21 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Elvira Nabuillina

Suudi din adamı istemiyoruz

KBC Din İdaresi Başkanı ve KBC Müftüsü Anas Pşihacev KBC’de Suudi din adamları istemediklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Kazan’da yapılan Rusya Müslümanları konferansında bu konu tartışılmış ve Suudi Arabistan'dan getirilecek ılımlı din adamlarının halka hitap etmesinin aşırılığı önleyeceği yönünde fikirler ortaya atılmıştı. Şu anda Tataristan ve Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Suudi din adamlarını bölgelerine getirmek istediklerini açıklamış bulunuyorlar.

Bu görüşe karşı çıkan ve bu tür bir düşüncenin gündeme alınmasına şaşırdığını belirten KBC Müftüsü Pşihacev, “Eğer böyle bir şey yapılırsa Rusya'yı ve hepimizi daha kötü günler bekliyor demektir, çünkü Suudiler Vahabi kökenlidir Rusya Müslümanları ise büyük çoğunlukla Hanefi mezhebine mensupturlar, bu gün toplumumuzdaki çatışmaların temelinde daha önce orada eğitim görüp dönmüş gençlik ile eski nesil arasında oluşan anlayış farklılığı yatmaktadır” dedi.
 
 
Moskova'da Sergi

KBC’nin tanınmış ressamı K’IŞ Muhadin’in son dönem çalışmalarını bir araya getirdiği sergi Moskova’da açıldı.

Rusya sanat akademisi salonunda sergilenen eserler sanatçının son üç yıllık çalışmalarından oluşuyor.

Rusya sanat akademisi başkanı Zurab Seretel tarafından açılışı yapılan sergiye Moskova'daki sanat çevreleri yanı sıra İspanya konsolosluğundan bir temsilci, Adigey ve Kabardey’in Moskova’daki temsilcileri katıldılar.

Sergide “Şegem Vadisi“,  “Harika Topraklar “, “Dünyanın İnsanları“ ve “Tabiata Hasret“ isimli seri çalışmalar yanı sıra, sanatçının bir çok eserini toplayan Maksim Voznosenko’nun koleksiyonundaki çalışmalar da sergilenecek.
 
 
Sergey Şamba Ürdünlü işadamlarından oluşan heyeti kabul etti

Abhazya Başbakanlık Basın Sekreteri Ruben Migranyan tarafından yapılan açıklamaya göre, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, Ürdün’den gelen iş dünyası temsilcileri ile buluştu.

Ruben Migranyan, ‘Başbakan’ın Ürdünlü temsilciler arasında yapılan toplantıda, Abhazya Cumhuriyeti topraklarında çeşitli alanlarda yatırım yapma koşulları ve ortak çalışmanın yaratılması üzerinde görüşüldü. Konuklar, ekonominin iletişim gibi çeşitli kollarında iş olanaklarının yaratılması ve bu konuda devlet garanti koşulları hakkında bilgi aldılar’, dedi.

Migranyan, ‘Başbakan Sergey Şamba, Ürdünlü işadamlarına ülkenin iç piyasası, gereksinimleri ve potansiyel gelişimi hakkında bilgi verdi. Ürdünlü işadamlarına Abhazya’nın gelişiminde katkı sağlayacak ortak çalışmalar gerçekleştirme çağrısı yaptı. Ürdünlü iş adamları da işbirliği içerisinde çalışmaya hazır olduklarını belirttiler’, diye bildirdi.
 
 
Din adamına saldırı istikrarı bozmaya yönelik

Abhazya Kamu Yönetimi Dairesi, E. Çakmaç’ın ölümünün ülkede istikrarı bozmak ve halkı bölmek amaçlı olduğunu düşünüyor.

Kamu Yönetimi Dairesi’nin bugün yayınladığı bildiride, ‘Abhazya Müslümanlar Birliği Temsilcisi, 1992-1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı katılımcısı, Kamu Yönetimi Dairesi üyesi Emali Çakmaç, 16 Temmuz'u 17 Temmuz'a bağlayan gece, Gagra şehrinde evinin bahçesinde kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından, kurşunlanmıştır’, diye belirtiliyor.

Bildiride, ‘Bu hafta içerisinde İslam dünyasında bulunan şahıslara yapılan bu ikinci saldırı olmakta. Kamu Yönetimi Dairesi’nin görüşü, bu saldırıların arkasında ülkenin istikrarını bozmak ve halkı bölmek isteyen güçler olduğu yönündedir’.

Kamu Yönetimi Dairesi, emniyet güçlerinin gerekli soruşturmaları detaylıca yaparak suçluları bulup hakkettiği cezayı vereceğini umut ediyor.
 

 

Kuzey Kafkasya Rusya olmadan olmaz

19-23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen “Kafkas 2020” isimli gençlik forumunda konuşan KBC Başkanı Arsen Kanoko, “Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinin hiç biri Rusya olmadan var olamaz ama Rusya için Kuzey Kafkasya olmasa da fark etmez” dedi.

Birleşik Rusya Partisi'nin gençlik örgütlerinden oluşan ve Rusya’nın 70 bölgesinden temsilcilerin katıldığı gençlik forumu, Nalçik şehri Dolinsk bölgesindeki göl kenarında yapılıyor.

Gençlerin konaklaması için kurulan 350 çadırda 1000 kişi konaklıyor ve bölgeyi önemli sayıda güvenlik ekibi koruyor.
Farklı kültürlerden ve dinlerden gençleri kaynaştırmak, ortak bir kültür ve ilgi alanı oluşumu sağlamak üzere gerçekleştirilen forumda, spor - eğitim toplantıları yanı sıra forumun ana konularından birisi de Kuzey Kafkasya’nın geliştirilmesi ve bankacılık projeleri hakkında olacak.
 

Medvedev-Merkel

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve beraberindeki heyet Nikaragua’nın Başkenti Managua’ya vardı

Abhazya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kristian Bjaniya’nın verdiği bilgiye göre, bugün Nikaragua saatiyle 08:00 sularında Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve beraberindeki heyet Nikaragua’nın Başkenti Managua’ya vardı. Havaalanında Sergey Bagapş’ı Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopez karşıladı. Milli Marşın okunmasından sonra Sergey Bagapş, Dışişleri Bakanı’nı selamlayarak, ‘Bağımsızlığını zorlu bir savaşın sonucunda kazanmış kahraman bir halkın topraklarına ayak basmaktan büyük mutluluk duyuyorum’, şeklinde konuştu.

Bagapş, ‘Benim Nikaragua’ya ziyaretim Sandinista Devriminin Lideri, Saygıdeğer Devlet Başkanı Danel Ortega’nın resmi daveti ile gerçekleşmiştir. Bundan dolayı kendilerine müteşekkirim’, açıklamasında bulundu.

Nikaragua şu günlerde, Bagapş’ın sözleri ile “devletin özgür ve demokratik gelişiminin başlangıcı” olan devrimin yıl dönümünü kutlamakta. Sergey Bagapş, ‘Bu çok zorlu bir yoldu. Fakat Nikaragua için diktatör rejimi ve ABD baskısından kurtulmak için başka bir yol bulunmamaktaydı’, diye vurguladı.

Bagapş, ‘Abhazya ve Nikaragua halklarının kaderi büyük ölçüde bir birine benzemekte’, dedi.

Devlet Başkanı, ‘Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, halkı ile bütün bu zorlukları aşmış birisi olarak Abhazya’nın geleceği için çok büyük önem taşıyan bir karar vermiştir’, dedi.

Kristian Bjaniya’nın verdiği bilgilere göre, Sergey Bagapş ve Heyeti, 17-21 Temmuz tarihleri arasında Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Hükümet üyeleri ile bir araya gelecek, Sandinista Devrimi Kutlamalarına katılacaklar. 21–23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Venezuela’ya geçecek olan Abhazya Heyeti Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve devlet yöneticileri ile görüşmelerde bulunacak. Abhazya Heyeti’nin temasları sırasında ülkeler arasında karşılıklı dostluk ve işbirliği anlaşmaları imzalanacak.
 

Vladimir Visotski

'Türkiye ve Rusya finansal nüfuzlarını güçlendiriyor

Deutsche Bank Başkanı Josef Ackermann Batı'da finansal işlemler üzerine vergi konulması gündemde olduğunu belirterek, bunun oluşturacağı maliyetin Asya'ya finansal sektörde öncelik sağlama olanağı verdiğini bildirdi, "Rusya ve Türkiye de kendi finansal nüfuzlarını nasıl güçlendireceklerini inceliyor" dedi.

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın Başkanı Josef Ackermann Türkiye ve Rusya'nın küresel finansal sektör içinde nüfuzlarını daha da güçlendirmek için yollar aradığını bildirdi.

Ackermann, ABD'nin en büyük gazetesi The Wall Street Journal'e yaptığı açıklamada, büyüyen Asya rekabetinin Avrupa ve ABD'de banka işlemleri üzerine konulması tasarlanan vergilerden güç sağladığını bildirdi. Düzenleme otoritelerinin Batı'daki bankalara karşı hareketlerinin bir sonucu olarak Asya'nın göreceli öneminin de artmış olacağını vurgulayan Ackermann, Batı hükümetlerinin zordaki finansal kurumları kurtarmak için gereksinim duyulan büyük maliyetli yardımları beslemek amacıyla koymayı düşündükleri vergiler konusunda "Asya ülkeleri şu anda dünyanın birçok başka yerinde oldukça popüler olan vergileri kopyalamamakla akıllılık etmiş olurlar" dedi.

Deutsche Bank Başkanı Josef Ackermann, Asya'da birçok yerde büyük finansal merkezler oluşturulmasının planlandığını, bununla vergilerin getireceği maliyet artışından yararlanarak finansal sektör önceliğinin devralınmasının hedeflendiğini kaydetti. Ackermann, "Çin dahil bir çok hükümet, diğer ülkelerin finansal sektöre ait daha kuşkucu yaklaştıkları bir dönemde finansal merkezler oluşturmaya karar verdi. Rusya ve Türkiye de kendi finansal nüfuzlarını nasıl güçlendireceklerini inceliyor" dedi.
 
 
Oramiral Yiğit: 'Karadeniz barış, istikrar ve dostluk denizine dönüştü'

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Vladimir Sergeevich Visotskiy, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'i ziyaret etti. Oramiral Yiğit, ikili görüşmede, "Karadeniz barış, istikrar ve dostluk denizine dönüşmüştür. Bu güven ortamının devamı için gayret göstereceğiz, kendileriyle görüşmelerimizde de ana temamız bu yönde olacak ve yeni işbirliği alanları da arayacağız" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit, resmi konuğu olarak Türkiye'de bulunan Oramiral Visotskiy'i, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'na gelişinde resmi törenle karşıladı. Tören kıtasının önünden geçildiği sırada Oramiral Yiğit, Rus Oramiral Visotskiy'i Türk Deniz Kuvvetleri kurullarına göre selam vermesi konusunda eliyle işaret ederek uyarıda bulundu. Karşılama töreninin ardından konuk komutan daha sonra şeref defterini imzaladı.

Oramiral Yiğit'in makamında gerçekleşen görüşmenin ilk bölümü basına açık olarak yapıldı. Oramiral Visotskiy, burada yaptığı konuşmada, Oramiral Yiğit'i daha önceden de şahsen çok iyi tanıdığını söyledi. Türkiye'yi her zaman, her alanda ortak faaliyetler ve işbirliği yapılan, kendilerine sıcak ilgi ve ev sahipliğinin gösterildiği bir ülke olarak hatırladığını belirten Oramiral Visotskiy, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülkenin önünde çok daha güzel perspektifler, işbirliği sahaları bulunduğunu ve bulunacağını, bunların daha da geliştirileceği konusunda emin olduğunu bildirdi.

Oramiral Visotskiy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut durumumuzu, işbirliğimizi ve güvenlik ortamımızı özenle korumamız lazım. Karadeniz bölgesindeki bu güvenli ortamın tesisi geçen yüzyılın sonlarına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Bizi birleştiren, her konuda görüş birliğinde olduğumuz yegane ve en önemli konu Karadeniz'de vuku bulacak her türlü problemin Karadeniz'de kıyısı olan ülkeler tarafından çözülmesi anlayışıdır. Türk denizci dostlarımıza, bu konudaki açık tutumlarından ve bu alandaki sınırsız desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ederim."

ORAMİRAL YİĞİT'İN KONUŞMASI

Oramiral Yiğit ise, Karadeniz'de Türk Deniz Kuvvetleri'nin başlattığı, BLACKSEAFOR, BLACKSEA HARMONY, sınır güvenliği ve sahil güvenlikler arası işbirliği ile karşılıklı güven ve istikrarı artırıcı önlemler konusundaki inisiyatiflere Rusya Federasyonu'nun her zaman müstesna desteklerinin olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin bölgesel ve küresel barışın tesis ve idamesinde çok önemli rol üstlendiğini belirten Oramiral Yiğit, "Bugün geldiğimiz noktada gerçekten Karadeniz barış, istikrar ve dostluk denizine dönüşmüştür. Bu güven ortamının devamı için gayret göstereceğiz, kendileriyle görüşmelerimizde de ana temamız bu yönde olacak ve yeni işbirliği alanları da arayacağız" diye konuştu.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
 
 
FSB'nin yetkileri genişletildi

Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Rus iç istihbarat servisi Federal Güvenlik Servisinin (FSB) yetkilerini genişleten kararı onayladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in onayıyla yürürlüğe girecek yeni yasa, FSB'ye Rusya'nın güvenliğine karşı suç işleme hazırlığı yaptığı şüphesi olan kişilere karşı uyarıda bulunma yetkisi verirken insan hakları savunucuları bu yetkinin muhaliflerin bastırılmasında ve protesto gösterilerinin engellenmesinde kullanılabileceği endişesi taşıdıklarını açıkladı.

Muhalif Dayanışma Hareketi'nin liderlerinden Boris Nemtsov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Bunun hedefi muhalifler. Bu, dünyada benzeri olmayan ve bizim baskıcı geçmişimizi hatırlatan bir yasa'' diye konuştu.

Federasyon Konseyinde bugün yapılan oturumda yasa tasarısı 1'e karşı 121 senatörün oyuyla kabul edilirken tasarıya karşı tek oyu kullanan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov bu önlem konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Medvedev, geçen hafta bir gazetecinin sorusu üzerine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yasanın hazırlanması talimatını bizzat kendisinin verdiğini belirterek, ''ülkenin kendi mevzuatını geliştirme hakkı bulunduğunu'' kaydetmişti.

Yasa tasarısı, mart ayında başkent Moskova'da 40 kişinin hayatını kaybettiği iki metro istasyonundaki intihar saldırısından bir kaç hafta sonra hazırlanıp Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya sunulmuştu. Duma'da kabul edilen tasarı onaylanması için Federasyon Konseyine gönderilmişti. Federasyon Konseyinde kabul edilen tasarı, Medvedev'in imzalamasıyla yürürlüğe girecek.