için mevcut işbirliğinin ileriye taşınması için fikir alış verişinde bulunacak." ifadesi yer aldı.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre Visotski Türkiye temasları çerçevesinde Türkiye Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay başkanlığını ziyaret edecek ve üst düzey temaslarda bulunacak. Rus komutanın İzmir'e gitmesi ve Aksaz deniz üssünü de ziyeret etmesi bekleniyor.

Rusya ve Türkiye Karadeniz'in güvenliği konusunda iki ayrı işbirliği projesini eş zamanlı olarak yürütüyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nde bölgesel gelişimleri ile Rusya ile birlikte ele alan Ankara, Karadeniz İşbirliği Deniz Görev Grubu (BLACKSEAFOR) ile de askeri alanda işbirliğini sürdürüyor. Bu çerçevede kıyıdaş ülkeler arasında güvenlik alanında işbirliğinin gelişimi ve müzakereler için önemli bir zemin oluşturulmuştur.

Karadeniz'de 2006'da Rusya'nın ve 2007'de de Ukrayna'nın katılımı ile Karadeniz Uyum Harekatı (BLACK SEA HARMONY) olarak bilinen askeri işbirliği de bölgede barış ve istikrarın korunmasını hedeflemektedir. Karadeniz Uyum Harekatı'nda görev yapan birlikler Karadeniz'de hareket eden gemilerin kontrolü ve yasal olmayan işlere karışmış olanların tespiti için karakol faaliyeti yapmaktadır. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve diğer uluslararası suçlara karşı birlikte çalışma sürdürüyor.

Faruk Akkan, Moskova, Cihan
 
 
Rusya'da Türkiye rüzgârı esti

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Rusya'nın Saint Petersburg' şehrinde düzenlenen "Uluslararası Tiyatro Festivali"nde Türkiye'yi temsil etti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın sergilediği "Mankurt" adlı oyun, birincilik ödülünü kazandı.

Geçtiğimiz sezon Şehir Tiyatroları Sahneleri'nde gösterimine başlanan ve Eskişehirlilerin büyük beğenisini kazanan oyunu Emir Murat İzci yönetiyor. Rusya'nın Saint Petersburg şehrinde düzenlenen tiyatro festivalinde Türkiye'yi temsil eden Mankurt adlı oyun, büyük bir başarıya imza atarak, tüm rakiplerini geçerek birinci oldu.

Dünya çapında birçok oyunun katıldığı festivalde muhteşem bir performans gösteren Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları, festivale katılan izleyenleri kendilerine hayran bıraktı.
 
 
Vergi cezaları artıyor

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekilleri vergi ihlallerine daha sert cezalar öngören ve yatırım vergi kredilerinin geciktirilmesini düzenleyen yasa tasarısını kabul etti.

Devlet tarafından desteklenen yasa tasarısının amacı ise yürürlükte olan vergi cezalarının 10 yıldan beri gözden geçirilmediği ve vergi ihlalcileri üzerine yeterince etki oluşturulmadığı şeklinde açıklandı.

Tasarıya göre tüzel kişilikler tarafından vergi beyannamesinin sunulmaması halinde kesilen ve en düşük olan 100 Ruble'lik (3.3 Dolar) cezanın 1000 Rubleye (33 Dolar) kadar yükseltilmesi isteniyor. Vergi dairelerine belgelerin teslim edilmemesi halinde ceza dört kat yükseltilerek sayfa başına 200 Ruble kesilmesi isteniyor. Ayrıca vergi yetkililerin istekleri üzerine bilgilerin paylaşılmamasının cezası 5 bin Rubleye kadar yükseltildi.

Aynı yıl içinde ikinci vergi ihlali halinde 20 bin Ruble'lik cezanın kesilmesi öngörülüyor. Vergi dairesi tarafından bir banka müşterisinin hesaplarının dondurulma isteğini yerine getirmeyen bankaya bu tavrı 20 bin Ruble cezaya mal olabilecek.

Yeni yasada şirketlerin Federal Vergi Servisi'ne iflastan kurtulmak için vergi ödemelerinin geciktirmeyi imkan veren koşullar da sıralanıyor.

Ayrıca tasarı sayesinde yatırım vergi kredisi uygulanarak (5 yıla kadar vade ile) işletmelerin ekonomilerini modernize etmeleri isteniyor.

Kabul edilen tasarının bir ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.