12 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Bagapş: AB, Abhazya konusunda baskı yapıyor

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş “Bazı eski Sovyetler birliği ülkelerinin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma konusunda ki isteksiz hareketleri bizde biraz olsun hayal karışıklığına uğrattı” dedi.

Sergey Bagapş “AB tarafından Belarus ve Orta Asya devletlerine baskı uygulanıyor. Bana göre bu geçici bir olaydır. Bizim için ana konu, devletimizi hareketlendirmek ve canlandırmaktır, işte o zaman uluslar arası tanınma süreci hızlanabilir” dedi. (www.abhazyam.com)
 
 
RF’nda mortgage kredi piyasası iki kat büyüdü

RF’nda ekonomik toparlanma kredi kullanımlarına da yansımaya başladı. 2010’un ilk yarısında gayrimenkul alımı için mortgage kredisi kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 115 arttı. RF Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre yılın ilk yarısında mortgage kredi piyasası 394 milyar rubleye (13 milyar Dolar) ulaştı.

Ödenmeyen mortgage kredilerinde yüzde 155’lere ulaşan artış ise piyasada endişe ile karşılanıyor. RF Başbakanı Vladimir Putin, emlak piyasasının canlanması için mortgage kredi oranlarının düşürülmesini istedi.

Rus broker şirketi Kreditmart mortgage faiz oranlarında düşüşün sürdüğünü, Mayıs 2009’dan bu yana yüzde 3,4 oranında bir gerileme ile ruble bazında yüzde 16,5 ve Dolar bazında da yüzde 13,45 oranlarının görüldüğünü açıkladı.

Putin daha önce piyasa ile ilgili yaptığı değerlendirmede faiz oranlarının yüzde 11’e çekilmesinin bile hayli yüksek olduğuna işaret etmişti. Putin, “Şimdi ev almak isteyen insanlar var. Ancak bankaların talep ettiği yüzde 14-15 gibi oranlar çok yüksek. Bunun daha aşağıya .ekilmesi gerekiyor.” İfadelerini kullanmıştı. (CHA)
 
 
RF, Abhazya topraklarına hava savunmasının güçlendirilmesi için S-300 Füze Sistemi yerleştirdi

RF Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Abhazya Cumhuriyeti topraklarına Hava Savunma Sistemi’ne bağlı olarak S-300 Füzeleri yerleştirildi.

RF Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Aleksandr Zelin, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “Abhazya Cumhuriyeti topraklarına RF Hava savunma sistemine bağlı olarak S – 300 füze bataryaları yerleştirilmiştir. Bu sistemler Abhazya ve Güney Osetya’nın hava savunma sahalarında karşılaşabilecekleri sorunların çözülmesi amacı ile yerleştirilmiştir” dedi. (www.abhazyam.com)
 

Celso Amorim

Brezilya'dan İran’a büyük şok

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın aslında bu kararları onaylamadığının altını çizerek, ''Lula kararnameyi imzaladı çünkü Brezilya geleneksel olarak BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyar'' dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olmayan dev Latin Amerika ülkesi Brezilya'nın Devlet Başkanı, BM'nin İran'a karşı yaptırım kararlarına her muhalefet etti ve diyalog yoluna öncelik verilmesinden yana oldu.

BM Güvenlik Konseyi'nin Haziran'da İran'a karşı aldığı yeni yaptırım kararı, Brezilya ve Türkiye'nin karşı oylarına rağmen 12 oyla kabul edilmiş, Lübnan ise oylamada çekimser kalmıştı. (AA)
 
 
RF vatandaşları televizyonu cep telefonundan izliyor

RF’nda cep telefonu tüketimi açısından fazla artış gözlenirken, RF vatandaşı televizyon programlarını kendi telefonlarından izlemeyi çok sevdiği de ortaya çıktı. Günde sekiz (bir Dolar'ın yaklaşık üçte biri) Ruble ödeyen kişi, toplam 20 televizyon kanalını izleyebiliyor. Uzmanlar, bu tür hizmetlerin yaygınlaşacağına kesin gözüyle bakıyor.

500 binden fazla RF vatandaşı televizyon programlarını kendi cep telefonundan izliyor. RF cep operatör şirketi Megafon’un “Video-portal” hizmet servisine üye sayısı yarım milyona yaklaştı. Bu da son altı ayın rakamı. Servis 2004 yılından bu yana hizmet veriyor. Video-portal servisi, vatandaşların televizyon programlarını kendi telefonlarından izleyebilme olanağını sunuyor. Bu hizmeti en fazla kullananlar da Moskova’da ve St. Petersburg’ta oturan vatandaşlar. Rus uzman Oksana Pankratova’ya göre, Megafon’un ücret ödemesinde değişiklikler yapması da katılım sayısını artırdı. Sekiz ruble ödeyen vatandaş günde 20 televizyon kanalına ulaşabiliyor. Ek 10 ruble ödedikten sonra başka özel sekiz kanalı da izlemek mümkün.

Diğer RF cep operatörü MTS de Mayıs ayından bu yana televizyon izleme hizmeti veriyor. Fakat herkes değil sadece bilgisayar dahil çok teknik özelliği bulunduran Smart telefonlu vatandaşlar MTS’in bu hizmetinden yararlanabiliyor. Televizyon kanalından farklı olarak cep telefonlarında daha çeşit müzik, sanat, show ve kültürel haberler sunuluyor. Yıl sonuna kadar diğer operatör şirketi Vımpelkom da televizyon izleme hizmetine hazırlanıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Vımpelkom Sözcüsü Anna Aybaşeva, proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. (CHA
 
 
TÜSİAD'dan Mali Kural uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Mali Kural uygulamasının, neredeyse süresiz ertelendiğine dair gündeme gelen haberlerin doğru olması durumunda, idarenin içsel tutarlılığı ve kural tabanlı politika anlayışı açısından bir sapma niteliği taşıyacağını öne sürdü.

TÜSİAD Yönetim Kurulunun, Mali Kuralın ertelenmesi konusundaki haberlere ilişkin yazılı açıklamasında, 2008 yılından bu yana hükümetin gündeminde olan Mali Kural uygulaması yönündeki tercihinin, gerek küresel krizle mücadele sürecinin başarısı, gerek iş ve yatırım ortamının kalitesi gerekse de maliye politikasının bütünlüğü ve öngörülebilirliği açısından önemli bir girişim olduğu kaydedildi.

Mali Kuralın, büyüme sürecinde ortaya çıkabilecek beklenmedik gelişmeler karşısında maliye politikasının emniyetli bir bant içinde kalmasını sağlayan ve bu yönüyle ekonomik birimlerin karar süreçlerine son derece olumlu katkı sağlayabilecek bir uygulama olduğuna işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bu çerçevede Mali Kural, Orta Vadeli Program'ın önemli bir tamamlayıcısı niteliğindedir. Küresel krizle mücadelede uygulanan genişleyici maliye politikalarından çıkış ve orta vadeli mali istikrar açısından kritik derecede önem verdiğimiz Mali Kural uygulamasının, neredeyse süresiz ertelendiğine dair gündeme gelen haberler, doğru olması durumunda, idarenin içsel tutarlılığı ve kural tabanlı politika anlayışı açısından bir sapma niteliği taşıyacaktır.

İş dünyası olarak kritik önem atfettiğimiz ve 2010 yılı TBMM gündeminin sıkışıklığına bağlı olarak ertelendiğini düşündüğümüz Mali Kural uygulamasının, ekim ayında çalışmaya başlayacak TBMM'de süratle ele alınması ve kanunlaşması büyük önem taşımaktadır. Mali Kuralın hayata geçmesi, özelikle seçim dönemine gireceğimiz 2011 yılı ve sonrası için, orta vadeli mali görünüm ve iş ve yatırım ortamının güvenliği açısından önemli bir görev görecektir." (DünyaGazetesi)
 
 
RF’da aktif yangın alanları yarı yarıya azaldı

RF Olağanüstü Hal Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada son iki haftadır RF’nu esir alan yangınların yarı yarıya azaldığı açıklandı. Önceki gün 180 bin hektarlık alanda aktif olan yangınlar bugün itibarı ile 90 bin hektara kadar geriledi.

RF’nun merkez ve Avrupa bölgesinde 40 derecenin de üzerine çıkan hava sıcaklıkları nedeni ile 50 den fazla kişi yaşamını yitirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Son 24 saatte 290 yeni yangın bölgesi oluştu. 314 ayrı bölgede de yangınlar sürüyor. Toplam 612 yangın 92 bin 702 hektarlık alanda etkisini sürdürüyor…”

RF tarihinde ilk kez bu ölçekte görülen yangınları söndürmek için 26 bin yangın söndürme ekipmanı ve 39 yangın söndürme uçağı ve helikopteri kullanılıyor. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Fransa, İtalya, Bulgaristan ve BDT ülkeleri bölgeye yardım gönderdi. Bakanlık yabancı ülkelerden 13 helikopter ve 551 kişi ile destek geldiğini duyurdu. Türkiye’den iki yangın söndürme helikopteri bölgede görev yapıyor.

RF Başbakanı Vladimir Putin de Riazan Bölgesi’nde yangınlarla mücadele için pilot yardımcısı olarak görev yaptı. Be-200 model yangın söndürme uçağı ile bir buçuk saat görev yapan Putin, Oka Nehri kenarında yangınların söndürülmesi için uğraş verdi.

Başkent Moskova’yı iki haftadır esir alan duman tabakası ve zehirli karbondioksit gazının da rüzgarın etkisi ile kısmen azalmaya başladığı belirtiliyor. (CHA)
 
 
Cari açık ilk yarıda 20.7 milyarı aştı

Cari açık, haziranda 3.3 milyar Dolar'a çıkarken, ilk 6 aylık cari açık yüzde 181 artışla 20.7 milyar Doları aştı.

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, cari açık, haziranda, 2009 yılının aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 51,5 oranında artarak 2 milyar 202 milyon Dolar'dan 3 milyar 337 milyon Dolar'a yükseldi. Yaşanan artışta, dış ticaret açığının bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 49,2 oranında artarak 4 milyar 336 milyon ABD Dolar'ına ulaşması etkili oldu.

Bununla birlikte 2010 yılının ilk yarısında cari işlemler hesabı, 20 milyar 743 milyon Dolar açık verdi. Cari açık, 2009 yılının ilk yarısında 7 milyar 383 milyon Dolar'dı. Böylece cari açıkta geçen yıla göre yüzde 181 artış yaşanmış oldu.

Dış ticaret açığı 2,5 kat arttı

Türkiye'nin dış ticaret açığı, yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre 2,5 kat artışla 20 milyar 823 milyon Dolar'ı buldu. 2009 yılı Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı, 8 milyar 78 milyon Dolar düzeyindeydi.

Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla ihracat (FOB) gelirleri yüzde 14,9 artarak 54 milyar 822 milyon Dolar'a ve bavul ticareti gelirleri de yüzde 12,8 artarak 2 milyar 724 milyon Dolar'a yükseldi. Altın dahil ithalat (CIF) harcamaları ise yüzde 33,6 artışla, 83 milyar 323 milyon Dolar'a ulaştı. Bunun yanı sıra parasal olmayan altın kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 60,9 azaldı ve 1 milyar 391 milyon Dolar olarak gerçekleşti. (DünyaGazetesi)
 
 
Kırgızistan’ın güvenliği Türk ve RF polisine emanet

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesinde asayişi koruyabilmek için Kırgızistan’a gönderilecek güvenlik güçlerinin çoğunu Türk ve RF polisleri oluşturacak. AGİT şemsiyesi altında Kırgızistan’a polis gönderilmesi ülkede tartışmalara da yol açmıştı.

Konuyla ilgili basına konuşan Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyit Ubukeyev, şuanda AGİT karargahında ülkenin güneyine aktarılacak polis birliklerinin oluşturulmasıyla ilgili sürecin başladığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Burada görev yapacak polis birliği başkanlık makamına Kırgızistan’la ilgili büyük çalışma deneyimine sahip olan, yerel örf ve adetleri ve özelliklerini bilen birisinin getirilmesi planlanıyor.” dedi.

Sözcü Ubukeyev, AGİT’e ait polis birliğinde hangi ülkelerin güvenlik güçlerinin görev yapacağı sorusuna ise, “Polis tercihinde Rusça konuşan ülkelere öncülük verilecek. Ama muhtemelen en fazla Türk ve RF polisi görev yapacak.” diye konuştu.

Ülkenin güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki çatışmasının ardından güvenlik güçlerine yeniden güveni sağlamak amacıyla AGİT polis gücü gönderilmesine Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva karar vermişti. Bu karar ülkede tartışmlara yol açtı. Etnik çatışmalar sırasında Savunma Bakanlığı başında bulunan ve geçtiğimiz günlerde meclis seçim nedeniyle istifa eden İsmail İsakov, AGİT'in polis gücünün gelmesine karşı çıktığını ve güneydeki halkın bu durumda Kırgızistan'ın Kosova senaryosu gibi parçalanmasından endişe duyduğunu belirtmişti. (CHA)