14-15 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Medvedev, Güney Osetya'ya ekonomik desteğe devam sözü verdi

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkenin Karadeniz kıyısı Soçi kentinde Güney Osetya Cumhurbaşkanı Eduard Kokoytı ile bir araya geldi ve Güney Osetya'ya ekonomik desteğe devam, dedi.

Soçi’de Devlet Başkanlığı rezidansında yapılan ikili görüşmede, Medvedev Güney Osetya ile ilişkilere değindi. Güney Osetya’ya yönelik desteğin RF için değişmez bir tutum olduğunun önemle altını çizen Medvedev, “RF’nun bu rotası değişmez olarak kalıyor ve değişemez. Bu yolda çile çekilmiştir.

RF-Güney Osetya ilişkileri dost ve çok yakın ilişkiler olmakta” ifadelerini kullandı. Medvedev Ağustos 2008’te savaş sırasında Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımakla doğru bir adım attıklarını da yineledi.

Daha sonra söz alan Güney Osetya Cumhurbaşkanı Kokoytı'da RF’ya Asetin halkı adına teşekkürlerini sunarak, “RF’nun askeri üssü burada istikrarı sağlıyor. RF’nun sayesinde Güney Osetya halkı artık iki yıldır huzur içinde yaşıyor” diye konuştu.

RF, Güney Osetya’da ekonominin canlanması için 6,8 milyar Ruble daha vermeyi planlıyor. (CC-HM)
 

Sergey Bagapş

Abhazya-Gürcistan savaşının 18. yıldönümü Abhazya’da anılıyor

Abhazya, 18 yıl önce Gürcistan askeri birliklerinin, Abhazya topraklarını işgal etmesi ile başlayan Abhazya-Gürcistan savaşının 18. yıldönümünü anıyor. .

Gürcü-Abhaz savaşı Abhazya olarak işaretleyiniz 18. yıldönümü.

413 gün süren savaş Abhazya’nın zaferi ile sonuçlandı. 14 Ağustos gününde, vatanını savunan özgürlük savaşçıları anılıyor. Abhazya’da her yıl Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak anılıyor.

Anma Günü’nde, Abhazya Devleti Yönetimi, Parlamenterler, Sivil Toplum Kuruluşları, Gençlik, Çocuk Temsilcileri tarafından zafer anıtına çiçek ve çelenkler bırakıyorlar.

Abhazya Kurtuluş Savaşı’na Abhazya tarafından yaklaşık olarak 12 bin kişi savaşçı olarak katıldı. 2700 kişinin üzerinde şehit oldu, 5 binin üzerinde yaralı oldu, 200’ün üzerinde kayıp bulunuyor. Abhazya Bağımsızlık Savaşı’na, Kuzey Kafkasya, Güney Rusya ve Abhaz diasporasından gönüllüler katıldılar. (www.abhazyam.com)
 

Sergey Bagapş

Türkiye, RF'ndaki yangın için yardım malzemesi gönderiyor

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Yangın çok büyük ancak Türkiye'yi de etkilemesi söz konusu değil ama bir kargo uçağıyla çok büyük miktarda malzeme gönderilecek'' dedi.

Eroğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa ile görüşmesinin ardından gazetecilerin ''RF'ndaki yangın'' ile ilgili sorularını yanıtladı.

RF'ndaki yangının en büyük yangınlardan biri olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Sayın Başbakanımız, Sayın Putin'i aradı. Biz 2 helikopter desteği verdik. 11 kişilik tecrübeli bir takım var. Yangın çok büyük, ancak Türkiye'yi de etkilemesi söz konusu değil'' dedi.

RF'nun yangınla mücadele için 2 gün önce Türkiye'den hortum, maske, sırt çantası gibi birtakım taleplerde bulunduğunu bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakanımız talimat verdi. İnşallah bir kargo uçağıyla çok büyük miktarda malzeme gönderilecek. Tedarik ediliyor şu anda, bunları göndereceğiz. Geçmiş olsun diyorum, hakikaten çok üzüldüğümüz bir yangın. İnşallah dünya böyle felaketleri görmez. Hakikaten çok büyük bir yangın. Türkiye'yi etkilemesi söz konusu değil.'' (CHA)
 

Sergey Bagapş

Medvedev: Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili kararımız değişmez, değiştirilemez

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 13 Ağustos günü Güney Osetya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Eduard Kokoytı buluşmasında “RF’nın Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili kararı değişmez” dedi.
 
Dimitri Medvedev, “Ağustos 2008 ‘de Güney Osetya’da yaşanan savaşta RF’nun uygulamış olduğu politikanın doruluğuna olan inancımı yineliyorum. RF’nun bu kararı değişmez ve değiştirilemez, o dönemde acı yaşandı” vurgulamasında bulundu. (www.abhazyam.com)
 

Sergey Bagapş

ABD'de perakende satışlar beklenenden az arttı

ABD'de perakende satışlar geçen ay beklentinin altında yüzde 0,4 arttı.

Ticaret Bakanlığı, iki ay geriledikten sonra Temmuz ayında perakende satışların yüzde 0,4 arttığını açıkladı. Otomotiv satışları hariç çekirdek satışlar ise yüzde 0,2 yükseldi. Geçen ay perakende satışların yüzde 0,5, çekirdek satışların ise yüzde 0,3 artması bekleniyordu.

Bakanlık Haziran ayında yüzde 0,5 olan perakende satışlardaki düşüşü ise yüzde 0,3'e revize etti.

Toplam ekonomik faaliyetin yaklaşık üçte ikisini tüketici harcamalarının oluşturduğu ABD'de perakende satışlar büyümenin ana unsurlarından birini oluşturuyor. Küresel ekonomik krizden çıktıktan sonra ABD ekonomisinin son aylarda yavaşlaması ''çift dipli'' resesyon korkularını artırıyor.

TÜFE yüzde 0.3, çekirdek TÜFE yüzde 0.1 arttı

Bu arada aynı ayda tüketici fiyatı endeksi beklentilerin üzerinde yüzde 0,3, gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek tüketici fiyatı endeksi ise beklentiler doğrultusunda yüzde 0,1 yükseldi.

Geçen ay tüketici fiyatı endeksinin yüzde 0,2, çekirdek tüketici fiyatı endeksinin ise yüzde 0,1 artması bekleniyordu.

Tüketici fiyatı endeksi Haziran ayında yüzde 0,1 azalmış, çekirdek tüketici fiyatı endeksi ise yüzde 0,2 artmıştı. Tüketici fiyatı endeksinin beş ayda ilk kez artmasında enerji fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. (DünyaGazetesi)
 

Sergey Bagapş

RF, İran'ın ilk nükleer santraline 21 Ağustos'ta yakıt dolduruyor

RF'nun İran'ın Buşehir kentinde inşa ettiği nükleer santral çalışmaya başlıyor. Uluslararası toplumun nükleer programı nedeni ile yaptırım uygulamaya başladığı Tahran, RF'nun inşa ettiği nükleer santralden ilk elektrik üretimi için son aşamaya geldi.

RF Federal Atom Enerjisi (Rosatom) sözcüsü Sergey Novikov Ria Novosti haber ajansına verdiği bilgide ilk reaktör için nükleer yakıt dolumunun 21 Ağustos'ta gerçekleştireceğini söyledi. Novikov verdiği bilgide, "Nükleer yakıt dolumunun ardından santral elektrik üretimi için hazır hale gelecek" dedi. Dolum çalışmaları vesilesi ile gerçekleşecek törene RF'dan Rosatom başkanı Sergey Kiriyenko'nun da katılması bekleniyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de Rosatom'dan yapılan açıklamayı doğruladı. Salihi, "Santralin içine nükleer yakıtın taşınmasını gelecek hafta gerçekleştireceğiz. 7-8 gün içinde de reaktörlere transferi gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

İran'ın ilk nükleer santrali ile ilgili çalışmalar 1975 yılında Alman firmaları ile sağlanan anlaşma çerçevesinde başlamıştı. 1979'da gerçekleşen devrim ve ABD'nin yüksek teknoloji transferine ambargo kararının ardından Alman firma santral inşaatından çekilmişti. Tahran'ın RF ile 1995 yılında 1 milyar Dolar bedel karşılığında sağladığı anlaşma, teknik nedenlerle bir kaç kez ertelendi. Son olarak ABD'nin tepkisine rağmen RF Başbakanı Vladimir Putin santralin yaz ayında tamamlanacağını açıklamıştı.

Buşehir nükleer santrali, İran'ın nükleer programı nedeni ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 9 Haziran 2010'da uygulamaya koyduğu yaptırım kararının dışında tutuldu. İran'la stratejik işbirliklerine rağmen yaptırım kararına yeşil ışık yakan Moskova'nın askeri malzeme ihracatından kaybının 12 milyar Doları bulacağı tahmin ediliyor. (AA)
 

Sergey Bagapş

Enerjide yıllık 4-5 milyar Dolar yatırım gerekiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 4-5 milyar Dolar yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Yıldız, Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüme kararlılığında olduğunu ve büyüme için ise enerjiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Son 7-8 yılda bu anlamda önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

"Biz göreve geldiğimizde Türkiye dünyanın 26. büyük ülkesiydi. Şimdi 17. büyük ekonomisi haline geldi. Dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girme hedefine ilerlemek için enerji ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. Enerji ihtiyacımızı karşılayabilmek için yılda 4-5 milyar Dolar yatırım yapmamız lazım. Özellikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Gayri safi mili hasılamızı artırırken, bunun için gerekli olan enerji harcamasını azaltmamız lazım. Bir taraftan enerji üretirken, diğer taraftan enerji israfını önlemek için gayret göstereceğiz. Bazı sivil toplum kuruluşları, bazı enerji türlerine karşı çıkıyor. Öncelikle onların bir araya gelerek ortak bir karar almaların bekliyoruz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu enerjiyi biz özel sektör ile birlikte karşılayacağız. Bunun için yapılacak her türlü çalışmaya da destek vereceğiz."

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da ekonominin daraldığı dönemlerde ilk olarak enerji tasarrufunun akla geldiğini, ancak tasarruf yapılması için üretimin durdurulmasının ülkeye zarar vereceğini kaydetti.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Erkan Gürkan da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının enerji tasarrufu sağlanması için yürüttüğü ENVER Projesi hakkında bilgi verdi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise Enerji Verimliliği Meclisi ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan "Yeşil Ekonomiye Geçiş" konulu "Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği" raporunun Kayseri'de kamuoyuna açıklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. (CHA)
 

Sergey Bagapş

Bagapş İçişleri Bakanı'nı görevden aldı

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş tarafından yayınlanan kararname ile İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Otar Hetsiya’yı azletti.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre İçişleri Bakanlığı görevine İçişleri Bakan 1. Yardımcısı Ramin Gablaya atandı. (www.abhazyam.com)
 

Sergey Bagapş

Spartak Nalçik istim üstünde

Takımımız geçen haftaki şok yenilginin etkilerini üzerinden çabuk attı. Deplasmanda Alania takımına 1-0 yenilerek önemli 3 puanı kaybetmişti.

Bu hafta kendi sahamızda ligin son sırasındaki Siberia takımını konuk edecek olan Spartak Nalçik antrenmanlarda disiplini elden bırakmıyor.

17.haftayı bol golle geçeceklerini söyleyen teknik direktör  Krasnozhan Yuriy; geçen hafta Alania karşısında 90 dakika üstün oynamamamıza karşın yenilgi ile ayrıldık. Futbol da bu tür sürprizler oluyor ne yazık ki, dedi.

Takımımızın genç forveti Mitrishev Magomed, Siberia ligin son sırasında, ancak biz sanki lig lideriyle karşılaşacak gibi hazırlanıyoruz. hedefimizden sapmamak için istim üzerindeyiz açıklamasını yaptı. (CC-SS)
 

Sergey Bagapş

RF’nda Abhazya ve Güney Osetya'yı da içine alan "Güney" askeri bölgesi oluşturuyor

RF Federasyonu var olan askeri bölgelerini yeniden organize ediyor. Özellikle eski Kuzey Kafkasya Askeri Bölgesi'ni, içerisine Abhazya ve Güney Osetya’da ki Askeri Bölgeleri, ayrıca Ermenistan’ın Gümrü şehrinde bulunan Askeri Bölgesini’de içine alabilecek biçimde “Güney” Askeri Bölgesi olarak değiştirdi.

RF Federasyonu yeni askeri bölgesini 2014 yılına kadar yeniden silahlandırarak modernize edecek. RF Uzmanlara göre Gürcistan'dan daha önceden gerçekleştirilen saldırıların benzerlerinin izlenebileceği ve daha etkili bir biçimde karşılık verilebilme koşulları yaratılmış olacaktır.  (www.abhazyam.com)
 

Sergey Bagapş

Aştiyani şimdi de devlet televizyonunda suçunu itirafa zorlandı

İran’da zina yaptığı gerekçesiyle recm cezasına çarptırılan ve bu yüzden uluslararası diplomasiyi harekete geçiren Sakine Muhammed Aştiyani, zina işlediğini resmen itiraf etti. Dün devlet televizyonunda yayınlanan kasette Sakine, anadili olan Azerice yaptığı itiraflarında kocasını öldürmek için evlilik dışı ilişki yaşadığı kocasının kuzeni ile işbirliği yaptığını titreyen bir sesle ifade etti.

Görüntülerde kara çarşaf giyen Sakine’nin yüzü mozaiklenerek gösterildi. Ancak 43 yaşındaki iki çocuk annesi İranlı kadının avukatı Houtan Kian, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada kadının itiraf kaydından önce tutulduğu Tebriz hapishanesinde 2 gün boyunca işkence gördüğünü söyledi. Geçen ay recm karşısında uluslararası kamuoyunun tepkisi üzerine İran infazın asılarak gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Brezilya hükümeti, İran ile temasa geçerek Sakine’ye sığınma hakkı vermeyi teklif etmiş, ancak Tahran yönetimi buna sıcak bakmamıştı. (Vatan Dış Haber)
 

Sergey Bagapş

Medvedev’i Ermenistan’da Türk gemisi ağırlayacak

19 Ağustos’ta Ermenistan’ı ziyaret edecek olan RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Sevan (Gökçe) gölünde bir Türk gemisiyle tur atacağı iddia edildi. Gemi için Türkiye’den özel uzman ekibi de Ermenistan’a geldi.

Ermeni Aykakan Jamanak gazetesine göre, Medvedev’in Ermenistan ziyareti öncesinde hazırlık çalışmaları başlatıldı. Medvedev Erivan temaslarının ardından 20-22 Ağustos’ta Sevan gölü kıyısındaki Arsnakar sarayında Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üye ülke liderleri zirve toplantısına da katılacak. Zirveden önce Medvedev’in gölde Türkiye’den getirilen bir gemiyle tur atması bekleniyor. Gemi daha sonra Medvedev’i zirvenin yapılacağı saraya ulaştıracak. Arsnakar sarayı ise Ermenistan parlamentosu milletvekili Ruben Ayrapetyan’a ait.

Ermeni gazetesinin edindiği bilgiye göre, geminin çalıştırılması için Türkiye’den özel uzman ekibi de davet edildi. Hatta Türkiye’den yeni motor siparişi bile yapıldı. Türk teknik uzmanları, geminin Medvedev’in ziyareti günü hazır olabilmesi araç üzerinde yoğun çalışıyor.

Konuyla ilgili Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’na başvuran Aykakan Jamanak gazetesi muhabirinin, “Gemi neden özellikle Türkiye’den getirildi, satın mı alındı, yoksa kiralandı mı” soruları yanıtsız bırakıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu da Ermeni muhabire, “Geminin bizimle hiçbir ilgisi ok, konuyu başka yerde araştırın” dedi. (CHA)
 

Sergey Bagapş

'İran'la savaş çıkarsa İsrail'in yanındayız'

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, İran ile olası bir savaşta ülkesinin, İsrail'in ve NATO'nun sadık müttefiki olacağını ancak bu meselenin, diplomasi ve yaptırımlarla çözülmesini umduğunu ifade etti.

Basescu, resmi bir ziyaret için Romanya'da bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte gazetecilere açıklamasında, “BM Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımların, Tahran'da Amerikan askerlerinin mezarını kazmasını değil, doğru çözümü sağlamasını ve müzakereleri başlatmasını diliyoruz” dedi.

Peres ile İran ve diğer konularda bir saat süren görüşmesinin ardından Basescu, “İran ile savaş çıkarsa Romanya, NATO'nun ve İsrail'in sadık müttefiki olacaktır” diye konuştu.

Romanya'da 2 günlük resmi bir ziyaret için bulunan Peres, komünist rejim döneminde 400 bin Romanyalı Yahudi'nin İsrail'e göç etmesine yardım ettiği için Romanya'ya teşekkür etti.

Peres'in, Romanya'da temmuz ayında bir helikopter kazasında ölen 6 İsrailli asker anısına yapılan bir sinagogdaki törene katılması bekleniyor. Peres yarın Bükreş'teki Soykırım Anıtı'nı da ziyaret edecek. (AA)
 

Sergey Bagapş

General Motors 1,54 milyar Dolar kar etti

ABD'li otomobil üreticisi General Motors (GM) bu yılın ikinci çeyreğinde 1,54 milyar Dolar net kar etti.

Yılın ilk üç ayında vergi ve faiz öncesi 1,82 milyar Dolar kar eden şirket, ikinci çeyrekte vergi öncesi karını 2,03 milyar Dolar'a çıkardı.

Şirketin geçen yıl ikinci çeyreğe göre ise gelirleri yüzde 44 artarak 33,2 milyar Dolar oldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde 1,07 milyar Dolar net kar eden şirket, geçen yıl söz konusu çeyrekte 5,98 milyar Dolar zarar etmişti.

ABD'li otomotiv devi GM, geçen yıl iflas korumadan çıkmıştı. Şirket, bu tarihten itibaren ABD'de 65 binden fazla kişiyi işten çıkarmış, maliyetleri kısmak için fabrikalarını kapatmıştı. GM, Saab ve Hummer'ın da içinde bulunduğu birçok otomobil markasını da satmıştı.

Şirket Başkan Yardımcısı ve Üst Mali Yöneticisi Chris Liddell, yaptığı açıklamada, ilerlemeden memnun olduğunu ifade ederek, tasarruf disiplininin korunduğunu ve iki çeyrek üst üste karlılığın ve nakit akışının sağlandığını kaydetti.

Öte yandan, şirkete yakın bir kaynak, GM'nin halka arz miktarını 12 milyar Dolar'dan 16 milyar Dolar'a çıkarmayı planladığını belirtti.

Halka arzın bu miktarda gerçekleşmesi durumunda, Visa'nın 19,7 milyar Dolar'lık halka arzının ardından, ABD tarihindeki en büyük ikinci halka arz olacak. (DünyaGazetesi)
 

Sergey Bagapş

Sıcak havalar RF'nu terk ediyor

RF'nu iki aydır esir alan anormal sıcaklıklar önümüzdeki haftadan itibaren ülkeyi terk ediyor. RF'nun merkez bölgelerinde 40 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeni ile çıkan yangınlarda 54 kişi yaşamını yitirdi.

RF Devlet Meteoroloji Merkezi Başkanı Roman Vilfand basına yaptığı açıklamada, "Merkez RF'nun üzerinde etkili olan sıcak hava basıncı önümüzdeki salı gününden itibaren azalmaya başlayacak. 21 Haziran'dan itibaren ilk kez böyle bir hava sirkülasyonu görülecek..." dedi.

RF'nun 22 bölgesinde etkili olan ve bin yılda bir görülen kuraklıklar ve yangınlar nedeni ile ülkenin kaybı 15 milyar Dolar'ın üzerinde. Tahıl ürünlerinin ihracatını 31 Aralık'a kadar yasaklayan ülkede gıda ürünlerinde yüzde 10-15 civarında bir artış yaşanması bekleniyor.

Vilfand Moskova'yı kaplayan duman ve karbondioksit gazının etkisinin gelecek hafta sonuna kadar kısmen de olsa devam edeceğini belirtti. Yetkili, "Moskova'nın hemen çevresinde oluşan yangınların bunda etkisi yüksek. Muhtemel yangınların başkentte yeni duman yoğunluğuna neden olması da mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Fatura büyüyor

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev kuraklıklar nedeni ile bir çok çiftçinin iflas etme noktasına geldiğini söyledi. Şartların uygun olması durumunda tahıl ürünleri ihracatına getirilen yasağın gevşetilebileceğini kaydeden RF lideri, "Bir çok bölgede durum çok vahim... Çiftçiler iflasla karşı karşıya... Kuraklık nedeni ile rekoltede yüzde 25'lik düşüş var." şeklinde konuştu. Rostov bölgesinde yetkililerle görüşen Medvedev, tarım arazilerinde de incelemelerde bulundu. RF lideri tarım ürünleri ile ilgili fiyat artışlarının da spekülatif olduğunu kaydetti.

RF'nda 43,6 milyon hektar ekili alanın kuraklıklardan etkilendiği kaydediliyor. Geçen yıl 100 milyon tona yaklaşan rekoltenin bu yıl 70 milyon tonun altında gerçekleşmesi bekleniyor.
 

Sergey Bagapş

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na saldırı

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na düzenlenen molotofkokteylli saldırı konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, olaydan dolayı duyulan üzüntüyü dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Druças'ın, faillerin yakalanmasına ve olayın tekerrür etmesinin önlenmesine dair her türlü tedbiri alacaklarını vurguladığı" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "Yunanistan hükümet sözcüsünün saldırıyı kınayan, sorumluların yakalanarak adalete teslim edileceğini belirten ve hükümetimize bu olay nedeniyle üzüntülerini ifade eden açıklaması memnuniyetle not edilmiştir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, saldırının bu sabah 04.00 sularında, Selanik Başkonsolosluğu duvarına kimliği belirsiz kişilerce düzenlendiği, üç adet molotofkokteyli atıldığı, saldırganların daha sonra olay yerinden hızla uzaklaştıkları kaydedildi.

Açıklamada, molotofkokteylilerinin ikametgah binası girişinde ve duvarında küçük çaplı yangınlara sebep olduğu ifade edildi. Yangının, Selanik itfaiyesinin ve Başkonsolosluk mensuplarının çabalarıyla söndürüldüğü, Başkonsolosluk yerleşkesinde yer alan Atatürk evinde ise herhangi bir zarar meydana gelmediği kaydedildi. (AA)
 

Sergey Bagapş

Otomobil geri-dönüşüm kampanyası için 350 milyon Dolar daha

RF hükümeti Mart ayında gerçekleştirdiği eski araç geri-dönüşüm kampanyasının aynısını gerçekleştirmek için bütçeden 350 milyon Dolar daha ayırdı.

RF Başbakanı Vladimir Putin kampanyanın başlatılması için gereken kararnameyi imzaladı. Hükümet böylelikle 200 bin aracın geri-dönüşüm yapılmasını amaçlıyor. Kampanyaya göre 10 yıldan eski RF yapımı otomobil sahipleri araçlarını geri dönüşüme vererek karşılığında 50 bin Ruble'lik (1700 Dolar) çek elde edebilecek. Daha sonra bu çek ile RF'da üretilen yabancı ve yerli otomobiller 50 bin Ruble'lik indirimle satın alabilecek. RF hükümeti kampanya sayesinde ülke otomotiv sektörünün canlanmasını umuyor.
Yapılan araştırmalara göre RF genelinde 14 milyon adet 10 yıldan eski otomobilin bulunduğunu tespit edilirken kampanyanın ülkenin 83 bölgesinden sadece 49'unda geçerli.

RF ekonomik kriz öncesinde Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarı olarak biliniyordu. Kredilerde yaşanan sorunlar, yüz binlerce kişinin işini kaybetmesi sonucu RF'da araba satışları 2005 seviyesine geriledi. 2009 yılında RF yüzde 49 pazar kaybına uğramıştı.
 

Sergey Bagapş

DSP, kömür dağıtanları YSK'ya şikayet edecek

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Gaziantep’te 45 derecede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömür dağıtımını YSK’ya götüreceklerini söyledi.

ANKA’nın sorularını yanıtlayan DSP Genel Başkanı Masum Türker, YSK ve Gaziantep İl Seçim Kurulu’na şikayet başvurusunda bulunacaklarını belirterek, “Bu durum; referandumu halkın iradesiyle değil, devlet adına görev yapanların devlet olanaklarını kullanarak ve adeta rüşvet dağıtarak ‘evet’ çıkması yönünde etkileme çabası taşıdıklarını ortaya koyuyor” dedi.

Seçim öncesi dağıtılan kömür dağıtımının referandumu etkileme amacı güttüğüne işaret eden DSP Genel Başkanı, şöyle dedi:

“45 derece sıcakta kömür dağıtmanın aslında tehlikeli olduğu bilinmektedir. Hem yangın çıkma ihtimali vardır hem sağlığa aykırıdır. Kömürün dağıtılması ile kamu adına çalışanlar referandumda ‘evet’ çıkması amacı gütmektedirler. YSK’ya ve Gaziantep İl Seçim Kurulu’na şikayet başvurusunda bulunacağız.”

Kamu görevlileri AKP'ye hizmet telaşında

45 derecede kömür dağıtılmasının YSK ve Seçim Kanunu’na aykırı olduğuna işaret eden Türker, “Valilik ve Kaymakamlık böyle bir suçun içinde yer almamalı. Aksine bu suçun oluşmasını önlemelidir. Bu kamu görevlileri, AKP’nin referandumda ‘evet’ propagandasına hizmet etme telaşı içindeler” dedi.

Hediye paket dağıtıyorlar

DSP Genel Başkanı, referandum kampanyası çerçevesinde gittikleri illerde, belediyelerin hediye paketi gönderdikleri ve çeşitli hediyeler verdiklerini duyduklarını belirterek, “İhtiyaçları olanların bu hediyeleri kabul etmeleri doğaldır. Asıl suçlular demokrasiyi satın alarak dikta rejimi kurmak isteyenlerdir. Bu kömür nasıl olsa dağıtılacaktı, bunun dağıtılma süresi Eylül ayından sonradır. Bunu Kaymakam’ın Ramazan ayına denk getirmesi ise vatandaşlar için tabi hak olan kömür dağıtımını Ramazan’da hayır yapmaya getirerek, kömür ihtiyacı olanlara, bu kömürü hakaret baskısı altında almaya zorlamaktadır” dedi.