17 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Dimitri Gulia

Gogua "Tvarçal'da ambargo nedeniyle insanlar açlıktan ölüyorlardı

Tkvarçal kenti Dimitri Gulia Kültür Merkezi önündeki meydanda Abhazya Kurtuluş Savaşı’nda vatan savunucularının anısı adına tören yapıldı. Tkvarçal kentindeki törene başlamadan önce vatan savunucularının adına yapılan park anıtı boyunca şehit olan kahramanların mezarlarına çiçek ve çelenk bırakıldı.

Tören Konuşmasını yapan Tkvarçal Valisi Timur Gogua “Tkvarçal’da insanlar savaş sırasında sadece bombardımandan dolayı ölmedi, dönem içerisinde uygulanan ambargo nedeni ile açlıktan da öldüler. Yaşanan tüm zorluklara rağmen, bizim şehrimiz işgale karşı direndi, insanlar birbirlerine yardım eli uzatarak savaşın tüm zorluklarını yendi.” Diyerek, Tkvarçal halkına barış ve huzur dolu yaşam dileklerini iletti.

Bölge Halk Meclisi Başkanı Aida Çaçhaliya “Kültür Sarayı bahçesinde bulunan Askeri Savaş Müzesi’nde önümüzdeki hafta içerisinde Abhazya’nın birinci Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’nın Tkvarçal Şehri’ne yapmış olduğu ziyaretler ile ilgili, daha önce hiç yayınlanmamış eşsiz fotoğraflarının yer alacağı bir sergi açılışı yapılacaktır. Ayrıca, Özgürlük Bulvarı üzerinde ki meydanda ilk devlet başkanımız Vladislav Ardzınba’nın büstü dikilecek, Madenciler Yönetimi Binasının bulunduğu park alanının adı Vladislav Ardzınba olacaktır” dedi.

Savaş Müzesi Müdürü Valentina Tsulukia; “Barış ve Sosyal Hareket” Organizasyonu adına, savaş sırasında annelerin rolü konulu bir konuşma yaptı. Miting sırasında, Bölge Komiser Yardımcısı Gennady Kvarçelia ve Tkvarçal Gençlik Hareketi Temsilcisi İrakliy Abakeliya’da konuşmalarda bulundular.

Abhazya Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve mumlar yakılarak mezarların başlarına konuldu. (www.abhazyam.com)
 

Abdullah Gül

"Bir milletin iki ayrı devletiyiz"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Azerbaycan'ın bir milletin iki ayrı devleti olduğunu, tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma, işbirliği ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kardeş Azerbaycan'a gerçekleştirmekte olduğu ziyarette kendisine ve heyet üyelerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

"Kendimizi evimizde hissediyoruz. Azerbaycan'a ne zaman gelsek daima bu hissiyatla dolu olmuşuzdur ve her gelişimizde Azerbaycan'ın geliştiğini, güçlendiğini, daha da giderek parladığını görmek bizleri mutlu etmektedir" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler bir milletin ayrı ayrı iki devletiyiz. Tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma içerisinde, işbirliği içerisinde ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerekmektedir.

Bizler de bu anlayış çerçevesi içerisinde daima ve sık sık bir araya geliyoruz, yakın istişarelerde bulunuyoruz ve yakın işbirliği içerisinde oluyoruz. Bu dayanışmamızı, bu işbirliğimizi devam ettireceğiz.

Bugün yaptığım bu ziyarette, sizlerle yaptığımız baş başa konuşmalarda, heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde de bütün bunları ele aldık. İkili ilişkilerimiz hem siyasi alanda, güvenlik alanlarında, ekonomik alanda, kültürel alanda giderek gelişmektedir. Bunları daha çok geliştirmek için bugün birçok tedbirleri de görüştük. Şirketlerimizi karşılıklı teşvik ediyoruz, daha çok karşılıklı iş yapmaları için, karşılıklı yatırım yapmaları için. Azeri şirketlerin Türkiye'ye yaptıkları yatırımlardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Türk şirketlerinin de buradaki başarılarından gurur duyuyoruz."

Siyasi alandaki ilişkilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, buna aynı şekilde devam edeceklerini söyledi. Bugün imzalanan Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'nın bunun en açık göstergesi olduğunu ifade eden Gül, bu anlaşmanın ruhuna uygun bir şekilde dayanışmayı güçlendirerek geliştireceklerini belirtti.

"Kafkaslar'a istikrar lazım"

Gül, Yukarı Karabağ sorununa ilişkin "Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın çözülmesi gerekmektedir ve şüphesiz ki bütün bu çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır" dedi.

"Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki 'Yukarı Karabağ sorununda' gelinen son nokta nedir? Ermenistan'ın çözüm sürecine ilişkin gösterdiği, izlediği diplomatik yol çözümsüzlüğe yönelik midir?" şeklindeki soru üzerine Gül, şunları kaydetti:

"Ermenistan ve Azerbaycan ilişkileriyle ilgili şüphesiz ki çok geniş istişarelerde bulunduk. Son durumu kendileri şimdi size geniş bir şekilde izah ettiler. Şuna inanıyoruz ki, Kafkasları istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın çözülmesi gerekmektedir. Bu anlaşmazlık, 18 senedir bu şekilde devam etti, bundan sonra böyle devam etmemesi gerekir. Onun için muhakkak ki görüşmek, konuşmak, diplomasi, bazen açık, bazen gizli çalıştırmak gerekmektedir ve şüphesiz ki bütün bu çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır. Bunu da herkesin görmesi gerekmektedir. Çünkü Birleşmiş Milletler'in tanıdığı sınırların herhangi bir şekilde başka bir ülke tarafından tutulması, ne uluslararası hukuk tarafından kabul edilebilir ne de herhangi bir şekilde bu hoş görülebilir. O açıdan bu problemin çözümü için hepimiz elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz." (AA)
 
 
Türkiye'nin giremediği RF tavuk pazarına ABD geri döndü

RF'nun klor standartlarına uymadığı gerekçesi ile ABD tavuk ürünlerine getirdiği ihracat yasağı kalkıyor. RF Tarım Bakanlığı sözcüsü Oleg Aksyonov 68 Amerikan tavuk üreticisi şirketin belirlenen sağlık standartlarını karşıladıklarını, önümüzdeki günlerde ABD'den tavuk alımına başlanacağını açıkladı. Böylece Türkiye'nin ABD'ye gelen yasak nedeni ile boşalan pazara girme planları da sona ermiş oldu.

RF 1 Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya koyduğu yeni sağlık standartları ve düşük klor oranları nedeni ile ABD'den yapılan tavuk ithalatına yasak getirmişti. 2010'da 600 bin ton olan ABD'nin kotasının yerli üretim ve Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerden yapılacak ithalatla kapatılması planlanıyordu. Ancak RF'nun kota miktarını 2010 için 57 bin tonla sınırlı tutması ve fiyatların cazip olmaması nedeni ile RF tavuk pazarına Türk şirketler giremedi. Türkiye yasağın başladığı günlerde toplam 1 milyar Dolar değerinde 500 bin ton tavuk ihraç etmeyi planlıyordu.

ABD'nin yoğun çalışmaları sonucu RF'nun tavuk ürünlerine getirdiği yasak kaldırılmış oldu. Haziran 2010'da bir araya gelen RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama yasağın kaldırılması konusunda mutabakat sağlamıştı. Ancak klor miktarının istenilen seviyeye çekilmediği gerekçesi ile uygulamaya geçilememişti.

Türkiye RF'nun toplam 800 bin tonluk tavuk pazarından pay almak için çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre ABD'nin 600 bin ton olan kotasının 450 bine çekilerek oluşan 150 bin tonluk miktarın Türkiye ve Hindistan arasında paylaşılması planlanıyordu. Son olarak Medvedev'in Türkiye ziyaretinde tarım bakanlıkları arasında anlaşma imzalanmış, kanatlı hayvan ithalatına getirilen yasak kaldırılmıştı. RF Tarım Bakanı Elena Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Ankara’da düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye’ye 2010’da 57 bin tonluk kota verildiğini, bu rakamın 2011’de 150 bin tona çıkarılacağını açıklamıştı. (DünyaGazetesi)
 
 
Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri "Savaşa Hazırlık Tatbikatı" düzenliyor

Apsnypress Haber Ajansının Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Basın Bürosu'ndan aldığı bilgiye göre Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, ve yedekleri bugün itibarı ile muharebe eğitim planı dahili uyarınca askeri alanlarda ki gelişmeler temelinde savaşa hazırlık alt yapısının tam olarak hazır duruma getirilmesi amacı ile bölgeler de bulunan askeri birliklerin mücadeleye katılımının sağlanması amacı ile 27 Ağustos'a kadar sürecek bir askeri tatbikat düzenliyor.

Abhazya Cumhuriyeti Genelkurmay Başkan Vekili Albay Aslan Ankvab "Askeri tatbikat, askeri komisyon tarafından izlenecektir ve Abhazya Ordusu'nda ki subay, personel ve askerlerin becerilerinin arttırılması amacına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca yedeklerin, öğrencilerin, savunma savaşı organizasyonlarına katkılarının planlanması ve düzenlenmesi hedeflenmektedir. Askeri tatbikat, seferberliğe hazır olma, personel rezervinin savaşa katılımı konusunda ki çalışmaları da içerecektir. Askeri Komisyon tarafından hazırlanacak olan rapor 3 Eylül'de açıklanacaktır" dedi. (www.abhazyam.com)
 
 
Uluslararası doğrudan yatırım girişi yüzde 25 geriledi

Türkiye'ye 2010 yılının ilk yarısında uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 25 geriledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) açıkladığı "Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Değerlendirme Raporu"nda, bu yılın başında uluslararası kuruluşların tahminleri ve global trendler ışığında Türkiye'ye UDY girişlerinde 2010 yılında 2009 yılına göre sınırlı bir iyileşme öngörüldüğü hatırlatıldı.

Global UDY akışlarında pozitif sinyaller görülmeye ve dengeli olmasa da bir toparlanma gözlenmeye başlandığına işaret edilen raporda, Türkiye'ye UDY girişlerinin ise yılın ilk yarısındaki zayıf performansın yıl sonundan önce büyük ölçekli bir giriş olmadığı takdirde, 2009 yılının da altında kalarak 7 milyar Doları aşamayabileceğini gösterdiği bildirildi.

Raporda, 2010 yılının ilk yarısında Türkiye'ye UDY girişlerinin 3,2 milyar Dolar olduğu, bu rakamın, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 4,3 milyar Dolarlık giriş ile karşılaştırıldığında yüzde 25 düşüş anlamına geldiğine dikkat çekildi.

Rapora göre, 2010 yılının ilk yarısındaki 3,2 milyar Dolarlık UDY girişinin 1,8 milyar Dolarını net doğrudan yabancı sermaye girişleri, 1,4 milyar Dolarlık kısmını ise yurt dışında yerleşik kişilerin gayrimenkul alımları oluşturdu.

İlk yarıda enerji sektörü yüzde 25,8 pay ile en fazla UDY girişinin olduğu sektör olurken, imalat sanayi yüzde 22,8 pay ile ikinci alan oldu.

İmalatta yarı yarıya azaldı

Raporda, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında imalat sanayinde UDY girişlerinin yarı yarıya azaldığı dikkat çekerken, imalat sanayi genelinde ana metal ve fabrikasyon metal ürünleri alanındaki girişler yüzde 47,5 ile ilk sırada yer aldı.

Deloitte Türkiye'nin 2010 yılı ilk yarısında gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerine ilişkin açıklamasına göre de toplam değeri yaklaşık 4,5 milyar Dolar olan 75 adet işlem gerçekleşti. 2009 yılında krizin etkisiyle oldukça durgunluk yaşayan işlemlerde 2010 ilk yarısında bir miktar hareket gözlemlendi. Beklenti, yıl sonu itibarıyla toplam işlem hacminin 10 milyar Doların altında gerçekleşeceği yönünde. Uluslararası yatırımcıların işlemlerdeki payı ise yüzde 25 ile sınırlı kalmış olup, birleşme ve satın alma işlemleri enerji ve finansal hizmetler alanında yoğunlaştı. (DünyaGazetesi)
 
 
RF'nda fırtına 90 bin kişiyi elektriksiz bıraktı

RF'nun kuzey batı bölgesinde oluşan fırtına nedeni ile 90 bin kişi elektriksiz kaldı. İki aydır aşırı sıcaklarla mücadele eden ülkenin güney ve orta kesimlerinde 371 noktada yangınlar devam ediyor.

RF Olağanüstü Hal Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şiddetli yapış ve rüzgar nedeni ile ülkenin kuzey batı bölgelerinde bin 500'den fazla kasaba ve yerleşim yeri etkilendi. Leningrad, Novgorod, Pskov ve Vologda bölgelerinde 93 bin 841 kişi elektriksiz kaldı." bilgisi verildi. Elektrik direkleri ve hatlarında oluşan arızaların onarımı için bölgeye ekipmanlar gönderildi.

Pazar günü başlayan fırtınanın saniyede 30 metre hıza ulaştığı, akşam saatlerinden itibaren de bölgeye elektriğin verilebilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydediliyor. Meteoroloji yetkililerine göre RF'nun Avrupa bölgesinde yağışların önümüzdeki günlerde etkili olacak.

RF'nun başkenti Moskova'da yangınlar nedeni ile oluşan duman kısmen de olsa devam ederken, NASA'dan gelen raporlarda 371 ayrı noktada yangınlar tespit edildi. 54 kişinin hayatını kaybettiği yangınlar nedeni ile evsiz kalan 3 bin 500 kişi için Ekim sonuna kadar yeni konutlar hazır edilecek. RF'nun aşırı sıcaklara bağlı kuraklıklar nedeni ile de ekonomik kaybı 15 milyar Dolara ulaşmış durumda. (AA)