16 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Nalçik Sibirya'yı kolay geçti: 4-2

17.hafta oynanan maçta takımımız Spartak Nalçik lig sonuncusunu Sibirya'yı 4-2 skorla geçti.

Maça çok hızlı başlayan Nalçik, atak üstüne atak yaparken rakibini küçümsemenin cezasını 14.dakikada gördü. Defansın hatasından yararlanan Sibiryalı Shevchenko takımızı avladı.
0-1

Yediğimiz golden sonra Nalçik ataklarını daha da arttırdı ve 9 dakika sonra (dk. 23) Dyadyun durumu eşitledi. 1-1

40.dakikaya gelindiğinde penaltı kazanan takımız Leandro'nun şık vuruşuyla üstün duruma geçti.
2-1

İkinci yarıya Nalçik fırtına gibi girdi. Ancak yine defansımızın hatasından yararlanan Sibiryalı Momosh durumu 2-2 yaptı. (dk.68)

Kısa süreli bir şok yaşayan takımımız Sibirya'yı kendi sahasına hapsetti ve bu baskıya dayanamayan Sibiryalı oyuncular penaltıya neden oldu. Topun başına geçen Leandro kendisini 2.ci takımının üçüncü golüne imzasını attı. 3-2 (dk.82)

Hiç beklemediği iki gol yiyen takımızı fark yapmak için ablukayı arttırdı ve 90+2'de Gogua'nın golüyle skoru belirledi. 4-2  (CC-SS)
 
 
ÇYÜPHA Esen Zafer: Selam olsun dönenlere

neden diaspora da 800 bin civarında olan bizler bu soruyu sormadık? Neden, her şeye göğüs gererek, o veya bu tarafa çeken, kendi öz belleğimiz, kendi toplumsal çıkarlarımız, demeyen beylerini kesmeye kalkışan. Yeter! Diyen, neslimizi sürdürmek için, tüm varlıklarını bırakıp tezekle duvar sıvayan insanlarımızı, umutları ve acıları ile gömdük?

Makalenin devamı için linki tıklayınız:
http://www.abhazyam.com
 
 
Zehirli duman Moskova'yı terk ediyor

RF normallerin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve yangınlar nedeni ile zorlu bir yaz tatili geçirdi. 54 kişinin yaşamına ve 2 bin den fazla evin kül olmasına neden olan yangınlar kısmen de alsa devam ediyor. Başkent Moskova'yı bir aydır esir alan zehirli duman yarından itibaren azalmaya başlayacak. Pazar günü yeniden artan duman yoğunluğunun gece saatlerinden itibaren azalması beklenirken, gelecek haftadan itibaren hava şartlarının normale dönmesi öngörülüyor.

RF Devlet Çevre Koruma Kurulu (Mosekomonitoring) uzmanı Aleksey Popikov basına yaptığı değerlendirmede, günün ikinci yarısından itibaren hava kirliliğinde azalma başlayacağını, karbondioksit miktarın da herhangi bir artış beklenmediğini söyledi. Yetkili, "Geceden itibaren zararlı gazların konsantrasyonu düşmeye başlıyor. Pazartesi günü de dumanın geri dönmesi beklenmiyor." dedi.

Başkentin güney batı bölgesinde etkili olması beklenen rüzgarın kirli havanın temzilenmesinde etkili olacağını kaydeden uzmanlar, çevrede olumlu gelişme öngörüyor. Pazar günü zararlı partikül oranı yüzde 40'ın üzerine ve karbondioksit miktarı da sınırın yüzde 30 üzerinde gözlemleniyor.

RF'da etkili olan yangın alanları da 3 bin hektar azalarak 53 bin hektara geriledi. Haziran ortasından itibaren Moskova bölgesinde yoğunlaşan kirli hava 6-7 Ağustos'ta zirve yapmış ve karbondioksit sınırı 6-7 kat artmıştı.

RF meteoroloji merkezi başkanı Roman Vilfand da dumanın kısmen de olsa önümüzdeki hafta etkisini sürdüreceğini, çevre bölgelerde devam eden yangınların başkente etkisinin azalarak devam edeceğini ifade etmişti.

Yangınla mücadele için Putin olağanüstü toplantı yapıyor

Kuraklıklar ve yangınla mücadele için RF yönetimi yetkili organları pazartesi günü olağanüstü toplanıyor. RF Başbakanı Vladimir Putin'in de katılması beklenen toplantıda evsiz kalan 3 bin 500 kişi için Ekim sonuna yetiştirilmesi planlanan evlerle ilgili konu ele alınacak. Yangınlarla mücadelede etkili yöntemlerin de yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. (CHA)
 

Aleksandr Zelin

Aleksandr Zelin: Bizler Abhazya’nın dünya ile iletişim kurmasını sağlamaya çalışıyoruz

RF Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Aleksandr Zelin "Эхо Москвы" Radyosuna verdiği demeçte “RF Hava Kuvvetleri olarak Abhazya’da bulunan iki havaalanının kullanmak niyetindeyiz. Abhazya’da Rus Hava Kuvvetlerinin bulunması ile ilgili olarak “Hiçbir sorun” bulunabileceğini düşünmüyorum. Bizler ve Abhazya yönetimi olarak birlikte Suhum havaalanından düzenli uçuşların sağlanmasını ve Abhazya’nın dünya ile iletişim kurmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Aleksandr Zelin; vermiş olduğu demeç ile ilgili olarak yabancı ülkelerin tepkilerine bağlı olarak “Bizler hiç kimseyi tehdit etmiyoruz, sadece var olan sorunu çözmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. REGNUM Haber Ajansı tarafından daha önce verilen bilgiye göre, İki yıl önce Abhazya'ya konuşlandırılan S – 300 Hava Savunma füze sistemi ile ilgili olarak Gürcistan Yönetimi geçtiğimiz hafta tepki göstermişti. (www.abhazyam.com)
 

Dimitri Bartholomeos

88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda yapılan ayine Ruslar akın etti

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne düzenlenen ayin sona erdi.

Hıristiyan aleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.

Ayine RF Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve Türkiye'de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hıristiyan da katıldı. Ayin sırasında mumlar yakıldı, dualar edildi, ilahiler okundu.

Yaklaşık yarım saat süren bu bölümün ardından konuşma yapan Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcak kanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, ''88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hıristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana'mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım'' dedi.

TÖREN YERİNDE SAMİMİ SOHBETLER YAŞANDI

Mekanın müsait olmaması nedeniyle manastıra alınamayan bin dolayındaki Hristiyan ise, ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerinde kurulan 2 dev ekrandan canlı izledi.

Bu arada, ören yerindeki bazı konuklarla yöre halkı arasında sıcak sohbetlerin yaşandığı görüldü. Yörede yaşayan Emine Turan, daha önce manastıra geldiklerinde tanıştığı yabancı uyruklu bir grup ile karşılaşınca gruptakilerle bir süre Rumca sohbet etti.

Sohbetin ardından Turan, iki oğlunun Yunanistan'da olduğunu, birinin rehberlik yaptığını, diğerinin ise inşaatta işçi olarak çalıştığını söyledi, geçmiş dönemden tanıdığı kişilerle karşılaşması ve sohbet etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. (AA)
 
 
İrina Volovod, “Ahdz-apşa” üçüncü derecesine layık görüldü

İrina Volovod, “Ahdz-apşa” üçüncü derecesine layık görüldü.

Devlet Enformasyon Merkezinden verilen bilgiye göre, İrina Volovod, gelecek neslin gelişim ve eğitimine verdiği katkılar ve Gagra şehrinin sosyal-politik hayatında aktif olarak yer almasından dolayı “Ahdz-apşa” üçüncü derecesine layık görüldü.
 
 
RF'nun ihracat yasağı, tahıl piyasasını hareketlendirdi

RF'nun tahıl ürünlerine koyduğu geçici ihracat yasağının bugün yürürlüğe girmesi, bazı üretici ülkelerin buğday ihracatıyla ilgili rekabetini kızıştıracak. RF'nun ihracat yasağından Fransa, Almanya, ABD, Kanada, Avustralya ve Arjantin'in yararlanacağı sanılıyor.

RF'nun, geçici ihracat yasağı olmasaydı, 2010/2011 döneminde tahmini 17,5 milyon ton buğday ihraç ederek, 2009/2010 döneminde olduğu gibi yine dünyanın en büyük üçüncü buğday ihracatçısı olması bekleniyordu. Öyle ki bu rakam Arjantin'in tüm buğday hasadından bile fazla bir rakama denk düşüyor.

RF'nun kararıyla birlikte mevcut buğday alımı sözleşmeleri iptal olacak ve ithalatçı ülkeler, RF'nun yarattığı boşluğu diğer ihracatçı ülkelerle gidermeye çalışarak, milyonlarca Dolarlık yeni sözleşmelere imza atacaklar.
 
 
Toplu görüşmeler Çarşamba'ya ertelendi

KESK'in toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisinin değerlendirilmesi için görüşmeler, 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi.

KESK'in toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi önerisini getirmesinin ardından toplu görüşmelerin birinci turuna kısa süreli bir ara verildi.

Aranın ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu önerinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos Çarşamba günü tekrar bir araya gelinebileceğini bildirdi.

Bakan Yazıcı'nın bu teklifinin memur sendikalarınca kabul görmesi üzerine görüşmelerin 18 Ağustos Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.

Yazıcı: Konuyu çarşamba karara bağlayacağız

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketinde kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesine yönelik önemli düzenlemeler bulunduğunu belirterek, toplu sözleşme hakkının bu şekilde anayasal kural haline getirilmek istendiğini ifade etti.

Yazıcı, "Oylaması yapılacak. Kabul edilirse bundan sonra toplu sözleşme uygulama sürecine girilecektir" diye konuştu.

Toplu görüşmelerin ilk toplantısında KESK Genel Başkanı Sami Evren ve dolaylı olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun "Madem anayasaya ilişkin böyle bir düzenleme var. Bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşme olarak çalışanların mali ve sosyal haklarını belirleyelim, gerekirse bu konuyu ekim veya kasım ayında görüşelim" şeklinde önerileri olduğunu söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu öneri incelenmeye değer bir öneri. Biz de bu önerinin hukuksal olarak mümkün olup olmadığı, sendikalarımızın yaklaşımları ve elbette ki kamunun hukuksal işleyişi bakımından bir görüş istişaresinin zaruretini dikkate almak suretiyle memur sendikaları ve kamu işveren tarafının bu konuya ilişkin hukuksal görüşünü hazırlamak ve konuyu karara bağlamak üzere toplantıyı kapattık. Bu konuyu görüşmek üzere 18 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00'de toplanarak karara bağlayacağız. Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki engel yoksa bu şekilde bir mutabakat zaptı imzalayacağız. Hukuki engel varsa 4688 sayılı yasanın içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz." (DünyaGazetesi)