21 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Spartak Nalçik Ruby'i konuk edecek

Takımımız Spartak Nalçik sahamızda RF Liği ikincisi Ruby'i ağırlayacak. Eğer maçtan galip ayrılırsak ikinciliğe 34 puanla biz yerleşeceğiz.

Bu haftayı pas olarak geçecek takımımız önümüzdeki haftaki Ruby maçı için sıkı çalışıyor. Takımızda şimdilik sakat oyuncumuz yok. Antrenmanlar büyük neşe içinde devam ediyor. (CC-SS)
 
 
Sarkisyan, normalleşme sürecinin askıya alınmasından Türkiye'yi sorumlu tuttu

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, RF-Türk savaşında ölen RF subaylar için anıt mezar açılışı yaptı. Açılışta konuşan Sarkisyan, Medvedev'e seslenerek, "Sizi RF-Türk savaşlarında ölen RF askerleri için açılan anıtta görmekten çok memnunum. Bu bölgede Kafkas cephesinin en sert çatışmaları yaşanmıştı. Osmanlı İmparatorluğu'nun boyunduruğunda kalan Ermeni halkı RF ordusunun gelmesini bekliyordu." dedi.

Sarkisyan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni azınlığa karşı Türk yönetimin terör politikası yürüttüğünü iddia etti. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecine de değinen Sarkisyan, "Ankara bu süreci engelliyor. Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için girişimde bulunan Ermenistan tam işbirliği ve karşılıklı çıkarları dayalı ticaret mantığını ortaya koydu. Ancak süreç yavaşladı. Çünkü Türk yönetimi gereken siyasi iradeyi ortaya koymadı. Biz maalesef Ankara'nın uluslararası yükümlülüklerini hazır olduğunu göremedik." eleştirisi getirdi.

Medvedev de anıtın açılışında yaptığı konuşmada 1855 ve 1877-1878 yıllarındaki savaşlar sırasında yaşamını yitiren RF subayları ve askerlerine olan ilgisinden dolayı Ermeni halkına ve yönetimine teşekkür etti. RF lideri, RF askerlerinin bölgede Ermeni milisleri ve diğer uluslarla omuz omuza savaştığını ve bağımsızlıklarını kazandıklarını söyledi.

Askeri bir mezarlık olarak 1856'da Çarlık döneminde Gümrü yakınlarında kurulan anıtta RF-Türk savaşlarında hayatını kaybeden 156 RF subayının mezarı bulunuyor. 1956-75 arasında zarar gören mezarlığın yerine sağlık tesisi kurulmuştu. Yeni dönemde RF Erivan büyükelçiliğinin girişimi ile anıtın yeniden inşası gündeme geldi. Ermenistan'ın olumlu cevap vermesinin ardından anıt mezar yeniden inşa edilerek hizmete açıldı. (AA)
 

Süleyman Kalkan

VakıfBank, bin yeni personel alacak

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, eylül ayında yeni bir sınav sürecini başlatacaklarını, İstanbul'a taşınmayla da bağlantılı olmak üzere 600 ile 1.000 kişiyi daha işe alabileceklerini bildirdi.

Kalkan, gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında soruları yanıtlarken, Vakıfbank'ın geçtiğimiz yıl sektörde en fazla kredi veren bankalardan biri olduğunu, bu yıl kredilerdeki büyümenin devam ettiğini vurguladı.

Konut kredilerinde ise sektörün üzerinde büyüme kaydettiklerini belirten Kalkan, önümüzdeki dönemde KOBİ kredilerinde ve bireysel kredi tarafında gelişme olacağını, müşteri tabanını geliştirilmesini ve KOBİ kredilerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bankacılığın kuralları neyi gerektiriyorsa kredilendirmede bunu uyguladıklarının da altını çizen Kalkan, "Kredi verelim diye elimizdeki kaynakları heba etmek söz konusu olamaz. Doğru yere, doğru kişiye, doğru işe krediyi vermek şeklinde... Onun peşinde koşuyoruz. Yeni müşteri bulma çabamız da bu..." dedi.

"Yıl sonunda geçen yılki karları bekliyoruz"

Süleyman Kalkan, bu yılın özellikle ikinci çeyreğindeki karlılık düşüşüne ilişkin bir soru üzerine, karşılık oranını artırdıklarını ve yıl sonunda yüzde 88 olan karşılık oranını yüzde 97'ye çıkardıklarını, sene sonu için geçen seneki karları seviyesinde karlılık beklediklerini bildirdi.

Doğalgaz ve elektrik ihalelerinin finansmanı

Doğalgaz ve elektrik dağıtım ihalelerinin ardından bu projelerin finansmanıyla ilgilenip ilgilenmeyecekleri soru üzerine de Kalkan, proje kredileri üzerinde çalışan özel bir ekiplerinin bulunduğunu belirterek, "Proje kredileri üzerinde yine çalışacağız. Türkiye'de enerji alanında birçok proje var. Tabii ki bu projeleri kredilendirmek istiyoruz. Biz de bunları önümüze gelmesi halinde değerlendireceğiz. Ancak bu tip büyük projelerde 3-4 bankanın birlikte çalışmasının daha iyi olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. (AA)
 

Medvede
              Sarkisyan

Yukarı Karabağ'da savaş çıkarsa KGAÖ devreye girecek

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Ermenistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Gümrü'de bulunan RF askeri üssünün kullanım süresini 2044'e kadar garanti altına alan anlaşmayı imzalayan iki ülke, nükleer santral inşaatı konusunda da hükümetlerarası anlaşma imzaladı. 1988 depreminde arızalanan Metsamor nükleer santralinin yeniden inşası 5 milyar dolara mal olacak ve Moskova bunun yüzde 20'lik finansmanını sağlayacak. RF Devlet Başkanı Medvedev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın hazır bulunduğu törende ulaşım, teknoloji ve diğer alanlarda toplam beş anlaşma imzalandı.

Eski Sovyet ülkelerinin NATO gücü olarak bilinen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) 20-21 Ağustos'ta gerçekleşecek gayri resmi zirvesi öncesi Medvedev ve beraberindeki heyet 1915 olayları ile ilgili sözde soykırım müzesini ziyaret etti. 2008 ziyaretinde müze bahçesine diktiği ağacı sulayan Medvedev, sonsuzluk ateşine karanfil bıraktı. RF lideri müze onur defterine de 'yaşamın medeni ülkeler açısından korunması gereken en büyük değer' olduğunu yazdı.

Müze ziyareti sonrası Sarkisyan'ın onuruna verdiği akşam yemeğine katılan RF lideri ve eşi Svetlena, Sarkisyan çifti ile birlikte başkent sokaklarında dolaştı, Cumhuriyet Meydanı'nda havuza bozukluklarını attı ve dilek diledi. Sarkisyan ve Medvedev çifti geceyi de jaz kafede müzik dinleyerek geçirdi.

Bölgede savaş çıkarsa KGAÖ anlaşması devreye girecek

İkinci gün resmi temaslarına başlayan Medvedev ve Sarkisyan, ikili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Medvedev Sarkisyan'la birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Yukarı Karabağ sorununun Minsk grubu çerçevesinde ve tarafların kabul edeceği ortak bir yolla çözülmesinden yana olduğunu söyledi. RF lideri, "Yukarı Karabağ’da, 2008 yılında Abhazya ve Güney Osetya’da yaşanan gelişmelerin benzeri olursa, RF bu durumda ne gibi adım atacak" sorusunu KGAÖ anlaşmasının devreye gireceğini söyleyerek cevapladı.

RF'nun Kafkaslarda barıştan yana olduğunu hatırlatan Medvedev, "Bölgede kriz durumlarında RF KGAÖ çerçevesinde ve kendi müttefik yükümlülüklerine uygun olarak adım atacak... Ermenistan da KGAÖ üyesi. Örgüt anlaşmasında tüm konular geniş bir şekilde yer alıyor. Burada üyelerin yükümlülükleri ve imkanları yer alıyor. RF müttefik ülke yükümlülüklerini çok ciddi olarak ele alıyor. Bölgedeki en güçlü devlet olarak RF’nun hedefi, orada barışa ve yasal düzene destek vermektir." değerlendirmesinde bulundu.

Minsk grubunda format değişebilir

Tarafların olumlu yaklaşmaları durumunda Yukarı Karabağ'da barışın sağlanması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'nun (RF, ABD ve Fransa) formatında değişiklik yapılabileceğini kaydeden Medvedev, sorunun çözümü için Minsk Grubu dışında daha etkili bir mekanizma görmediğini de belirtti. Kurumlardan çok neticenin önemli olduğunu hatırlatan RF lideri, "Tarafların güvenmediği ya da kuşku duyduğu mekanizmalardan sonuç almak zor... Ancak, taraflar yeşil ışık yakarsa Minsk Grubu ya da başka kurumlar çerçevesinde başka katılımcılara olumlu bakarız. Önemli olan çalışmanın etkili olması..." değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da RF'nun bölgede sorunun çözümüne sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ederek, "RF'nun provokasyon ve askeri çözüm hırslarını önleyici ve bölgede güç dengelerini gözeten politikalarını minnetle karşılıyorum. Bu bizim Yukarı Karabağ'da çözüm politikamızla uyuşuyor..." ifadelerini kullandı.

"RFya, bölgede Azerbaycan'a karşı yapılanmaz"

Medvedev'in Ermenistan ziyareti ve askeri üsle ilgili anlaşmasını değerlendiren Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Poluhov RFya'nın Gümrü'de bulunan 102. askeri üssünün Bakü'ye karşı olmadığını söyledi. Gürcistan'ın Ahılkelek ve Batum üssünün Gümrü'ye taşınması sırasında Moskova'nın kendilerine garanti verdiğini hatırlatan Poluhov, "Hiç bir zaman bu askeri üs Azerbaycan'a karşı kullanılmayacak. Biz RF tarafının Ermenistan'da bulunan askeri yapısının Azerbaycan'a karşı kullanmayacağı yönündeki sözüne sadık kalacağını umuyoruz" dedi.

Uzmanlar, Kafkaslarda savaş çıkması durumunda ise Kremlin'in politikalarını Ermenistan'la olan müttefik ilişkilerinin belirleyeceğini kaydediyor ve RF'nun yeni dönemde Kafkaslarda gücünü pekiştirdiğine dikkat çekiyor. Bir diğer değerlendirme de artık topraklarının yüzde 20'si Ermenistan'ın işgali altında bulunan Bakü'nün güç kullanma şansının giderek zayıfladığı. Gümrü'de bulunan 3 bin 500 kişilik askeri varlığını güçlendirmeye hazırlanan Moskova, 1995'de 25 yıllığına kiraladığı askeri üssü 2044'e kadar kullanacak. (CHA)
 
 
Merkezi Yönetim brüt borç stoku 458,2 milyar lira

Merkezi Yönetim brüt borç stoku 31 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla 458,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamada, borç stokunun 331,7 milyar liralık kısmının Türk Lirası, 126,5 milyar liralık kısmının da döviz cinsi borçlardan oluştuğu bildirildi.

İç borç stoku 345,2 milyar lira, dış borç stoku 113,1 milyar lira oldu.

Öte yandan, Hazine alacaklarına ilişkin veriler de açıklandı. Buna göre Temmuz ayı sonu itibariyle Hazine alacakları 25,3 milyar liraya ulaştı.

Hazine alacak stoku içinde en yüksek payı 14,4 milyar lira ile mahalli idareler aldı.

2010 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle yapılan nakdi Hazine alacağı tahsilatı 1,8 milyar lira olarak gerçekleşti. (AA)
 

Sergey Şoygu

RF Bakanı yangınla mücadeleyi savaşa benzetti

RF'nda hava sıcaklıklarının düşüşe geçmesi ve yağmurlar nedeni ile yangınlarda önemli miktarda azalma görüldü. Moskova'da gün içinde etkili olan yağmur hava kirliliğinin temizlenmesine katkı sağladı. RF'nda 4-5 haftadır devam eden yangınlarla ilgili son durumu değerlendiren Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu, mücadelelerini savaşa benzetti.

Bakanlığın verilerine göre iki gün içinde yangın alanlarında üçte bir oranında gerileme görüldü ve 10 bin hektarlık alanda 300 ayrı yangının sürdüğü kaydedildi. Şoygu yangınların hızla yayılmasında ihbarların geç yapılmasının etkili olduğuna dikkat çekti.

Hükümetin yetersiz kaldığı yönündeki eleştirileri kabul etmeyen bakan, en zor durumun Sarov nükleer merkezine 400 kilometre mesafede yangınla yapılan mücadele olduğunu söyledi. Rosatom başkanı Sergey Kiriyenko, RF Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinde tüm nükleer santrallerin çevresinde güvenliğin tam olarak sağlandığı bilgisini verdi.

Başkent Moskova'da 35 derecenin üzerine seyreden sıcaklıklar gün içinde 25 derecenin de altına düştü. Yangınlarda önemli oranda düşüş yaşanmasına karşın 160 bin görevli 24 saat çalışmalarını sürdürüyor. Yangınlarda 900 bin hektar alan yok olurken, 3 bin 500 kişi de evsiz kaldı.

Medya'da yangınların ve kuraklıkların sebep olduğu zararın 32 milyar dolara kadar ulaştığı değerlendirmeleri yapılırken, Şoygu yangın nedeni ile toplam kaybın 394 milyon dolar olduğunu belirtti. RF Demiryolları da ilk kez yangınla mücadele için özel tren görevlendirdi. Böylece bir seferde Moskova bölgesine 240 ton su taşınması mümkün olabildi. (CHA)
 
 
Türkiye'nin notu 'yatırım yapılabilir'e yükselebilir

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'ta çıkan değerlendirmede, Türkiye 2011 yılında Mali Kural'ı düzgün uygulayıp, politik belirsizliği ortadan kaldırabilirse yatırım yapılabilir kademeye yükselebileceği vurgulandı.

Haberde, hükümetin 2010 yılı sonunda enflasyonu yüzde 7,5 seviyelerine çekip, orta vadede yüzde 5 seviyelerini hedeflediği, faiz oranlarınıysa uzun süre tek hanede tutmayı amaçladığı belirtildi. Financial Times, derecelendirme kuruluşlarının, Mali Kural yürürlüğe girer ve uygulanırsa, politik belirsizliklerin de ortadan kalkmasıyla, Türkiye'nin yatırım sınıfı statüsüne sıçrama yapabileceğinin sinyallerini verdiğine dikkat çekti.

"Mali Kural ilk büyük test"

Haberde, "2011'in başlangıcından itibaren, yatırımcılar yazın yapılacak seçimlere odaklanacak. Zira IMF'yle bağları kopardıktan sonraki ekonominin genel durumu için Mali Kural'a bağlılık ilk büyük test olacak." ifadeleri yer aldı.

2001 krizinden sonra, AKP'nin tek parti olarak iktidara gelmesinin yatırımlar için de çok önemli olduğuna dikkat çekilen haberde, yeni yapılan anketlere göre bir sonraki hükümetin koalisyon olma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

"Riskler bu yıl ılımlı"

Finacial Times, Türkiye'nin finansal büyüme için yabancı sermayeye olan güveni ile çalkantılı siyasi arenasının, 2011 yılının başında yatırımcılar için sorun teşkil edebileceğine dikkat çekti. Birçok analistin görüşlerine yer verilen haberde, "Risklerin bu yıl için ılımlı olduğu" ifadesi yer aldı.

Royal Bank of Scotland'dan analist Timothy Ash'in "Türkiye, güvenli bir yatırım yeri olarak cazibe kazanıyor" açıklamasına yer verilen değerlendirmede, İngiltere Başbakanı David Cameron, "Sağlam bankacılık sistemi, güçlü kamu maliyesi ve güçlü büyüme beklentileri, Türkiye'nin son iki yılda oluşturduğu itibarın sonuçlarıdır. Türkiye Avrupa'nın BRIC'idir" sözlerine yer verildi.

Tüm bu risklerin aslında güneşli havadaki küçük bulutlar olduğu yorumu yapılan değerlendirmede, asıl büyük ve aşılması zor adımın Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülkeler' kategorisine yükselmesi olacağı belirtildi. (DünyaGazetesi)
 
 
RF Savunma Bakanı: İran'a S-300 sevkıyatı konusunda henüz karar vermedik

Hafta sonunda İran nükleer santrallerine yakıt sevkıyatını gerçekleştirmeye hazırlanan Moskova, İran'a S-300 füze savunma sistemlerinin verilmesi ile ilgili henüz bir karar alınmadığını açıkladı.

Ermenistan'da RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le birlikte temaslarda bulunan RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov basına yaptığı açıklamada sevkıyatın yapılıp yapılmaması ile ilgili bir karar alınmadığını söyledi.

RF Teknolji Şirketi Başkanı Sergey Çemezov da Temmuz ayında yaptığı değerlendirmede S-300 füze savunma sistemi anlaşmasının iptal edilmediğini ifade etmişti.

Moskova 2005'de anlaşma sağlamasına rağmen uluslararası baskı nedeni ile 800 milyon dolarlık S-300 füzelerini de henüz Tahran'a ulaştırmış değil. Füze savunma sistemleri yaptırım paketi içinde yer almamasına karşın, Moskova sevkıyatı bilinmeyen bir tarihe ertelemiş durumda. Anlaşmanın iptal edilmesi durumunda RF, İran'a yüzde 10 tazminat ödemek zorunda kalacak.

Tahran'ın S-300 füze savunma sistemlerine sahip olması durumunda, nükleer santrallerine yönelik herhangi bir saldırı imkansız hale geliyor. (CHA)
 

Sergey Lavrov

RF Dışişleri Bakanı'na Ermeni Devlet Nişanı ödülü

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki ülke ilişkilerinin gelişimine sağladığı katkı dolayısı ile Ermenistan devlet nişanı ile ödüllendirildi. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada St. Mesrop Mashtots adına verilen devlet nişanının Lavrov'a verilmesi ile ilgili kararı Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın imzaladığı belirtildi.

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Erivan'a gerçekleştirdiği ziyaret öncesi nişanın verilmesi ile ilgili karar açıklandı. Basın merkezinden yapılan açıklamada, "RF Dışişleri Bakanı uzun yüzyıllardır dost ülke olan RF ve Ermenistan ilişkilerinin gelişimine sağladığı katkı nedeni ile ödüllendirildi." ifadesine yer verildi.

Dilbilimci, rahip ve din adamı St. Mesrop Mashtots Ermeni alfabesinin kurucusu olarak biliniyor. Devlet nişanı olarak bilinen ödül, ekonomi, eğitim, sosyal bilimler ve bilim alanında Ermenistan'la yabancı ülkeler arasında katkı sağlayanlara veriliyor. (AA)