13 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Bagapş İçişleri Bakanı'nı görevden aldı

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş tarafından yayınlanan kararname ile İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Otar Hetsiya’yı azletti.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre İçişleri Bakanlığı görevine İçişleri Bakan 1. Yardımcısı Ramin Gablaya atandı. (www.abhazyam.com)
 

Mitrishev Magomed

Spartak Nalçik istim üstünde

Takımımız geçen haftaki şok yenilginin etkilerini üzerinden çabuk attı. Deplasmanda Alania takımına 1-0 yenilerek önemli 3 puanı kaybetmişti.

Bu hafta kendi sahamızda ligin son sırasındaki Siberia takımını konuk edecek olan Spartak Nalçik antrenmanlarda disiplini elden bırakmıyor.

17.haftayı bol golle geçeceklerini söyleyen teknik direktör  Krasnozhan Yuriy; geçen hafta Alania karşısında 90 dakika üstün oynamamamıza karşın yenilgi ile ayrıldık. Futbol da bu tür sürprizler oluyor ne yazık ki, dedi.

Takımımızın genç forveti Mitrishev Magomed, Siberia ligin son sırasında, ancak biz sanki lig lideriyle karşılaşacak gibi hazırlanıyoruz. hedefimizden sapmamak için istim üzerindeyiz açıklamasını yaptı. (CC-SS)
 
 
RF’nda Abhazya ve Güney Osetya'yı da içine alan "Güney" askeri bölgesi oluşturuyor

RF Federasyonu var olan askeri bölgelerini yeniden organize ediyor. Özellikle eski Kuzey Kafkasya Askeri Bölgesi'ni, içerisine Abhazya ve Güney Osetya’da ki Askeri Bölgeleri, ayrıca Ermenistan’ın Gümrü şehrinde bulunan Askeri Bölgesini’de içine alabilecek biçimde “Güney” Askeri Bölgesi olarak değiştirdi.

RF Federasyonu yeni askeri bölgesini 2014 yılına kadar yeniden silahlandırarak modernize edecek. RF Uzmanlara göre Gürcistan'dan daha önceden gerçekleştirilen saldırıların benzerlerinin izlenebileceği ve daha etkili bir biçimde karşılık verilebilme koşulları yaratılmış olacaktır.  (www.abhazyam.com)
 

Sakine Aştiyani

Aştiyani şimdi de devlet televizyonunda suçunu itirafa zorlandı

İran’da zina yaptığı gerekçesiyle recm cezasına çarptırılan ve bu yüzden uluslararası diplomasiyi harekete geçiren Sakine Muhammed Aştiyani, zina işlediğini resmen itiraf etti. Dün devlet televizyonunda yayınlanan kasette Sakine, anadili olan Azerice yaptığı itiraflarında kocasını öldürmek için evlilik dışı ilişki yaşadığı kocasının kuzeni ile işbirliği yaptığını titreyen bir sesle ifade etti.

Görüntülerde kara çarşaf giyen Sakine’nin yüzü mozaiklenerek gösterildi. Ancak 43 yaşındaki iki çocuk annesi İranlı kadının avukatı Houtan Kian, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada kadının itiraf kaydından önce tutulduğu Tebriz hapishanesinde 2 gün boyunca işkence gördüğünü söyledi. Geçen ay recm karşısında uluslararası kamuoyunun tepkisi üzerine İran infazın asılarak gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Brezilya hükümeti, İran ile temasa geçerek Sakine’ye sığınma hakkı vermeyi teklif etmiş, ancak Tahran yönetimi buna sıcak bakmamıştı. (Vatan Dış Haber)
 

Dmitri Medvedev

Medvedev’i Ermenistan’da Türk gemisi ağırlayacak

19 Ağustos’ta Ermenistan’ı ziyaret edecek olan RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Sevan (Gökçe) gölünde bir Türk gemisiyle tur atacağı iddia edildi. Gemi için Türkiye’den özel uzman ekibi de Ermenistan’a geldi.

Ermeni Aykakan Jamanak gazetesine göre, Medvedev’in Ermenistan ziyareti öncesinde hazırlık çalışmaları başlatıldı. Medvedev Erivan temaslarının ardından 20-22 Ağustos’ta Sevan gölü kıyısındaki Arsnakar sarayında Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üye ülke liderleri zirve toplantısına da katılacak. Zirveden önce Medvedev’in gölde Türkiye’den getirilen bir gemiyle tur atması bekleniyor. Gemi daha sonra Medvedev’i zirvenin yapılacağı saraya ulaştıracak. Arsnakar sarayı ise Ermenistan parlamentosu milletvekili Ruben Ayrapetyan’a ait.

Ermeni gazetesinin edindiği bilgiye göre, geminin çalıştırılması için Türkiye’den özel uzman ekibi de davet edildi. Hatta Türkiye’den yeni motor siparişi bile yapıldı. Türk teknik uzmanları, geminin Medvedev’in ziyareti günü hazır olabilmesi araç üzerinde yoğun çalışıyor.

Konuyla ilgili Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’na başvuran Aykakan Jamanak gazetesi muhabirinin, “Gemi neden özellikle Türkiye’den getirildi, satın mı alındı, yoksa kiralandı mı” soruları yanıtsız bırakıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu da Ermeni muhabire, “Geminin bizimle hiçbir ilgisi ok, konuyu başka yerde araştırın” dedi. (CHA)
 

Traian Basescu

'İran'la savaş çıkarsa İsrail'in yanındayız'

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, İran ile olası bir savaşta ülkesinin, İsrail'in ve NATO'nun sadık müttefiki olacağını ancak bu meselenin, diplomasi ve yaptırımlarla çözülmesini umduğunu ifade etti.

Basescu, resmi bir ziyaret için Romanya'da bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte gazetecilere açıklamasında, “BM Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımların, Tahran'da Amerikan askerlerinin mezarını kazmasını değil, doğru çözümü sağlamasını ve müzakereleri başlatmasını diliyoruz” dedi.

Peres ile İran ve diğer konularda bir saat süren görüşmesinin ardından Basescu, “İran ile savaş çıkarsa Romanya, NATO'nun ve İsrail'in sadık müttefiki olacaktır” diye konuştu.

Romanya'da 2 günlük resmi bir ziyaret için bulunan Peres, komünist rejim döneminde 400 bin Romanyalı Yahudi'nin İsrail'e göç etmesine yardım ettiği için Romanya'ya teşekkür etti.

Peres'in, Romanya'da temmuz ayında bir helikopter kazasında ölen 6 İsrailli asker anısına yapılan bir sinagogdaki törene katılması bekleniyor. Peres yarın Bükreş'teki Soykırım Anıtı'nı da ziyaret edecek. (AA)
 
 
General Motors 1,54 milyar Dolar kar etti

ABD'li otomobil üreticisi General Motors (GM) bu yılın ikinci çeyreğinde 1,54 milyar Dolar net kar etti.

Yılın ilk üç ayında vergi ve faiz öncesi 1,82 milyar Dolar kar eden şirket, ikinci çeyrekte vergi öncesi karını 2,03 milyar Dolar'a çıkardı.

Şirketin geçen yıl ikinci çeyreğe göre ise gelirleri yüzde 44 artarak 33,2 milyar Dolar oldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde 1,07 milyar Dolar net kar eden şirket, geçen yıl söz konusu çeyrekte 5,98 milyar Dolar zarar etmişti.

ABD'li otomotiv devi GM, geçen yıl iflas korumadan çıkmıştı. Şirket, bu tarihten itibaren ABD'de 65 binden fazla kişiyi işten çıkarmış, maliyetleri kısmak için fabrikalarını kapatmıştı. GM, Saab ve Hummer'ın da içinde bulunduğu birçok otomobil markasını da satmıştı.

Şirket Başkan Yardımcısı ve Üst Mali Yöneticisi Chris Liddell, yaptığı açıklamada, ilerlemeden memnun olduğunu ifade ederek, tasarruf disiplininin korunduğunu ve iki çeyrek üst üste karlılığın ve nakit akışının sağlandığını kaydetti.

Öte yandan, şirkete yakın bir kaynak, GM'nin halka arz miktarını 12 milyar Dolar'dan 16 milyar Dolar'a çıkarmayı planladığını belirtti.

Halka arzın bu miktarda gerçekleşmesi durumunda, Visa'nın 19,7 milyar Dolar'lık halka arzının ardından, ABD tarihindeki en büyük ikinci halka arz olacak. (DünyaGazetesi)
 
 
Sıcak havalar RF'nu terk ediyor

RF'nu iki aydır esir alan anormal sıcaklıklar önümüzdeki haftadan itibaren ülkeyi terk ediyor. RF'nun merkez bölgelerinde 40 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeni ile çıkan yangınlarda 54 kişi yaşamını yitirdi.

RF Devlet Meteoroloji Merkezi Başkanı Roman Vilfand basına yaptığı açıklamada, "Merkez RF'nun üzerinde etkili olan sıcak hava basıncı önümüzdeki salı gününden itibaren azalmaya başlayacak. 21 Haziran'dan itibaren ilk kez böyle bir hava sirkülasyonu görülecek..." dedi.

RF'nun 22 bölgesinde etkili olan ve bin yılda bir görülen kuraklıklar ve yangınlar nedeni ile ülkenin kaybı 15 milyar Dolar'ın üzerinde. Tahıl ürünlerinin ihracatını 31 Aralık'a kadar yasaklayan ülkede gıda ürünlerinde yüzde 10-15 civarında bir artış yaşanması bekleniyor.

Vilfand Moskova'yı kaplayan duman ve karbondioksit gazının etkisinin gelecek hafta sonuna kadar kısmen de olsa devam edeceğini belirtti. Yetkili, "Moskova'nın hemen çevresinde oluşan yangınların bunda etkisi yüksek. Muhtemel yangınların başkentte yeni duman yoğunluğuna neden olması da mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Fatura büyüyor

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev kuraklıklar nedeni ile bir çok çiftçinin iflas etme noktasına geldiğini söyledi. Şartların uygun olması durumunda tahıl ürünleri ihracatına getirilen yasağın gevşetilebileceğini kaydeden RF lideri, "Bir çok bölgede durum çok vahim... Çiftçiler iflasla karşı karşıya... Kuraklık nedeni ile rekoltede yüzde 25'lik düşüş var." şeklinde konuştu. Rostov bölgesinde yetkililerle görüşen Medvedev, tarım arazilerinde de incelemelerde bulundu. RF lideri tarım ürünleri ile ilgili fiyat artışlarının da spekülatif olduğunu kaydetti.

RF'nda 43,6 milyon hektar ekili alanın kuraklıklardan etkilendiği kaydediliyor. Geçen yıl 100 milyon tona yaklaşan rekoltenin bu yıl 70 milyon tonun altında gerçekleşmesi bekleniyor.
 

Dimitris Druças

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na saldırı

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na düzenlenen molotofkokteylli saldırı konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, olaydan dolayı duyulan üzüntüyü dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Druças'ın, faillerin yakalanmasına ve olayın tekerrür etmesinin önlenmesine dair her türlü tedbiri alacaklarını vurguladığı" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "Yunanistan hükümet sözcüsünün saldırıyı kınayan, sorumluların yakalanarak adalete teslim edileceğini belirten ve hükümetimize bu olay nedeniyle üzüntülerini ifade eden açıklaması memnuniyetle not edilmiştir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, saldırının bu sabah 04.00 sularında, Selanik Başkonsolosluğu duvarına kimliği belirsiz kişilerce düzenlendiği, üç adet molotofkokteyli atıldığı, saldırganların daha sonra olay yerinden hızla uzaklaştıkları kaydedildi.

Açıklamada, molotofkokteylilerinin ikametgah binası girişinde ve duvarında küçük çaplı yangınlara sebep olduğu ifade edildi. Yangının, Selanik itfaiyesinin ve Başkonsolosluk mensuplarının çabalarıyla söndürüldüğü, Başkonsolosluk yerleşkesinde yer alan Atatürk evinde ise herhangi bir zarar meydana gelmediği kaydedildi. (AA)
 
 
Otomobil geri-dönüşüm kampanyası için 350 milyon Dolar daha

RF hükümeti Mart ayında gerçekleştirdiği eski araç geri-dönüşüm kampanyasının aynısını gerçekleştirmek için bütçeden 350 milyon Dolar daha ayırdı.

RF Başbakanı Vladimir Putin kampanyanın başlatılması için gereken kararnameyi imzaladı. Hükümet böylelikle 200 bin aracın geri-dönüşüm yapılmasını amaçlıyor. Kampanyaya göre 10 yıldan eski RF yapımı otomobil sahipleri araçlarını geri dönüşüme vererek karşılığında 50 bin Ruble'lik (1700 Dolar) çek elde edebilecek. Daha sonra bu çek ile RF'da üretilen yabancı ve yerli otomobiller 50 bin Ruble'lik indirimle satın alabilecek. RF hükümeti kampanya sayesinde ülke otomotiv sektörünün canlanmasını umuyor.
Yapılan araştırmalara göre RF genelinde 14 milyon adet 10 yıldan eski otomobilin bulunduğunu tespit edilirken kampanyanın ülkenin 83 bölgesinden sadece 49'unda geçerli.

RF ekonomik kriz öncesinde Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarı olarak biliniyordu. Kredilerde yaşanan sorunlar, yüz binlerce kişinin işini kaybetmesi sonucu RF'da araba satışları 2005 seviyesine geriledi. 2009 yılında RF yüzde 49 pazar kaybına uğramıştı.
 

Masum Türker

DSP, kömür dağıtanları YSK'ya şikayet edecek

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Gaziantep’te 45 derecede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömür dağıtımını YSK’ya götüreceklerini söyledi.

ANKA’nın sorularını yanıtlayan DSP Genel Başkanı Masum Türker, YSK ve Gaziantep İl Seçim Kurulu’na şikayet başvurusunda bulunacaklarını belirterek, “Bu durum; referandumu halkın iradesiyle değil, devlet adına görev yapanların devlet olanaklarını kullanarak ve adeta rüşvet dağıtarak ‘evet’ çıkması yönünde etkileme çabası taşıdıklarını ortaya koyuyor” dedi.

Seçim öncesi dağıtılan kömür dağıtımının referandumu etkileme amacı güttüğüne işaret eden DSP Genel Başkanı, şöyle dedi:

“45 derece sıcakta kömür dağıtmanın aslında tehlikeli olduğu bilinmektedir. Hem yangın çıkma ihtimali vardır hem sağlığa aykırıdır. Kömürün dağıtılması ile kamu adına çalışanlar referandumda ‘evet’ çıkması amacı gütmektedirler. YSK’ya ve Gaziantep İl Seçim Kurulu’na şikayet başvurusunda bulunacağız.”

Kamu görevlileri AKP'ye hizmet telaşında

45 derecede kömür dağıtılmasının YSK ve Seçim Kanunu’na aykırı olduğuna işaret eden Türker, “Valilik ve Kaymakamlık böyle bir suçun içinde yer almamalı. Aksine bu suçun oluşmasını önlemelidir. Bu kamu görevlileri, AKP’nin referandumda ‘evet’ propagandasına hizmet etme telaşı içindeler” dedi.

Hediye paket dağıtıyorlar

DSP Genel Başkanı, referandum kampanyası çerçevesinde gittikleri illerde, belediyelerin hediye paketi gönderdikleri ve çeşitli hediyeler verdiklerini duyduklarını belirterek, “İhtiyaçları olanların bu hediyeleri kabul etmeleri doğaldır. Asıl suçlular demokrasiyi satın alarak dikta rejimi kurmak isteyenlerdir. Bu kömür nasıl olsa dağıtılacaktı, bunun dağıtılma süresi Eylül ayından sonradır. Bunu Kaymakam’ın Ramazan ayına denk getirmesi ise vatandaşlar için tabi hak olan kömür dağıtımını Ramazan’da hayır yapmaya getirerek, kömür ihtiyacı olanlara, bu kömürü hakaret baskısı altında almaya zorlamaktadır” dedi.