26 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Rusya'dan dev özelleştirme paketi; hedef 29 milyar Dolar

Rusya ekonomik kriz nedeni ile oluşan bütçe açıklarını kapatmak için önümüzdeki üç yıl içinde toplam değeri 29 milyar Dolar'a ulaşacak bir özelleştirme planlıyor. Reuters'a açıklamada bulunan Rusya Maliye Bakanlığı kaynağı, önemli 10 devlet şirketinin hisse satışları ile ilgili konunun Başbakan Vladimir Putin'le de müzakere edildiğini söyledi.

Satışı düşünen şirketler arasında petrol ulaşım hatlarında tekel olan Transneft'in yüzde 27,1'lik hissesi, Rusya'nın dev petrol şirketi Rosneft'in yüzde 24,16'lık hissesi ve Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin yüzde 24,5'lik hissesi bulunuyor. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın yüzde 9,3'ü ve Rus devlet demiryolları RZhD'nin yüzde 25'lik hissesi de özelleştirme kapsamında değerlendiriliyor.

Rusya 2011'de bütçe açığını yüzde 4'e ve 2012'de de yüzde 2,9'a çekmeyi planlıyor. 2010'da yüzde 5 açık vermesi beklenen bütçe 80 milyar Dolar borçlanmak zorunda kalacak. Açığın refah fonu, iç ve dış borçlanma ile kapatılması planlanıyor. Kaynak açıklamasında, "Maliye Bakanlığı 2011-2013 yıllarında muhtemel özelleştirmelerle ilgili önerisini sundu. Buna göre yıllık ortalama 300 milyar ruble (9,88 milyar Dolar) gelir bekliyoruz." dedi. Kaynak özelleştirmeye gidilecek dev şirketlerde devletin büyük hisseyi korumaya devam edeceğini hatırlattı.

Rusya Başbakanlık basın danışmanı Dmitri Peskov konu ile ilgili yorum yapmak istemezken, kaynak özelleştirme paketinin gerçekçi bir öneri olduğunu savundu. Uzmanlar planlanan hisselerin satışının gerçekleşmesi durumunda Rusya'nın 30 milyar Doların çok üzerinde bir gelir elde edebileceği yorumunda bulunuyor.

Özelleştirme kapsamında düşünülen diğer şirketlerden elektrik dağıtım şirketi FSK'nın yüzde 28,11'i, hidroelektrik santral şirketi RusHydro'nun yüzde 9,38'i, Mortgage ajansı AIZhK'nın yüzde 49'u, tarımsal teşvik bankası Rosselkhozbank'ın yüzde 49'unun satışı planlanıyor.

1990'lı yıllarda Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde gerçekleşen ilk özelleştirme dalgasında devlet şirketlerinin çok düşük rakamlarla oligarklar olarak tanımlanan grupların eline geçmiş olması sıklıkla eleştiriliyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de başta en büyük petrol şirketi YUKOS'un özelleştirilmesi olmak üzere bir çok devlet şirketinin usulsüz satışına karşı kampanya yürüttü.
 
 
Enflasyon beklentisi yüzde 7.69'a geriledi

Merkez Bankasının anketine göre, 2010 yılı sonu enflasyon beklentisi, Temmuz ayının son anketinde yüzde 7,69'a geriledi.

Merkez Bankası, Temmuz ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2010 Temmuz ayının ilk anketinde yüzde 7,73 olan yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,69'a indi.

Cari ayın tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) beklentisi Temmuz ayının son anketinde yüzde 0,02'den yüzde 0,03'e çıktı. Gelecek ayın TÜFE beklentisi yüzde 0,15'dan yüzde 0,18'e, iki ay sonrasının TÜFE beklentisi yüzde 0,64'ten yüzde 0,65'e çıktı.

12 ay sonrasının yıllık yüzde 7,24 olan TÜFE beklentisi yüzde 7,20'ye geriledi. Temmuz ayının ilk anketinde yüzde 6,86 olan 24 ay sonrasının yıllık TÜFE beklentisinde ise 6.85'e geriledi.

Büyüme beklentisi değişmedi: Yüzde 5,4

Temmuz ayının ilk anketinde yüzde 5,4 olan cari yıl sonu yıllık gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentisi Temmuz ayı son ankatinde sabit kalırken yüzde 4,7 olan gelecek yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi de Temmuz ayının son anketinde değişmedi.

Öte yandan yıl sonu cari işlemler dengesinde meydana gelecek açık beklentisi 31 milyar 904,6 milyon Dolar oldu. Temmuz ayının ilk döneminde beklenti 31 milyar 712,2 Dolar idi.

Yılsonu Dolar kuru öngörüsü 1,5700 TL

Cari ay Dolar kuru beklentisi 1,5600 liradan 1,5400 liraya geriledi. Yıl sonu Dolar kuru beklentisi de 1,5700 düzeyinde kaldı. Gelecek 12 ay sonundaki Dolar kuru beklentisi de 1,5900 liradan 1,5700 liraya düştü.

Temmuz ayının ilk döneminde yüzde 8,07 olan gelecek 3. ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi de yüzde 8,02 oldu. Gelecek 12. ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi ise yüzde 9,09'den yüzde 9,08'e geriledi.

Gelecek 3. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli TL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi yüzde 9,77'den yüzde 9,61'e, gerilerken, gelecek 12. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli TL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi ise yüzde 10,77'den yüzde 11,66'ya düştü.
 

Vladimir Putin

Putin'den Ukrayna'ya motorlu çıkarma

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya'nın Karadeniz filosunun da bulunduğu Ukrayna'nın Sivastopol kentine motorlu çıkarma yaptı. Kırım sahil kentinde Avrupa'nın farklı ülkeleri ve Rusya'dan 5 bine yakın motorcunun bu yıl 14'üncüsünü gerçekleştirkleri festivale katılan Putin, siyah gömlek, siyah kot, siyah beysbol şapka ve siyah eldivenlerle kendi kullandığı motorun üzerinden halkı selamladı.

Rusya başbakanı için hazırlanan Harley Davidson marka motor, Ukrayna ve Rusya bayrakları ile süslendi. Oluşturulan platformda motorculara seslenen Putin, güvenli sürüş konusunda teşvikkar olmalarını istedi ve motorcularn 'özgür ruhu'nu övdü. Rusya'dan da yüze yakın motorcu festival çerçevesinde Kırım'a gelerek Putin'in motor sürüşüne katıldı.

Motorcuları özgür insanlar olarak tanımlayan Rusya başbakanı, "Motor en demokratik ulaşım aracı. Nereye gitmek isterseniz gidebilirsiniz. Avrupanın bir çok ülkesinden çok sayıda motorcunun festivalde yer alması önemli. Bu bize tek bir dünyada yaşadığımızı gösteriyor..." dedi. Putin motorcu hayranları ile fotograf çektirdi ve imza verdi. Bir bayanın eline imza isteğine ise Putin olumlu yanıt vermedi.

Putin daha sonra Kırım'ın Foros kentinde Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarovla bir araya geldi. İki ülke arasında son dönemde siyasi ve ekonomik alanda ilişkilerin geliştiğini hatırlatan Putin, ikili ticaret hacminin kriz öncesi seviyeye ulaşmak üzere olduğunu söyledi. Rusya başbakanı uzay endüstrisi, uçak ve yükzek teknoloji alanında gelişen işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Rusya ve Ukrayna ilişkileri Turuncu Devrim lideri Viktor Yuşçenko döneminde kötüye gitmişti. NATO üyeliği ve batı yanlısı politikaları ile Moskova'nın tepkisini çeken Yuşçenko, Şubat 2010'da koltuğunu Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e bırakmak zorunda kaldı. Ukrayna'ya doğalgaz satışında önemli indirimler sağlayan Moskova, Karadeniz Filosu'nun Sivastopol'daki varlığını 49 yıl daha garanti altına aldı.
 

Celso Amorim

P5+1 Temsilcileri Bilgilendirildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin İstanbul'da bir araya gelmelerinin ardından görüşmelere ilişkin P5+1 ülkelerinin Ankara'daki temsilcileri Dışişleri Bakanlığı tarafından bilgilendirildi.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'daki görüşmelere katılan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Engin Soysal, toplantının ardından Ankara'ya gelerek, P5+1 ülkelerinin temsilcilerine gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Toplantıya, İngiltere ve Fransa Büyükelçileri, Almanya ve ABD Büyükelçiliği Müsteşarları ile Çin ve Rusya Büyükelçiliği Elçi Müsteşarları katıldı.

Bilgilendirme toplantısında görüşmelerin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun sürece yönelik diplomatik faaliyetleri ve temasları hakkında da bilgi verildi.

Katılımcılar da İstanbul'daki görüşmelerin hemen ardından yapılan bilgilendirme toplantısından duydukları memnuniyeti dile getirerek, koordinasyondan dolayı teşekkür etti.

AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilciliği de görüşmelere ilişkin ayrıca bilgilendirildi
 
 
Rusya’da trafik cezaları cep telefonundan ödenecek

Rusya’da vatandaşların trafik cezaları bundan böyle cep telefonlarından ödenecek. Yeni uygulama ile vatandaşlar cep telefonundan trafik cezalarını federal bütçeye aktarabilecek. Yeni düzenleme ilk olarak ülkenin dört bölgesinde denenecek. Yeni sistem, rüşvet alan trafik polisleri için “kötü haber” de sayılıyor. Artık vatandaş rüşvet yerine trafik cezasını cep telefonundan anında ödeyebilecek.

Rusya Başbakanlık yetkilileri trafik cezalarının cep telefonu yardımıyla ödenmesine ilişkin projeyle ilgili ülkenin en büyük cep operatör şirketi Vımpelkom’la görüştü. Yakın zamanda başbakanlık yetkilileri diğer Rus cep operatör şirketleri MTS ve Megafon’la da bir araya gelerek söz konusu projeyi önerecek.

Rusya Başbakanlığı İletişim ve Enformasyon Tekonolojisi Dairesi Başkanı Konstantin Noskov’un Rus basınına yaptığı açıklamaya göre, bu sistemle ayrıca vatandaşlar otobüs harekatları saatleriyle ilgili bilgi alabilecek ve araba parkı yeri ve başka belediye hizmetleri için de ücret yatırabilecek. Başbakanlık yetkilisi Noskov, “Konuyla ilgili Vımpelkom Genel Müdürü Yelena Şmatova ile ilk istişaremizi yaptık. Sırada MTS ve Megafon şirket başkanlarıyla görüşme de var. Proje yıl sonuna kadar Tataristan, Başkortostan, Astrahan ve Vladimir gibi dört pilot bölgede uygulamaya konulacak.” dedi.

Vergiler de ödenebilecek

Vımpelkom şirketi Basın Sözcüsü Anna Aybaşeva da projeyle ilgili görüşmeyi doğrulayarak, hazırlanacak sistemle sadece trafik cezaları değil aynı zamanda vergilerin de ödenebileceğini vurguladı. Vımpelkom yetkilisi, “Projeyi ilginç buluyoruz. Ayrıca cep telefonu üzerinden alış veriş konusuyla ilgili büyük tecrübeye sahibiz. Bu hizmetimizden 1,5 milyon telefon abonemiz yararlanıyor. Artı şirketimizin cep telefonu alış veriş hizmetinden yararlanan vatandaşların sayısı her yıl yüzde 20 artıyor.” diye konuştu. MTS Basın Sözcüsü İrina Osadçaya da söz konusu projeye büyük ilgi duyduklarını kaydetti.

Rus Evroset şirketi Başkanı Aleksandr Malis ise bu uygulamanın rüşvetçi trafik polisleri için “kötü haber” olacağını düşünüyor. Malis, “Trafikteki yolsuzluğun başlıca nedeni cezaları ödeyebilmek için olanakların olmamasından kaynaklanıyor. Şimdi ise trafik polisine rüşvet vermek yerine cezayı yatırmak daha kolay olacak.” dedi.
 

Sümela Manastırı

Bakan Ergün'den Sümela'da Ayin Yorumu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın 15 Ağustos'ta bir günlüğüne ibadete açılmasıyla ilgili tartışmalara katıldı. Bakan Ergün, "Bazen elimizdeki fırsatı tehdit olarak görüyoruz. Sümela Manastırı dağın başında bir tehdit olarak mı fırsat olarak mı duruyor? Bunu iyi değerlendirmek lazım" dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen konferansta işadamlarına ekonomik ve siyasal gelişmeleri değerlendiren Nihat Ergün, bakanlık olarak birçok projeye destek verdiklerini ifade ederek, "Projelere yüz bin lira veriyoruz. Bazen 'bu gençler batırır parayı' diyorlar. Batırırsa batırsın. Bu memleketin parasını kafası çalışan adam batırsın. Bundan sonra projesi olana her şey var. Para var, yeter ki sen proje yap. 180 kişiye şimdiye kadar destek verdik. Bunların içinden birkaç tanesi başarılı olsa al sana işte Türkiye'nin Bill Gates'i. 8 yıl içinde teknopark sayısı 2'den 38'e çıktı. Bin 300 firma teknoparklarda teknolojik araştırma yapıyor. 12 bin civarında mühendis, öğretim üyesi, teknik eleman 4 binden fazla proje üzerinde çalışıyor, Ar-ge faaliyeti yürütüyor. Türkiye kendi insansız hava araçlarını yapabilecek noktaya ulaşmıştır. Türkiye'nin sağdan soldan içeriden dışarıdan rahatsız edilmesinin temelinde bu gelişmeler yatıyor. Rahatımız kaçacak diye de bunları yapmaktan geri kalamayız. Türkiye gibi potansiyeli yüksek bir ülke rahatsız edilir. Zaman zaman başımızı ağrıtacak durumlarla karşılaşabiliriz. Ama 'azıcık aşım ağrısız başım' diyecek bir ülke değiliz" diye konuştu.

Sözü Sumela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta yapılacak ayine getiren Bakan Nihat Ergün şunları söyledi:

"Bazen elimizdeki fırsatı tehdit olarak görüyoruz. Burada bir takım tarihi eserler var. Sumela Manastırı var. Dağın başında bir tehdit olarak mı duruyor, fırsat olarak mı ? Bunu iyi değerlendirmek lazım. Buradaki turizm potansiyelinin daha da artmasıyla, iş adamlarımız arasındaki tanışıklığın meydana getireceği yeni işbirlikleriyle Rusya pazarlarına aktif açılma olanakları var. Bütün bunları Trabzon'un sivil toplum örgütleri ve ileri gelenleri olarak bir araya gelip, 'elimizde hangi fırsatlar var? Bunları heder mi ediyoruz? Yoksa bunları kendi kendimize tehdide mi dönüştürüyoruz' diye konuşmak lazım."
 

 

İran, Türk firmasıyla 1 milyar Euro'luk boru hattı anlaşması imzaladı

İran bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ile 1 milyar Euro yatırım ile bir boru hattı inşaa etmek için anlaşmaya vardığını, boru hattından Avrupa'ya gaz ihracatı gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

İran'ın ulusal gaz ihracat şirketinin başkanı Java Oji, Türkiye'den ASB Co. ile 660 kilometre uzunluğunda boru hattı inşaa edilmesi için anlaştıklarını, boru hattının Türkiye'den İran'a doğru inşaa edileceğini ifade etti.

3 ayda inşaa edilecek boru hattında yılda 50-60 milyon metre küp gaz ihraç edilecek.

"Anlaşmayı biz imzalamadık"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran Petrol Bakanlığı'nın Türkiye ile İran arasında 1 milyar Euroluk doğalgaz boru hattı anlaşması imzalandığına dair bazı basın organlarında yer alan haberlere ilişkin olarak, "Botaş veya Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı olarak böyle bir anlaşma imzalamadık" dedi.

Yıldız, Rixos Otel'de Socar & Turcas Rafineri A.Ş'nin Ege Rafinerisi Lisanslandırma Töreni öncesinde gazetecilerin sorusu üzerine, İran Petrol Bakanı'nın dün Türkiye'yi ziyaret ettiğini, kendisiyle bir takım konuları görüştüklerini söyledi.

Bakan Yıldız, "Ancak 1 milyar Euroluk boru hattı anlaşmasının Türk tarafı biz değiliz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve BOTAŞ olarak böyle bir anlaşmayı imzalamadık" diye konuştu.

Birden fazla firmanın İran'dan gelecek doğalgazın Avrupa'ya aktarılmasıyla ilgili bir takım müracaatlarının olduğunun yeni bir haber olmadığını anlatan Yıldız, "Eğer onu kastetmişlerse, bilemeyeceğim. Boru hattından doğalgaz almak için birden fazla firma var, olabilir. O tür gelişmeler olabilir. Ancak BOTAŞ veya Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı olarak böyle bir anlaşmayı imzalamadık" dedi.

Güney Pars Doğalgaz Sahası

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin, İran'ın Güney Pars Doğalgaz Sahası'ndaki kaynakların kullanılması konusundaki çalışmalarının ne aşamada olduğunu" sorması üzerine Yıldız, bu konuda değerlendirmeler, çalışmalar yapıldığını, Güney Pars Sahası'nda şartların doğalgazın çıkartılması, doğalgazın pazarlara ulaştırılması konularında İran ile istedikleri mutabakatı sağlayamadıklarını bildirdi.

Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz orada iki tarafın da çıkarlarına uygun iş çıkarmayı düşünüyorduk. Ama her şartta mutabık kalamadık. Güney Pars Sahası ile alakalı, belki ilerde fırsatları değerlendirme adına yeni bir işlem yapılabilir ama üzerinde çalıştığımız projeyle alakalı, bu proje bitti."