09 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Spartak Nalçik deplasmanda umduğunu değil bulduğunu yedi: 1-0

Takımımız Spartak Nalçik favori gösterildiği Alania maçından 1-0 yenilerek 16. haftayı puansız kapadı.

Otoritelerce maçın kesin galibi gözüyle bakılan Spartak Nalçik maça çok hızlı başladı ve Alania'yı kendi sahasına hapsetti. Onlarca gol pozisyonun cömertçe harcayan Spartak Nalçik 41. dakikada Nizamutdinov golüyle şok yaşadı.

13. sıradaki Asetin takımı Alania'yı 2. yarıda da kendi sahasına mahkum etmesine karşın mükemmel bir defansla karşı karşıya kaldı ve maçtan yenilgi ile ayrıldı. (CC)
 

Medvedev-Bagapş

Dimitri Medvedev: Abhazya ile dürüst devlet anlayışı içerisinde ilişkilerimiz sürecektir

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bugün Abhazya’ya kısa bir çalışma ziyaretinde bulundu. RF Devlet Başkanı’nın uçağı Suhum Havaalanı'na indikten sonra Dimitri Medvedev Abhazya Devlet Başkanlığı’na gitti.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş “Son buluşmamız sırasında buraya gelmek için söz vermiştiniz, sıkı bir çalışma ortamı içerisinde bulunduğunuz sırada bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Dimitri Medvedev “Abhazya’da konuk olmaktan dolayı özellikle memnun olduğumu belirtmek isterim. RF Devlet Başkanı olarak bağımsız Abhazya Cumhuriyeti’ne ilk ziyaretim. Bugün’ün 08 Ağustos olmasının özel bir anlamı bulunuyor. İki yıl kadar önce Güney Osetya’da zor olaylar yaşandı, bu olaylar Güney Osetya ve Abhazya’nın RF tarafından uluslar arası hukuk normlarına göre bağımsız devlet olarak tanımasının başlangıcı olmuştur. Bu kararı almak RF için oldukça zor olmuştur, ama doğru bir karar olduğunu zaman göstermiştir” dedi.

Dimitri Medvedev  “İşin özüne bakacak olursak, Abhazya ve Güney Osetya halklarının yaşam hakları tehdit edilmişti. Ve eğer, RF zamanında müdahalede bulunmamış olsa idi durum temelden farklı bir konumda olurdu. Şimdi durum sakinleşti, ben bütün uluslar arası çalışma ortaklarımıza bakıyorum. Tabii ki farklı görüşler bulunuyor, kimileri baka biçimde algılayabiliyorlar, ancak her koşulda objektif değerlere bakmak gerekir ve bu değerler RF, Abhazya ve Güney Osetya tarafından sunulmuştur. Daha sonra bu belgeler Heidi Tagliavini raporuna yansıdı (Avrupa Birliği Ağustos 2008 Olayları Araştırma Komisyonu Raporu – CAM) ve diğer belgeler. Bu yüzden de ben diyorum ki gerçekler bizim tarafımızda bulunuyor” dedi.

Dimitri Medvedev “Abhazya ile dürüst devlet anlayışı içerisinde ilişkilerimiz sürecektir. İki ülke arasında yapılan uluslar arası ikili anlaşmalar çerçevesinde ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz. Güvenlik alanında ki ilişkilerimiz geliştirilecektir, ayrıca özel anlaşmalara bağlı olarak bizim tarafımıza düşen görevlerimiz yerine getirilecektir. Bundan başka bir alternatif çalışmamız bulunmuyor” dedi

Dimitri Medvedev “Önemli olan zor koşullar ortamı içerisinde ekonomik ve sosyal dayanışmanın sürdürülmesidir. Kesinlikle Abhazya’da bütün bu olasılıklar bulunmaktadır. İşte hepimizin bildiği muhteşem doğa koşulları ve bizim vatandaşlarımız burada tatillerini geçiriyorlar. Buraya birçok değişik ülkeden insanlar geliyor. İleride yapılabilecek değişik projeler, fikirler bulunuyor ve ben bugün bunların yaşama geçirilebileceğini ümit ediyorum. Suhum’a bunları görüşmeye geldim” dedi.  (www.abhazyam.com)
 
 
Medvedev'den savaşın yıl dönümünde Abhazya'daki Rus üssüne ziyaret

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan'la 8 Ağustos 2008'de gerçekleşen beş günlük savaşın ikinci yıl dönümünde Abhazya'da bulunan Rus üssüne ani bir ziyaret gerçekleştirdi. Üstte bulunan askerlerle sohbet eden Medvedev, bölgede yaşayan halkın güvenliğini sağlamalarının görevleri olduğunu söyledi.

Askerlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydeden RF lideri, "Eylül ortasına kadar yeni konutlar, barınaklar ve sosyal tesisler hazır olacak." dedi. Konutların klimalı olacağını kaydeden Medvedev, "Havalar çok sıcak. Ancak yapacak bir şey yok. Bunu kabullenmek zorundayız. Burada durum Moskova'dan daha iyi. Sıcak olabilir, ancak duman ve sis yok." değerlendirmesinde bulundu.

Eylül 2009'da RF ile Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya arasında imzalanan askeri üs anlaşması çerçevesinde RF bölgeye bin 700'şer askerin yerleşebileceği iki ayrı üs inşa ediyor. Savaştan iki hafta sonra Abhazya ve Güney Osetya'nın  bağımsızlıklarını tanıyan RF, diğer ülkelerin de bu iki bölgenin bağımsızlıklarını tanımasını istiyor.

"Eski ortaklarımız bazen nasıl hareket edeceklerini unutuyor"

Tiflis yönetiminin iki yıl önce Güney Osetya'ya saldırarak bölgede bulunan Rus barış gücü askerlerini öldürdüklerini hatırlatan Medvedev, bölgede bulunan askerlerin görevinin barış ortamını korumak ve normal vatandaşların yaşamlarını güvence altına almak olduğunu söyledi. RF lideri askerlerden kimsenin burnunu sokmayacak şekilde bölgenin güvenliğini sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Komşuların Abhazya'nın bağımsızlığını kabul etmek zorunda olduğunu kaydeden Medvedev, "Bizim eski ortaklarımız bazen nasıl hareket edeceklerini unutuyorlar... " eleştirisi getirdi. (CHA).
 
 
Coca-Cola Türkiye yüzde 10 büyüdü

Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, Coca-Cola Türkiye'nin ilk 6 ayda yüzde 10,3 büyüğünü söyledi.

Coca-Cola Türkiye, 2010'u inovasyon yılı ilan ederek, yaz döneminde maden suyu kategorisine girdi. Alkolsüz içecek sektörünün yüzde 90'ını oluşturan tüm kategorilerinde aktif oyuncu olan Coca-Cola Türkiye'nin yeni ürünlerle birlikte toplam 8 kategoride 15 markası oldu.

3 markasının altında geliştirdiği 11 yeni ürünle 4 adım atan şirket, Doğadan markası ile sıcak bitki ve meyve çayını soğuk içecek olarak üretirken, Damla Minera markası ile maden suyu kategorisine girdi. Cappy Çilekli Limonata ile gelişen bu kategoriye yenilik getirilirken, Cappy Ramazan Şerbeti ile Ramazan ayına özel bir ürün geliştirildi.

Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, pazarda yılın ilk 6 ayında güzel bir ivme yakalandığını, bunun yılın ikinci yarısında devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl alkolsüz içecekler pazarı yüzde 1 küçülmüştü. Bu yıl ilk 6 ayda yüzde 9'luk büyüme gördük. Bu büyümeyi de bütün içecek kategorilerinde görüyoruz. Pazarın yüzde 9'unu oluşturan gazlı içecekler kategorisi yüzde 7, yüzde 2,5'ini oluşturan meyve suyu kategorisi yüzde 7, yüzde 31'ini oluşturan paketli su kategorisi yüzde 19, buzlu çay kategorisi yüzde 32, enerji içecekleri kategorisi yüzde 33 ve sporcu içeceği kategorisi yüzde 17 büyüdü."

Molinas, 1998 ve 2001 krizlerinin ardından olduğu gibi, krizde belirli bir aşağı gidiş yaşandıktan sonra tüketicinin yeni ürünleri denemeye çok açık hale geldiğini belirterek, "Bu, bizim için çok önemli bir öğrenimdi. O yüzden 2008 sonunu ve 2009'u biz bu amaçla çalışarak geçirdik. Bu beklentiyle, 3 tane markada 11 tane yeni ürün çıkardık" dedi. (DünyaGazetesi)
 

Vladimir Putin

Putin ihracatı yasakladı buğday fiyatları tırmanıyor

En büyük üçüncü buğday ihracatçısı konumundaki RF'nda Başbakan Putin'in 'kuraklık var, ihracat yasak' demesi piyasaları hareketlendirdi. Buğdayın kilesi Chicago borsasında 865 sentle son yirmi üç ayın zirvesine çıktı. Türkiye'de ise stoklar yeterli.

RF Başbakanı Vladimir Putin, 15 Ağustos-31 Aralık tarihleri arasında tahıl ve un ihracatını yasaklayan kararnameyi önceki gün imzaladı. Yasaklama kararının ardından fiyatlar Amerika'da son 23 ayın, Avrupa'da ise son 28 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dünya buğday piyasasında fiyatlar dün yüzde 5'in üzerinde yükselirken, haftalık artış da yüzde 25 oldu.

ABD'de ise ürün, vadeli piyasada yüzde 6'dan fazla değer kazandı. Londra'da da söz konusu ürünün fiyatı 167 sterlin/tona çıktı. Putin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, RF'nun yeterli rezervleri olmasına karşın ihracat yasağının gerekliliğini anlattı.

Putin, hasadın ardından, yasaklama kararının 2011'e uzatılıp uzatılmayacağına karar verileceğini kaydetti. Devletten tarımcılara 10 milyar ruble (330 milyon dolar) sübvansiyon ve iki 25 milyar rublelik bütçeden indirimli iki kademeli kredi vaadinde bulunan Putin, "Rezervlerimiz mevcut, ancak iç piyasada tahıl ve tarımsal ürünlerine fiyatların artmasına ve büyükbaş hayvanların azalmasına engel olmalıyız. Bu yüzden belirli süreliğine tahıl ve diğer tarım ürünlerine yasak getirilmesi doğru karar olacak." diye konuştu. Ülkede, mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile toplam 10 milyon hektarlık alanda ürünler telef oldu. Tahıl rekoltesinde yüzde 20-26 oranında düşüş tespit edilirken, RF'nun 27 ayrı bölgesinde kuraklık nedeni ile olağanüstü hal ilan edildi.

RF Hububat Birliği, geçen yıl 21,4 milyon ton olan ihracatın bu yıl 15 milyon tona düşmesini beklediklerini duyurmuştu. Dünya buğday üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiren RF'da üretimin 77 milyon tonu iç pazarda tüketiliyor. Ülkede bu yıl buğday rekoltesinin 70-75 milyon tona düşmesi bekleniyor. Birlik, kamuya ait tahıl depolarının çevresinde güvenlik önlemlerini artırdıklarını da duyurdu. Moskova'dan 'Buğday ihracatını sınırlandırıyoruz' şeklinde açıklama, en çok Amerika'yı telaşlandırdı. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumunda bulunan ABD'de fiyatlar son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) işlem gören buğdayın vadeli fiyatı, 9 Haziran'dan bu yana neredeyse iki kat yükseldi. Fiyatlar dün borsada 865 senti gördü. Amerika'daki tablonun benzeri Avrupa'da da görüldü. Liffe Paris'te unluk buğday fiyatı 10 Euro'dan fazla artarak 220 Euro seviyesine yükseldi.

Diğer taraftan RF buğdayını Asya'daki un imalatçılarına satan şirketler, geçerli tedarik kontratları için fors majör ilan etmeyi düşünüyor. Singapur'da bir işlemci, "Kontrat Rus buğdayı üzerineyse, dosdoğru fors majöre girer. Benim şirketim bile bunu yapacak." dedi. (CHA)
 
 
Gümrükten eşya getirenlere uyarı

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, bazı yolcuların, yurt dışından gelirken satın aldıkları çeşitli eşyalar nedeniyle gümrük kapılarında sıkıntı yaşayabildiklerini belirterek, "Bazı yolcular, vergisini ödeyerek her türlü eşyayı yanlarında getirebilecekleri şeklinde yanlış bir bilgiye sahip. Farkında olmadan mevzuata aykırı eşya getirenler kaçakçılık gibi ağır bir suçlamayla karşı karşıya kalabilir" dedi.

Akkoç, yaz sezonuyla birlikte Türkiye'ye giriş yapan gurbetçiler ile tatilini geçirmek için yurt dışına çıkan bazı vatandaşların, beraberlerinde hangi eşyaları getirebilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Genel Müdür Akkoç, son dönemde, yolcu beraberi olarak getirilen ancak miktar ve mahiyet bakımından "ticari eşya" sınıfına girdiği için bir çok eşyaya el konulduğunu bildirdi. Yolcuların, seyahatleri sırasında kendi ihtiyaçları için olan kişisel eşyaları ile hediye etmek amacıyla beraberlerinde getirip götürebilecekleri eşyalara ilişkin düzenlemelerin Gümrük Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak geçen yıl çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile yapıldığını belirten Akkoç; mevzuata aykırı şekilde yurda sokulacak eşyalarla ilgili olarak, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri çerçevesinde ceza uygulamalarının söz konusu olabildiğini anlattı. (DünyaGazetesi)