11 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Pşıdateque Goşefıj: Çocuk hep merkezde olmalı

Gelenek olduğu üzere bu yol da Adigey’in en iyi çocuk eğitmenleri seçmeleri gerçekleştirildi. İki gün süren seçmelerden 08 Ağustos 2010 günü Mezuniyet Sonrası Eğitim Enstitüsü'nde eğitimciler düzenlenen yuvarlak masa toplantısında görüşlerini dile getirdiler.

Seçmelere katılan tüm eğitimcilerin mesleklerini ne denli sevdikleri fark edilmeyecek gibi değildi. Çalışmalarını da bir sanat esre icra eder gibi sergilemeleri ayrıca övgüyü hak ediyordu.

Şocen Rayonu 1 nolu çocuk yuvası eğitmeni Pşıdateque Goşefıj en çok dikkat çekenlerden biri oldu. Çalışması Halkbilimi ögelerinin eğitimdeki yeri üzerine kurgulamıştı. Kısa konuşmamızda çocuğa verdiği değeri şöyle vurguladı:
-Benim iş yerim çocuk yuvası ve benim için en önemlisi yuvaya getirilen çocuklardır. Çocuk hep merkezde olmalıdır. (www.adygvoice.ru)
 

Daur Tarba

Abhazya, RF'ndaki yangınlardan etkilenen çocuklara tatil yapma olanağı sağlıyor

Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı tarafından verilen emir ile Başbakan 1. Yardımcısı Daur Tarba başkanlığında yapılan komisyon toplantısında alınan karar sonucu ile RF Federasyonu’nda yaşanan yangın felaketi nedeni ile etkilenen bölgelerde bulunan çocukların Abhazya’da dinlenmeleri için çalışmalar başlatıldı.

Daur Tarba “Bizler dostumuz RF’nın bu en karanlık günlerinde omuz omuza yanında bulunarak destek vermeliyiz. Şimdi bizler yangından etkilenen bölgelerdeki çocukların ortamlarını güzelleştirmek ve tatil yapmalarını sağlamak amacı ile her türlü çabayı gösterecek adımı atıyoruz” dedi.

İlk olarak okul çağında ki 54 çocuk iki hafta süre ile Pitsunda’da ki dinlenme tesislerinde dinlenecekler. Daha sonra diğer guruplar gelecektir.

RF Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Shuvalov’ un Abhazya’yı ziyareti sırasında Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, RF Federasyonu’nun yangından etkilenen bölgelerinde bulunan 1000 kadar çocuğu Abhazya’da tatil yapma olanakları sağlanacağını açıklamıştı.

Abhazya Cumhuriyeti Komisyonu; Eğitim ve Sağlık Bakanları, Gagra ve Oçamçıra Bölge Yöneticileri, İçişleri Bakanlığı yöneticileri, Devlet Tatil ve Turizm Komitesi, Gençlik ve Spor Komitesi Temsilcilerinden oluşuyor.

Daur Tarba “Çocukların, sağlık ve güvenliğinin sağlanması için her türlü önlem Abhazya tarafından bir plan içerisinde sağlanacaktır. Çocuklar için kültür, eğlence, dans müsabakaları ve ülkenin görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerine geziler düzenlenecektir. Çocukların tatil olanakları devlet bütçesinden karşılanacaktır” dedi. (www.abhazyam.com)
 
 
Başarılı Gazeteciler Kutlandı

THARQUAXHUE Adam- Adigey Cumhuriyeti Halklar Arası ilişkiler, Basın-Yayın ve Diasporadaki Soydaşlarımızla İletişim Komitesi'nce her yıl olduğu gibi bu yıl da en yılın gazetecisi seçmeleri gerçekleştirildi.

Yarışma konularından biri “anavatanın geçmişi ve geleceği” idi. Bu amaçla Anavatanına Dönen kardeşlerimizi, sorunlarını anlatan gazete yazıları arasından en iyileri seçildi. Başarılılar diplomaları ve ödülleri törenle verildi.

Komite Başkanı JACHEMIQUE Viçıslav yarışmaya katılanlara sağlık dileklerinde bulundu. Yazıları için kendilerini kutladı. Gelecek yıllarda da ilgilerini esirgemeyecekleri, yarışmanın yıldan yıla gelişip önem kazanacağı umudunu dile getirdi.

Komitenin diasporadaki soydaşlarımızla ilişkiler bölümü Başkanı PERENIQUE Fatime de konuşmasında Adige Mak gazetesinin konuyu sürekli gündemde tuttuğu için teşekkürü hak ettiğini vurguladı. Diasporadan gelenlerin topluma uyumunu sağlama çalışmalarının çok önemli olduğunun ve anavatana dönenlere ilişkin yazma ve konuyu halka anlatmanın en önemli gazetecilik görevi olduğunun altını çizdi.

Jüri bu yıl Adige Mak haberler bölümü başkanı SİXHU Goşenağu, Sovyetskaya Adigeya Gazetesi çalışanı Valeriya Lomeşina, diaspora Çerkesleri radyo programlarını hazırlayıcıları BAĞ Sim, MEFEŞÜIQUE Şengül, ĞUINEJIQUE Mahir Adigey Televizyonu çalışanı genç gazeteci XHUIŞT Mire’yi yılın başarılı gazetecileri olarak belirlemiştir. (www.adygvoice.ru)
 

Philip Crowley

Philip Crowley: ABD, Gürcistan'ın egemenlik hakkını ve toprak bütünlüğünü destekliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley “ABD, sürekli olarak Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklediği açıklamıştır” dedi.

Philip Crowley “ABD Dışişleri Bakanı Hillarry Clinton, geçtiğimiz günlerde Gürcistan’ı ziyareti sırasında yapmış olduğu açıklamada Gürcistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir biçimde desteklendiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ‘RF, 2008 yılında Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’in arabuluculuğu ile oluşturulan ve Medvedev ile Saakaşvili tarafından imzalanan ateşkes anlaşmasının hükümlülüklerini tanıma çağrısında bulundu. Cenevre’de periyodik olarak yapılan görüşmelerde sorunlar inceleniyor. Bizler RF’nın tam olarak anlaşma çerçevesindeki taahhütlerine uymasını istiyoruz. Ve biz, RF ile tam olarak işbirliğimizi sürdürmeye ve hükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi için teşvik etmeyi sürdüreceğiz” dedi.  (www.abhazyam.com)
 

Vladimir Putin

Putin uçakla yangın söndürdü

RF Başbakanı Vladimir Putin, bindiği özel uçakla iki orman yangınını söndürdü. Putin daha önce de askeri uçakla Çeçenistan semalarında tur atmıştı.

Başbakan Putin, RF'da orman yangının en fazla meydana geldiği bölgelerden biri olan Ryazan'ı ziyaret etti. Daha sonra Be-200 tipi özel uçağa atlayan Rus Başbakan, alevlerin söndürülmesi için orman bölgesine hareket etti. Uçağın ikinci pilot görevine üstlenen Putin, yakınlıktaki Oka nehrinden su alınması ve daha sonra da ormandaki dev alevlerin üzerine dökülmesi çalışmalarını yönetti. Putin uçakla iki tur yaparak yangına 12'er ton su bıraktı. RF Başbakanı Ryazan bölgesindeki iki yangını söndürmeyi başardı.

Putin'e Ryazan gezisinde Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu ve Ryazan Bölge Valisi Oleg Kovalyov da eşlik etti.

Mart 2000 yılı Devlet Başkanlığı seçimleri sırasında da Putin, askeri bir uçakla o sıralarda savaşın yoğun yaşandığı Çeçenistan semalarında tur atmıştı. (CHA)
 

Dimitris Christofyas

Rum Kesimi'nde 60 bin eski Sovyetler Birliği ülkeleri vatandaşı yaşıyor

RF'nun 'Eho Planetı' dergisinde çıkan bir haberde, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Rus diasporasının çalışmalarına yer verildi.

Haberde Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen 2. Rus Soydaşları Kurultayı'nın büyük bir gelişme olduğu ifade edildi. Kurultaya çok sayıda Rus kökenlinin katıldığı belirtildi . Son iki yıldır düzenlenen Rus-Kıbrıs Festivali'nin açılışını, bizzat Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın yaptığına işaret edildi.

Rum Kesimi'nde; RF Bilim ve Kültür Merkezi, RF Soydaşları Derneği, Kıbrıs- Rus İşadamları Birliği, Romaşka Kültür Derneği ve Rus Ortodoks Eğitim Merkezi faaliyet gösteriyor. Aralarında "Vestnik Kipra", "Evropa Kipr" gazeteleri ve "Kipskoe Obozrenie", "Stil Jizni", "Mos Ostrov" dergilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda Rusça yayın organı var. Russkaya Volna radyosu ve kablolu RTCY televizyon kanalı da Rus Kesimi'nde yayaın yapıyor. Adada RF Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in girişimleriyle Kutsal Nikolay Kilisesi de inşa ediliyor. Projenin maliyeti ise yaklaşık 10 milyon Euro . Kıbrıs Rum Kesimi'nde Ruslar en fazla Limasola bölgesinde oturuyor. Haberde Rum kesiminde SSCB coğrafyasından gelen 60 bin kişi yaşıyor. Bunların yarısı Kuzey Kafkasya ve Gürcistan'dan gelen Pontuslu Rumlar. 15 bini ise RF vatandaşı. 15 bin de eski Sovyet cumhuriyetlerden gelen insanlar.

RF'nın Kıbrıs Rum Kesimi Büyükelçilği'ne göre, KKTC'de yaklaşık bin 200 Rus vatandaşı yaşıyor. (CHA)
 
 
RF, ihracat yasağını hasat sonrası değerlendirecek

RF'nın Ekim ayında buğday ihracatına yeniden başlayabileceği bildirildi.

RF haber ajanslarına göre, tarımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov, "Hükümet, buğday hasadı rakamları derlendikten sonra yasağı kaldırma olasılığını gözden geçirecek" dedi.

RIA Novosti, Zubkov'un, Türkiye, Mısır ve İsrail'den yetkililerle telefon görüştükten sonra bu açıklamayı yaptığını haber verdi. Türkiye, Mısır ve İsrail RF'dan önemli miktarda buğday ithalatı yapıyor.

Geçen yıl dünyanın en büyük üçüncü buğday ihracatçısı olan RF, ciddi kuraklığın bu yıl buğday hasılatını üçte bir oranında azaltacağı tahminiyle buğday ve un ihracatına yasak getirmişti.

RF Başbakanı Vladimir Putin, 15 Ağustos-31 Aralık arasında buğday ve un ihracatını yasaklayan kararnameyi imzalamış, yasak kararının ardından buğday fiyatları hızla yükselmişti. (DünyaGazetesi)
 

Sergey Şoygu

Şoygu: Yeni doğa koşullarında yaşamayı öğrenmemiz lazım

RF Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu ülkenin son günlerde benkenmedik hava koşulları ile karşılatığını belirterek “Yeni doğa koşullarında yaşamayı öğrenmemiz lazım.” dedi. Öteye yandan RF genelinde çıkan orman ve bataklık yangınlarda ölen vatandaş sayısı 54’e ulaşırken, Moskova’da hayatın normale döndüğü de gelen haberler arasında.

Bakan Şoygu: Bu hava koşulunun ne zaman biteceğini kimse bilemez

Basına konuşan Bakan Şoygu, aşırı sıcaklardan dolayı hava durumu sonuçlarını analize edebilmek için bir araştırma ekibi oluşturulmasını önerdi. Şoygu, “Bizde hiçbir zaman böyle bir hava koşulu olmamıştı. Dolayısıyla RF Bilimler Akademisi’nde bağlı profesyonel bir ekip oluşturmamız lazım. Ki bu uzmanlar gelecekte başımıza neler geleceğini araştırabilsin. Oluşturacağımız ekip, hayali senaryolardan ziyade net tahminlerde bulunmalı.” dedi.

Genel olarak geniş bir kapsamlı bilimsel araştırmaların yapılmasını savunan Rus bakan, “Bu tür yeni doğa koşullarıyla yaşamayı öğrenmemiz lazım. Dolayısıyla farklı doğa koşullarında yaşamayı öğrenmeliyiz. Bugün hiçbir kurum bu doğa koşulunun ne zamana kadar süreceğini bilemez.” diye konuştu.

Lujkov: Tatil yapmıyordum, tedavi altındaydım!

RF genelinde orman yangın sayısı 554’e düşerken toplam ölü sayısı ise 54’e yükseldi. Bir haftadan beri duman ve yangın kokularına teslim olan Moskova’da da hayat normale döndü. Yurtdışı tatilini yarıda kesen Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, sabah saatlerinde Başbakan Vladimir Putin’le görüştü. Putin, “Tatilden dönmekle iyi yaptınız, tam zamanında yaptınız” derken, Lujkov dumanlu hava koşullarında Moskova sağlık yetkililerinin gerekeni yaptığını kaydetti. Lujkov, ayrıca 10 bin Moskovalı çocuğun Bulgaristan, Krım ve Krasnodar tatil bölgesine göndereceklerini belirtti. Moskova’nın dumanlı hava koşullarında Belediye Başkanı Lujkov’un yurtdışında tatil yapmasını Rus basını eleştirince, Başkan Rus İzvestia gazetesine özel konuşarak, “Ben tatilde falan değildim. Sportif bir travma nedeniyle tedavi görüyordum. Doktorlar izin verdi diye geldim.” diye kendisini savundu. (CHA)
 
 
Türkiye nüfusun yarıya yakını obez

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 47,6'sı fazla kilolu veya obez. Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 49,2, kadınlarda ise yüzde 45,9 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarını, yeni nüfus projeksiyonuna göre revize etti.

Türkiye'de bireylerin genel sağlık profilini ortaya koymayı amaçlayan araştırma, 11 Mart 2009 tarihinde yayımlanmıştı.

Ülke genelini yansıtan bu ilk çalışmanın yeni ağırlık katsayılarına göre revize edilmiş sonuçları, 0-6, 7-14, 15 ve yukarı yaş gruplarına göre düzenlendi. Sözkonusu yaş grupları itibariyle öne çıkan hastalıklar ve genel sağlık profili özetle şöyle:

0-6 yaş grubu: Bu gruptaki çocukların son 6 ay içinde geçirdikleri hastalıklar içinde yüzde 38,7 ile üst solunum yolu enfeksiyonu (tonsilit, orta kulak iltihabı, farenjit), yüzde 26 ile ishal, yüzde 11,3 ile kansızlık, yüzde 9,1 ile bulaşıcı hastalıklar ve yüzde 9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk beş sırayı aldı. Sıralama kent-kır ayrımında değişiklik göstermedi.

7-14 yaş grubu: Çocukların son 6 ay içinde yaşadıkları hastalık/sorunların arasında yüzde 46,2 ile enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 26,8 ile ağız ve diş sağlığı sorunları, yüzde 16,1 ile gözle ilgili sorunlar, yüzde 8,5 ile beslenmeyle ilişkili hastalıklar ve yüzde 8,4 ile cilt hastalıkları öne çıktı.

15 ve üzeri yaş grubu: Bu gruptakilerden kronik hastalık/sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri yanıtlara göre en yüksek ilk 5 hastalık grubu' bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri (yüzde 22,5), romatizmal eklem hastalığı (yüzde 17,7), ülser (yüzde 15,3), migren ve benzeri şiddetli baş ağrısı (yüzde 15,3) ve hipertansiyon (yüzde 14,8) şeklinde sıralandı.

Normal kiloluların oranı yüzde 48,2

Araştırma kapsamında, 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin vücut kitle indeksine göre dağılımı da belirlendi. Revize edilen yeni sonuçlara göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 47,6'sı fazla kilolu veya obez. Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 49,2, kadınlarda ise yüzde 45,9 oldu. Türkiye genelinde "normal kiloluların" oranı yüzde 48,2, "düşük kiloluların" oranı da yüzde 4,2 olarak hesaplandı.

2008 Türkiye Sağlık Araştırması, 1-18 Nisan 2008 tarihleri arasında, Türkiye toplam ve kır-kent tahmini verebilecek düzeyde belirlenen 7 bin 910 hanede gerçekleştirildi. (DünyaGazetesi)
 
 
RF'nda otomotiv satışları yüzde 48 arttı

Petrol varil fiyatlarının yükselişe geçmesi ve küresel ekonomik krizde toparlanma süreci RF ekonomisine olumlu yansıyor. Geçen yıl büyük kayıplar yaşayan otomotiv sektöründe canlanma devam ediyor. Temmuz ayı satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artışla sektörün yüzünü güldürdü.

Avrupa İşletmeler Birliği (AEB) Temmuz ayında araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 173 bin 171 adet olduğunu açıkladı. AEB'ye göre Haziran ayında satışlar 174 bin 838 olarak gerçekleşmişti.

Volkswagen başkan yardımcısı ve AEB üyesi Martin Jahn The Moscow Times'a yaptığı değerlendirmede satışların memnuniyet verici olduğunu, ancak gelecek aylarla ilgili iyimser olmak için henüz erken olduğuna dikkat çekti.

Jahn, "Ağustos ve Eylül aylarında tatil nedeni ile bir miktar düşüş görülebilir. Bunda sıcak havalar nedeni ile bir kısım fabrikaların üretime ara vermesinin de etkisi var..." dedi. Sıcak hava ve tatil nedeni ile tüketicilerin otomotiv show roomlarını ziyaretlerinde de bir miktar düşüş yaşanıyor. (CHA)