04 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

KULOV Ruslan

Drujba'nın hedefi 1. Lig

Adigey'deki takımlarımızdan Drujba RF 2. Liginde göz kamaştırıyor. Spartak Nalçik'in 1. Lig'deki başarısını Drujba'da tekrarlamak istiyor.

Teknik Direktör ZEKOH Murat, 2.Lig kalite açısından 1. Lig'den aşağı kalmıyor. Çok zorlu bir lig. Ancak Avrupa kupalarına katılmamız için mutlaka 1. Lig'e çıkmamız gerekiyor. Hedefimize kitlendik. Futbolcularımın performansından son derece memnunum, dedi.

Drujba forvetleri Arustamyan Arman, KULOV Ruslan ve Sergey Maltsev, rakiplerimiz bizden korksun gollerimizin devamı gelecek açıklamasını yaptılar. KULOV Ruslan RF Liglerinde son dönem ofans oyuncularının en iyisi olarak gösteriliyor.
 

Medvedev
             Lukaşenko

Medvedev: Belarus, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacağına söz verdi

Rusya ile Gürcistan arasında 8 Ağustos 2008'de gerçekleşen ve beş gün süren savaşın yıl dönümü yaklaşırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev önemli açıklamalarda bulundu. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Medvedev, bunun Rusya'nın çıkarına olduğunu söyledi.

Medvedev önemli bir iddiada da bulundu. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun bazı Bağımsız Devletler Topluluğu ülke liderlerinin de bulunduğu bir ortamda iki bölgenin bağımsızlığını kısa sürede tanıyacaklarına dair söz verdiğini söyledi. Şimdiye kadar Rusya'nın dışında, Venezüela, Nikaragua ve küçük bir ada ülkesi olan Nauru iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarını tanıdı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Moskova'nın iki ayrılıkçı bölgenin tanınması konusunda baskı yaptığını iddia etmişti. Uzmanlar, Minsk'in batı ile ilişkilerinin kopmasına neden olacağı gerekçesi ile bağımsızlıkları tanımaya yanaşmadığına dikkat çekiyor. Rusya ile birlik devleti olma yönünde çalışmalarını sürdüren Minsk'in tavrı Moskova ile iplerin kopmasına neden oluyor.
 

 

Moskova'da bir Azeri ile bir Ermeni Kafkas dansı yaparsa
Kafkaslarda Azerbaycan ve Ermenistan arasında düşmanlık rüzgarları eserken, Rusya’nın çeşitli yüksek okullarında eğitim alan Azeri ve Ermeni gençleri arasında bazı dostluk manzaraları alkış topluyor.

Son yıllarda Moskova’da okuyan Kafkasyalı gençlerin boş vakit bulduğunda bizim bildiğimiz hareketli Şeyh Şamil, yani Rusçası Lezginka dansı oynadıklarını bilmeyen yok. Bazen Rus görsel ve yazılı basınında da öğrencilerin şahane oynadığı Lezginka dans manzaraları da gösteriliyor. Fakat Moskova’da bir Azeri gençle bir Ermeni kız öğrencinin lezginka dansı yapması politikacılara mesaj olarak değerlendirildi.

Olay Moskova’nın bir üniversitesi avlusunda geçiyor. Çoğu Kafkasyalı gençler. Meydanda Azerbaycan ulusal bayrağını sırtına asmış bir Azeri genci ve ona eşlik eden Ermenistan ulusal bayraklı bir Ermeni kızı. İkisi de Lezginka dansını samimi kalpten oynuyor. Öğrenci arkadaşları ise onları ayakta alkışlayarak tempo tutuyor. İkisi de bir birine nezaketle güzel Kafkasya dansını sergiliyor.

Karabağ savaşının patlak verdiği 1988 yılına kadar iki komşu halk arasında evlilik sayısı da az değildi. Genelde Azerbaycan gençleri Ermeni kızlarıyla evleniyordu. Savaş çıkınca en fazla etkilenen ise ortak aileler oldu. Çoğu da Rusya başta olmak üzere yurtdışına göçtü. Ermenistan’da hiçbir Azeri bulunmazken, bügün sırf başkent Bakü’de 20 bin Ermeni bayanın yaşadığı belirtiliyor. Ermeni sivil toplum örgütleri işgal edilen Azeri toprakları konusuna değinmeden “barışa hazır olduklarını” belirtirken, Azeriler, “Barışabilmek için önce topraklarımız geri verilmeli” diye kesin tavrını ortaya koyuyor.
 

 Dmitri Kiktev

Bilim adamları Rusya'da sıcaklığın nedenini açıkladı

Rusya Hidrometereolojik Merkezi Başkanı Dmitri Kiktev, anormal sıcaklığın nedenini yüksek basınçlı atmosfer kütlesi olarak açıkladı. Ortalama son beş haftadır 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıklar Ağustos'un ortasından itibaren düşmeye başlayacak.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya Hidrometereolojik Merkezi Başkanı Kiktev, Rusya'nın merkez bölgesinde ikinci aydır devam eden ve bir çok yangına ve kuraklamalara yol açan anormal sıcaklıkların yüksek basınçlı atmosfer kütlesinin engelinden, diğer adıyla 'engelleyici antisiklondan' kaynaklandığını belirtti. Kıtnev, “Engelleyici antisiklonlar yıldan yıla dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelir” diye konuştu.

Kıtnev Rusya'da son günlerdeki 'engelleyici antisiklon'un alışagelen ömründen daha fazla sürmesinden dolayı sıcaklık dalgalarının da genişlemesine yol açtığını kaydetti.

Uzman, sıcaklıkların Ağustos'un ortalarına doğru azalmaya başlayabileceğini belirtti.
 

 

Ukrayna ve Azerbaycan'dan yanan Rusya'ya yardım

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yangın söndürülmesi için Azerbaycan ve Ukrayna’nın yardımını kabul etti. Medvedev, Bakü ve Kiev’e teşekkürlerini sunarak, “Yardımınız çok değerli.” dedi.

Rusya’da orman yangınları korkutmaya devam ederken, Başkan Medvedev alevlerin söndürülmesi için başka ülkelerden yardım almaya hazır olduklarını da kaydetti. Rusya Başkanı’nın talimatıyla ilk yardıma koşan Azerbaycan ve Ukrayna’nın bu yöndeki isteğine yeşil ışık yakıldı. Azerbaycan ve Ukrayna’ya ait toplam dört yangın söndürme helikopteri Rusya’daki orman yangınlarıyla mücadelede kullanılacak.

Konuyla ilgili Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya gelen Medvedev, yabancı meslektaşlarının kendisini telefonla arayarak yardıma hazır olduğunu da ifade etti. Bakan Şoygu da bu bağlamda Azerbaycan ve Ukrayna’dan ikişer özel helikopterin yardıma davet edilmesinin önemli bulduklarının belirterek, “Başka ülkelerden de teklif geldi, ama söz konusu iki ülkenin yardım önerisi üzerinde durarak genel mücadele planımıza ilave edebiliriz”. dedi.

Bunun üzerine Medvedev Azerbaycan ve Ukrayna makamlarına teşekkürlerini sunarak, “Biz ortaklarımıza müteşşekiriz. Bu yardım çok değerli.” diye konuştu.

Şu anda ülkede 529 yangının halen devam ettiği belirtildi. Yangınlarda 56 uçak ve helikopter görev yapıyor. 40 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda, toplam 648 bin hektar alan yanarak kül oldu. Yangınların söndürülmesi için Olağanüstü Hal Bakanlığı, ordu, İçişleri Bakanlığı ve gönüllü vatandaşlardan oluşan 155 bin kişi seferber edilmiş durumda.
 

 

RF, Türklerin en çok gittiği onuncu ülke

Yurtdışından kabul ettiği 27 milyon turistle önemli bir turizm ülkesi olan Türkiye, başta komşuları olmak üzere çok sayıda ülkeye de turist gönderiyor.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin (TUYED) Emniyet Genel Müdürlüğü sınır çıkış kapıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.


TUYED araştırmasına göre, 105 ülkeye turist gönderen Türkiye’den geçen yıl yurtdışına çıkan 5,5 milyon kişinin 2,5 milyonu KKTC, Bulgaristan, Suriye ve Almanya’ya gitti.

Türkiye’den yurtdışına çıkışların amaçlarına göre de incelendiği araştırmada, KKTC’ye gidişlerin gezme-eğlenme ve tatil amaçlı olduğu, ikinci sırada ise akraba ziyaretlerinin geldiği belirlendi.

Türkiye’den yurtdışına çıkışlarda üçüncü sırada yer alan Suriye’ye gidişlerin de akraba ziyareti ile birlikte gezme eğlenme ve tatil amaçlı olduğu, dördüncü sırada yer alan Almanya’ya gidişlerin ise iş ve akraba ziyareti amaçlı olduğu saptandı.

Araştırmaya göre, geçen yıl Türkiye’den KKTC’ye 812 bin 323, Bulgaristan’a 795 bin 501, Suriye’ye 505 bin 829 Almanya’ya ise 463 bin 631 kişi gitti.

Araştırmayla ilgili bilgi veren TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Türkiye’nin turizmde, çektiği turist sayısıyla olduğu kadar, gönderdiği ziyaretçi sayısı bakımından da, başta komşu ülkeler olmak üzere, turizmde rakibi konumunda olan İspanya, Yunanistan ve Mısır tarafından yakından izlendiğini söyledi.

Köfteoğlu, gelen turist kadar gönderilen turistlerin de sektör için önemli bir pazar olduğuna dikkati çekerek, araştırmadan çıkan sonuçların,
Türkiye’den turist çekmek isteyen ülkeler kadar, bu alanda faaliyet gösteren firmalar için de önemli olduğunu bildirdi.
 

Putin - Medvedev

Medvedev'den tarihi açıklama: 2012'de Putin'e rakip değilim

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e rakip olmayacağını söyledi. Basına açıklamada bulunan Medvedev, "Bir güç mücadelesi olmasını istemiyorum, bu Rusya için iyi olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Kimin başkan olacağı ile ilgili herhangi bir fikri olmadığını kaydeden Rusya lideri, "Bu Medvedev olabilir, Putin olabilir, ya da başka bir isim de olabilir" dedi. Medvedev, 2012'de kim seçilirse kendisi ve Putin gibi Rusya'nın istikrarlı gelişimi için çalışması gerektiğini söyledi.

Rusya Başbakanı Putin de 2012'de yapılacak seçimlerde başkan adayı olabileceğini açıkladı. Uluslararası Valday Kulüb'ün Mayıs 2009'da düzenlediği toplantıda konuşan Putin, "Biz aynı kan ve siyasi geleneği taşıyoruz, anlaşma sağlarız" ifadesini kullanmıştı.

2000-2008 yılları arasında iki kez devlet başkanlığı yapan Putin, bir dönem aradan sonra 2012'de yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olabilecek. Putin'in Kremlin'deki koltuğunu devrettiği Medvedev'le başarılı bir ikili yönetim oluşturmaları Rusya halkının büyük çoğunluğu tarafından destekleniyor.

Levada Araştırma Merkezi'nin son olarak yaptığı ankete göre 2012'de başkanlık için Putin'in şansı Medvedev'in önünde. Halkın yüzde 39'u Putin'in Kremlin'e oturacağını düşünürken, yüzde 36'sı Medvedev'in ikinci dönem de koltuğunu koruyacağını düşünüyor. Halkın yüzde 66'sı ise Putin'in Medvedev'in politikaları üzerinde kontrolünün devam ettiğine inanıyor.