25 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Aslan Thakushin

Nicholas Doluda'dan Adigey'e teşekkür

Nicholas Doluda, Adigey'in Kazakların yaşam sorunlarına gösterdiği ilgi nedeniyle Aslan Thakushin'e teşekkür etti.

Adigey Cumhuriyeti'nin Kazak kültürünün geliştirilmesine yönelik bir program uygulamaya başladı. Adigey Cumhuriyet bütçesinden bu program uyarınca Kazak kültürünün gelişmesi ve gençlerin eğitimi için 4.5 milyon Ruble tahsis edildi. Bu fon, Kazak tarihinin araştırılmasına ve folklor gruplarının çalışmalarına harcanacak. Doluda, Adigey'in öderliğinde farklı kültürlerin birlikte yaşamaları için kendilerinin de katkıda bulunacaklarını belirtti ve Adigelere teşekkür ediyorum, dedi.
 
 
Adigey mineral kaynakların geliştirilmesi planları

Mineral kaynakların geliştirilmesi konusunda Mineral Kaynaklar Ofisi Başkanı Lena Korinevich ile Başkanı Aslan Thakushin'de bulnuduğu bir toplantı yapıldı.

Toplantıya ayrıca Başbakan Murat Kumpilov ve Ermenistan Cumhuriyeti Baş İdaresi Başkanı Vladislav Fyodorov de katıldı.

Lenin Korinevich bölgesindeki nitelikteki minerallerin bulunmasından sonra verilen raporların incelendiği toplantıda hidrokarbon maddeleri de bulm çalışmalarının yapılması konuşuldu.

Taraflar katı mineral yataklarının entegre yönetimi, yeraltı suyu ve maden suyu için ortak projeler üzerinde çalışmalarına devam etme kararı aldılar.
 
 
Federasyon Konseyi'nde önemli toplantı

RF Üst Meclis Üyeleri Kuzey Kafkasya Federal Bölge konuları ile ilgili toplantı yaptı. Eğitim ve bilim, sosyal politika ve sağlık, sanayi politikası, gençlik, turizm ile ilgili KBR devlet yetkililerinin katılımıyla yapıldı. Durum ve KBR eğitim ve bilim gelişme umutları konularda yasama yönü dikkate alınarak tartışıldı. Sanayi ve ulaşım altyapısının geliştirilmesi gibi Tyrnauz olarak ham ürün çıkarma restorasyon umutları tungsten-molibden alan, demografik politikası, turizm-eğlence faaliyetleri, ön yön ve milli kültürün geliştirilmesi doyurmak destek tedbirler üzerinde konuşuldu.

Toplantı arasında Federal  Konseyi meclis binasının birinde Adige ezgileri seslendirildi. Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov Kabardey ekibini ''Hoşgeldiniz Kabardey-Balkar'' diye karşıladı. Ayrıca Kabardey Asiyat Cherkesova, Alim Teppeev ve Kabardinka dansçılarının mükemmel gösterisi toplantıya katılanlara heyecanlı dakikalar yaşattı.

Toplantının devamında Arsen Kanokov Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nin sorunlarını ve başarıları hakkında konuşmalardan ötürü toplatıya katılanlara teşekkür etti.
 

Hugo Chavez

Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları Venezuela “Onur Konukları” ilan edildi

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in resmi daveti ile Venezuela’da bulunan Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı “Onur Konukları” ilan edildi. Karakas’dan verilen bilgiye göre, Transkafkasya liderlerinin belgeleri Venezuela Başkent yöneticileri tarafından takdim edildi.

Sergey Bagapş ve Eduard Kokoytı’ya ayrıca Başkent Karakas’ın sembolik anahtarları, Belediye Sermaye Başkanı Libertador Jorge Rodriguez tarafından verildi.

Devlet Başkanı Resmi Temsilcisinin verdiği bilgiye göre, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Abhazya heyeti Venezuela saati ile 11:00 da (19:30 Moskova saati) Simon Bolivar şehitliğine çelenk bıraktılar.

Abhazya Devlet Başkanı’na Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ve Karakas Belediye Başkanı Jorge Rodriguez eşlik etti.

12:00 sularında (20:30 Moskova) Abhazya Resmi Heyeti, Venezuela Bolivar Devleti Dışişleri Bakanlığında bir görüşme düzenledi. Kristian Bjania’nın verdiği bilgiye göre, taraflar iki taraflı işbirliği ve bugün Karakas’da imzalanacak belgeler üzerine konuştu.
 

Dimitri Medvedev

Medvedev: Bu gerçek ulusal birlik için güzel bir örnek

Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nalçik'in savunulmasında gösterilen büyük başarı için Kabardeylerin mücadeleciliğini güzel bir örnek olarak niteledi ve onursal unvanı Zalimgeri Khagasov'a sundu.

Nazizm'in tüm dünyayı kan gölüne çevirdiği dönemde Kabardeylerin kahramanca Nalçik'i savunmaları herkese örnek onurlu bir davranıştı. Tüm diğer halklar bu savunmayı kendilerine örnek aldılar, diyen Medvedev,  geleneğe göre, sertifika belediye başkanı verilir, gazileri ve mezunları şehrin en iyi eğitim kurumları adına o nedenle bu onursal sertifikayı Nalçik Belediye Başkanı Sayın Zalimgeri Khagasov veriyorum diye konuşmasını bitirdi.
 
 
Putin Rusya'nın ilk 'beyaz metalurji' fabrikasının açılışına katıldı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin Çelyabinsk ketinde faaliyete giren ülkenin ilk 'beyaz metalurji' üretim fabrikasının açılış törenine katıldı.

Açılış törende fabrika kurucularından Andrey Komarov Putin'e üretimi başlatacak düğmeye basmasını tekif etti. Putin ise bunu atolyenin bulunduğu yükskekliğini temel alarak 'Vısota 239' (Yükseklik 239) ismini veren işçinin yapmasının doğru olacağını söyledi. İşçi Evgeniy Gaas bastığı siyah düğme beyaz renge boyandı. Düğmenin renk değişimi normal üretimden 'beyaz metalurji' üretimine geçişi simgeleği ifade edildi. 'Beyaz metalurji' kavramının ise yüksek kalite, ekoloji bakımından temiz, güvenilir ve çalışanların yüksek kalifiye elemanlarından oluştuğu anlamına geldiği açıklandı.

Beyaz metalurji' üretimini yapan atölyenin bir diğer özelliği de çalışanların tamamının beyaz uniforma giymeleri.

'Vısota 239' atölyesi son model metal işletme makinelerine sahip. Atölye büyük çaplı petrol ve doğalgaz ulaşım hatları için borular üretecek. Burada üretilen boruların kıta sahanlıklarında, soğuk bölgelerde, zor ulaşılır arazilerde, su ve deniz altı boruhatlarında kullanılması planlanıyor.

2011 yılında atölyenin 600 bin tonluk üretim sağlaması bekleniyor.
 

Ahmedinecat

İran'dan Rusya'ya sert suçlama: "ABD'nin yönettiği komploda sahne alıyorlar'

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ABD'nin ülkesi aleyhine başlattığı komploda yer almakla suçladı. ISNA haber ajansının verdiği bilgiye göre Ahmedinecat, "Düşmanlarımız İran'a karşı yeni bir propaganda başlattı. ABD tarafından yazılan ve yönetilen bu komploda Rusya Devlet Başkanı da sahne alıyor" eleştirisi getirdi.

İran ve Rusya'nın dost ülkeler olduğunu ve bu dostluğun devam etmesini ümit ettiklerini ifade eden Ahmedinecat, "Rusya Devlet Başkanı'nın Amrika'nın oyununda yer alması ve ülkesinin çıkarlarını dikkate almaması bir soru işareti" ifadesini kullandı.

Medvedev'in büyükelçiler toplantısında Tahran'ın nükleer silah üretme kapasitesine doğru ilerlediği yönündeki açıklamasına sert karşılık veren Ahmedinecat, bu ifadelerin hukuki zeminden yoksun olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım yönünde geçen ay alınan karara Tahran tepki gösteriyor. Özellikle müttefik olarak gördüğü Moskova'nın veto hakkını kullanmaması İran'da şok etkisi yaptı.

ABD'nin komplo planlarını zamanı geldiğinde açıklayacağız

Ahmedinecat, ABD yönetiminde ortaya konan yeni komplonun hedefinin İran halkının iradesini zayıflatmak olduğunu, bunun ülke içinde uzantılarının da olduğunu kaydetti. İran Cumhurbaşkanı, "Ancak tüm bu komplolar başarısızlıkla sonuçlanacak. İran halkı bunların yüzlercesinin üstesinden gelmeyi bildi. Dünya güçleri bu komplonun çok gizli olduğunu düşünüyor. Bu senaryo ve detayları bizim elimizde. Zamanı geldiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

İran Cumhurbaşkanı, Medvedev'e yönelik tehditkar ifadeleri ilk kez Mayıs ayında kullanmıştı. 'Tarihi düşmanlar' listesine Rusya'yı da katmalarına izin verilmemesi konusunda Kremlin'i uyaran Ahmedinecat, "Dost musunuz? Yoksa başka hesaplarınız mı var?" sorusunu yöneltmişti. Moskova Tahran'dan gelen eleştirilere "siyasi demogoji yapıyor" cevabı ile karşılık vermişti.