10 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Balabanov Vadim

Drujba'da Energy'ye takıldı: 1-1

Adigey'deki takımımız Drujba ligin güçlü ekiplerinden Energy ile deplasmanda yaptığı maçtan 1-1 sonuçla Adigey'e döndü.

Maç boyunca üstün bir performans sergileyen takımımız Energyli Sokolov'un erken gelen golüyle (dk.9) 1-0 yenik duruma düştü. Golden sonra sürekli atak yapan takımımız orta saha oyuncumuz Balananov'un enfes vuruşuyla (dk.36) beraberliği yakaladı.

İkinci yarıda sürekli atak yapan takımımız skoru değiştiremedi, Adigey'e 1 puanla döndü ve puanını 25'e çıkardı. (CC)
 

Anatoly Zaytsev

Korgeneral Anatoly Zaytsev; Yukarı Kodor Savaşı’nı değerlendirdi

Korgeneral Anatoly Zaytsev, Güney Osetya’da beş gün süren savaşın ikinci yıldönümünde, Ağustos 2008 tarihine kadar Gürcistan’ın kontrolünde bulunan tek bölge olan Yukarı Kodor’un kurtarılması için yapılan hazırlıkları anlattı.

Abhazya Basın - Yayın Organı “Айнар” tarafından düzenlenen “Abhazya’da Beş Günlük Savaş – Dersler ve Sonuçlar” isimli yuvarlak masa toplantısında konuşan General Anatoly Zaytsev “Yukarı Kodor geçidinin kurtuluşu, en kansız biçimde, sadece tesadüf sonucu bir kişinin ölümü ile sonuçlandı. Abhazya’nın, sadece kendi silahlı birlikleri tarafından geliştirilen bir operasyon ile bu işlemi gerçekleştirdiği az ya da çok biliniyor. Ve Gürcistan’da ve Rusya’da ve tüm dünya da Gürcistan’ın üzerine yürüyen Rus Ordusu nedeni ile silahlarını terk ederek kaçtılar diye düşünüyor” dedi.

Dönemin, Abhazya Ordusu’nun Genelkurmay Başkanı olan Anatoly Zaytsev “Bir yazar, Abhazya’nın Yukarı Kodor’a dönüş stratejisini açıklarken Kodor Operasyonu’nun başarı’sının nedenini dikkatle hazırlanmış olarak savunuyordu. Her şey çok basit ve sıradan gibi görülüyor, işte geldiler ve onlar da gittiler. Bu işler o kadar basit değildir. Birincisi, bizler bütünü ile istihbarat birimlerimizin çalışmalarını oraya yönlendirdik. Radyo istihbarat merkezini tek bir merkezden başka bir yere taşıdık. Bizler tamamı ile Kodor Bölgesini gözlüyor ve dinliyorduk. İkinci olarak – Yüzbaşı Kişmariya yönetiminde ki hafif dağ komando birlikleri sürekli olarak düşman arkasında operasyonlar düzenliyordu. Çatışmaların önemli bir bölümü dağlarda sürdürülüyordu. Orada çatışmalar yüz yüze durumlarda gerçekleşiyordu. Kimi zaman hayatta kalmak için tetik çekilmek zorunda kalınıyordu” hatırlatmasında bulundu.

Anatoly Zaytsev “Abhaz askerleri, görevlerini ciddi yaşam kayıplarını önlemek amacına göre belirlemişler ve bunu sağlamışlardır. Yukarı Kodor Operasyonu’na katılanların kahramanlıklarını anlatmak kelimeler ile ifade edilemez” dedi.
Anatoly Zaytsev ilk kez yaptığı açıklama ile “Sadece ve sadece bize ait küçük bir tim, Senaki’de (Batı Gürcistan) bulunan Gürcistan’a ait 22. Tugayı’nın ve diğerlerinin Yukarı Kodor’a giriş planlarını suya düşürdü. Operasyon’dan uzun zaman önce bölge yaşayanlarının Gürcistan tarafında savaşmamaları için çalışmalar yapılmıştır” dedi.

Anatoly Zaytsev “Gürcistan Silahlı Kuvvetlerinin Yukarı Kodor Bölgesi’nde ki başarısızlık nedenlerini çözümlemek istersek, aslında Gürcü Ordusu’nun moral bakımdan çökmüş bir yapıda olmasıdır” konusuna dikkat çekti.

Suhum’da ki “Beş Günlük Savaş ve Sonrası” Yuvarlak Masa Toplantısı’na “Avrasya Vakıf Enstitüsü Abhazya Şubesi” Müdürü Sokrat Cincoliya, “İnsani Yardım Programları Merkezi” Müdür Yardımcısı Liana Kvarchelia, Abhazya Devlet Üniversitesi Profesörü Raul Honeliya, Araştırmacı İrakliy Hintba, “Zurab Açba Şiddetsiz Bir Dünya Merkezi” Müdürü Dalila Pilia katıldılar. (www.abhazyam.com)
 

Grigol Katamadze

Gürcistan Elçisi Grigol Katamadze Ukrayna vatandaşlarını Abhazya'ya gitmemeleri için tehdit etti

Gürcistan’ın Ukrayna Büyükelçisi Grigol Katamadze, “Ukrayna – 5 Tv." Kanalında yaptığı söyleşide “Abhazya ve Güney Osetya’yı ziyaret eden Ukrayna Vatandaşları, daha sonra Gürcistan’ı ziyaret etmek isterlerse sorunlar ile karşılaşabilirler” dedi.

Grigol Katamadze “Yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için Ukrayna vatandaşları en iyisi Abhazya ve Güney Osetya’ya gitmesinler. Aksi takdirde Gürcistan’a yapacakları ziyaretlerde çok ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. 2008 Ağustos savaşı sonrasında işgal altında bulunan Abhazya ve Güney Osetya toprakları için özel bir yasal rejim bulunuyor” vurgulamasında bulundu. (www.abhazyam.com)
 
 
Türkiye'nin gönderdiği iki yangın söndürme uçağı göreve başladı

Rusya'yı son iki haftadır etkisi altına alan yangınlar nedeni ile Türkiye'den gönderilen iki yangın söndürme uçağı pazar gününden itibaren göreve başladı. Konu ile ilgili Türkiye Moskova Büyükelçiliği'nden yapılan açıklama şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos 2010 tarihinde Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaparak, orman yangınlarından duyduğu üzüntüyü dile getirmiş, hayatını kaybedenler için taziye dileklerini iletmiştir. Sayın Erdoğan görüşmede ayrıca, yangınlarda büyük zarar gören dost ve komşu Rusya'ya yangınlarla mücadelede yardım etmek için Türkiye'nin başta yangın söndürme uçakları olmak üzere, diğer yardım malzemeleri konusunda Rusya'dan gelecek talepleri karşılamaya hazır olduğunu dile getirmiştir.

Rusya Federasyonu'nun yardım teklifimize olumlu cevabı üzerine, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Türkiye'den iki adet yangın söndürme helikopterinin Rusya'ya gönderilmesine karar verilmiştir.

Bu çerçevede, Türkiye'den gönderilen iki adet yangın söndürme helikopteri 8 Ağustos 2010 Pazar günü akşam saat 20:00'de Rusya Federasyonu'na ulaşmıştır. Sözkonusu helikopterler Rusya Federasyonu Olağanüstü Haller Bakanlığı'nın yönlendirmesi doğrultusunda uygun görülen bölgelerdeki yangınların söndürülmesi çalışmalarına katılmaktadırlar. (CHA)
 

Medvedev-Karzai

Rusya, Afganistan, Tacikistan ve Pakistan devlet başkanları Soçi'de bir araya gelecek

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ev sahipliğinde yapılacak zirveye, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari katılacak.

Tacik basınında yer alan habere göre, liderler dörtlü zirvede ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konuları değerlendirecek. Ayrıca, liderler bölgesel güvenlik ve Afganistan'daki son gelişmeler konusunda da görüş alış-verişinde bulunacak
Edinilen bilgiye göre, dörtlü zirve sonucunda her hangi bir anlaşmanın imzalanması öngörülmüyor.

Söz konusu ülke liderleri arasındaki ilk zirve, 30 Temmuz 2009 tarihinde Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılmıştı. Geçen yılki zirvede liderler yeni bir diyalog biçimini oluşturduklarını ve bu tür görüşmelerin verimli olduğunu ifade etmişti. (CHA)
 
 
Moskova’da vatandaşlar dumanlı havadan dertli

Moskova’nın çevre bölgesinde meydana gelen orman ve bataklık yangınları nedeniyle Rusya başkenti dumanlara ve yangın kokularına teslim olurken vatandaşlar dertlerini Cihan mikrofonuna paylaştı.

Yazın sıcak olmasını sevinçle karşıladığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı’nda görevli Binbaşı Vyaçeslav Kurkov “Tabii ki yaz ayları sıcak ve güneşli geçmesi lazım. Ama bu seferki sıcaklar normalın dışlında. Eğer yangınla ilgili ön çalışmalar yapılsaydı inanın bu dumanla karşılaşmayacaktık. Ben 1972 ve 2000 yıllarını da hatırlıyorum. Aynen böyle orman yangınları çıkmıştı. Her olay için önlem almak şart. Orman ve bataklık yangınları için özel itfaiye ekibi vardı o yıllarda. Ama ne yapalım. Hava durumu bu, sabrediyoruz, bazen de eğleniyoruz ve iyi olması için dua ediyoruz” şeklinde konuştu.

Fransadan turistik gezi için Moskova'ya glediğni anlatan Alex havasızlığın gezilerini olumsuz etkilediğini, ancak yine de Moskova'yı çok beğendiklerini belirtti. Alex, “Soğuk hava beklerken sıcak hava ile karşılaşmak açıkçası beni çok şaşırttı. Şu duman da çok rahatsız edici, bazı tarihi bina ve mekanları tam anlamıyla göremiyorsunuz” sözlerini dile getirdi.

Nefes alamadığında yakınan Rustam Kutuzov, “Hava çok kötü, eşim de hamile ve kendisi için zararlı bu hava. Moskova da değişiyor giderek, her yıl başkentimizi ziyaret ediyoruz. Bu sefer farklı gördük. Umarız düzelir” dedi.

St.Petesrburg’tan Moskova’ya geldiğini anlatan Elnur Sabirov, “Her taraf duman için. Bu duruma çok üzülüyorum. Zorla nefes alıyoruz. Allah’ın takdiri..” ifadelerini kullandı.

Turistik gezi için Moskova'ya geldiğini belirten Yuliya Timofeyeva ise “Çok zor, zavallı insanlar nasıl bu dumanda yaşıyor. Ben kendim Baltık Cumhuriyetlerinin birinde oturuyorum. Bizim oralarda böyle bir duman olmaz. Nefes almak çok zor. Sizin İstanbul daha güzel, İstanbul’a çok selam!“ diye konuştu. (CHA)
 

Nihat Ergün

Sanayi artış hızındaki yavaşlama baz etkisinden

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mart 2009'da başlayan sanayi üretimindeki ılımlı toparlanmanın devam ettiğinin belirterek, baz etkisinin azalması nedeniyle artış hızında bir miktar yavaşlama olduğuna dikkat çekti.

Baz etkisinin azalmasıyla birlikte artış oranlarının bir miktar düşebileceğini vurgulayan Bakan Ergün açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ekonomimizin öncü göstergeleri, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine ve ikinci çeyrekte de ilk çeyrek kadar olmasa da yüksek oranlı milli gelir büyümesi yaşanacağına işaret etmektedir.

Türkiye ekonomisindeki gidişat, her açıdan güven ve istikrara dayalı bir gidişattır. Nitekim uluslar arası kuruluşlar da bu öngörüleri doğrular mahiyette açıklamalar yapmaya devam etmektedir. Türkiye, tüm dünyada en sağlam zemine sahip ekonomilerden biri kabul edilmektedir.

Bu sağlam zemini güçlendirmek amacıyla biz de Bakanlık olarak Türkiye'nin ‘Sanayi Stratejisi'ni hazırladık ve Yüksek Planlama Kurulu kararının ardından bunu kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Hedefimiz, Türkiye'yi orta ve ileri teknolojili, yüksek katma değerli ürünlerde Avrasya'nın üretim merkezi haline getirmektir.

Türkiye'nin rekabet gücünü arttıracak bu hedefe paralel olarak arge ve inovasyon çalışmalarını desteklemeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Ekonomide, sanayide, teknoloji kullanımında sağladığımız bu ilerlemelere, hukuk ve demokrasi alanındaki yeni ilerlemeleri de ekleyince, ülke olarak hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız." (DünyaGazetesi)
 
 
Hazine nakit dengesi 779,4 milyon TL açık verdi

Hazine'nin nakit dengesi, Temmuz ayında 779,4 milyon TL açık verdi.

Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan 2010 yılı Temmuz ayı gerçekleşmelerine ilişkin geçici sonuçlara göre, Temmuz ayında nakit bazda toplam 20,2 milyar TL gelir elde edilirken, 18,5 milyar TL faiz dışı harcama yapıldı ve 1,7 milyar TL faiz dışı fazla oluştu. Toplam 4,1 milyar TL faiz ödemesi ve 1,6 Milyar TL Özelleştirme ve Fon gelirlerinden sonra Hazine nakit dengesi 779,4 milyon TL açık verdi.

Temmuz ayında, 0,3 milyar TL net dış borç ödemesi ve 2,5 milyar TL net iç borçlanma olmak üzere toplam 2,1 milyar TL net borçlanma gerçekleştirildi. Aynı dönemde, Hazine hesaplarında kur değişimlerinden kaynaklanan azalış 136 milyon TL olmuştu. Bu gelişmeler sonucunda, Temmuz ayında Hazine hesapları net 1,4 milyar TL tutarında arttı.

Ocak-Temmuz dönemi

Hazine verilerine göre, 2010 yılının ilk yarısında nakit bazda toplam 131,9 milyar TL gelir elde edilmiş olup, 125,5 milyar TL faiz dışı harcama yapıldı ve 6,4 milyar TL faiz dışı fazla oluştu.

Toplam 31,7 milyar TL faiz ödemesi ve 4,3 milyar TL Özelleştirme ve Fon gelirlerinden sonra Hazine nakit dengesi 21 milyar 76,7 milyon TL açık verdi.
(DünyaGazetesi)