29 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Binyamin Netenyahu

Kremlin'den İsrail'e cevap: "Suriye ile silah anlaşmasını iptal planımız yok"

RF, İsrail'in 'Suriye ile silah anlaşmasını iptal etmesi ve 300 kilometre menzilli süpersonik P-800 Yakhont füzelerin sevkıyatını askıya alması' ile ilgili talebi reddetti. Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko yaptığı açıklamada, RF'nun uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettiğini ve Suriye ile silah satış anlaşmasını iptal etme planlarının olmadığını söyledi.

Haaretz gazetesi İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun RF Başbakanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak Suriye'ye verilecek füzelerin Hizbullah'ın eline geçmesinden endişe duyduğunu ve anlaşmayı iptal etmesini istediğini duyurmuştu. RF basını 20 Ağustos'ta gerçekleşen görüşmeyi doğrularken, içerikle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmamıştı.

RF'nun silah satışı ile ilgili işbirliği politikalarının Kremlin tarafından belirlendiğini ve bunun üçüncü ülkelere karşı olmadığını kaydeden Prikhodko, "RF Federasyonu'nun Suriye ile imzalanan tüm anlaşmalara saygılı davranacağını vurgulamak isterim" dedi.

İsrail basınında konu ile ilgili çıkan haberlerin doğru olmadığını kaydeden Kremlin danışmanı, "RF'nun Suriye'ye askeri ve teknik alanlardaki işbirliklerine yönelik bir kısım İsrail basınında yer alan bilgiler gerçekleri yansıtmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haaretz gazetesi İsrail'in RF ve Suriye arasında imzalanan askeri anlaşmayı iptal etmek için uğraştığını yazmıştı. Gazete özellikle Netanyahu'nun Putin'i telefonla arayarak P-800 Yakhont füzelerinin Suriye'ye verilmemesini istediğini duyurmuştu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın önümüzdeki günlerde Moskova'ya giderek konu ile ilgili görüşmeler yapacağını kaydeden gazete, Hizbullah'ın daha önce de RF füzelerini İsrail'e karşı kullandığını iddia etmişti. (AA)
 

Ahmet Gündoğdu

Memur-Sen 4. tur görüşmelerinden umutlu

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmenin 4. turundan, kamu çalışanlarını memnun edecek bir müjdeyle ayrılmayı beklediklerini söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Binadaki toplu görüşmenin 4. turu başladı.

Gündoğdu, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, hükümetin mali ve sosyal haklar konusunda hala bir öneri getirmediğini ifade ederek, bu nedenle rakam konusunda konuşmanın anlamı olmadığını belirtti.

Sıkıntıdaki esnafın kredi faiz oranı 3 puan silinirken, 5 puanı devlet tarafından karşılanırken kendilerine de bu hassasiyet çerçevesinde teklif getirilmesini beklediklerini vurgulayan Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Son toplu görüşmenin tat veren görüşme olması için uğraşıyoruz. Son görüşmenin, acı, sıkıntı veren, buruk bir toplu görüşme olmamasını istiyoruz. Kamu çalışanlarını memnun edecek bir müjdeyle bugün buradan ayrılmayı bekliyoruz."

Gündoğdu, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin soRFu üzerine, Başbakan Erdoğan ile iki gün önce görüştüklerini, en yetkili kişiye taleplerini anlattıklarını söyledi.

Kamuoyu ile paylaştıkları taleplerin gerekçelerini bir kez de Erdoğan'a ilettiklerini bildiren Gündoğdu, "Sıcak karşılanan, konunun anlaşıldığı bir toplantı oldu. Ne kadar işe yaradığını bugün göreceğiz" dedi. (DünyaGazetesi)
 

Vladimir Jirinovski

RF'nun en sevilmeyen siyasetçisi Jirinovski

RF genelinde yapılan anket RF'nun en az güveni olan siyasetçinin Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski'nin olduğunu ortaya çıkarttı.

Kamuoyu Derneği (FOM) haftalık gerçekleştirdiği anketinde RF'nun halk nezdinde en az güven kazanan siyasetçisini tespit etti. Ankette açık şekilde 'Olumsuz karşıladığınız ve güvensizlik hissettiğiniz siyasetçi kimdir?' sorusuna yüzde 16 oranla ve ilk sırada Jirinovski'nin yer aldığı görüldü. Jirinovski'nin ardından yüzde 9'lık oran ile Komunist Partili Gennadi Zyuganov yer alırken ankete katılanların yüzde 60'ı kararsız olduklarını açıkladı. Olumlu karşılanan ve güven oluşturan siyasetçinin ise yüzde 43 oran ile RF Başbakanı Vladimir Putin birinci sırada, Devlet Başkanı Dmitri Medevev ise yüzde 36 oranla ikinci sırada yer aldı.

'Son zamanlarda hangi siyasetçiye karşı daha çok güven hissetmeye başladınız?' sorusuna ise ankete katılanların yüzde 16'sı Putin'i işaret ederken, yüzde 15'i ise Medvedev'e son zamanlarda daha çok güven hissetiklerini kaydetti. Öte yandan ankette son zamanlarda güvenin azaldığı siyasetçinin de yüzde 6 oranla Putin'in ifade edilmesi dikkat çekti.

Ağustos ayının başında da RF'nun önde gelen üç araştırma kurumu Levada Center (Levada), Kamuoyu Fonu (FOM) ve RF Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsİOM) ülkeni Devlet Başkanı Medvedev ve Başbakan Putin'in güven reytinglerinde yıl başından itibaren rekor düşüşün yaşandığını tespit etmişti. Bazı uzmanlar haziran ve ağustos aylarında ülke genelinde meydana gelen yangınlarla başarısız mücadelenin anket sonuçlarına etki ettiğini kaydediyor. (CHA)
 
 
İran'dan Oriflame'e suçlama

İran İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi, doğrudan satış yapan İsveç kozmetik firması Oriflame'i İran'ın güvenliğine zarar vermeye çalışmakla suçladı.

Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, İranlı bakan, "Oriflame sistemle savaşmak niyetinde. Bu şirketin hiçbir ekonomik amacı yok" diye konuştu.

İran İstihbarat Bakanı Moslehi, "Elde ettiğimiz kanıtlara göre, küstah (yabancı) istihbarat kuruluşları, bu şirket aracılığıyla ülkede güvenlik sorunu yaratmaya çalışıyor" dedi.

İsveç firması Oriflame, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran makamlarının Tahran'daki ofislerini kapattığı ve beş çalışanlarını tutukladıklarını bildirmişti. (AA)
 
 
RF yeni uzay üssü için start verdi

RF Başbakanı Vladimir Putin, Amur bölgesinde inşa edilmesi planlanan uzay üssü ile ilgili start verdi. 2020'de ilk insanlı uzay aracının fırlatılması planlanan üs, RF'nun kendine özel ilk üssü olacak. Eski SSCB döneminde Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında kurulan Baykonur üssü, komünist rejimin yıkılmasının ardından Kazakistan sınırları içinde kalmıştı.

Putin ülkenin Uzakdoğu topraklarındaki Amur bölgesindeki inşa edilmekte olan Vostoçnıy uzay üssünü ziyaret etti. Ziyarette kendisine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Putin’e 2018 yılından itibaren bu üsten uzay araçlarının uçacağını duyurdu. İvanov, üç yıl içinde Vostoçnıy üssünden uydu araçlarını da göndermeyi planladıklarını belirtti.

Putin de verdiği bilgide, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra uzay üssü bizim dostumuz Kazakistan’ın arazisinde kaldı... RF Kazakistan ve Fransız ortaklarıyla işbirliğini devam ettirmekten yana, çünkü uzay hizmetleriyle ilgili talep artacak. Dolayısıyla kendimize ait bir uzay üssünün olması prensip olarak önem arzediyor... 2011 yılına doğru organize ve idari kurumunu oluşturmamız lazım, 2015-2016 yıllarında ilk start tesisini kurmamız gerekir, 2016-2018 yıllarında da üssün ikinci bölümü hazır olması lazım. 2018-2020 yıllarında ise bu üstten ilk pilotlu uzay aracını fırlatmamız gerekir.” dedi.

Putin, 1961 yılında uzaya ilk uçan Sovyet astronotu Yuri Gagarin’le ve Kazakistan’da açılan Baykonur üssüyle başlatılan geleneğin Vostoçnıy üssüyle devam ettireceklerini de vurguladı. RF Başbakanı, bu üs aracılığıyla uzay alanında, Ay ve Mars’ta çeşitli bilimsel araştırma yapacaklarını da belirtti. (AA)
 
 
RF Bakan Şoygu'dan Türkiye’ye teşekkür

RF Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye dahil orman yangınlarıyla mücadelede yardım eden ülkelere teşekkür etti. Daha önce de RF Başbakanı Vladimir Putin, yangınların söndürülmesinde görev yapan Türk pilotlara birer saat hediye etmişti.

Ukrayna’nın Donetsk kentinde düzenlenen “İtfaiye Kurtama Sporu. Donetsk: 2010” isimli spor yarışmasında açılış konuşmasını yapan RF Bakan Şoygu tüm katılımcıları selamladı. Şoygu, RF’da çıkan orman yangınlarıyla mücadelede yardıma koşan ülkelere bir daha teşekkürlerini sundu. RF Bakan, “Biz büyük bir aileyiz. Bunu yaz mevsiminde orman yangınları ile mücadelede gelen destek kanıtladı” dedi.

Türkiye, Belarus, Bulgaristan, Letonya, Azerbaycan ve diğer ülkelerin yangınla mücadelede RF’ya çok yardımcı olduğunu belirten Şoygu, “Bugünkü yarışmada başka ülke itfaiye temsilcileri de ter dökecek. Bu ülkeler orman yangınlarında kendi teknoloji araçlarıyla bize yardımcı oldu. Sizlere tüm RF vatandaşları ve RF halkı adına teşekkürlerimi iletiyorum!” dedi.

Türkiye, Avusturya ve Sırbistan’ın da gözlemci olarak katıldığı itfaiye sporu yarışmasında itfaiyeciler, disiplin, merdivenle yukarı çıkma, engelleri aşmak, 100 metrelik yangın alanında koşma, çevik ve hızlı hareketler dalında ter dökecek.

Daha önce de RF Başbakanı Putin, orman yangınlarının söndürülmesinde emeği geçen ve aralarında iki Türk helikopter mürettebatının da bulunduğu yabancı pilotlara teşekkür ederek saat hediye etmişti. (CHA)